Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών

Το πρά­σι­νο φως για τη λει­τουρ­γία Χώρων Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης (ΧΕΧ) ναρ­κω­τι­κών δίνει η κυβέρ­νη­ση με τη σχε­τι­κή πρό­βλε­ψη να υπάρ­χει σε νομο­σχέ­διο με τίτλο: «Εθνι­κός Μηχα­νι­σμός Δια­χεί­ρι­σης Κρίσεων».
Πιο συγκε­κρι­μέ­να, την ευθύ­νη για τη λει­τουρ­γία των ΧΕΧ θα έχουν εγκε­κρι­μέ­νοι φορείς του άρθρου 51 (εκτός από τον ΟΚΑΝΑ, βάζει και το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», τον «Διά­πλου», δηλα­δή διεμ­βο­λί­ζει τη φιλο­σο­φία των «στε­γνών» προ­γραμ­μά­των απε­ξάρ­τη­σης) και οι Οργα­νι­σμοί Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης α’ και β’ βαθ­μού (δηλα­δή Περι­φέ­ρειες και δήμοι!).
συνταγογράφηση

Επι­πλέ­ον, με το ίδιο νομο­σχέ­διο θα μπο­ρεί να γίνε­ται συντα­γο­γρά­φη­ση ναρ­κω­τι­κών («αντα­γω­νι­στι­κών ουσιών» που αδρα­νο­ποιούν τη λει­τουρ­γία των υπο­δο­χέ­ων των οπιού­χων) από ιδιώ­τες.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σχε­τι­κά, «με από­φα­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας, μετά από γνώ­μη του ΟΚΑΝΑ, καθο­ρί­ζο­νται οι ουσί­ες, οι όροι και οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις χορή­γη­σης, συντα­γο­γρά­φη­σης και διά­θε­σης των ουσιών αυτών από δημό­σιους ή ιδιω­τι­κούς φορείς και ιατρούς».

ΚΚΕ logo

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανα­κοί­νω­ση σχε­τι­κά με το άρθρο για τους ΧΕΧ στο νομο­σχέ­διο για τον «Εθνι­κό Μηχα­νι­σμό Δια­χεί­ρι­σης Κρίσεων»:

«Το ΚΚΕ ζητά να απο­συρ­θεί το άρ. 189 που αφο­ρά τη δυνα­τό­τη­τα λει­τουρ­γί­ας Χώρων Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης από τους εγκε­κρι­μέ­νους φορείς του άρ. 51 ν. 4139/2013 και από ΟΤΑ α’ και β’ βαθ­μού, που ενσω­μα­τώ­θη­κε στο νομο­σχέ­διο για τον “Εθνι­κό Μηχα­νι­σμό Δια­χεί­ρι­σης Κρίσεων”.

Οι Χώροι Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης συνι­στούν απο­δο­χή του προ­βλή­μα­τος της διά­δο­σης των ναρ­κω­τι­κών ουσιών, δεν συνι­στούν θερα­πευ­τι­κή λύση, δεν δια­μορ­φώ­νουν κίνη­τρο για θερα­πεία και ενι­σχύ­ουν την κοι­νω­νι­κή ανο­χή με το φαι­νό­με­νο της τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­σης. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ συνε­χί­ζει να χτί­ζει στο δρό­μο που της άνοι­ξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνα­τό­τη­τα σε “στε­γνά” θερα­πευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα να λει­τουρ­γούν σε ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νους χώρους για χρή­ση ναρ­κω­τι­κών, αλλοιώ­νο­ντας τον ίδιο το χαρα­κτή­ρα τους. Επί­σης, για να μειώ­σει το κόστος και την αντί­δρα­ση μετα­φέ­ρει την ευθύ­νη σε δήμους και Περι­φέ­ρειες με αρμο­διό­τη­τες που δεν έχουν καμία ευθύ­νη, τεχνο­γνω­σία και το κατάλ­λη­λο προ­σω­πι­κό, δίνο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα και για “κινη­τές μονά­δες Χώρων Επο­πτευό­με­νης Χρήσης”.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεο­λαία μέσα από τους φορείς και τα σωμα­τεία να αντι­πα­λέ­ψουν αυτήν την επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη και να μη συμ­βι­βα­στούν με τη διά­δο­ση του “κοι­νω­νι­κού θανά­του” των τοξι­κο­μα­νών. Καλεί τους φορείς της Πρό­λη­ψης και της Θερα­πεί­ας να πάρουν θέση και να κατα­δι­κά­σουν αυτήν την πολι­τι­κή της “δια­χεί­ρι­σης της χρή­σης ναρκωτικών”.

Το ΚΚΕ θα πρω­το­στα­τή­σει με όλες του τις δυνά­μεις στο κίνη­μα και στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση για να απο­τρα­πεί αυτή η πολι­τι­κή. Αγω­νι­ζό­μα­στε για μια κοι­νω­νία ελεύ­θε­ρη από ναρ­κω­τι­κά και όχι με ελεύ­θε­ρα τα ναρ­κω­τι­κά. Διεκ­δι­κού­με ενί­σχυ­ση της Πρό­λη­ψης, της Θερα­πεί­ας και της Κοι­νω­νι­κής Επανένταξης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο