Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Ο Πούτιν ιδρύει ψυχιατρικό ίδρυμα για «τη μελέτη της συμπεριφοράς των ΛΟΑΤΚΙ»

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος, Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, έδω­σε εντο­λή να δημιουρ­γη­θεί, στο πλαί­σιο του ομο­σπον­δια­κού κέντρου ψυχια­τρι­κής ινστι­τού­το, με αντι­κεί­με­νο την μελέ­τη της συμπε­ρι­φο­ράς των μελών της κοι­νό­τη­τας ΛΟΑΤΚΙ.

Την ανα­κοί­νω­ση αυτή έκα­νε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Μιχα­ήλ Μου­ρά­σκα κατά τη διάρ­κεια συνε­δρί­α­σης της Δού­μας (κάτω βου­λής), στην οποία συζη­τού­νταν το νομο­σχέ­διο για την απα­γό­ρευ­ση στη Ρωσία της «αλλα­γής φύλου». Εν συνε­χεία, η Δού­μα ψήφι­σε το νομο­σχέ­διο σε πρώ­τη ανάγνωση.

«Θέλω να επι­ση­μά­νω ότι αυτήν τη στιγ­μή υπάρ­χει εντο­λή του προ­έ­δρου για τη δημιουρ­γία ινστι­τού­του που θα μελε­τά­ει όχι μόνο αυτές αλλά και μια σει­ρά από κατευ­θύν­σεις συμπε­ρι­φο­ρών», δήλω­σε ο Μου­ρά­σκα, απα­ντώ­ντας στον βου­λευ­τή Ανα­τό­λι Βάσερ­μαν όταν ο τελευ­ταί­ος ρώτη­σε αν το υπουρ­γείο Υγεί­ας μελε­τά­ει τις αντι­λή­ψεις της κοι­νό­τη­τας ΛΟΑΤΚΙ για τους ρόλους των φύλων και την σεξουα­λι­κό­τη­τα «σε αντι­στοι­χία με την πραγματικότητα».

Ο ιστό­το­πος Meduza, επι­κα­λού­με­νος εκπρο­σώ­πους της κοι­νό­τη­τας ΛΟΑΤΚΙ, επι­ση­μαί­νει ότι «οι δηλώ­σεις του Μου­ρά­σκα ενδέ­χε­ται να επι­βε­βαιώ­νουν ότι στη Ρωσία θέλουν να εισα­γά­γουν μια διά της βίας θερα­πεία μετα­στρο­φής: ένα σύμπλεγ­μα ψευ­δο­ε­πι­στη­μο­νι­κών, βίαιων ψυχο­λο­γι­κών και σωμα­τι­κών πρα­κτι­κών, με την βοή­θεια των οποί­ων μπο­ρεί δήθεν να θερα­πευ­θεί ο μη ετε­ρο­φυ­λι­κός προ­σα­να­το­λι­σμός. Ο ΟΗΕ εξι­σώ­νει αυτές τις μεθό­δους με βασανιστήρια».

Το νομο­σχέ­διο που κατα­τέ­θη­κε στην Κρα­τι­κή Δού­μα για την απα­γό­ρευ­ση «της αλλα­γής φύλου», απο­κλεί­ει πλή­ρως την δυνα­τό­τη­τα διεμ­φυ­λι­κής μετά­βα­σης με τη βοή­θεια χει­ρουρ­γι­κών επεμ­βά­σε­ων. Τέτοιες επεμ­βά­σεις εάν το νομο­σχέ­διο ψηφι­σθεί , θα επι­τρέ­πο­νται μόνο για «την θερα­πεία γενε­τι­κών φυσιο­λο­γι­κών ανω­μα­λιών δια­μόρ­φω­σης φύλου στα παι­διά» και για αυτό θα απαι­τεί­ται αντί­στοι­χη από­φα­ση ιατρι­κής επι­τρο­πής κρα­τι­κού ιδρύ­μα­τος υγείας.

Ακτι­βι­στές και σει­ρά για­τρών επι­κρί­νουν έντο­να το εν λόγω νομο­σχέ­διο, καθώς θεω­ρούν ότι θα οδη­γή­σει σε αύξη­ση ψυχια­τρι­κών δια­τα­ρα­χών και αυτο­κτο­νιών, όπως επί­σης και στην εμφά­νι­ση μαύ­ρης αγο­ράς παρά­νο­μων χει­ρουρ­γι­κών επεμβάσεων.

Στις 14 Ιου­νί­ου η Κρα­τι­κή Δού­μα ομό­φω­να ψήφι­σε το νομο­σχέ­διο που απα­γο­ρεύ­ει σε διεμ­φυ­λι­κά άτο­μα να αλλά­ξουν τα έγγρα­φα ταυ­το­ποί­η­σής τους και τις «ιατρι­κές επεμ­βά­σεις». Το εν λόγω νομο­σχέ­διο απα­γο­ρεύ­ει στους για­τρούς να κάνουν αντί­στοι­χες εγχει­ρή­σεις, με εξαί­ρε­ση εκεί­νες που σχε­τί­ζο­νται με την θερα­πεία των «γενε­τι­κών φυσιο­λο­γι­κών ανωμαλιών».

Τον Δεκέμ­βριο του 2022 ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν υπέ­γρα­ψε νόμο που απα­γο­ρεύ­ει την «προ­πα­γάν­δι­ση μη παρα­δο­σια­κών σεξουα­λι­κών σχέ­σε­ων, την παι­δο­φι­λία και την αλλα­γή φύλου».

Από το 2013 στη Ρωσία έχει απα­γο­ρευ­θεί η «προ­πα­γάν­δι­ση» μετα­ξύ των ανη­λί­κων, ενώ τώρα απα­γο­ρεύ­ε­ται μετα­ξύ όλων των Ρώσων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο