Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε παράκρουση η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας: «Η ροκ μουσική είναι… όργανο του κομμουνισμού»!

Παρα­λη­ρη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα έχει πάρει το τελευ­ταίο διά­ση­μα ο αντι­κομ­μου­νι­σμός της ακρο­δε­ξιάς κυβέρ­νη­σης Μπολ­σο­νά­ρου στη Βρα­ζι­λία. Τελευ­ταίο κρού­σμα είναι η προ­κή­ρυ­ξη του Εθνι­κού Ιδρύ­μα­τος για τις Τέχνες της Βρα­ζι­λί­ας (FUNARTE) που απο­κλεί­ει από το Βρα­βείο Στή­ρι­ξης Μου­σι­κών Συγκρο­τη­μά­των για το 2020 τη συμ­με­το­χή συγκρο­τη­μά­των της ροκ, με την αιτιο­λό­γη­ση ότι η μου­σι­κή αυτή συσχε­τί­ζε­ται με… «σχέ­δια των Σοβιε­τι­κών» για τη διά­δο­ση του κομ­μου­νι­σμού στον κόσμο!!!

Την κωμι­κο­τρα­γι­κή αυτή άπο­ψη συμ­με­ρί­ζε­ται ο ο νέος πρό­ε­δρός του FUNARTE Ντάν­τσι Μαντου­βά­νι, ο οποί­ος απο­τε­λεί προ­σω­πι­κή επι­λο­γή του ακρο­δε­ξιού προ­έ­δρου Ζάιχ Μπολσονάρου.

Προ­κα­λώ­ντας κάτι μετα­ξύ οργής και γέλιου, ο νέος υπεύ­θυ­νος για την προ­α­γω­γή των τεχνών στη Βρα­ζι­λία ανήρ­τη­σε βίντεο στο YouTube όπου εξη­γεί με λεπτο­μέ­ρειες τη θεω­ρία του πως το ροκ υπο­κι­νεί­το από… «σοβιε­τι­κά σχέ­δια» για να δια­βρω­θεί ο κόσμος ολό­κλη­ρος από τον… κομμουνισμό!

Dante Mantovani

Ο Ντάν­τσι Μαντο­βά­νι, νέος πρό­ε­δρος Εθνι­κού Ιδρύ­μα­τος για τις Τέχνες της Βρα­ζι­λί­ας (FUNARTE), που θεω­ρεί την ροκ μου­σι­κή ως… όργα­νο των κομμουνιστών.

Στο βίντεο, ο Μαντου­βά­νι επι­τί­θε­ται στην αρι­στε­ρί­ζου­σα Σχο­λή της Φραν­κφούρ­της και τους διά­ση­μους εκπρο­σώ­πους της Τέο­ντορ Αντόρ­νο και Μαξ Χορκ­χάι­μερ, ιδί­ως ξιφουλ­κώ­ντας τις σχέ­σεις της με την κουλ­τού­ρα και τις ανα­λύ­σεις της για την πολι­τι­στι­κή βιο­μη­χα­νία. Ιδί­ως σε ό,τι αφο­ρά τη μου­σι­κή (ο Αντόρ­νο, ως γνω­στόν ήταν δεξιο­τέ­χνης πιανίστας).

Ξεπερ­νώ­ντας τα όρια της γελοιό­τη­τας, ως παρά­δειγ­μα για τη δια­βρω­τι­κή επή­ρεια του ροκ, ο ακρο­δε­ξιός Μαντου­βά­νι στο βίντεό του παρα­θέ­τει τους Μπι­τλς, που εκλή­θη­σαν, πάντο­τε βάσει των σοβιε­τι­κών σχε­δί­ων, «να κατα­στρέ­ψουν τις αμε­ρι­κα­νι­κές οικο­γέ­νειες, για­τί αυτές είναι το θεμέ­λιο του καπιταλισμού».

Το απο­κο­ρύ­φω­μα του ακρο­δε­ξιού-φασι­στι­κού τρα­γέ­λα­φου, είναι η επι­σή­μαν­ση του Μαντου­βά­νι πως «το ροκ ενθαρ­ρύ­νει τα ναρ­κω­τι­κά, που ενερ­γο­ποιούν το σεξ, που τρο­φο­δο­τεί τη βιο­μη­χα­νία των αμβλώσεων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο