Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σούδα, η αιχμή δόρατος του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη Σούδα η διοικήτρια του 6ου στόλου


Η διοικήτρια του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στη Σούδα
Την αυξα­νό­με­νη αξία της βάσης της Σού­δας για τις ΗΠΑ ανα­δει­κνύ­ει η νέα επί­σκε­ψη εκεί υψη­λό­βαθ­μων Αμε­ρι­κα­νών αξιω­μα­τού­χων, προς επι­θε­ώ­ρη­ση και αξιο­λό­γη­ση των υφι­στά­με­νων εγκα­τα­στά­σε­ων αλλά και όσων δρο­μο­λο­γού­νται και κατα­σκευά­ζο­νται παρα­πέ­ρα, στο πλαί­σιο της νέας Συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις.

Συγκε­κρι­μέ­να, στις 16 Οκτώ­βρη επι­σκέ­φτη­κε τη Σού­δα η ίδια η αντι­ναύ­αρ­χος Λίζα Φραν­κέ­τι, διοι­κή­τρια του 6ου Στό­λου των ΗΠΑ, ο οποί­ος με έδρα την ιτα­λι­κή Νάπο­λη περι­πο­λεί σε Ευρώ­πη και Αφρική.

Σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση των Αμε­ρι­κα­νών, η Φραν­κέ­τι επι­θε­ώ­ρη­σε μια σει­ρά χώρους όπως το παράρ­τη­μα της Διοί­κη­σης Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων Ευρώ­πης (Special Operations Command Europe — SOCEUR, κατα­δρο­μείς, με χώρο ευθύ­νης όλη την ευρω­παϊ­κή ήπει­ρο, από τη Γροι­λαν­δία μέχρι τη Ρωσία), αλλά και τη μελ­λο­ντι­κή μονά­δα logistics του κρη­πι­δώ­μα­τος Κ‑14.

Το Κ‑14 είναι στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας υπο­δο­μή των ναυ­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων της Σού­δας, καθώς μπο­ρεί να δέσει εκεί έως και αερο­πλα­νο­φό­ρο. Η κατα­σκευή νέων υπο­δο­μών εκεί σύμ­φω­να με όσα έχουν δει το φως της δημο­σιό­τη­τας απο­τε­λεί κομ­μά­τι της νέας Συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις, που υπε­γρά­φη αρχές Οκτώ­βρη στην Αθή­να μετα­ξύ των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών Ελλά­δας και ΗΠΑ. Αφο­ρά παρα­πέ­ρα ενί­σχυ­ση του ναυ­τι­κού αλλά και του αερο­πο­ρι­κού της σκέ­λους, πολ­λα­πλα­σιά­ζο­ντας τις δυνα­τό­τη­τές της να φιλο­ξε­νή­σει πλοία, υπο­βρύ­χια, αερο­σκά­φη και προ­σω­πι­κό, παρέ­χο­ντας επι­πλέ­ον υπο­στή­ρι­ξη σε πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις των Αμε­ρι­κα­νών σε όλο το «τόξο» από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα μέχρι την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, τη Μέση Ανα­το­λή και τον Περσικό.

«Στρατηγική βάση για προωθημένες επιχειρήσεις σε Μεσόγειο, Ερυθρά και Μαύρη Θάλασσα»

«Η επί­σκε­ψή μου στον κόλ­πο της Σού­δας ανέ­δει­ξε την ανε­ξί­τη­λη σχέ­ση μας με τον Ελλη­νι­κό Στρα­τό και απο­τε­λεί μια σπου­δαία ανα­πα­ρά­στα­ση της ισχυ­ρής μας εται­ρι­κής σχέ­σης με το Ναυ­τι­κό τους», δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά η ίδια η Φραν­κέ­τι για όσα απο­κο­μί­ζουν οι Αμε­ρι­κα­νοί από τις ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις. «Μέσα από αυτήν τη συνερ­γα­σία, ο κόλ­πος της Σού­δας παρέ­χει μια στρα­τη­γι­κή βάση από την οποία υπο­στη­ρί­ζου­με προ­ω­θη­μέ­νες επι­χει­ρή­σεις στη Μεσό­γειο, στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα και στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα».

Ο δε Αμε­ρι­κα­νός διοι­κη­τής της Σού­δας, πλοί­αρ­χος Ράιαν Τίου­ελ, που συνό­δευε την Φραν­κέ­τι, είπε σχε­τι­κά: «Συνερ­γα­ζό­μα­στε πολύ στε­νά με τους στρα­τιω­τι­κούς μας εταί­ρους του ΝΑΤΟ και των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων και οι σχέ­σεις αυτές μας επι­τρέ­πουν να πετύ­χου­με την απο­στο­λή μας εδώ στον κόλ­πο της Σούδας».

Σημειω­τέ­ον, η Φραν­κέ­τι είχε και ειδι­κή συνε­δρία με προ­σω­πι­κό της Μοί­ρας Ενα­έ­ριας Ανα­γνώ­ρι­σης Στό­λου (Fleet Air Reconnaissance Squadron VQ) 1, που έχει εγκα­τα­στα­θεί στη Σού­δα. Με το παρα­τσού­κλι «World Watchers» («Παγκό­σμιοι Επό­πτες»), επι­χει­ρούν με αερο­σκά­φη «Lockheed EP-3E Aries II». Ελέγ­χο­ντας τι πλέ­ει και κινεί­ται στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, μετα­φέ­ρουν επι­χει­ρη­σια­κή εικό­να στην «Task Force 67», ειδι­κή μονά­δα των Αμε­ρι­κα­νών που συγκε­ντρώ­νει τέτοιες πλη­ρο­φο­ρί­ες στη βάση τους στη Σιγκο­νέ­λα της Ιταλίας.

«Η Μοί­ρα σας, οι πιλό­τοι της, οι αξιω­μα­τι­κοί του Ναυ­τι­κού, τα πλη­ρώ­μα­τα των αερο­σκα­φών και το λοι­πό προ­σω­πι­κό παρέ­χουν το υπό­βα­θρο ώστε οι διοι­κη­τές να λαμ­βά­νουν τεκ­μη­ριω­μέ­νες απο­φά­σεις», τους είπε η Φραν­κέ­τι, ανα­δει­κνύ­ο­ντας και εδώ τη χρη­σι­μό­τη­τα της Σού­δας για τους Αμε­ρι­κα­νούς στην Ανατ. Μεσό­γειο και όχι μόνο. «Σας χρεια­ζό­μα­στε εδώ, στην αιχ­μή του δόρα­τος, σε αυτό το δυνα­μι­κό περι­βάλ­λον ασφα­λεί­ας», κατέ­λη­ξε στην ομι­λία της.

«Μας επιτρέπει να είμαστε εκεί που χρειάζεται, όταν χρειάζεται»

Αλλω­στε, στο ενη­με­ρω­τι­κό των Αμε­ρι­κα­νών η Σού­δα προ­βάλ­λε­ται ως «επι­χει­ρη­σια­κή βάση που επι­τρέ­πει στις δυνά­μεις των ΗΠΑ, των συμ­μά­χων και των εταί­ρων να είναι εκεί που χρειά­ζε­ται και όταν χρειά­ζε­ται για να εξα­σφα­λί­σουν ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τα στην Ευρώ­πη και στην Αφρική».

Ο διοι­κη­τής της βάσης Ρ. Τίου­ελ εξή­ρε το έργο του προ­σω­πι­κού του, λέγο­ντας ότι «εργά­ζε­ται σκλη­ρά κάθε μέρα για να παρέ­χει ανώ­τε­ρη υπο­στή­ρι­ξη στον 6ο Στό­λο των ΗΠΑ καθώς επι­χει­ρεί εδώ στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο». Ηταν εξάλ­λου ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από το γεγο­νός ότι η Φραν­κέ­τι και το επι­τε­λείο της «μπό­ρε­σαν να δουν από πρώ­το χέρι τις δυνα­τό­τη­τες που έχου­με για να υπο­στη­ρί­ξου­με απο­στο­λές του Στό­λου και να τους παρου­σιά­σου­με την υπο­στή­ρι­ξη που θα είμα­στε σε θέση να προ­σφέ­ρου­με στο μέλ­λον», όπως δεί­χνουν και τα έργα που έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί στη βάση, αυξά­νο­ντας χωρη­τι­κό­τη­τες, ταχύ­τη­τες και δυνατότητες.

Σημειω­τέ­ον, γι’ αυτά και άλλα θέμα­τα συνο­μί­λη­σε στις 18/10 ο αρχη­γός ΓΕΝ, αντι­ναύ­αρ­χος Ν. Τσού­νης, στο περι­θώ­ριο του 12ου Περι­φε­ρεια­κού Συμπο­σί­ου Θαλάσ­σιας Ισχύ­ος στη Βενε­τία, όπου — κλι­μα­κώ­νο­ντας τις επα­φές και συνεν­νο­ή­σεις με υψη­λό­βαθ­μους Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς αξιω­μα­τού­χους — συνα­ντή­θη­κε με τον διοι­κη­τή της Δια­κλα­δι­κής Διοί­κη­σης Συμ­μα­χι­κών Δυνά­με­ων Νεα­πό­λε­ως και των Ναυ­τι­κών Δυνά­με­ων Ευρώ­πης και Αφρι­κής των ΗΠΑ, ναύ­αρ­χο Τζέιμς Φόγκο, και με τον διοι­κη­τή των Ναυ­τι­κών Δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ, Βρε­τα­νό αντι­ναύ­αρ­χο Κιθ Μπλά­ουντ.

Τέλος, στη Μεσό­γειο μπή­κε πλέ­ον το πλοίο των Αμε­ρι­κα­νών «Endurance», έχο­ντας απο­πλεύ­σει από το Βέλ­γιο, και την Παρα­σκευή ανα­μέ­νε­ται να πιά­σει Βόλο, ξεφορ­τώ­νο­ντας τη νέα φουρ­νιά δυνά­με­ων που θα ανα­πτυ­χθούν στο Στε­φα­νο­βί­κειο συν όσους διεκ­πε­ραιω­θούν προς άλλα σημεία, στην Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία, καθώς ξεκί­νη­σε η πέμ­πτη περιο­δι­κή ανά­πτυ­ξη στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων των Αμε­ρι­κα­νών στην Ευρώ­πη, στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρό­σχη­μα τα γεγο­νό­τα του 2014 στην Κρι­μαία, έκτο­τε συγκε­ντρώ­νει και παρα­τάσ­σει δυνά­μεις σε Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία. Επι­χεί­ρη­ση στην οποία πλέ­ον η Ελλά­δα παί­ζει κομ­βι­κό ρόλο, έχο­ντας άλλω­στε λάβει και το χρί­σμα από τους Αμε­ρι­κα­νούς — ήδη από την επο­χή της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ως «κρά­τος ανά­σχε­σης» της επιρ­ρο­ής Ρώσων και Κινέ­ζων στην Ευρώπη.

[πηγή] Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο