Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία της Γάζας, στόχος δολοφονικών πληγμάτων του Ισραήλ

Σκη­νές χάους εκτυ­λίσ­σο­νται στα νοσο­κο­μεία της Γάζας μετά τα φονι­κά πλήγ­μα­τα του Ισρα­ήλ στα ιδρύ­μα­τα, στα οποία βρί­σκο­νται εκτός από ασθε­νείς και εκα­το­ντά­δες εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαιστίνιοι.

Βίντεο του Al Jazeera απο­τυ­πώ­νει την κατά­στα­ση στα νοσο­κο­μεία στη Γάζα που παρα­μέ­νουν στό­χος του Ισραήλ.

Μωρά βρί­σκο­νται στο πάτω­μα του μεγα­λύ­τε­ρου νοσο­κο­μεί­ου στη Λωρί­δα, Αλ Σίφα. Γύρω από το νοσο­κο­μείο υπάρ­χουν ισραη­λι­νές δυνά­μεις που το έχουν περι­κυ­κλώ­σει, καθώς και ελεύ­θε­ροι σκοπευτές.

Το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο επι­βε­βαιώ­νει την πολιορ­κία του νοσο­κο­μεί­ου Αλ-Σίφα. Η εγκα­τά­στα­ση χτυ­πή­θη­κε επα­νει­λημ­μέ­να κατά τη διάρ­κεια της νύχτας σε ένα νέο γύρο χτυ­πη­μά­των που έθε­σε εκτός λει­τουρ­γί­ας το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα για αρκε­τές ώρες, δήλω­σε ο διευ­θυ­ντής της.

Πολ­λοί από τους εκτο­πι­σμέ­νους φοβό­ντου­σαν να εγκα­τα­λεί­ψουν το νοσο­κο­μείο, με τους για­τρούς, να λένε ότι είδαν ανθρώ­πους να δέχο­νται πυρο­βο­λι­σμούς καθώς προ­σπα­θού­σαν να φύγουν από το νοσο­κο­μείο. Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας δήλω­σε ότι έχα­σε την επι­κοι­νω­νία με τις επα­φές του στο νοσο­κο­μείο Αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα. Πρό­σθε­σε ότι «έχει σοβα­ρές ανη­συ­χί­ες για την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της υγεί­ας, των εκα­το­ντά­δων ασθε­νών και τραυ­μα­τιών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των μωρών που βρί­σκο­νται σε μηχα­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη και των εκτο­πι­σμέ­νων που παρα­μέ­νουν μέσα στο νοσο­κο­μείο. Ο αριθ­μός των νοση­λευό­με­νων ασθε­νών φέρε­ται να είναι σχε­δόν διπλά­σιος από τη χωρη­τι­κό­τη­τά του».

Η διοί­κη­ση του νοσο­κο­μεί­ου της Ινδο­νη­σί­ας στη βόρεια Γάζα μετα­τρέ­πει την αυλή του δίπλα από το κτί­ριο του νοσο­κο­μεί­ου σε ομα­δι­κό τάφο για αγνώ­στους σκο­τω­μέ­νους πολίτες.

Σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες τάφη­καν εκεί 100 πολί­τες που δεν είχαν αναγνωριστεί.

Η συνο­ρια­κή αρχή της Γάζας ανα­κοί­νω­σε πως το μεθο­ρια­κό πέρα­σμα της Ράφα προς Αίγυ­πτο, θα ανοί­ξει για όσους είναι κάτο­χοι ξένων δια­βα­τη­ρί­ων και τα εξαρ­τώ­με­να μέλη των οικο­γε­νειών τους.

Εκπρό­σω­πος Τύπου των Ισραη­λι­νών Δυνά­με­ων Άμυ­νας δήλω­σε ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός έπλη­ξε τρο­μο­κρα­τι­κές υπο­δο­μές στη Συρία ως απά­ντη­ση στις χθε­σι­νές εκτο­ξεύ­σεις στα Υψί­πε­δα του Γκο­λάν. Νωρί­τε­ρα υπήρ­ξε άλλη ανα­κοί­νω­ση πως χτυ­πή­θη­καν στό­χοι στον Λίβα­νο ως αντί­ποι­να για επι­θέ­σεις που κατευ­θύν­θη­καν στο Όρος Ντοβ.

Ο Νετα­νιά­χου απηύ­θυ­νε αυστη­ρή προει­δο­ποί­η­ση προς τη Χεζ­μπο­λάχ του Λιβά­νου. «Μην κάνε­τε το λάθος να πάτε σε πόλε­μο. Αυτό θα ήταν το λάθος της ζωής σας… Η είσο­δός σας στον πόλε­μο θα σφρα­γί­σει τη μοί­ρα του Λιβά­νου», δήλω­σε ο Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Η Χαμάς ανέστειλε τις συνομιλίες για τους ομήρους λόγω του νοσοκομείου αλ Σίφα

Η Χαμάς δήλω­σε σήμε­ρα ότι ανα­στέλ­λει τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τους ομή­ρους λόγω της δια­χεί­ρι­σης από το Ισρα­ήλ του θέμα­τος του νοσο­κο­μεί­ου αλ Σίφα στη Γάζα, δήλω­σε στο Reuters Παλαι­στί­νιος αξιω­μα­τού­χος που έχει ενη­μέ­ρω­ση σχε­τι­κά με τις συνο­μι­λί­ες για τους ομήρους.

Το νοσο­κο­μείο δέχε­ται σφο­δρά πυρά καθώς ισραη­λι­νές δυνά­μεις πλη­σιά­ζουν στις εγκα­τα­στά­σεις του. Το Ισρα­ήλ κατη­γο­ρεί τη Χαμάς ότι χρη­σι­μο­ποιεί το νοσο­κο­μείο ως κάλυμ­μα ενός κέντρου διοί­κη­σης χωρίς να παρέ­χει απο­δεί­ξεις. Η Χαμάς αρνεί­ται τις κατηγορίες.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι μέρη μεγαλύτερης ασφάλειας, όχι πολέμου»

Σε ένα tweet το Σάβ­βα­το, ο επι­κε­φα­λής της βοή­θειας του ΟΗΕ Μάρ­τιν Γκρί­φι­θς πρό­σθε­σε: «Δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει καμία δικαιο­λο­γία για πολε­μι­κές ενέρ­γειες στις εγκα­τα­στά­σεις υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης, που τους αφή­νουν χωρίς ρεύ­μα, φαγη­τό ή νερό και πυρο­βο­λούν ασθε­νείς και πολί­τες που προ­σπα­θούν να φύγουν».

Οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα έχουν προει­δο­ποι­ή­σει ότι οι ασθε­νείς και το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό στη Γάζα είναι «παγι­δευ­μέ­νοι σε νοσο­κο­μεία κάτω από πυρά» και κάλε­σε την «ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση να στα­μα­τή­σει αυτή την αδυ­σώ­πη­τη επί­θε­ση στο σύστη­μα υγεί­ας της Γάζας». Σε δήλω­ση που κυκλο­φό­ρη­σε το Σάβ­βα­το, η ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση ανέ­φε­ρε: «Οι ΓΧΣ επα­να­λαμ­βά­νουν επει­γό­ντως τις εκκλή­σεις τους να στα­μα­τή­σουν οι επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον νοσο­κο­μεί­ων, για άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός και για προ­στα­σία των ιατρι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, του ιατρι­κού προ­σω­πι­κού και των ασθενών».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο