Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 21 Ιουνίου 

1527 πέθα­νε ο Νικο­λό Μακια­βέ­λι, πολι­τι­κός στο­χα­στής από τη Φλω­ρε­ντία, που δίδα­ξε την άσκη­ση της πολι­τι­κής εξου­σί­ας χωρίς ηθι­κούς φραγμούς

1734 Στο Μόντρε­αλ της Νέας Γαλ­λί­ας (στο σημε­ρι­νό Κανα­δά), η Aφρι­κα­νή σκλά­βα Μαρί-Ζοζέφ Ανζε­λίκ απαγ­χο­νί­ζε­ται, αφού πρώ­τα βασα­νί­στη­κε δημό­σια και ομο­λό­γη­σε την ενο­χή της για τον εμπρη­σμό που κατέ­στρε­ψε μεγά­λο μέρος της πόλης.

1749 Ιδρύ­ε­ται από Βρε­τα­νούς αποί­κους (Άγγλους και Σκώ­τους) το Χάλι­φαξ της Νέας Σκω­τί­ας, στα ανα­το­λι­κά παρά­λια του Καναδά

1874 Πεθαί­νει ο Σου­η­δός φυσι­κός Άντερς Γιό­νας Άνγκ­στρομ, του οποί­ου το όνο­μα δόθη­κε στη μονά­δα μέτρη­σης του φάσματος.

1905 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος φιλό­σο­φος και συγ­γρα­φέ­ας, Ζαν Πολ Σαρτρ1908 Πάνω από 250.000 γυναί­κες συγκε­ντρώ­νο­νται στο Χάιντ Παρκ του Λον­δί­νου για να ζητή­σουν δικαί­ω­μα ψήφου.

1911 Ο πρώ­ην Πρό­ε­δρος του Μεξι­κού, Πορ­φύ­ριο Ντί­αζ, αυτο­ε­ξο­ρί­ζε­ται στο Παρίσι.

1913 Μετά την άρνη­ση των βουλ­γα­ρι­κών δυνά­με­ων να απο­χω­ρή­σουν από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου είχαν στρα­το­πε­δεύ­σει, η Ελλά­δα κηρύσ­σει τον πόλε­μο κατά της Βουλ­γα­ρί­ας (Α΄ Βαλ­κα­νι­κός Πόλεμος).

1919 Γενι­κή απερ­γία στην Γουί­νι­πεγκ του Κανα­δά κατα­στέλ­λε­ται βιαί­ως από την αστυ­νο­μία, με απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το δύο απερ­γών και τον τραυ­μα­τι­σμό άλλων δεκα­πέ­ντε («Ματω­μέ­νο Σάββατο»).

1933 Το εθνι­κό κίνη­μα της Γερ­μα­νί­ας είναι το τελευ­ταίο κόμ­μα, που του αφαι­ρεί­ται κάθε δύνα­μη από τη χιτλε­ρι­κή κυβέρ­νη­ση. Στη Γερ­μα­νία υπάρ­χει πια ένα και μόνο κόμ­μα: Το Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό (Ναζί).

1942 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Το Τομπρούκ της Λιβύ­ης υπο­κύ­πτει στις γερ­μα­νι­κές δυνάμεις.

1948 Η Columbia λαν­σά­ρει τον πρώ­το δίσκο 33 1/3 στρο­φών από βινύ­λιο, δημιουρ­γία του δρ. Πίτερ Γκόλντμαρκ

1949 Σκο­τώ­νε­ται σε μάχη στα Μάρ­μα­ρα Φθιώ­τι­δας ο στρα­τη­γός του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας Γιάν­νης Αλε­ξάν­δρου (Δια­μα­ντής), διοι­κη­τής της 2ης Μεραρ­χί­ας του ΔΣΕ.

Εκεί που σκο­τώ­θη­κε ο Δια­μα­ντής, μια σπά­νια μαρ­τυ­ρία του ασυρ­μα­τι­στή του

1953 Γεν­νή­θη­κε η πρώ­ην Πρό­ε­δρος του Πακι­στάν Μπε­να­ζίρ Μπού­το, η πρώ­τη γυναί­κα Πρό­ε­δρος σε μου­σουλ­μα­νι­κό κράτος

1954 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Αθή­να η πρώ­τη τεχνη­τή γονι­μο­ποί­η­ση. Κρα­τεί­ται μυστι­κή η ταυ­τό­τη­τα “δότη και λήπτη”

1955 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ποδο­σφαι­ρι­στής, Μισέλ Πλα­τι­νί, από τα κορυ­φαία «δεκά­ρια» του παγκό­σμιου ποδοσφαίρου

1958 Πεθαί­νει ο Γερ­μα­νός πια­νί­στας και συν­θέ­της Έντουαρντ Έρντμαν.

1963 Το κον­κλά­βιο των 10 καρ­δι­να­λί­ων εκλέ­γει ως νέο Πάπα, με το όνο­μα Παύ­λος Στ’, τον αρχιε­πί­σκο­πο του Μιλά­νου, Τζιο­βά­νι Μπα­τί­στα Μοντίνι.

1969 Στη Γαλ­λία, ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Βου­λής, Ζακ Σαμπάν Ντελ­μάς, ορί­ζε­ται πρω­θυ­πουρ­γός από τον Πρό­ε­δρο, Ζορζ Πομπιντού.

1994 Κατα­τί­θε­ται για έγκρι­ση στην Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή το Πρό­γραμ­μα Σύγκλι­σης της ελλη­νι­κής οικονομίας.

1997 Την έκθε­ση των κει­μη­λί­ων του Αγί­ου Όρους εγκαι­νιά­ζει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Κωστής Στεφανόπουλος.

2009 Το νέο Μου­σείο της Ακρό­πο­λης ανοί­γει τις πύλες του για το κοι­νό, για περιο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό επισκεπτών.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο