Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, επίκαιρο όσο ποτέ!

🔻  ΜΗΝΥΜΑ της ΚΕ του ΚΚΕ
Για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Η φετι­νή Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά βρί­σκει την εργα­τι­κή τάξη στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της «υγειονομικής» κρίσης, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Η κατάρ­ρευ­ση των δημό­σιων συστη­μά­των Υγεί­ας, ακό­μη και στην κορω­νί­δα του καπι­τα­λι­σμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρω­ι­σμό των εργα­ζο­μέ­νων σε αυτά, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας και η έλλει­ψη μέτρων στοι­χειώ­δους προ­στα­σί­ας με κιν­δύ­νους για τη ζωή και την υγεία των εργα­ζο­μέ­νων, η ανερ­γία, η δοκι­μή νέων, πιο εξε­λιγ­μέ­νων μορ­φών εκμε­τάλ­λευ­σης, όπως η τηλερ­γα­σία, είναι μερι­κές μόνο από τις καθη­με­ρι­νές εικό­νες που απο­δει­κνύ­ουν τη σήψη και την ιστο­ρι­κή χρε­ο­κο­πία του καπι­τα­λι­σμού.

Την ίδια στιγ­μή, το κυνή­γι του κέρ­δους και οι αντα­γω­νι­σμοί γύρω από αυτό υπο­νο­μεύ­ουν τις υπαρ­κτές δυνα­τό­τη­τες της επι­στή­μης και της έρευ­νας, που θα μπο­ρού­σαν να δώσουν πιο γρή­γο­ρα διέ­ξο­δο στη σημε­ρι­νή παν­δη­μία και να ικα­νο­ποι­ή­σουν τις σύγ­χρο­νες ανάγκες.
Ο «παγκό­σμιος πόλε­μος» ανά­με­σα σε καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη και μεγά­λες εται­ρεί­ες, για την πατέ­ντα του νέου εμβο­λί­ου, των θερα­πειών και του ανα­γκαί­ου υγειο­νο­μι­κού υλι­κού, επι­βε­βαιώ­νουν αυτό που περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο αντι­λαμ­βά­νο­νται και φωνά­ζουν, ότι «ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο πραγ­μα­τι­κός ιός».
Ολα αυτά φέρ­νουν πιο κοντά την ανά­γκη της κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης των μέσων παρα­γω­γής, της κατα­νο­μής, των υπη­ρε­σιών, τον κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό, τον Σοσια­λι­σμό.

Τα διδάγ­μα­τα από την Ιστο­ρία του εργα­τι­κού κινή­μα­τος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο είναι σήμε­ρα περισ­σό­τε­ρο επί­και­ρα από ποτέ.
Ο,τι κέρ­δι­σε η εργα­τι­κή τάξη, το κέρ­δι­σε με σκλη­ρούς αγώ­νες, σε σύγκρου­ση με το κεφά­λαιο και την εξου­σία του, ανα­τρέ­πο­ντας συσχε­τι­σμούς που μπο­ρεί να φάντα­ζαν ανυπέρβλητοι.

Πάνω από όλα, η Ιστορία απέδειξε ότι η εργατική τάξη, η πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, μπορεί, σε συμμαχία με τις καταπιεζόμενες λαϊκές δυνάμεις, να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Η πεί­ρα της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης στον 20ό αιώ­να, παρό­λο που αφο­ρού­σε χώρες με από­λυ­τες και σχε­τι­κές — σε σύγκρι­ση με τα σημε­ρι­νά επι­στη­μο­νι­κά και τεχνο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να — συν­θή­κες μεγά­λης καθυ­στέ­ρη­σης, δεί­χνει την ανω­τε­ρό­τη­τα του σοσια­λι­σμού στην προ­στα­σία της υγεί­ας, στην ασφά­λεια, στην εργα­σία, στην εκτε­τα­μέ­νη κοι­νω­νι­κή προστασία.
Η ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού και η παγκό­σμια υπο­χώ­ρη­ση του εργα­τι­κού κινή­μα­τος ούτε δικαιώ­νουν την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα που ζού­με, ούτε πολύ περισ­σό­τε­ρο στα­μα­τούν τον τρο­χό της Ιστο­ρί­ας, που, παρά τις δυσκο­λί­ες και τα εμπό­δια, κινεί­ται πάντα προς τα μπρος.

Αυτή η βαρ­βα­ρό­τη­τα δεν εξω­ρα­ΐ­ζε­ται από επι­μέ­ρους μέτρα άμβλυν­σης των συνε­πειών της, από προ­σπά­θειες συγκά­λυ­ψης που κάνουν οι κυβερ­νή­σεις, τα κόμ­μα­τα, οι διε­θνείς ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες, συνο­λι­κά οι δυνά­μεις που υπε­ρα­σπί­ζο­νται και υπη­ρε­τούν αυτό το άδι­κο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστημα.
  • Απο­θε­ώ­νουν την «ατο­μι­κή ευθύ­νη», για να κρύ­ψουν τις μεγά­λες κρα­τι­κές ελλεί­ψεις, κυρί­ως στα δημό­σια συστή­μα­τα Υγείας.
  • Προ­σπα­θούν να επι­βά­λουν σιω­πη­τή­ριο στους εργα­ζό­με­νους, με το πρό­σχη­μα της παν­δη­μί­ας και μιας ψευ­δε­πί­γρα­φης «εθνι­κής ομοψυχίας».
  • Επι­διώ­κουν την υπο­τα­γή των εργα­ζο­μέ­νων στους στό­χους του κεφα­λαί­ου, με το ψευ­το­ε­πι­χεί­ρη­μα ότι «όλοι είμα­στε στο ίδιο καράβι».
  • Επε­ξερ­γά­ζο­νται μέτρα άμε­σης οικο­νο­μι­κής κρα­τι­κής παρέμ­βα­σης — με επεν­δύ­σεις και επι­δο­τή­σεις, ακό­μα και κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις χρε­ο­κο­πη­μέ­νων μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων — προ­κει­μέ­νου να ανα­κάμ­ψουν το καπι­τα­λι­στι­κό κίνη­τρο και η κερ­δο­φο­ρία. Αλλά όλα αυτά τα πλη­ρώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι με νέα σκλη­ρά μέτρα και μνη­μό­νια, στο όνο­μα των «έκτα­κτων συνθηκών».
  • Επι­στρα­τεύ­ουν το παρα­μύ­θι της «ευρω­παϊ­κής αλλη­λεγ­γύ­ης», για να κρύ­ψουν ότι η ΕΕ, η Ευρω­ζώ­νη, είναι από τη φύση της συμ­μα­χία αντα­γω­νι­ζό­με­νων μετα­ξύ τους κρα­τών και οικο­νο­μιών που, ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες κρί­σης, «δεί­χνει τα δόντια της» τόσο ανά­με­σά τους όσο και κυρί­ως απέ­να­ντι στους λαούς.

Σε αυτήν τη γραμ­μή κινού­νται τόσο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα της χώρας μας, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας την επό­με­νη μέρα, που για τους εργα­ζό­με­νους θα είναι οδυ­νη­ρή αν δεν ορθώ­σουν πιο απο­φα­σι­στι­κά, μαζι­κά και μαχη­τι­κά το ανά­στη­μά τους, αν δεν περά­σουν σε αντεπίθεση.

Καμία αυτα­πά­τη, καμία παρα­πλά­νη­ση δεν επι­τρέ­πε­ται για τους μισθω­τούς, τους συντα­ξιού­χους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους στην πόλη και στην ύπαι­θρο. Καμία αλλα­γή στο μείγ­μα μετα­ξύ δημο­σιο­νο­μι­κής και νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής, κανέ­να νέο «Σχέ­διο Μάρ­σαλ», κανέ­νας ψηφια­κός εκσυγ­χρο­νι­σμός κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών δεν απο­τε­λούν «προ­ο­δευ­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση» του καπι­τα­λι­σμού, δεν τον απαλ­λάσ­σουν από τα τερά­στια αδιέ­ξο­δά του και από την επερ­χό­με­νη κρί­ση, όπως συνέ­βη και το 2009. Από τη νέα, τερά­στιων δια­στά­σε­ων οικο­νο­μι­κή κρί­ση δεν γίνε­ται να βγουν κερ­δι­σμέ­νοι οι εργαζόμενοι.

Γι’ αυτό η εργα­τι­κή αντε­πί­θε­ση, η συμ­μα­χία της εργα­τι­κής τάξης με τις άλλες λαϊ­κές δυνά­μεις δεν μένει «στον πάγο».

🔻  Μένουμε δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας.

menoume dynatoi

Δίνου­με τη μάχη για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού, για την Παι­δεία, την εργα­σία, τον Πολι­τι­σμό, την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­σφυ­γι­κού προ­βλή­μα­τος, την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­τι­κών και ευρύ­τε­ρα συν­δι­κα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των και αστι­κών ελευ­θε­ριών, με κατάρ­γη­ση των όποιων νόμων περιο­ρι­σμού της συν­δι­κα­λι­στι­κής και πολι­τι­κής δρά­σης, της έντα­σης της καταστολής.

Δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για να πλη­ρώ­σουν αυτοί που ευθύ­νο­νται, οι καπι­τα­λι­στές, με αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας τους, με κατάρ­γη­ση των φορο­α­παλ­λα­γών του κεφα­λαί­ου, πάτα­ξη της αισχροκέρδειας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση όλων των παλιότερων μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων.

Με την απαί­τη­ση για παρα­γρα­φή του κρα­τι­κού χρέ­ους που δεν το δημιούρ­γη­σε ο λαός, που το πλη­ρώ­νει ακρι­βά και συνε­χώς όλα αυτά τα χρόνια.

Με από­συρ­ση από το πρό­γραμ­μα και τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ, που ως χώρα το πλη­ρώ­νου­με με 4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ κάθε χρό­νο. Με τη συνο­λι­κή και λυτρω­τι­κή για το λαό μας σύγκρου­ση και απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο μόνος δρό­μος για να μην πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι την κρί­ση είναι ο δρό­μος της πάλης για την εργα­τι­κή εξουσία.

Ο κορο­νο­ϊ­ός θα για­τρευ­τεί και η παν­δη­μία θα περά­σει, όπως πέρα­σαν κι άλλες στο παρελ­θόν, ο καπι­τα­λι­σμός όμως είναι αθε­ρά­πευ­τος και θα συνε­χί­ζει να βασα­νί­ζει την ανθρω­πό­τη­τα, με τη φτώ­χεια, την ανερ­γία, τους πολέ­μους, την κατα­στρο­φή του περι­βάλ­λο­ντος, μέχρι οι λαοί να απο­φα­σί­σουν να βγουν στο προ­σκή­νιο των εξελίξεων.

Το σημε­ρι­νό σύστη­μα μπο­ρεί μόνο να ανα­τρα­πεί και να αντι­κα­τα­στα­θεί από ένα ανώ­τε­ρο κοι­νω­νι­κό σύστη­μα, τον σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό, όπου η κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία στα μέσα παρα­γω­γής με εργα­τι­κή εξου­σία, ο επι­στη­μο­νι­κός κεντρι­κός σχε­δια­σμός για την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών, ο εργα­τι­κός έλεγ­χος σε όλα τα διοι­κη­τι­κά όργα­να και η συμ­με­το­χή σε όλα τα όργα­να εξου­σί­ας, από κάτω προς τα πάνω, μπο­ρεί να οδη­γή­σουν στην ευη­με­ρία του λαού, στην ειρή­νη και την πρό­ο­δο της ανθρωπότητας.

kke-logo

🔻  Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει την ακαταμάχητη διεκδίκηση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη για την περίοδο που διανύουμε. 
🔻  Με αυτό το όπλο στα χέρια και τη σκέψη μας τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών — λαϊκών αναγκών.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο