Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Μία τσαντιά στο κεφάλι ενός νεοναζί από μια γυναίκα, το 1985, έγινε άγαλμα

Το σαφές μήνυ­μα μίας πολι­τι­κής πρά­ξης που μετα­τρά­πη­κε σε άγαλ­μα, είναι σαφές: κυρί­ες μου, όταν δια­σταυ­ρω­θεί­τε στον δρό­μο με κάποιον νεο­να­ζί, φέρ­τε του την τσά­ντα σας στο κεφά­λι. Ίσως στο μέλ­λον η πρά­ξη σας να τύχει της ίδιας ανα­γνώ­ρι­σης με αυτήν της Ντά­νου­τα Ντά­νιελ­σον. Η σκη­νή που απα­θα­να­τί­στη­κε σε μία φωτο­γρα­φία μετα­δί­δει ένα ισχυ­ρό πολι­τι­κό μήνυ­μα και έχει ανα­δει­χθεί σε μία εμβλη­μα­τι­κή εικό­να στη μάχη κατά της ανό­δου της ακρο­δε­ξιάς. Από τη μία εμφα­νί­ζει τον Σέπο Σέλου­σκα, στέ­λε­χος του κόμ­μα­τος του Βόρειου Ράιχ, ο οποί­ος λίγο μετά τη λήψη της φωτο­γρα­φί­ας, το 1985, κατα­δι­κά­σθη­κε για τον βασα­νι­σμό και τη δολο­φο­νία ενός Εβραί­ου ομο­φυ­λό­φι­λου. Από την άλλη πλευ­ρά βρί­σκε­ται η Ντά­νιελ­σον, Εβραία πολω­νι­κής κατα­γω­γής, της οποί­ας η μητέ­ρα είχε οδη­γη­θεί σε γερ­μα­νι­κό στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Εκεί­νη την ημέ­ρα, στις 13 Απρι­λί­ου 1985 ‑μία χρο­νιά που είχε σημα­δευ­τεί από την ανα­βί­ω­ση πολ­λών νεο­φα­σι­στι­κών και νεο­να­ζι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων σε όλη την Ευρώ­πη- το «θύμα» της επί­θε­σης συμ­με­τεί­χε σε μία εκδή­λω­ση του κόμ­μα­τος του Βορεί­ου Ράιχ στην σου­η­δι­κή πόλη Βέξιε, μία εκδή­λω­ση που είχε πυρο­δο­τή­σει μεγά­λες αντι­δρά­σεις. Όμως, παρά τις έντο­νες αντι­δρά­σεις, το νεο­να­ζι­στι­κό κόμ­μα κατόρ­θω­σε να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την πορεία του στους δρό­μους της πόλης.

Κατά τη διάρ­κεια της πορεί­ας αυτής, εμφα­νί­ζε­ται, εν μέσω του πλή­θους των νεο­να­ζι­στών, μία 38χρονη γυναί­κα, η Ντά­νου­τα, η οποία θαρ­ρα­λέα υψώ­νει την τσά­ντα της και κατα­φέρ­νει ένα κτύ­πη­μα στο κεφά­λι σημαιο­φό­ρου της ακρο­δε­ξιάς ομά­δας, του Σέπο Σέλου­σκα. Τη φωτο­γρα­φία τρά­βη­ξε ακρι­βώς εκεί­νη τη στιγ­μή ο Χανς Ρού­νερ­σον και την επό­με­νη ημέ­ρα τη δημο­σί­ευ­σε η εφη­με­ρί­δα Dagens Nyheter και αμέ­σως μετά την ανα­δη­μο­σί­ευ­σε ο βρε­τα­νι­κός Τύπος.

Πηγή: ΑΠΕ / El Publico

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο