Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Ιουνίου

741 Πέθα­νε ο Λέων Γ’ ο Ίσαυ­ρος, αυτο­κρά­το­ρας του Βυζαντίου

1812 Οι ΗΠΑ κηρύσ­σουν τον πόλε­μο κατά της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας (Βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κός Πόλε­μος). Ο πόλε­μος κρά­τη­σε 32 μήνες (έως τον Φεβρουά­ριο του 1815) και έλη­ξε χωρίς αλλα­γές στα σύνο­ρα των ΗΠΑ. Βασι­κοί χαμέ­νοι του πολέ­μου υπήρ­ξαν οι αμε­ρι­κα­νι­κές φυλές, που στη μεγά­λη τους πλειο­ψη­φία τάχθη­καν με το πλευ­ρό των Βρετανών.

1815 Η Μάχη του Βατερ­λό: Οι ενω­μέ­νες δυνά­μεις Βρε­τα­νών και Πρώ­σων, υπό τους στρα­τη­γούς Ουέ­λινγ­κτον και Μπλί­χερ αντί­στοι­χα, συντρί­βουν τις γαλ­λι­κές δυνά­μεις, των οποί­ων ηγεί­ται ο αυτο­κρά­τωρ Ναπο­λέ­ων Βοναπάρτης.

1845 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος για­τρός και νομπε­λί­στας, Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν

1865 Πέθα­νε ο εθνι­κός ευερ­γέ­της, Ευάγ­γε­λος Ζάππας

1873 Η Αμε­ρι­κα­νί­δα σου­φρα­ζέ­τα Σού­ζαν Άντο­νι κατα­δι­κά­ζε­ται σε πρό­στι­μο 100 δολα­ρί­ων, επει­δή προ­σπά­θη­σε να ψηφί­σει στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 1872.

1918 Γεν­νιέ­ται ο Ιτα­λός οικο­νο­μο­λό­γος Φράν­κο Μοντι­λιά­νι, βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ το 1985.

1923 Στην Ιτα­λία, εκρή­γνυ­ται το ηφαί­στειο Αίτ­να, με απο­τέ­λε­σμα 30.000 άτο­μα να εγκα­τα­λεί­ψουν τα γει­το­νι­κά χωριά.

1928 Πέθα­νε ο Ρόαλντ Αμούν­τσεν, νορ­βη­γός εξε­ρευ­νη­τής του Νοτί­ου Πόλου

1932 Ιδρύ­ε­ται στη Γενεύη η FIBA (με την ονο­μα­σία FIBB), η παγκό­σμια ομο­σπον­δία του μπά­σκετ. Μετα­ξύ των 8 ιδρυ­τι­κών μελών είναι και η Ελλά­δα, που εκπρο­σω­πεί­ται από τους Συμε­ών Μαυ­ρο­σκού­φη και Γεώρ­γιο Αμπατζίογλου.

1934 Γεν­νή­θη­κε ο ζωγρά­φος Δημή­τρης Μυταράς

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ: ‘’Αν ξύσεις ένα έργο τέχνης θα βγεί αίμα’’

1935 Βρε­τα­νία και ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία για τους ναυ­τι­κούς εξο­πλι­σμούς, με την οποία επι­τρε­πό­ταν στη δεύ­τε­ρη να συγκρο­τή­σει πολε­μι­κό στό­λο σε ανα­λο­γία 35% της πρώ­της (σύμ­φω­να με τη Συν­θή­κη των Βερ­σαλ­λιών δεν επι­τρε­πό­ταν έως τότε στην Γερ­μα­νία να δια­τη­ρεί πολε­μι­κό ναυ­τι­κό). Οι Ναζί χαι­ρέ­τι­σαν τη συμ­φω­νία ως πρά­ξη συμ­μα­χί­ας των δύο χωρών απέ­να­ντι στην Γαλ­λία και την Σοβιε­τι­κή Ένωση.

1936 Πέθα­νε ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας, Μαξίμ Γκόρ­γκι.

«ΔΙΝΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ» Μαξίμ Γκόρ­κι (Γ’ Μέρος – τελευταίο

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ενώ η Γαλ­λία έχει περά­σει σε γερ­μα­νι­κή Κατο­χή, ο στρα­τη­γός Σαρλ ντε Γκολ, επι­κε­φα­λής των γαλ­λι­κών δυνά­με­ων κάνει έκκλη­ση προς το λαό, από το Λον­δί­νο, να μην υπο­γρα­φεί η Συν­θη­κο­λό­γη­ση με τους Γερ­μα­νούς, ωθώ­ντας τον να αντι­στα­θεί. Η έκκλη­ση αυτή θεω­ρεί­ται η απαρ­χή της Γαλ­λι­κής Αντίστασης.

1942 Γεν­νή­θη­κε ο Άγγλος τρα­γου­δο­ποιός, σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ(«Beatles», «Wings»)

1944 Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Ιτα­λι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Παλ­μί­ρο Τολιά­τι καλεί το λαό σε ένο­πλη εξέ­γερ­ση κατά των φασιστών.

1946 Τίθε­ται σε ισχύ το περι­βό­η­το Γ’ Ψήφι­σμα «Περί εκτά­κτων μέτρων αφο­ρώ­ντων την Δημο­σί­αν τάξιν και ασφά­λειαν». Το Γ’ Ψήφι­σμα όρι­ζε μετα­ξύ άλλων πως: «Όστις θέλων απο­σπά­ση εν μέρος εκ του όλου της Επι­κρα­τεί­ας ή να ευκο­λύ­νη τα προς τού­το το τέλος τεί­νο­ντα σχέ­δια, συνώ­μο­σεν ή διή­γει­ρε στά­σιν ή συνεν­νο­ή­θη με ξένους ή κατήρ­τι­σεν ενό­πλους ομά­δας ή έλα­βεν μετο­χήν εις τοιαύ­τας προ­δο­τι­κάς ενώ­σεις τιμω­ρεί­ται με θάνα­τον». Το Ψήφι­σμα στρέ­φο­νταν ξεκά­θα­ρα κατά του ένο­πλου αγώ­να του λαού. Τα Έκτα­κτα Στρα­το­δι­κεία άρχι­σαν να ξεφυ­τρώ­νουν σε όλες τις μεγά­λες πόλεις, ενώ οι πρώ­τες θανα­τι­κές κατα­δί­κες κομ­μου­νι­στών και άλλων αγω­νι­στών δεν άργησαν.

1953 Ανα­κη­ρύσ­σε­ται η Δημο­κρα­τία της Αιγύ­πτου και καταρ­γεί­ται η Βασιλεία.

1954 Πρα­ξι­κό­πη­μα στην Γουα­τε­μά­λα ανα­τρέ­πει τον πρό­ε­δρο Γκούζ­μαν και εγκα­θι­δρύ­ει στρα­τιω­τι­κή χού­ντα. Το πρα­ξι­κό­πη­μα θα μεί­νει γνω­στό ως «πρα­ξι­κό­πη­μα της Μπα­νά­νας», αφού πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από την CIA προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των Αμε­ρι­κα­νι­κών μονο­πω­λί­ων και ιδιαί­τε­ρα της United Fruit Company, που ήλεγ­χε το 42% της καλ­λιερ­γή­σι­μης γης της χώρας. Το πρα­ξι­κό­πη­μα οργα­νώ­θη­κε αφού η κυβέρ­νη­ση της Γουα­τε­μά­λας ψήφι­σε νόμο για την ανα­δια­νο­μή της γης που ανή­κε σε ξένες πολυ­ε­θνι­κές στους αγρό­τες της χώρας.

1961 Πλά­κα, που βρέ­θη­κε μετά από ανα­σκα­φές στο Ισρα­ήλ, στην Και­σα­ρεία, με το όνο­μα του Πόντιου Πιλά­του, γίνε­ται η πρώ­τη ένδει­ξη ύπαρ­ξης του ιστο­ρι­κού αυτού προσώπου.

1963 Ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής, μία εβδο­μά­δα μετά την παραί­τη­σή του, ανα­χω­ρεί χωρίς να γίνει αντι­λη­πτός από την Αθή­να για τη Ζυρί­χη, με απώ­τε­ρο προ­ο­ρι­σμό το Λονδίνο.

1967 Ο Τζί­μι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθά­ρα του κατά τη διάρ­κεια της τελευ­ταί­ας ημέ­ρας του Φεστι­βάλ του Μόντερεϊ.

1971 Ο δικτά­το­ρας Γ. Παπα­δό­που­λος με επι­στο­λή του προς τον πρό­ε­δρο της Κύπρου Μακά­ριο απει­λεί με τη λήψη ενα­ντί­ον του «οσων­δή­πο­τε πικρών μέτρων» χρεια­στούν, εάν δεν υπο­χω­ρού­σε σε διά­φο­ρα θέμα­τα που συζη­τού­σε με τους Τούρ­κους για λύση του Κυπρια­κού ζητήματος.

1974 Πεθαί­νει ο στρα­τάρ­χης της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης Γκε­όρ­γκι Ζού­κοφ, ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους πρω­τα­γω­νι­στές του Μεγά­λου Πατριω­τι­κού Πολέ­μου (1941–1945) και βασι­κούς στρα­τιω­τι­κούς παρά­γο­ντες της Νίκης. Ο Ζού­κοφ εντά­χθη­κε στο Κόμ­μα των Μπολ­σε­βί­κων με την έκρη­ξη της Επα­νά­στα­σης του 1917, μαχό­με­νος με τον Κόκ­κι­νο Στρα­τό στα διά­φο­ρα μέτω­πα κατά των δυνά­με­ων της αντε­πα­νά­στα­σης. Μετα­ξύ άλλων, διε­τέ­λε­σε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956–1957), καθώς και υπουρ­γός Άμυ­νας της ΕΣΣΔ (1955–1957).

1979 Στη Βιέν­νη, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζί­μι Κάρ­τερ και ο Σοβιε­τι­κός ηγέ­της Λεο­νίντ Μπρέζ­νιεφ υπο­γρά­φουν τη νέα συμ­φω­νία SALT ΙΙ για τον περιο­ρι­σμό των στρα­τη­γι­κών όπλων.

1985 Για πρώ­τη φορά στην 63χρονη ιστο­ρία του Γουί­μπλε­τον δυο αθλή­τριες, η Κρις Εβερτ Λόιντ και η Μαρ­τί­να Ναβρα­τί­λο­βα, ανα­κη­ρύσ­σο­νται ισο­δύ­να­μες πρώ­τες, όταν η επι­τρο­πή δεν κατα­φέρ­νει να επι­λέ­ξει μια από τις δυο ως καλύτερη.

1989 Διε­ξά­γο­νται στην Ελλά­δα ταυ­τό­χρο­να Εθνι­κές εκλο­γές και Ευρω­ε­κλο­γές. Η ΝΔ ανα­κη­ρύσ­σε­ται πρώ­το κόμ­μα στις Εθνι­κές εκλο­γές, λαμ­βά­νο­ντας το 44,25% των ψήφων, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 39,15%. Ωστό­σο η μικρή πλειο­ψη­φία της ΝΔ, δημιουρ­γεί προ­βλή­μα­τα σχη­μα­τι­σμού αυτο­δύ­να­μης κυβέρνησης.

1992 Στη Νότια Αφρι­κή, 15 άτο­μα, μετα­ξύ των οποί­ων και πολ­λά παι­διά, σφα­γιά­ζο­νται σε καταυ­λι­σμό στο Γιο­χά­νε­σμπουργκ, μετά από επί­θε­ση των Ζουλού.

2010 Πεθαί­νει ο κομ­μου­νι­στής Πορ­το­γά­λος συγ­γρα­φέ­ας Ζοζέ ντε Σόζα Σαρα­μά­γκου (βρα­βείο Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας, 1998).

Ζοζέ Σαρα­μά­γκου, σε όλη τη ζωή του πάλε­ψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο