Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

 📋🗒️ Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου -

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
📇 Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

202 π.Χ. Β΄ Καρ­χη­δο­νια­κός Πόλε­μος: Οι ρωμαϊ­κές λεγε­ώ­νες με επι­κε­φα­λής τον Σκι­πί­ω­να τον Αφρι­κα­νό νικούν στη μάχη της Ζάμας τον Αννί­βα, αρχη­γό του στρα­τού της Καρχηδόνας.

Βάνδαλοι Vandals Vandalen Wandalen Vandali Vandili Vandilier Vanduli

439 Οι Βάν­δα­λοι, με επι­κε­φα­λής το βασι­λιά Γιζέ­ρι­χο, κατα­λαμ­βά­νουν την Καρ­χη­δό­να στη Βόρεια Αφρική.

1216 Πέθα­νε ο Ιωάν­νης ο Ακτή­μων, βασι­λιάς της Αγγλί­ας. Ένα χρό­νο πριν από το θάνα­τό του είχε υπο­χρε­ω­θεί να παρα­χω­ρή­σει στους υπη­κό­ους του τη Μάγκνα Κάρ­τα, το πρώ­το Σύνταγ­μα στην Ευρώ­πη. (Γεν. 24/12/1167)

1453 Οι Γάλ­λοι με τον Κάρο­λο Β’ ανα­κα­τα­λαμ­βά­νουν το Μπορ­ντό και λήγει ο Εκα­το­ντα­ε­τής Πόλε­μος. Οι Άγγλοι κρα­τούν στο ευρω­παϊ­κό έδα­φος μόνο το Καλέ.

1745 Πέθα­νε ο ιρλαν­δός συγ­γρα­φέ­ας Τζό­να­θαν Σουίφτ, που έγρα­ψε το πασί­γνω­στο μυθι­στό­ρη­μα «Τα ταξί­δια του Γκιούλιβερ».

1784 Γεν­νή­θη­κε ο Μεγά­λος Δάσκα­λος του Γένους, από την Άνδρο, Θεό­φι­λος Καϊρης

kairis

1813 Ο Μέγας Ναπο­λέ­ων ηττά­ται από τις δυνά­μεις του Έκτου Συνα­σπι­σμού (Πρω­σία, Ρωσία, Μ. Βρε­τα­νία, Αυστρία, Σου­η­δία και Γερ­μα­νι­κά Κρά­τη) στη Μάχη της Λει­ψί­ας, γνω­στή και ως η Μάχη των Εθνών. Είναι η μεγα­λύ­τε­ρη μάχη στην Ευρώ­πη, πριν από τον Α’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, με εμπλο­κή 500.000 στρατιωτών

1814 Γεν­νιέ­ται ο ζωγρά­φος Θεό­δω­ρος Βρυζάκης

1862 Πέθα­νε ανή­με­ρα των γενε­θλί­ων του, σε ηλι­κία 77 ετών, ο Βρε­τα­νός για­τρός και συγ­γρα­φέ­ας, Σερ Τόμας Μπράουν

1862 Γεν­νή­θη­κε ο Αύγου­στος Λιμιέρ, δημιουρ­γός της πρώ­της ται­νί­ας στην ιστο­ρία του κινηματογράφου

1863 Ο πρί­γκι­πας της Δανί­ας Γεώρ­γιος Α’ ορκί­ζε­ται Βασι­λεύς των Ελλή­νων ενώ­πιον της Εθνοσυνέλευσης.

1878 Το Ράιχσταγκ επικυρώνει τον «έκτακτο νόμο» κατά των σοσιαλιστών1878 Η γερ­μα­νι­κή βου­λή (Ράιχ­σταγκ) επι­κυ­ρώ­νει τον «έκτα­κτο νόμο» κατά των σοσια­λι­στών: το Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα τέθη­κε εκτός νόμου, πολ­λά μέλη και στε­λέ­χη του φυλα­κί­στη­καν ή εκτο­πί­στη­καν, 16 τυπο­γρα­φεία και 45 δημο­σιο­γρα­φι­κά όργα­να του κόμ­μα­τος έκλει­σαν, πολ­λά προ­λε­τα­ρια­κά κέντρα –πρώ­τα και κύρια το Βερο­λί­νο- κηρύ­χθη­καν σε «περιο­ρι­σμέ­νη κατά­στα­ση πολιορ­κί­ας», οι συγκε­ντρώ­σεις των εργα­τών απα­γο­ρεύ­τη­καν, κοκ.
Αντι­μέ­τω­ποι με αυτή την άνευ προη­γου­μέ­νου σκλη­ρή και ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση του αστι­κού κρά­τους, οι οπορ­του­νι­στές μέσα στο Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα πρό­βαλ­λαν την «ανά­γκη» της νομι­μό­τη­τας με αντάλ­λαγ­μα την ταξι­κή ειρήνη.
Ωστό­σο ‑και με την κατα­λυ­τι­κή συν­δρο­μή των Μαρξ και Ένγκελς- επι­κρά­τη­σε η επα­να­στα­τι­κή άπο­ψη για το συν­δυα­σμό της νόμι­μης με την παρά­νο­μη δου­λειά. Έτσι, τα επό­με­να χρό­νια η εργα­τι­κή τάξη και το σοσια­λι­στι­κό κίνη­μα σφυ­ρη­λα­τή­θη­καν και ατσα­λώ­θη­καν, ενώ οι οπορ­του­νι­στές περι­θω­ριο­ποι­ή­θη­καν, τόσο στη βάση όσο και την καθο­δή­γη­ση του κόμματος.
Ο ίδιος ο αντι­σο­σια­λι­στι­κός νόμος, έχο­ντας απο­τύ­χει ουσια­στι­κά στην απο­στο­λή του, καταρ­γή­θη­κε το 1890. Το κόμ­μα, νομι­μο­ποι­ή­θη­κε και μετο­νο­μά­στη­κε σε Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα της Γερ­μα­νί­ας (SPD) 902.gr

1904 Αρχί­ζει ο πόλε­μος Ρωσο­τουρ­κι­κός πόλεμος.

1909 Πεθαί­νει ο Ιτα­λός ιατρός Τσέ­ζα­ρε Λομπρό­ζο, ένας από τους θεμε­λιω­τές της εγκληματολογίας.

1912 Αρχί­ζει η μάχη των Γιαν­νι­τσών. από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες του Α’ Βαλ­κα­νι­κού Πολέ­μου. Η νίκη του Ελλη­νι­κού Στρα­τού κατά τη μάχη αυτή την επο­μέ­νη, άνοι­ξε τον δρό­μο προς τη Θεσσαλονίκη.

1912 Απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται η Ελασ­σό­να και η Σαμο­θρά­κη (Α’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλεμος).

1915 Κατά τη διάρ­κεια του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, η Ιτα­λία και η Ρωσία κηρύτ­τουν τον πόλε­μο στη Βουλγαρία.

1924 25 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται και 18 τραυ­μα­τί­ζο­νται στον κινη­μα­το­γρά­φο «Πανό­ρα­μα» της Αθή­νας (Γ’ Σεπτεμ­βρί­ου και Χαλ­κο­κον­δύ­λη), από τον πανι­κό που προ­κα­λεί­ται στην αίθου­σα, όταν ακού­γε­ται η κραυ­γή «Φωτιά!».

1919 Ο Χίτλερ γίνε­ται 55ο μέλος του Γερ­μα­νι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος (DAP), το οποίο αργό­τε­ρα θα μετα­τρέ­ψει στο ναζι­στι­κό Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό Γερ­μα­νι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα (ΝSDAP).

1929  Καταρ­ρέ­ουν οι μετο­χές στη Γουόλ Στρητ της Νέα Υόρ­κη, ενώ κύμα πωλή­σε­ων κατα­κλύ­ζει την χρη­μα­τι­στη­ρια­κή αγορά.
Από το 1921 μέχρι το 1929, ο δεί­κτης Dow Jones έφτα­σε από τις 60 στις σχε­δόν 400 μονάδες.
Μία πρώ­τη γεύ­ση της «Μαύ­ρης Τρί­της» 29-Οκτ, είχαν εισπρά­ξει οι αμε­ρι­κα­νοί τη «Μαύ­ρη Πέμ­πτη» 24-Οκτ-1929 όταν ξέσπα­σε η διε­θνής καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση (η πρώ­τη φάση της διήρ­κε­σε μέχρι το 1933) και έμει­νε στην ιστο­ρία ως το «Μεγά­λο Κραχ» ή «Μεγά­λη Ύφε­ση» -«Great Depression»

Great Depression 1929-1933

1929 Η Διε­θνής Αντι­φα­σι­στι­κή Επι­τρο­πή δημο­σιεύ­ει έντο­νη δια­μαρ­τυ­ρία προς τον πρό­ε­δρο της κυβέρ­νη­σης Ε. Βενι­ζέ­λο για την ασκού­με­νη τρο­μο­κρα­τία στην Ελλάδα.

1932 Η αστυ­νο­μία στην Καβά­λα επι­τί­θε­ται ενα­ντί­ον μαζι­κής συγκέ­ντρω­σης καπνερ­γα­τών. Σκο­τώ­νει τον 18χρονο καπνερ­γά­τη Ι. Ψαρό­που­λο και τραυ­μα­τί­ζει άλλους δύο.

1934 πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας επα­νε­κλέ­γε­ται ο Αλέ­ξαν­δρος Ζαϊμης.

1937 Πέθα­νε ο Έρνεστ Ράδερ­φορντ, Βρε­τα­νός φυσι­κός νεο­ζη­λαν­δι­κής κατα­γω­γής, με σπου­δαίο έργο στην εξέ­λι­ξη της πυρη­νι­κής φυσι­κής. Τιμή­θη­κε με βρα­βείο Νόμπελ το 1908. (Γεν. 30/8/1871)

1941 Η Κρα­τι­κή Επι­τρο­πή Άμυ­νας της ΕΣΣΔ κηρύσ­σει τη Μόσχα σε κατά­στα­ση πολιορκίας.

1941 Η Εθνι­κή Συν­διά­σκε­ψη των εργα­τών της πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας της Βρε­τα­νί­ας εγκρί­νει ψήφι­σμα για το άνοιγ­μα δεύ­τε­ρου μετώ­που στην Ευρώ­πη. Ωστό­σο, αυτό θα αργή­σει για πολύ και­ρό ακό­μη. Η ΕΣΣΔ μένει η μόνη ηπει­ρω­τι­κή δύνα­μη που στέ­κε­ται όρθια κατά των δυνά­με­ων του Άξονα.

1943 Ο Αμε­ρι­κα­νός μετα­πτυ­χια­κός φοι­τη­τής Άλμπερτ Σατζ ανα­κα­λύ­πτει τη στρε­πτο­μυ­κί­νη, το πρώ­το αντι­βιο­τι­κό φάρ­μα­κο για την κατα­πο­λέ­μη­ση της φυματίωσης.

1944 Σε μια απέλ­πι­δα κίνη­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση της προ­έ­λα­σης του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, οι ναζι­στι­κές αρχές κηρύσ­σουν σε επι­στρά­τευ­ση κάθε άνδρα από 16 έως 60 χρονών.

1944 Τμή­μα­τα της ΧΙΙ­Ι­ης Μεραρ­χί­ας του ΕΛΑΣ απε­λευ­θε­ρώ­νουν τη Λαμία. Την ίδια μέρα ο ΕΛΑΣ απε­λευ­θε­ρώ­νει το Μέτσο­βο και το Βόλο.

1951 Αρχί­ζει στο Έκτα­κτο Στρα­το­δι­κείο Αθη­νών η δίκη του Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη και των άλλων 93 του παρά­νο­μου μηχα­νι­σμού του ΚΚΕ, κατη­γο­ρού­με­νων με τον Α.Ν. 509/1947.

belogiannis

Παρά τους σχε­δια­σμούς και τις επι­διώ­ξεις του αστι­κού καθε­στώ­τος, στη δίκη, οι όροι αντι­στρά­φη­καν με τους κατη­γο­ρου­μέ­νους να γίνο­νται κατή­γο­ροι. Ξεχω­ρι­στή στιγ­μή, η ώρα της απο­λο­γί­ας του Ν. Μπε­λο­γιάν­νη, ο οποί­ος τόνι­σε μετα­ξύ άλλων: «Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακρι­βώς για την ιδιό­τη­τά μου αυτή δικά­ζο­μαι, για­τί το κόμ­μα μου παλεύ­ει και χαρά­ζει το δρό­μο της Ειρή­νης, της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας και της Ελευ­θε­ρί­ας. Στο πρό­σω­πό μου δικά­ζε­ται η πολι­τι­κή του ΚΚΕ».
Η απο­λο­γία του Μπε­λο­γιάν­νη εξε­λί­χθη­κε σε ποτα­μό, που δεν άφη­σε τίπο­τα στο πέρα­σμά του από την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή προ­πα­γάν­δα του καθε­στώ­τος. Εντυ­πω­σια­κό, μάλι­στα, ήταν το σημείο εκεί­νο της απο­λο­γί­ας, όπου ο Μπε­λο­γιάν­νης συνέ­τρι­ψε όλο το προ­πα­γαν­δι­στι­κό οικο­δό­μη­μα περί ξενο­κί­νη­του ΚΚΕ. «Θα έλε­γα — είπε — ότι “δε μιλά­νε για σχοι­νί στο σπί­τι του κρε­μα­σμέ­νου”, για­τί ο κόσμος το ‘χει τού­μπα­νο τι ρόλο παί­ζουν οι Αμε­ρι­κα­νοί στην Ελλά­δα. Και εδώ μέσα απο­δεί­χτη­κε ο ρόλος τους, ακό­μη και στις ανα­κρί­σεις της Ασφά­λειας. Οι κομ­μου­νι­στές δεν είναι όργα­να των ξένων. Ο κομ­μου­νι­σμός είναι παναν­θρώ­πι­νο ιδα­νι­κό και παγκό­σμιο κίνη­μα. Ξεκί­νη­σε μια φού­χτα τον και­ρό του Μαρξ, έφτα­σε σήμε­ρα τα 800 εκα­τομ­μύ­ρια και αύριο θα απλω­θεί σε όλον τον κόσμο. Μπο­ρεί ποτέ όργα­να των ξένων να δημιουρ­γή­σουν ένα τέτοιο μεγα­λειώ­δες κίνη­μα; Ποιος ξένος πρά­κτο­ρας δίνει με τέτοια απλο­χε­ριά τη ζωή του, όπως τη δίνουν χιλιά­δες κομ­μου­νι­στές; Οι θυσί­ες αυτές μόνο με τις θυσί­ες των πρώ­των χρι­στια­νών μπο­ρεί να συγκρι­θούν. Αλλά και πάλι υπάρ­χει μια δια­φο­ρά, ότι ενώ οι χρι­στια­νοί δέχο­νταν το μαρ­τύ­ριο και το θάνα­το, ελπί­ζο­ντας να κλη­ρο­νο­μή­σουν τη βασι­λεία των ουρα­νών, οι κομ­μου­νι­στές δίνουν τη ζωή τους μην ελπί­ζο­ντας σε τίπο­τα. Τη δίνουν για ν’ ανα­τεί­λει στην ανθρω­πό­τη­τα ένα καλύ­τε­ρο, ευτυ­χι­σμέ­νο αύριο, που αυτοί δε θα το ζήσουν. Ποιο όργα­νο των ξένων μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει τη ζωή του σ’ έναν τέτοιο μεγά­λο σκοπό;».

1951 Εκδί­δε­ται η από­φα­ση του Έκτα­κτου Στρα­το­δι­κεί­ου Αθη­νών για τους 35 κομ­μου­νι­στές της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Πει­ραιά του ΚΚΕ, εκ των οποί­ων ο ένας κατα­δι­κά­στη­κε σε θάνα­το και 17 άλλοι σε ποι­νές φυλάκισης.

1952  Γεν­νιού­νται οι μεγά­λοι τρα­γου­δο­ποιοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

  • 1970 Μπαί­νουν στην Πάντειο με τις ίδιες ακρι­βώς (98) μονά­δες! “Ερω­τι­κό κάλε­σμα”. Το πρώ­το τρα­γού­δι που γρά­φει ο Χάρης πριν τελειώ­σει το λύκειο – ήταν μια μελο­ποί­η­ση στί­χων του Μενέ­λα­ου Λου­ντέ­μη ” Ήμα­σταν 18 – 20 χρό­νων όταν κάτι ξέσπα­σε μέσα μας  Έγρα­ψε ο Χάρης πέντε – έξι τρα­γού­δια , εγώ αλλά πέντε κλπ. Είχα­με το γνώ­θι σ’αυτόν ότι είναι πρω­τό­λεια και τα … πετά­ξα­με”, λέει ο Πάνος. Είναι η επο­χή που οι δυο τους , μαζί με τον Νίκο Ζιώ­γα­λα, φτιά­χνουν ένα συγκρό­τη­μα με δυο κιθά­ρες και κρου­στά το οποίο ειδι­κεύ­ε­ται στα φωνη­τι­κά που απαι­τού­νται από παρα­δο­σια­κά πολυ­φω­νι­κά τρα­γού­δια, δεν παί­ζει όμως ποτέ ζωντανά.
  • 1975 Η πρώ­τη ηχο­γρά­φη­ση για τον Χάρη είναι ένα μικρό δισκά­κι με το συγκρό­τη­μα Αγά­παν­θος. Φεύ­γουν στο Βερο­λί­νο. Ο Χάρης μένει εκεί σχε­δόν δέκα χρό­νια και σπου­δά­ζει Γερ­μα­νι­κή Φιλο­λο­γία. Ο Πάνος, έπει­τα από ενά­μι­ση χρό­νο, πηγαί­νει στη Γαλ­λία. Δυο χρό­νια μεταπτυχιακά.
  • 1976 Η πρώ­τη κρού­ση σε δισκο­γρα­φι­κή εται­ρία, με τα “Ζεστά Ποτά” ολο­κλη­ρω­μέ­να , εκτός από δύο κομ­μά­τια. “Μαζί με τον Νίκο Αντύ­πα  τον ντρά­μερ και σήμε­ρα σύν­θε­τη, πήγα­με στον Αχιλ­λέα Θεο­φί­λου και του δώσα­με να ακού­σει τα “Ζεστά Ποτά”, θυμά­ται ο Χάρης και συνε­χί­ζει: “Σε μια στιγ­μή μας λέει, “Συγ­γνώ­μη αλλά έχει έρθει η Δήμη­τρα Γαλά­νη από Αμε­ρι­κή και πρέ­πει να την δω για λίγο”. Φεύ­γει και δεν … ξανα­γύ­ρι­σε  Μισή ώρα αργό­τε­ρα μου λέει ο Νίκος ” Πάμε, δεν θα ξανάρθει”.
    Ο Πάνος συμ­με­τέ­χει στην παρά­στα­ση των “Αχαρ­νών” του Διο­νύ­ση Σαβ­βό­που­λου, στην Πλάκα.
  • 1977 Ο Πάνος πηγαί­νει με τα ίδια τρα­γού­δια στην τότε Columbia. Η εται­ρία επι­σή­μως δεν ενδια­φέ­ρε­ται . Μόνον ένας κατώ­τε­ρος υπάλ­λη­λος  ονό­μα­τι … Μάνος Ξυδούς , του λέει : “άμα ήτα­νε στο χέρι μου , θα τα ‘βγα­ζα δίσκο αύριο το πρωί!”
  • 1979 Ο Πάνος παί­ζει με τους Socrates στο “Κύτ­τα­ρο” και συμ­με­τέ­χει στο συγκρό­τη­μα Σπυ­ρι­δού­λα με τον Παύ­λο Σιδη­ρό­που­λο. Ενδια­μέ­σως  αλλά και αργό­τε­ρα, παί­ζουν στο Δυτι­κό Βερο­λί­νο ελλη­νι­κή μου­σι­κή (λαϊ­κά, Θεο­δω­ρά­κη, Χατζι­δά­κι, Σαβ­βό­που­λο…) σε pubs και μπουάτ  “Εκεί προ­πο­νη­θή­κα­με πολύ στα ρεμπέ­τι­κα και με τον Δημή­τρη Ζμπέ­κο, των Ζιγκ Ζαγκ (τώρα), κάνα­με το συγκρό­τη­μα “Τρί­λο­τζι”. “Πες ποιος ήτα­νε ο αρχι­κός μπου­ζου­ξής αγό­ρι μου…” (προ­κα­λεί ο Χάρης) και, ενώ ο Πάνος τον δεί­χνει, εκεί­νος μας φέρ­νει το “έπι­πλο” συνε­χί­ζο­ντας: “Δέκα χρό­νια έβγα­ζα μερο­κα­μα­τά­κι με αυτό στο Βερο­λί­νο. Ούτε έχει σκε­βρώ­σει , ούτε τίπο­τα . Μετα­χει­ρι­σμέ­νο το είχα πάρει, από τον Πει­ραιά, από τον Ζοζέφ. Παί­ζει κάτι ταξί­μια …”Για του λόγου το αλη­θές ξεκι­νά το “Σαν βγαί­νει ο Χότζας στο τζα­μί ” Ο Πάνος: “Το τρα­γού­δι μου παί­ζει τώρα. Από ρε μινό­ρε πάρ­το … Πάω σε κάτι μαγα­ζιά στη Θεσ­σα­λο­νί­κη όταν ανε­βαί­νου­με να παί­ξου­με εκεί, γνω­ρί­ζω κάποιους από τις ορχή­στρες, μου παί­ζουν τον Χότζα, τον τρα­γου­δάω και γίνε­ται χάος”.
  • 1982 Τελειώ­νο­ντας τον στρα­τό, ο Πάνος κάνει αίτη­ση για … υπάλ­λη­λος του Υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών: “Έχο­ντας τρία πτυ­χία – έστω – και ξέρο­ντας ότι δεν ήθε­λα να διο­ρι­στώ, έκα­να ωστό­σο την αίτη­ση για­τί ήθε­λα να δω … Δεν με πήρε κανείς  ποτέ και που­θε­νά. Λέω και εγώ  “Εντά­ξει. Στην ταβέρ­να  Ντρά­γκα ντρού­γκα και τα λοι­πά …”. Το καλο­καί­ρι δου­λεύ­ει ρεσε­ψιο­νίστ στη Σαντο­ρί­νη. Και μετά … ταβέρ­να “Ανώ­γειο” στην Αργυ­ρού­πο­λη. Δυο χρο­νιές παί­ζει και τρα­γου­δά ρεμπέ­τι­κα με τον φίλο του Ηρα­κλή Κοντό και τον Γερά­σι­μο Ανδρε­ά­το – 19 χρό­νων τότε – μπου­ζού­κι. Ο Χάρης  επι­στρέ­φο­ντας κατά δια­στή­μα­τα από την Γερ­μα­νία, ζει κάνο­ντας μετα­φρά­σεις για λογής περιο­δι­κά, από το “Στέ­ρεο” μέχρι το “Γονείς και Παι­δί”. Τον Σεπτέμ­βριο του 1982, ο Πάνος πηγαί­νει στους “Αγώ­νες της Κέρ­κυ­ρας” που οργά­νω­σε ο Μάνος Χατζι­δά­κις με ένα τρα­γού­δι του Χάρη. Βρα­βεύ­ε­ται. Τα τρα­γού­δια τους όμως ρίχνο­νται – κυριο­λε­κτι­κά – στον σκου­πι­δο­τε­νε­κέ μιας ακό­μη δισκο­γρα­φι­κής εται­ρί­ας και μάλι­στα από επώ­νυ­μο … καλ­λι­τέ­χνη – παραγωγό.
  • Τελι­κά, για να ηχο­γρα­φη­θούν τα “Ζεστά Ποτά” θα χρεια­στούν τρία ακό­μη χρό­νια, η επι­μο­νή του Μανό­λη Ρασού­λη να επι­βάλ­λει στην εται­ρία ” έναν δίσκο δικής του εμπνεύ­σε­ως που δεν θα ακού­σει κανείς νωρί­τε­ρα” (“αφιε­ρω­μέ­νο σε όλους τους καρ­μί­ρη­δες από κάρ­μα που αρνή­θη­καν να το βγά­λουν”) και το Ρίτα-Ριτά­κι που γρά­φε­ται μία εβδο­μά­δα πριν τελειώ­σει ο δίσκος με αφορ­μή τον ήχο ενός παι­δι­κού Casio που παρα­πέ­μπει κατευ­θεί­αν στα ’50s.
  • Παράλ­λη­λα με την δου­λειά τους γρά­φουν παι­δι­κά τρα­γού­δια και παρα­μύ­θια για το ραδιό­φω­νο και την τηλεόραση.
  • 1983 Κυκλο­φό­ρη­σε ένα παι­δι­κό βιβλίο που έγρα­ψαν με τίτλο “Η Αγέ­λα­στη Πολι­τεία και οι καλι­κάν­τζα­ροι” το οποίο είχαν επί­σης μελο­ποι­ή­σει και έμελ­λε να κυκλο­φο­ρή­σει δώδε­κα χρό­νια αργό­τε­ρα σαν ολο­κλη­ρω­μέ­νη δισκο­γρα­φι­κή δουλειά.
  • 1985 Κυκλο­φό­ρη­σε ο δίσκος “Ζεστά Ποτά” σε παρα­γω­γή Μανό­λη Ρασού­λη που συνά­ντη­σε αμέ­σως μεγά­λη απο­δο­χή από το κοινό.
  • 1986 Συνερ­γά­ζο­νται με τον Γιώρ­γο Ντα­λά­ρα σε συναυ­λί­ες σε όλη την Ελλά­δα και το εξωτερικό.
  • 1987 Το καλο­καί­ρι οργώ­νουν την Ελλά­δα δίνο­ντας συναυ­λί­ες με μεγά­λη επι­τυ­χία και συγ­χρό­νως κυκλο­φο­ρεί ο δεύ­τε­ρος προ­σω­πι­κός τους δίσκος με τον τίτλο “Όταν σου λέω πορ­το­κά­λι να βγαίνεις”
  • 1989 Κυκλο­φο­ρεί το άλμπουμ “Απρί­λη ψεύτη!”.
  • 1992 Σεπτέμ­βριος και κυκλο­φο­ρεί ένας ακό­μη δίσκος με τίτλο “Η μονα­ξιά του σχοι­νο­βά­τη” Ένας δίσκος που επι­βε­βαιώ­νει την επι­τυ­χη­μέ­νη πορεία και την ωρι­μό­τη­τα των δύο δημιουργών.
  • 1993 Τον Ιού­νιο συμ­με­τέ­χουν και στις δυο συναυ­λί­ες του Bob Dylan στον Λυκαβηττό.
  • 1994 Δεκέμ­βριος και ο νέος δίσκος των αδελ­φών Κατσι­μί­χα κυκλο­φο­ρεί. Ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο άλμπουμ με τίτλο ” Της αγά­πης μαχαι­ριά”. Τα τρα­γού­δια “Του έρω­τα”, “Παλιά καλο­καί­ρια” , “Το δωμά­τιο” , είναι βασι­σμέ­να στα ομώ­νυ­μα ποι­ή­μα­τα της Λένας Παπ­πά . Το τρα­γού­δι “Αμορ­για­νό μου πέρα­μα” είναι παρα­δο­σια­κό και σε αυτό συμ­με­τέ­χει φιλι­κά η χορω­δία των εκπαι­δευ­τη­ρί­ων Γιάν­νη Τσια­μού­λη από το Περι­στέ­ρι. Το τρα­γού­δι “Έτσι τρε­λαί­νε­σαι” είναι του Θύμιου Παπα­δό­που­λου. Φιλι­κή συμ­με­το­χή στο τρα­γού­δι ” Η τσα­τσά­ρα” η Αρλέ­τα και ο Λάκης Παπαδόπουλος.
  • 1995 “Η Αγέ­λα­στη Πολι­τεία και οι Καλι­κάν­τζα­ροι”. Μου­σι­κό παρα­μύ­θι. Κυκλο­φό­ρη­σε τα Χρι­στού­γεν­να το μελο­ποι­η­μέ­νο παρα­μύ­θι που έγρα­ψαν ο Χάρης και ο Πάνος και αγα­πή­θη­κε αμέ­σως από μικρούς και μεγάλους.
  • 1997 Κυκλο­φό­ρη­σε ένα διπλό άλμπουμ που περιε­λάμ­βα­νε όλα τα τρα­γού­δια-συμ­με­το­χές που έχουν κάνει ο Χάρης και ο Πάνος Κατσι­μί­χας σε δίσκους άλλων καλ­λι­τε­χνών. Ο δίσκος έγι­νε διπλά παλατινένιος.
  • 2000 Ο Χάρης Κατσι­μί­χας ανα­κοι­νώ­νει και τυπι­κά, μέσα από μια συνέ­ντευ­ξη – ποτα­μό, την διά­λυ­ση του γκρουπ. Οι “Αδερ­φοί Κατσι­μί­χα” περ­νούν πλέ­ον στην ιστο­ρία και στις καρ­διές όλων αυτών που τους αγά­πη­σαν. Τον Δεκέμ­βριο κυκλο­φό­ρη­σε το αρτιό­τε­ρο και πολυ­σχι­δέ­στε­ρο album τους  οι “Τρύ­πιες Σημαίες” .
  • 2001 Ο τελευ­ταί­ος κοι­νός δίσκος τους “Τα μελο­ποι­η­μέ­να ποι­ή­μα­τα 1985 – 2000” ανα­μέ­νε­ται να κυκλο­φο­ρή­σει το φθι­νό­πω­ρο. Το “αντίο” θα το πουν με μια μικρή περιο­δεία, “Ο Χάρης & ο Πάνος απο­χαι­ρε­τούν τους φίλους τους”, απ ΄ την Μακε­δο­νία ως την Κύπρο.
  • 2010–2011 Οι αδελ­φοί Κατσι­μί­χα ξανα­βρί­σκο­νται μαζί μετά από 10 χρό­νια για μια σει­ρά συναυ­λιών ανα την Ελλάδα!
  • 2012 Το καλο­καί­ρι του 2012, οι αδελ­φοί Κατσι­μί­χα πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μια σει­ρά συναυ­λιών σε διά­φο­ρα μέρη της Ελλά­δας (πόλεις και νησιά), αλλά και στην Κύπρο, με αφορ­μή και την κυκλο­φο­ρία του νέου τους άλμπουμ, το οποίο βασί­ζε­ται στη «μελέ­τη» των ποι­η­τών της γενιάς των «Beat».
    Έχο­ντας δημιουρ­γή­σει ξανά μαζί, για πρώ­τη φορά μετά από 10 χρό­νια, οι Αδελ­φοί Κατσι­μί­χα που αγα­πή­θη­καν από το Ελλη­νι­κό κοι­νό για το λυρι­σμό και τους ιδιαί­τε­ρους στί­χους τους, επι­στρέ­φουν στη δισκο­γρα­φία και στη σκη­νή με το άλμπουμ «Beat Poetry». Στις καλο­και­ρι­νές συναυ­λί­ες τους, παρουί­σα­σαν τόσο νέα όσο και παλαιό­τε­ρα τρα­γού­δια, επι­στρέ­φο­ντας και στις μελω­δί­ες της δεκα­ε­τί­ας του ’80. Τότε που οι Χάρης και Πάνος Κατσι­μί­χας ξεκί­νη­σαν να γρά­φουν τη δική τους ιστο­ρία στο έντε­χνο Ελλη­νι­κό τραγούδι.
    Το έτος αυτό τα αδέρ­φια Κατσι­μί­χα πραγ­μα­το­ποί­η­σαν περιο­δεία ξεκι­νώ­ντας από το Βεά­κειο Θέα­τρο στις 20 Ιου­νί­ου, με επι­λεγ­μέ­νους σταθ­μούς σε ολό­κλη­ρη την Ελλάδα.
    Την ίδια χρο­νιά κυκλο­φό­ρη­σε κι ένα νέο τρα­γού­δι που απο­τέ­λε­σε μια σημα­ντι­κή μου­σι­κή συνά­ντη­ση του Αντώ­νη Βαρ­δή, του Πασχά­λη Τερ­ζή και του Πάνου Κατσι­μί­χα. Ο τίτλος του είναι «Από πεί­σμα θα υπάρ­χω» και το υπέ­γρα­ψαν ο Αντώ­νης Βαρ­δής κι ο Βασί­λης Γιαννόπουλος.
    ℹ️  ⏯️  musicheaven.gr 🔼

  • 1985 Ζεστά Ποτά
  • 1987 Όταν σου λέω πορ­το­κά­λι να βγαίνεις
  • 1989 Απρί­λη Ψεύτη
  • 1992 Υπάρ­χει λόγος
  • 1992 Η Μονα­ξιά του Σχοινοβάτη
  • 1994 Της Αγά­πης Μαχαιριά
  • 1996 Η αγέ­λα­στη πολι­τεία και οι καλικάντζαροι
  • 1997 Παράλ­λη­λη Δισκογραφία
  • 2000 Τρύ­πιες Σημαίες
  • 2001 20 Χρό­νια Live
  • 2002 Στους Ελαιώ­νες της Αγάπης
  • 2006 Μου­σι­κή Αυτοβιογραφία
  • 2011 Beat Poetry

Gomułkas grave Powązki Military Cemetery

1956  Συνέρ­χε­ται η 8η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ του Πολω­νι­κού Ενο­ποι­η­μέ­νου Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος, η οποία χαράσ­σει το λεγό­με­νο «Πολω­νι­κό δρό­μο προς το σοσια­λι­σμό.» Νέος Α’ Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του κόμ­μα­τος εκλέ­γε­ται ο Βλά­ντι­σλαβ Γκομούλκα.

cuba vs bloqueo

1960 Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες απο­φα­σί­ζουν την επι­βο­λή εμπάρ­γκο στην Κού­βα σε μία προ­σπά­θεια να υπο­νο­μεύ­σουν την επανάσταση.

1962 Υπο­γρά­φε­ται στη Νέα Υόρ­κη συμ­φω­νία πεντα­ε­τούς διάρ­κειας για το ελλη­νι­κό δημό­σιο χρέ­ος μετα­ξύ Αμε­ρι­κα­νών κατό­χων ελλη­νι­κών χρε­ο­γρά­φων και ελλη­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας. Η συμ­φω­νία αφο­ρά στη ρύθ­μι­ση του 40ετούς δανεί­ου του 1924, του επί­σης 40ετούς του 1928 και του δανεί­ου για τη βελ­τί­ω­ση της ύδρευ­σης του 1925.

1970 Καρα­ντί­να επι­βάλ­λε­ται στον Πει­ραιά προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί η είσο­δος της επι­δη­μί­ας χολέ­ρας, που πλήτ­τει τη γει­το­νι­κή Τουρ­κία με πάνω από 2.000 θύμα­τα και 150 νεκρούς έως τώρα. Δύο μέρες αργό­τε­ρα, κλεί­νουν τα σύνο­ρα με την Τουρ­κία και επι­βάλ­λε­ται γενι­κός αντι­χο­λε­ρι­κός εμβο­λια­σμός στον Έβρο και τα νησιά.

1972 Αρχί­ζει η Συνά­ντη­ση Κορυ­φής της ΕΟΚ στο Παρί­σι, όπου απο­φα­σί­ζε­ται να δημιουρ­γη­θεί από την 1η Απρι­λί­ου 1973 η ευρω­παϊ­κή νομι­σμα­τι­κή μονάδα.

Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ1980 Η κυβέρ­νη­ση Γεωρ­γί­ου Ράλ­λη επα­να­φέ­ρει την Ελλά­δα στο στρα­τιω­τι­κό σκέ­λος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε απο­χω­ρή­σει το 1974, μετά την εισβο­λή του Αττί­λα στην Κύπρο.

 

1987 Ξημε­ρώ­νει «μαύ­ρη» Δευ­τέ­ρα για τη “Wall Street”. Ο δεί­κτης Dow Jones χάνει το 22% της αξί­ας του. Κάποιοι χρη­μα­τι­στές αυτο­κτο­νούν, πηδώ­ντας από το μπαλ­κό­νι του αμε­ρι­κα­νι­κού χρηματιστηρίου.

1993 Εκλέ­γε­ται Πρω­θυ­πουρ­γός στο Πακι­στάν η Μπε­να­ζίρ Μπού­το, τρία χρό­νια μετά την εκλο­γι­κή της ήττα.

2003 Η Μητέ­ρα Τερέ­ζα αγιο­ποιεί­ται από τον Πάπα Ιωάν­νη Παύ­λο Β’.

2002 Στην Ιρλαν­δία διε­ξά­γε­ται για δεύ­τε­ρη φορά δημο­ψή­φι­σμα για τη Συν­θή­κη της Νίκαιας. Οι Ιρλαν­δοί σε ποσο­στό 62,9% δίνουν το πρά­σι­νο φως στη Διεύ­ρυν­ση της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

2004 Πέθα­νε ο συγ­γρα­φέ­ας Αση­μά­κης Γιαλαμάς

gialamas

2005 Ξεκι­νά στην Βαγδά­τη η δίκη του Σαντάμ Χου­σε­ΐν για εγκλή­μα­τα κατά της ανθρωπότητας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο