Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ η ψηφοφορία, ενδεικτική η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο κτίριο της Βουλής της ΠΓΔΜ

Τη δική της εκδο­χή για το απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρί­ας στο Κοι­νο­βού­λιο της ΠΓΔΜ δίνει η Μόσχα και περι­γρά­φει τι έγι­νε τη βρα­διά της 18ης Οκτω­βρί­ου στο κτί­ριο της Βουλής.

Η Μόσχα είναι πεπει­σμέ­νη ότι η Ουά­σιγ­κτον ήταν αυτή που καθο­δή­γη­σε τη δια­δι­κα­σία της ψηφο­φο­ρί­ας που έγι­νε στη Βου­λή των Σκο­πί­ων στις 19 Οκτω­βρί­ου για το θέμα της αλλα­γής της συνταγ­μα­τι­κής ονο­μα­σί­ας, όπως και το ότι εξα­σφα­λί­σθη­καν οι 80 ψήφοι, είναι απο­τέ­λε­σμα «εκβια­σμών, απει­λών και εξα­γο­ράς βου­λευ­τών». Αυτό απορ­ρέ­ει από την εκτε­νή ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, στην οποία επι­ση­μαί­νε­ται ότι «όλα είχαν διορ­γα­νω­θεί με βάση τους κανό­νες της «σύγ­χρο­νης ευρω­παϊ­κής δημο­κρα­τί­ας», όπως ανα­φέ­ρε­ται χαρακτηριστικά.

«Οι οκτώ ψήφοι, οι οποί­οι δεν επαρ­κού­σαν για να υπάρ­ξει η απαι­τού­με­νη πλειο­ψη­φία, δια­σφα­λί­σθη­καν μέσω εκβια­σμών, απει­λών και εξα­γο­ράς βου­λευ­τών της αντι­πο­λί­τευ­σης», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών. Στην ίδια ανα­κοί­νω­ση το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών περι­γρά­φει, κατά την άπο­ψη του, τι συγκε­κρι­μέ­να συνέ­βη, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «τρεις (βου­λευ­τές) –εντε­λώς τυχαία- την ίδια ακρι­βώς ημέ­ρα απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν από τον κατ’ οίκον περιο­ρι­σμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποί­ων εκκρε­μούν εισαγ­γε­λι­κές υπο­θέ­σεις τους υπο­σχέ­θη­καν ελευ­θε­ρία, ενώ στους υπό­λοι­πους ως αντάλ­λαγ­μα για τη “σωστή ψήφο” τους έγι­ναν διε­φθαρ­μέ­νες οικο­νο­μι­κές προ­τά­σεις», υπο­στη­ρί­ζει το ρωσι­κό ΥΠΕΞ κα συνε­χί­ζει: «Τους βου­λευ­τές τους κλεί­δω­σαν στα γρα­φεία, τους αφαί­ρε­σαν τα κινη­τά τηλέ­φω­να, προ­φα­νώς στο πνεύ­μα της ευρω­παϊ­κής δημο­κρα­τι­κής πρα­κτι­κής». Στη συνέ­χεια η ανα­κοί­νω­ση επι­ση­μαί­νει: «Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ο πρε­σβευ­τής των ΗΠΑ βρί­σκο­νταν στο κτί­ριο της Βου­λής και παρέ­μει­νε μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση της συνε­δρί­α­σης», γεγο­νός που δεν αφή­νει αμφι­βο­λί­ες για το ποιος καθο­δη­γού­σε αυτή τη διαδικασία».

Κατά την άπο­ψη του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών κατα­πα­τή­θη­καν όλες οι αρχές δικαί­ου. «Θεω­ρού­με τα όσα συνέ­βη­σαν ως απρο­κά­λυ­πτη κατα­πά­τη­ση όλων των κανό­νων και από την άπο­ψη της νομο­θε­σί­ας και από ηθι­κής από­ψε­ως. Παρό­μοιοι βρώ­μι­κοι χει­ρι­σμοί, δεν μπο­ρούν να θεω­ρη­θούν ως εκδή­λω­ση της βού­λη­σης των βου­λευ­τών. Η άπο­ψη των δύο τρί­των των “Μακε­δό­νων”, που αρνή­θη­καν να υπο­στη­ρί­ξουν τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, στο απο­τυ­χη­μέ­νο δημο­ψή­φι­σμα της 30η Σεπτεμ­βρί­ου, αγνο­ή­θη­κε ωμά» ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­να η ανα­κοί­νω­ση του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, η οποία κατα­λή­γει με την ακό­λου­θη παραί­νε­ση: «Η επί­λυ­ση της δια­μά­χης μετα­ξύ Αθη­νών και Σκο­πί­ων πρέ­πει να βασί­ζε­ται στις αρχές του δικαί­ου, στην ευρεία υπο­στή­ρι­ξη του λαού, και όχι να δια­σπά την κοινωνία».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο