Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου ||

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου –
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1567 Η Μαρία Στιού­αρτ, βασί­λισ­σα της Σκο­τί­ας, κι ενώ βρί­σκε­ται φυλα­κι­σμέ­νη στο κάστρο Λοχλέ­βεν της Σκο­τί­ας εξα­να­γκά­ζε­ται σε παραί­τη­ση από το θρό­νο προς όφε­λος του μόλις ενός έτους γιου της, ο οποί­ος αργό­τε­ρα θα στε­φθεί βασιλιάς.

1701 Ο Γάλ­λος μεγα­λέ­μπο­ρος, Αντουάν ντε λα Μοτ, ιδρύ­ει στις Η.Π.Α. το Ντι­τρόιτ, με σκο­πό να ελέγ­ξει το εμπό­ριο γού­νας στην περιο­χή. Η πόλη παίρ­νει αρχι­κά τη γαλ­λι­κή ονο­μα­σία “Fort Detroit” (“Οχυ­ρό του Πορθμού”).

1783 Γεν­νή­θη­κε ο Βενε­ζου­ε­λά­νος στρα­τιω­τι­κός και πολι­τι­κός ηγέ­της Σιμόν Ντε Μπο­λι­βάρ, που έγι­νε σύμ­βο­λο του εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής κατά των Ισπανών. ,

1802 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας, Αλέ­ξαν­δρος Δου­μάς, ο πατήρ, και “πατέ­ρας” των “Τριών Σωματοφυλάκων”

1879 Πέθα­νε ο ποι­η­τής, Αρι­στο­τέ­λης Βαλαωρίτης

Αρι­στο­τέ­λης Βαλαωρίτης

1909 Ο Γάλ­λος πρω­θυ­πουρ­γός, Ζορζ Κλε­μαν­σό, παραι­τεί­ται αγα­να­κτι­σμέ­νος, μετά από μια βίαιη δια­μά­χη στη Βου­λή, εγκα­τα­λεί­πο­ντας μια πολι­τι­κή καριέ­ρα δεκαετιών

1909 Ιδρύ­ε­ται στην τουρ­κο­κρα­τού­με­νη Θεσ­σα­λο­νί­κη η Σοσια­λι­στι­κή Εργα­τι­κή Ομο­σπον­δία, γνω­στή και ως «Φεντε­ρα­σιόν».

1920 Κατό­πιν εντο­λής της Κοι­νω­νί­ας των Εθνών, η Γαλ­λία κατα­λαμ­βά­νει τη Δαμα­σκό, μετά την άρνη­ση του εμί­ρη Φεϊ­ζάλ να μειώ­σει το στρα­τό του και να ανα­γνω­ρί­σει τους Γάλ­λους ως εντο­λο­δό­χους στη Συρία.

1923 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη της Λωζά­νης, που καθο­ρί­ζει τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα: Στη στε­ριά, ο μέσος ρους του ποτα­μού Έβρου. Στη θάλασ­σα, απο­δί­δε­ται στην Ελλά­δα κάθε νησί, νησί­δα και βρα­χο­νη­σί­δα που βρί­σκε­ται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρα­σια­τι­κές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένε­δο. Ακό­μα με το άρθρο 20 της Συν­θή­κης η Τουρ­κία ανα­γνω­ρί­ζει την προ­σάρ­τη­ση της Κύπρου στην Αγγλία και παραι­τεί­ται από κάθε δικαί­ω­μα σ’ αυτήν.

1929 Δημο­σιεύ­ε­ται έκκλη­ση της Βαλ­κα­νι­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας για την ενί­σχυ­ση του ελλη­νι­κού λαού στην πάλη του κατά του Ιδιώνυμου.

1929 Γεν­νή­θη­κε η Ιτα­λί­δα δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, Οριά­να Φαλάτσι

1934 Δημο­σιεύ­ε­ται ο πεντά­χρο­νος απο­λο­γι­σμός του Ιδιωνύμου:
Επί κυβέρ­νη­σης Ε. Βενι­ζέ­λου δολο­φο­νή­θη­καν 27 εργά­τες και αγρό­τες, συνε­λή­φθη­σαν 13.050, από τους οποί­ους οι 2.400 κατα­δι­κά­στη­καν συνο­λι­κά σε 2.054 χρό­νια φυλα­κής και 884 χρό­νια εξο­ρί­ας. Στον πει­θαρ­χι­κό ουλα­μό Καλ­πα­κί­ου στάλ­θη­καν 120 κομ­μου­νι­στές φαντάροι.
Επί κυβέρ­νη­σης Κ. Τσαλ­δά­ρη δολο­φο­νή­θη­καν 10 εργά­τες και αγρό­τες, συνε­λή­φθη­σαν 3.725, από τους οποί­ους οι 785 κατα­δι­κά­στη­καν συνο­λι­κά σε 570 χρό­νια φυλα­κής και 436 χρό­νια εξο­ρί­ας. Στο Καλ­πά­κι στάλ­θη­καν 54 φαντάροι.
Βασα­νί­στη­καν επί­σης 300 πολί­τες, τραυ­μα­τί­στη­καν 305, απα­γο­ρεύ­τη­καν 160 συγκε­ντρώ­σεις, δια­λύ­θη­καν βίαια άλλες 128, ενώ έγι­ναν και 138 επι­δρο­μές σε γρα­φεία σωμα­τεί­ων, τυπο­γρα­φεία, κλπ.

Η πρώ­τη δίκη με βάση το «Ιδιώ­νυ­μο»

1935 Το πρώ­το ευχε­τή­ριο τηλε­γρά­φη­μα απο­στέλ­λε­ται στη Βρετανία.

1936 Γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός, Ανδρέ­ας Μπάρκουλης

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Το Ράιχ προ­σαρ­τά την Αλσα­τία και τη Λορ­ραί­νη στη Γαλλία.

1943 Όντας στα πρό­θυ­ρα της στρα­τιω­τι­κής και οικο­νο­μι­κής κατάρ­ρευ­σης, το Μεγά­λο Συμ­βού­λιο της φασι­στι­κής Ιτα­λί­ας ψηφί­ζει την απο­μά­κρυν­ση του Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι από την εξου­σία και την μετα­φο­ρά ορι­σμέ­νων από τις εξου­σί­ες του στον Βασι­λιά Βίκτορ Εμμα­νου­έ­λε. Την επό­με­νη μέρα ο ίδιος ο Μου­σο­λί­νι θα συλληφθεί

1944 Περί­που 1.000 Γερ­μα­νοί και ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες κυκλώ­νουν την Καλ­λι­θέα και τους γύρω συνοι­κι­σμούς για να πιά­σουν ομή­ρους. Στις συγκρού­σεις που ακο­λού­θη­σαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομά­δα 8 ΕΛΑ­Σι­τών περι­κυ­κλώ­θη­καν στο σπί­τι αρ.10 της οδού Μπι­ζα­νί­ου και επί 5 ώρες απέ­κρουαν τις επι­θέ­σεις του εχθρού απορ­ρί­πτο­ντας κάθε πρό­τα­ση για παρά­δο­ση. Όλοι προ­τί­μη­σαν να πέσουν νεκροί: ο Γιάν­νης Ιωα­κει­μί­δης (17 ετών), ο Σπύ­ρος Που­λη­μέ­νος (17 ετών), ο Δημή­τρης Γαλά­τσος (19 ετών), ο Δημή­τρης Βασι­λειά­δης (19 ετών), ο Ιορ­δά­νης Παπα­δό­που­λος (20 ετών), ο Στέ­λιος Βιτζέν­τζος (20 ετών), ο Γιώρ­γης Γυμνό­πο­λος (21 ετών) και ο Γαβρι­ήλ Μυρι­δι­νός (25 ετών).
Την επο­μέ­νη πάνω από 3.000 λαού πήραν μέρος στη κηδεία των ηρώ­ων της οδού Μπι­ζα­νί­ου. Ο κόσμος, που στην πορεία πολ­λα­πλα­σιά­στη­κε, στά­θη­κε γονα­τι­στός και έψαλ­λε το πέν­θι­μο εμβατήριο.

24 Ιου­λί­ου 1944: Ολο­καύ­τω­μα της οδού Μπιζανίου

1953 Συνε­χί­ζε­ται στο διαρ­κές στρα­το­δι­κείο Αθη­νών η δίκη του Νίκου Πλου­μπί­δη. Μαζί του δικά­στη­κε ερή­μην σύσ­σω­μη σχε­δόν η ηγε­σία του ΚΚΕ και μια σει­ρά άλλα στελέχη.
Παρά τη προ­σπά­θεια των Αρχών να εκμε­ταλ­λευ­τούν την άδι­κη κατη­γο­ρία του Κόμ­μα­τος και να αξιο­ποι­ή­σουν τη δίκη ενα­ντί­ον του, ο Πλου­μπί­δης παρέ­μει­νε ατα­λά­ντευ­τος, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος το ΚΚΕ και δίνο­ντας ένα υπέ­ρο­χο παρά­δειγ­μα ήθους, αρε­τής και αυτοθυσίας.

1959 Ο Αμε­ρι­κα­νός αντι­πρό­ε­δρος Ρίτσαρντ Νίξον ενό­σω ξενα­γεί­ται στην Αμε­ρι­κα­νι­κή Εθνι­κή Έκθε­ση στη Μόσχα, “πέφτει πάνω” στον Νική­τα Χρου­στσόφ με τον οποίο ανταλ­λάσ­σουν από­ψεις για τα οφέ­λη του κομ­μου­νι­σμού και του καπιταλισμού.
Φόντο το σκη­νι­κό μιας κου­ζί­νας, που θα δώσει και το όνο­μα στην ιστο­ρι­κή συνά­ντη­ση, η οποία θα μεί­νει γνω­στή ως η “αντι­πα­ρά­θε­ση της κου­ζί­νας” (kitchen debate).

1966 Συνέρ­χε­ται το συνε­χώς ανα­βαλ­λό­με­νο 16ο Συνέ­δριο της ΓΣΕΕ (24–26/7/1966), με τη συμ­με­το­χή 566 αντι­προ­σώ­πων (που εκπρο­σω­πού­σαν μόλις τους 137.000 από τους 1.050.000 συνο­λι­κά εργα­το­ϋ­παλ­λή­λους της χώρας).
Ο εργα­το­πα­τέ­ρας Φ. Μακρής επα­νε­ξε­λέ­γη με 328 ψήφους στη θέση του Γ.Γ. της ΓΣΕΕ, 20 περί­που μήνες μετά την απο­μά­κρυν­σή του. Στην από­φα­ση «επί των ιδε­ο­λο­γι­κών αρχών του Συνε­δρί­ου», επι­βε­βαιώ­θη­κε η «συνερ­γα­σία των τάξε­ων ως μέσου υπε­ρα­σπί­σε­ως [!] των εργα­τι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων», καταγ­γέλ­θη­κε το κίνη­μα των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων «115» και στιγ­μα­τί­στη­κε ‑για μια ακό­μη φορά- ο κομμουνισμός.

1966  Οι «έξι» της ΕΟΚ κατα­λή­γουν σε συμ­φω­νία για την οργά­νω­ση της αγο­ράς και των τιμών των αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων της Κοινότητας.

1967 Επει­σο­δια­κή επί­σκε­ψη του Ντε Γκολ στο Κεμπέκ, όπου ο Γάλ­λος Πρό­ε­δρος τάσ­σε­ται ανοι­χτά υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της γαλ­λό­φω­νης αυτής περιοχής.

1968 Η Βρε­τα­νία απο­φα­σί­ζει την εγκα­τά­στα­ση δύο σμη­νών βομ­βαρ­δι­στι­κών «Βουλ­κάν», με δυνα­τό­τη­τα μετα­φο­ράς πυρη­νι­κών όπλων, στην Κύπρο.

1969 Τα νερά του Ειρη­νι­κού Ωκε­α­νού υπο­δέ­χο­νται το δια­στη­μό­πλοιο Απόλ­λων 11, το οποίο με επι­βά­τες τους πρώ­τους αστρο­ναύ­τες που πάτη­σαν στο φεγ­γά­ρι, επι­στρέ­φει με ασφά­λεια στη Γη.

1971 Απο­φα­σί­ζε­ται να κατε­δα­φι­στούν οι φυλα­κές Αβέ­ρωφ και στη θέση τους να ανε­γερ­θεί το δικα­στι­κό μέγαρο.

1974 Καταρ­ρέ­ει η δικτα­το­ρία. Απο­φα­σί­ζε­ται ο σχη­μα­τι­σμός πολι­τι­κής κυβέρ­νη­σης υπό τον Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή, που βρί­σκε­ται στο Παρί­σι. Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας, Ζισκάρ ντ’ Εσταίν του δια­θέ­τει το προ­σω­πι­κό του αερο­σκά­φος για την άμε­ση επι­στρο­φή του.
Στο αερο­δρό­μιο του Ελλη­νι­κού, χιλιά­δες λαού τον υπο­δέ­χο­νται στις 2 π.μ. Στις 4:15 π.μ. ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής ορκί­ζε­ται πρω­θυ­πουρ­γός μπρο­στά στο στρα­τη­γό Φαί­δω­να Γκι­ζί­κη. Η μετα­πο­λί­τευ­ση είναι γεγονός.

Μορ­φές αστι­κής διακυβέρνησης…

1980 Πέθα­νε  ο Άγγλος ηθο­ποιός, Πίτερ Σέλερς.

1981 Πλημ­μύ­ρες σαρώ­νουν πάνω από 700 άτο­μα στην επαρ­χία Σετσουάν στην Κίνα. 1,5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι μένουν άστεγοι.

1982 Καταρ­γεί­ται στην Ελλά­δα η ποι­νι­κή δίω­ξη της μοιχείας.

2013  Πεθαί­νει ο συν­θέ­της Νίκος Μαμαγκάκης

2013 Εκτρο­χιά­στη­κε τρέ­νο στην Γαλι­κία από ανθρώ­πι­νο λάθος. 79 νεκροί & 95 οι τραυ­μα­τί­ες. Είναι το χει­ρό­τε­ρο σιδη­ρο­δρο­μι­κό δυστύ­χη­μα τα τελευ­ταία 70 χρό­νια στην Ισπανία

2017 Έφυ­γε από τη ζωή η ηθο­ποιός Ζωή Φυτούση

ℹ️  Εκουα­δόρ — Ημέ­ρα του Simón Bolívar
Βενε­ζου­έ­λα — Γέν­νη­ση του Libertador (Ημέ­ρα του Simón Bolívar)

μην ξεχάσω Εκδόσεις Ατέχνως

Ατέχνως Καλές Διακοπές

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο