Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ροές

Μια απο­κα­λυ­πτι­κή όσο και ενδια­φέ­ρου­σα πλευ­ρά των εξε­λί­ξε­ων στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, που εξη­γεί και το μεγά­λο ενδια­φέ­ρον των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών να στεί­λουν πολε­μι­κά πλοία στην περιο­χή, δίνει ο οικο­νο­μι­κός Τύπος.

Οπως σημειώ­νε­ται σε διά­φο­ρα δημο­σιεύ­μα­τα, από τις επι­θέ­σεις σε εμπο­ρι­κά πλοία ζημιώ­νο­νται κατά βάση οι «δυτι­κές» χώρες, ενώ ωφε­λη­μέ­νη βγαί­νει η Ρωσία, τα πλοία της οποί­ας ακο­λου­θούν την αντί­στρο­φη πορεία (από τη Μεσό­γειο προς την Ερυ­θρά Θάλασ­σα) μετα­φέ­ρο­ντας εκα­τομ­μύ­ρια τόνους πετρε­λαί­ου προς την Ασία.

Από την Ερυ­θρά Θάλασ­σα διέρ­χο­νται καθη­με­ρι­νά 8,2 εκα­τομ­μύ­ρια βαρέ­λια πετρε­λαί­ου και πετρε­λαιοει­δών. Τα δύο σημα­ντι­κό­τε­ρα πετρε­λαϊ­κά προ­ϊ­ό­ντα που περ­νούν από το Σου­έζ είναι το ρωσι­κό αργό πετρέ­λαιο και τα λεγό­με­να «μεσαία απο­στάγ­μα­τα» (ντί­ζελ και καύ­σι­μα αερο­σκα­φών) που ρέουν προς την άλλη κατεύ­θυν­ση, από την Ασία και τη Μέση Ανα­το­λή προς την Ευρώπη.

Το ρωσι­κό αργό αντι­προ­σω­πεύ­ει το 72% των διε­λεύ­σε­ων προς τον νότο και μέχρι σήμε­ρα κανέ­να δεξα­με­νό­πλοιο με αυτό το φορ­τίο δεν έχει δεχτεί επί­θε­ση ή απει­λές, σε αντί­θε­ση με τα «δυτι­κά» δεξα­με­νό­πλοια, που εφο­διά­ζουν κυρί­ως την Ευρώπη.

Είναι φανε­ρό δηλα­δή ότι η εφο­δια­στι­κή αλυ­σί­δα δια­τα­ράσ­σε­ται προς τη μία μόνο κατεύ­θυν­ση, υπο­χρε­ώ­νο­ντας τα δεξα­με­νό­πλοια και τα εμπο­ρι­κά πλοία που κατευ­θύ­νο­νται προς «δυτι­κούς» προ­ο­ρι­σμούς να παρα­κάμ­πτουν το Σου­έζ, αυξά­νο­ντας κατά πολύ το κόστος μετα­φο­ράς και τους χρό­νους παράδοσης.

Αντί­θε­τα, το ρωσι­κό αργό συνε­χί­ζει να ρέει ανε­νό­χλη­το προς τις αγο­ρές της Ασί­ας, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η στρα­τιω­τι­κή παρου­σία των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών στην περιο­χή γίνε­ται και για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις θαλάσ­σιες δια­δρο­μές, στον αντα­γω­νι­σμό που οξύ­νε­ται ανά­με­σα στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Πηγή: 902.gr

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο