Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Λαχτάρησαν πάλι σε Εύβοια και νησιά του Αιγαίου

  • Πλημμύρισε το Νοσοκομείο Χίου, άρον άρον απομάκρυναν τους ασθενείς με Covid

  • Λασπότοπος ο καταυλισμός προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου

  • Ούτε ένα ευρώ από το κατ’ ευφημισμόν Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τους πληγέντες του «Ιανού» στην Καρδίτσα

🆘  ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
«Βούλιαξαν» ξανά τους πρόσφυγες στη λάσπη

Πολ­λά προ­βλή­μα­τα στο νησί από την κακο­και­ρία και την έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων

Πλημ­μύ­ρι­σε και πάλι ο προ­σω­ρι­νός καταυ­λι­σμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ο οποί­ος φιλο­ξε­νεί 7.714 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, που έχουν μετα­φερ­θεί εκεί μετά την κατα­στρο­φή της δομής στη Μόρια.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στις αρχές του Οκτώ­βρη ο καταυ­λι­σμός είχε πλημ­μυ­ρί­σει δύο φορές, μετά τις έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις που σημειώ­θη­καν στο νησί. Το υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου έσπευ­σε να ανα­κοι­νώ­σει ότι θα προ­χω­ρή­σει σε αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, προ­κει­μέ­νου να μη συμ­βεί αυτή η κατάσταση.
Ο αρμό­διος υπουρ­γός Νότης Μητα­ρά­κης, στο τέλος του Νοέμ­βρη, κατά τη διάρ­κεια επί­σκε­ψής του στο Καρά Τεπέ, μαζί με την ανα­πλη­ρώ­τρια γενι­κή διευ­θύ­ντρια της «DG HOME», Μπε­ά­τε Γκμί­ντερ, και τον γενι­κό γραμ­μα­τέα Υπο­δο­χής Αιτού­ντων Ασύ­λου, Μάνο Λογο­θέ­τη, πραγ­μα­το­ποί­η­σε αυτο­ψία στον καταυ­λι­σμό, ελέγ­χο­ντας και την πρό­ο­δο των βελ­τιω­τι­κών έργων.

Τότε ο υπουρ­γός έκα­νε λόγο για «μια δομή καθα­ρή, μια δομή με τάξη και ασφά­λεια», υπο­στη­ρί­ζο­ντας μάλι­στα πως «ολο­κλη­ρώ­σα­με τις μελέ­τες με το ΙΓΜΕ για την ποιό­τη­τα του εδά­φους, ολο­κλη­ρώ­νο­νται τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, ολο­κλη­ρώ­νο­νται τα έργα για την προ­στα­σία από το χειμώνα».

Προ­βλή­μα­τα σε πολ­λές περιο­χές της Λέσβου και στους δύο δήμους προ­κά­λε­σαν οι έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις του Σαβ­βά­του και της Κυριακής.
Ειδι­κό­τε­ρα στο δήμο Μυτι­λή­νης τα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νταν κυρί­ως στις Δημο­τι­κές Ενό­τη­τες Ευερ­γέ­του­λα, Αγιά­σου, Γέρας και Λου­τρό­πο­λης Θερ­μής. Τα σοβα­ρό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­στη­καν στην περιο­χή Λάμπου Μύλοι της Δημο­τι­κής Ενό­τη­τας Ευεργέτουλα.
Στη Συκού­ντα υπήρ­ξε μεγά­λο πρό­βλη­μα όταν πλημ­μύ­ρι­σε το αρδευ­τι­κό της περιο­χής και μέσα από το δάσος κατέ­βα­σε όλο το νερό εντός του οικισμού.
Προ­βλή­μα­τα είχαν ανα­φερ­θεί σε Αγιά­σο και στη Λου­τρό­πο­λη Θερ­μής στο δρό­μο Πηγής — Κώμης όπου «κόπη­κε» ο δρόμος.

Επι­πλέ­ον, οι οικι­σμοί της Ευρεια­κής και τα Πηγα­δά­κια είχαν γίνει ένα με τη θάλασ­σα, ενώ ποτά­μια είχαν πλημμυρίσει.
Κατο­λί­σθη­ση μικρών βρά­χων σημειώ­θη­κε κατά τη διάρ­κεια των έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων στον περι­φε­ρεια­κό δρό­μο Μελί­ντας — Πλω­μα­ρί­ου, ο οποί­ος έκλει­σε προ­σω­ρι­νά έως ότου πραγ­μα­το­ποι­η­θούν οι εργα­σί­ες καθαρισμού.
Οι πτώ­σεις βρά­χων, χωμά­των και δια­φό­ρων φερ­τών υλι­κών στο συγκε­κρι­μέ­νο οδι­κό δίκτυο απο­τε­λούν συνη­θι­σμέ­νο φαι­νό­με­νο ειδι­κά τους χει­με­ρι­νούς μήνες, γι’ αυτόν το λόγο ο δρό­μος αυτός θεω­ρεί­ται επι­κίν­δυ­νος και συστή­νε­ται στους πολί­τες να τον απο­φεύ­γουν καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρόνου.

Κώστας Παπαδακης Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώ­τη­ση για το νέο κλει­στό ΚΥΤ στη Λέσβο
Το μνη­μό­νιο συνερ­γα­σί­ας ΕΕ και ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για το νέο κλει­στό κέντρο κρά­τη­σης στη Λέσβο, που διαιω­νί­ζει τον εγκλω­βι­σμό προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, καταγ­γέλ­λει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με Ερώ­τη­ση του ευρω­βου­λευ­τή του Κόμ­μα­τος Κώστα Παπα­δά­κη προς την Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή.

Με τη συμ­φω­νία ΕΕ — κυβέρ­νη­σης της ΝΔ μεθο­δεύ­ε­ται η επι­τά­χυν­ση υλο­ποί­η­σης της στρα­τη­γι­κής τους για τη μετα­τρο­πή των νησιών της χώρας, όπως είναι η Λέσβος, σε μόνι­μα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης των ξερι­ζω­μέ­νων από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, τη φτώ­χεια και την εκμε­τάλ­λευ­ση, με «σύγ­χρο­να μέτρα ελέγ­χου εισό­δου — εξό­δου, με διπλές περι­φρά­ξεις τύπου ΝΑΤΟ και συστή­μα­τα ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, παρα­μέ­νουν οι άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης στο Μαυ­ρο­βού­νι της Λέσβου, με τους χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες να κιν­δυ­νεύ­ουν να βγά­λουν όλο το χει­μώ­να σε σκη­νές, εκτε­θει­μέ­νοι χωρίς κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας εν μέσω και της παν­δη­μί­ας. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι απλές νερο­πο­ντές απο­δει­κνύ­ο­νται ικα­νές να πλημ­μυ­ρί­σουν το χώρο, εκθέ­το­ντας τους κυβερ­νη­τι­κούς ισχυ­ρι­σμούς ότι τάχα πάρ­θη­καν μέτρα. Το .…ευρω­ε­νω­σια­κών προ­δια­γρα­φών ΚΥΤ του Μαυ­ρο­βου­νί­ου, όπως το απο­κα­λού­σαν μέχρι σήμε­ρα ΕΕ και κυβέρ­νη­ση, δεν είναι τίπο­τα άλλο παρά ένας άθλιος καταυ­λι­σμός, όπως ομο­λό­γη­σε σε ανα­κοί­νω­σή της η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή μόνο και μόνο για να υπο­στη­ρί­ξει την υλο­ποί­η­ση του αντι­δρα­στι­κού σχε­δια­σμού για το νέο κέντρο κρά­τη­σης. Επι­βε­βαιώ­θη­καν οι καταγ­γε­λί­ες του ΚΚΕ ότι ευρω­ε­νω­σια­κές προ­δια­γρα­φές σημαί­νει άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης χει­μώ­να — καλο­καί­ρι, που θέτουν σε κίν­δυ­νο τη ζωή χιλιά­δων ανθρώπων.

Οι παρα­πά­νω σχε­δια­σμοί απο­τυ­πώ­νουν με τον πιο κρυ­στάλ­λι­νο τρό­πο το αντι­δρα­στι­κό περιε­χό­με­νο του «Νέου Συμ­φώ­νου για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Ασυ­λο» που ανα­κοι­νώ­θη­κε τις προη­γού­με­νες μέρες από την Κομι­σιόν. Αυτό απο­τε­λεί συνέ­χεια και διαιώ­νι­ση της πολι­τι­κής εγκλω­βι­σμού στα κρά­τη πρώ­της εισό­δου της ΕΕ, του Συμ­φώ­νου ΕΕ — Τουρ­κί­ας του 2016, του Κανο­νι­σμού του Δου­βλί­νου που στην Ελλά­δα δια­χει­ρί­στη­κε προη­γου­μέ­νως η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολι­τι­κή εγκλω­βι­σμού και κατα­στο­λής προ­δια­γρά­φει νέες Μόριες και φυλα­κές, όπως αυτή που δρο­μο­λο­γούν ήδη στη Λέσβο, προ­κα­λώ­ντας τη δίκαιη αντί­δρα­ση των κατοί­κων, αλλά και μεγά­λες δοκι­μα­σί­ες και βάσα­να για δεκά­δες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

Με βάση τα παρα­πά­νω ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος υπέ­βα­λε τα παρα­κά­τω ερωτήματα:

«Πώς τοπο­θε­τεί­ται η Επιτροπή:

  • Στην ανά­γκη λήψης κατε­πει­γό­ντων μέτρων ώστε να εξα­σφα­λι­στεί η άμε­ση προ­στα­σία των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, καθώς και των εργα­ζο­μέ­νων στο Μαυ­ρο­βού­νι και στα άλλα ΚΥΤ και καταυ­λι­σμούς από τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να και την πανδημία.
  • Στο αίτη­μα για κανέ­να νέο ΚΥΤ στα νησιά, ούτε κλει­στό ούτε ανοι­χτό, στο κλεί­σι­μο τώρα όλων των ΚΥΤ που λει­τουρ­γούν στα νησιά και στον απε­γκλω­βι­σμό προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, με μετα­φο­ρά τους σε ανθρώ­πι­νες δομές φιλο­ξε­νί­ας στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα, προ­κει­μέ­νου στη συνέ­χεια, με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες, να μετα­βούν στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους ώστε να μπο­ρούν από εκεί να αιτη­θούν άσυλο».

🆘  ΧΙΟΣ
Πλημμύρισε το Νοσοκομείο, νερά ακόμα και στο θάλαμο με ασθενείς Covid

Μια καται­γί­δα αρκού­σε για να μπά­σει νερά το «θωρα­κι­σμέ­νο» Νοσο­κο­μείο της Χίου, πλημ­μυ­ρί­ζο­ντας θαλά­μους και δια­δρό­μους, προ­σθέ­το­ντας νέα προ­βλή­μα­τα σε αυτά που προ­κα­λού­νται από τις τερά­στιες ελλείψεις.
Μάλι­στα πλημ­μύ­ρι­σε και το …κοντέι­νερ Covid-19 και οι 3 ασθε­νείς που νοση­λεύ­ο­νταν μετα­φέρ­θη­καν άρον άρον σε άλλο τμή­μα χωρίς να υπάρ­χουν κι εκεί οι απαι­τού­με­νες προ­δια­γρα­φές για τη νοση­λεία τέτοιων περιστατικών.

Εισ­ροή υδά­των δια­πι­στώ­θη­κε και στο δια­τη­ρη­τέο κτί­ριο που στε­γά­ζει τη Μαιευ­τι­κή κλι­νι­κή — και πρό­κει­ται να μετα­τρα­πεί τις επό­με­νες μέρες σε Covid — κι ενώ πρό­κει­ται για γερα­σμέ­νο κτί­ριο, που συντη­ρεί­ται μόνο όταν κι όπου παίρ­νει νερό. Πέρυ­σι υπήρ­ξε εισ­ροή υδά­των στη βορει­νή πλευ­ρά του κτι­ρί­ου και φέτος στη νότια. Προ­βλή­μα­τα επί­σης παρου­σιά­στη­καν και στο — υπό ανα­κα­τα­σκευή εδώ και 2,5 χρό­νια — κτί­ριο το οποίο πρό­κει­ται να στε­γά­σει την Παθο­λο­γι­κή και Ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή, ενώ τμή­μα της ψευ­δο­ρο­φής κατέρ­ρευ­σε στην ένω­ση παλιού και νέου κτι­ρί­ου εντός του συγκρο­τή­μα­τος του νοσοκομείου.

Οι εργα­ζό­με­νοι έχουν καταγ­γεί­λει επα­νει­λημ­μέ­να τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υπο­δο­μής του νοσο­κο­μεί­ου, τα οποία προ­στί­θε­νται στο 30 — 40% των κενών οργα­νι­κών θέσε­ων. Με το πρώ­το κύμα, η κυβέρ­νη­ση «ενί­σχυ­σε» το νοσο­κο­μείο με 30 συμ­βα­σιού­χους, οι οποί­οι αντι­κα­θι­στούν το προ­σω­πι­κό που βρί­σκε­ται σε άδειες ειδι­κού σκο­πού, αναρ­ρω­τι­κές κ.λπ. Από το Σεπτέμ­βρη, ενό­ψει του δεύ­τε­ρου κύμα­τος, είχε εξαγ­γελ­θεί η «ενί­σχυ­ση» με …3 νοση­λευ­τές που ακό­μη δεν έχουν φτά­σει. Οσο για τη ΜΕΘ, έχει δυνα­μι­κή 6 κρε­βα­τιών, λει­τουρ­γούν με το ζόρι τα 3 λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού και το τελευ­ταίο διά­στη­μα μετο­νο­μά­στη­κε σε ΜΕΘ Covid-19 χωρίς ένα κρε­βά­τι εντα­τι­κής θερα­πεί­ας για τις υπό­λοι­πες νόσους. Αντί αυτού προ­βλέ­πε­ται η νοση­λεία τους στη μονά­δα ανά­νη­ψης του χει­ρουρ­γεί­ου! Και στο Νοσο­κο­μείο Χίου οι εργα­ζό­με­νοι καταγ­γέλ­λουν ότι τα Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας δίνο­νται με το στα­γο­νό­με­τρο, «όλα είναι μετρη­μέ­να, δίνο­νται με το ζόρι, ιδιαί­τε­ρα τα γάντια». Κι όλα αυτά όταν μόνο το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο που πέρα­σε στο νησί κατα­γρά­φη­καν 23 κρούσματα.

Η κατά­στα­ση επι­δει­νώ­νε­ται από την απου­σία της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, αφού το ΚΥ (πρώ­ην ΙΚΑ) στο κέντρο είναι φάντα­σμα, με ελά­χι­στους για­τρούς που δεν φτά­νουν ούτε για τις συντα­γο­γρα­φή­σεις. Επί­σης, τα αγρο­τι­κά ιατρεία πότε έχουν για­τρό και πότε όχι, το ΚΥ Πυρ­γί­ου που καλύ­πτει το νότιο μέρος του νησιού αν και έχει υπο­δο­μή για 24ωρη νοση­λεία ρημά­ζει, ο εξο­πλι­σμός έχει αχρη­στευ­τεί, το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό αρκεί για τις πρώ­τες βοήθειες.

ΚΚΕ €υρωβουλή

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε ευρώ για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από το «Ταμείο Αλληλεγγύης»!

Ούτε «αμε­σό­τη­τα» ούτε «αλλη­λεγ­γύη» παρέ­χει το κατ’ ευφη­μι­σμόν Ταμείο Αλλη­λεγ­γύ­ης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), όπως απο­δει­κνύ­ε­ται για ακό­μα μία φορά από την απά­ντη­ση της επι­τρό­που Ελί­ζα Φερέι­ρα σε Ερώ­τη­ση της Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΚΚΕ που ζητού­σε άμε­σες απο­ζη­μιώ­σεις για τις πρό­σφα­τες κατα­στρο­φές τις οποί­ες προ­κά­λε­σαν οι πλημ­μύ­ρες που έπλη­ξαν την περιο­χή της Καρδίτσας.

Η επί­τρο­πος επα­να­λαμ­βά­νει την κατη­γο­ρη­μα­τι­κή άρνη­ση της ΕΕ για απο­ζη­μιώ­σεις στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά δηλώ­νο­ντας ότι «οι ιδιω­τι­κές ζημιές δεν είναι επι­λέ­ξι­μες» και επι­βε­βαιώ­νο­ντας ουσια­στι­κά ότι το Ταμείο δεν έχει καμία σχέ­ση με την ίδια την ανα­κού­φι­ση των κατοίκων.

Στην απά­ντη­ση γίνε­ται επί­σης φανε­ρό ότι, ακό­μη και σε περί­πτω­ση ενερ­γο­ποί­η­σης του Ταμεί­ου για την απο­κα­τά­στα­ση υπο­δο­μών, η χρη­μα­το­δο­τι­κή ενί­σχυ­ση θα γίνει με κρι­τή­ριο την περι­βό­η­τη «αρχή» της ΕΕ περί «κόστους — οφέ­λους», όπου κόστος είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών και όφε­λος η ικα­νο­ποί­η­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ανα­γκών. Ωστό­σο, οι ανά­γκες των κατοί­κων είναι άμε­σες και επι­τα­κτι­κές και ανα­δει­κνύ­ο­νται σε κάθε νέα κακο­και­ρία όπως με τις βρο­χές της τελευ­ταί­ας βδο­μά­δας, όπου για άλλη μια φορά η περιο­χή ήταν αθωράκιστη.

Μάλι­στα, η επί­τρο­πος ξεκα­θα­ρί­ζει κυνι­κά ότι η όποια «στή­ρι­ξη» θα έρθει μετά από μήνες, καθώς το ΤΑΕΕ δεν είναι «μέσο ταχεί­ας αντί­δρα­σης», όπως αναφέρεται.

Παράλ­λη­λα, στην απά­ντη­σή της επι­κα­λεί­ται τα «διά­φο­ρα χρη­μα­το­δο­τι­κά εργα­λεία» της ΕΕ ως πανά­κεια. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα βέβαια σε δεκά­δες περιο­χές της χώρας μας άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους, σπί­τια και υπο­δο­μές κατα­στρέ­φο­νται, και όλα αυτά συμ­βαί­νουν ακρι­βώς για­τί η γύμνια υπο­δο­μών είναι άμε­σο απο­τέ­λε­σμα ακρι­βώς της υλο­ποί­η­σης των ευρω­ε­νω­σια­κών προ­γραμ­μά­των που συν­δια­μορ­φώ­νουν και οι κυβερ­νή­σεις, απο­δει­κνύ­ο­ντας πόσο μακριά κι ενά­ντια από την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών βρίσκονται.

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή της: «Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά επι­λέ­γουν την παρέμ­βα­σή τους σε κάθε περιο­χή με βασι­κό κρι­τή­ριο τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λια­κών ομί­λων.

Το ΚΚΕ αγω­νί­ζε­ται στο πλάι των Επι­τρο­πών Αγώ­να στην Καρ­δί­τσα και απαι­τεί εδώ και τώρα:

  • Να απο­ζη­μιω­θούν στο σύνο­λό τους όλες οι ζημιές που κατα­γρά­φο­νται από τις πλημ­μύ­ρες που έπλη­ξαν την περιο­χή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να υπάρ­ξει άμε­ση κατα­βο­λή οικο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης σε όλους τους πλη­γέ­ντες για την αντι­με­τώ­πι­ση επει­γου­σών ανα­γκών δια­βί­ω­σης, χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους
  • Να προ­χω­ρή­σουν τώρα τα απα­ραί­τη­τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά — απο­στραγ­γι­στι­κά — αρδευ­τι­κά και αντι­δια­βρω­τι­κά έργα
  • Να παρα­καμ­φθούν οι αντι­δρα­στι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις και προ­δια­γρα­φές του πακτω­λού των δισ. του “Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης”, το οποίο με βάση την κατεύ­θυν­ση της ΕΕ και της κυβέρ­νη­σης προ­ο­ρί­ζε­ται για να το ξεκο­κα­λί­σουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και να δοθούν και από αυτό πλή­ρεις απο­ζη­μιώ­σεις στους πληγέντες».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο