Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 29 Οκτω­βρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1863 Ιδρύ­ε­ται ο Διε­θνής Ερυ­θρός Σταυ­ρός από τον Ελβε­τό Ερρί­κο Ντινάν

1884 Γεν­νή­θη­κε ο Μπέ­λα Λου­γκό­ζι, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Μπέ­λα Φέρεντς Ντε­σό Μπλα­σκό, ουγ­γρι­κής κατα­γω­γής Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, που ερμή­νευ­σε επα­νει­λημ­μέ­να το Δρά­κου­λα σε b‑movies της εποχής.

1897 Γεν­νή­θη­κε ο Πάουλ Γιό­ζεφ Γκέ­μπελς, Γερ­μα­νός προ­πα­γαν­δι­στής του Χίτλερ. Από το όνο­μά του προ­ήλ­θε ο όρος «γκε­μπε­λι­σμός».

1911 Πέθα­νε ο Τζό­ζεφ Πού­λι­τζερ, Ουγ­γρο­α­με­ρι­κα­νός δημο­σιο­γρά­φος και εκδό­της, ο άνθρω­πος που έδω­σε τον ορι­σμό της «κίτρι­νης δημο­σιο­γρα­φί­ας», αλλά και δημιούρ­γη­σε τα έγκυ­ρα δημο­σιο­γρα­φι­κά βρα­βεία που φέρουν το όνο­μά του.

1914 Οι Έλλη­νες της Κύπρου χαι­ρε­τί­ζουν την προ­σάρ­τη­ση της νήσου από τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία ως το πρώ­το βήμα για την ένω­ση με την Ελλάδα.

1914 Η Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία εισέρ­χε­ται στον Α’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο με τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό συνα­σπι­σμό των Κεντρι­κών Δυνάμεων.

1922 Ο βασι­λιάς της Ιτα­λί­ας Βίκτωρ Εμμα­νου­ήλ Γ’ ανα­θέ­τει την εντο­λή σχη­μα­τι­σμού νέας κυβέρ­νη­σης στο Μου­σο­λί­νι, μία μέρα μετά τη Μεγά­λη Πορεία του τελευ­ταί­ου προς τη Ρώμη. r

1925 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός μου­σι­κός της τζαζ Τζον Χάλεϊ «Ζουτ» Σιμς.

1929 «Μαύ­ρη Τρύ­πα» στο αμε­ρι­κα­νι­κό χρη­μα­τι­στή­ριο, η ημέ­ρα που έμει­νε στην ιστο­ρία ως «το μεγά­λο κραχ». Εκα­τομ­μύ­ρια τίτλοι μετο­χών έγι­ναν απλά χαρ­τιά, χάνο­ντας την αξία τους.

1940 Οι 600 περί­που κρα­τού­με­νοι κομ­μου­νι­στές της Ακρο­ναυ­πλί­ας στέλ­νουν υπό­μνη­μα στην κυβέρ­νη­ση με το οποίο κατα­δι­κά­ζουν τη φασι­στι­κή εισβο­λή και ζητούν να στα­λούν στο μέτω­πο για να πολε­μή­σουν. Οι μετα­ξι­κές αρχές, όχι μόνο αρνού­νται, αλλά και μετά την έλευ­ση των Ναζί, παρα­δί­δουν τους κρα­τού­με­νους κομ­μου­νι­στές στις δυνά­μεις κατο­χής, οι οποί­οι θα τους χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν ως όμη­ρους και θα τους εκτε­λε­στούν ως αντί­ποι­να για τη δρά­ση του ΕΛΑΣ. Κάποιοι εξ αυτών ωστό­σο θα κατα­φέ­ρουν να δρα­πε­τεύ­σουν και να εντα­χθούν στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντίσταση.

akronauplia

1944 Μετα­φέ­ρο­νται στην Αθή­να 800 Ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες της Πελο­πον­νή­σου. Οι αστι­κές δυνά­μεις συγκε­ντρώ­νο­νται στην Αθήνα

1947 Το Βέλ­γιο, το Λου­ξεμ­βούρ­γο και η Ολλαν­δία σχη­μα­τί­ζουν τη Μπε­νε­λούξ (Benelux), που θα απο­τε­λέ­σει τον πρό­δρο­μο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

1949 Πεθαί­νει ο Ελλη­νο­αρ­μέ­νιος φιλό­σο­φος Γκε­όρ­γκι Ιβά­νο­βιτς Γκουρτζίεφ.

1959 Αερο­σκά­φος τύπου Douglas DC‑3 της Ολυ­μπια­κής Αερο­πο­ρί­ας, που εκτε­λεί το δρο­μο­λό­γιο Αθή­να – Θεσ­σα­λο­νί­κη, συντρί­βε­ται πέντε λεπτά μετά την απο­γεί­ω­σή του από το αερο­δρό­μιο του Ελλη­νι­κού. Οι 18 επι­βαί­νο­ντες ανα­σύ­ρο­νται νεκροί.

1961 Η Εθνι­κή Ριζο­σπα­στι­κή Ένω­σις (ΕΡΕ) του Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή κερ­δί­ζει εκ νέου τις εκλο­γές, εν μέσω καταγ­γε­λιών της αντι­πο­λί­τευ­σης για νοθεία.

1961 Ανή­με­ρα των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών δολο­φο­νεί­ται στο χωριό Δεμί­ρι Αρκα­δί­ας ο στρα­τιώ­της Διο­νύ­σης Κερ­πι­νιώ­της, στέ­λε­χος της Νεο­λαί­ας ΕΔΑ. Στις εκλο­γές αυτές, που χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από βία και νοθεία, πρώ­το κόμ­μα έρχε­ται η ΕΡΕ με 50,81%. Το ΠΑΜΕ (στο οποίο μετέ­χει η ΕΔΑ) λαμ­βά­νει 14,62%.

1969 Ο πρώ­τος σύν­δε­σμος υπο­λο­γι­στή σε υπο­λο­γι­στή κατο­χυ­ρώ­νε­ται από την ARPANET.

1986 Πέθα­νε ο Μίμης Φωτό­που­λος, Έλλη­νας ηθοποιός.

fotopoulos

1997 Πέθα­νε ο Ανδρέ­ας Μιχα­λι­τσιά­νος, Έλλη­νας αστρο­νό­μος και αστροφυσικός

2006 Πέθα­νε ο Μαρία Καλου­τά, Ελλη­νί­δα ηθοποιός

kalouta

 

gigien3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο