Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπάνε τη βιτρίνα της συναίνεσης

Με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα συμπλη­ρώ­μα­τά τους να συνε­χί­ζουν τις αντε­γκλή­σεις στη Βου­λή για το ποιος «περι­φρου­ρεί» και ποιος «δυνα­μι­τί­ζει» τη συναί­νε­ση, να δια­φω­νούν τάχα «επί της δια­δι­κα­σί­ας» για να κρύ­ψουν την ουσία της στρα­τη­γι­κής τους συμ­φω­νί­ας, γίνε­ται ακό­μα πιο φανε­ρό ότι «αντί­πα­λο δέος» σ’ αυτήν την ομο­βρο­ντία μπο­ρεί να είναι μόνο ο οργα­νω­μέ­νος λαός.

Άλλω­στε, δεν είναι τυχαία ούτε η περί­ο­δος ούτε το περιε­χό­με­νο πάνω στο οποίο «χτί­ζε­ται» η περι­βό­η­τη συναί­νε­ση, την οποία «ευλο­γούν» το κεφά­λαιο και οι προ­πα­γαν­δι­στές του στα ΜΜΕ.

Εκτός από την επι­στο­λι­κή ψήφο, όπου η υπερ­ψή­φι­ση του νομο­σχε­δί­ου από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ναυά­γη­σε στο «παρά πέντε», η ίδια συναί­νε­ση εκφρά­ζε­ται στην εμπλο­κή στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, σε νομο­σχέ­δια κρί­σι­μα για τις «πρά­σι­νες» επεν­δύ­σεις, στον γάμο και την τεκνο­θε­σία των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών, που ντύ­νει με μαν­δύα προ­ο­δευ­τι­κό­τη­τας την αντι­δρα­στι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, ενώ ήδη έχει κατα­τε­θεί — ντρο­πα­λά ή και πιο ανοι­χτά — η συμ­φω­νία στα ιδιω­τι­κά ΑΕΙ.

Προ­σω­πείο υπε­ρα­σπι­στή δικαιω­μά­των φόρε­σε ο Κ. Μητσοτάκης

Πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα μπρο­στά στην ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη χει­ρο­τέ­ρευ­ση της ζωής του λαού, ΝΑΤΟι­κή εμπλο­κή, ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας και της Παι­δεί­ας είναι μερι­κά από τα πιο κομ­βι­κά σημεία της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης στα οποία εκφρά­ζε­ται η εκκω­φα­ντι­κή ομο­φω­νία κυβέρ­νη­σης και αστι­κών κομμάτων.

Βιβή Δάγκα: Η κυβέρ­νη­ση ανοί­γει διά­πλα­τα την πόρ­τα για εμπό­ριο παιδιών

Πού “σπάει”
η βιτρίνα αυτής της συναίνεσης;

  • Στους εργα­τι­κούς — λαϊ­κούς αγώ­νες που είναι σε εξέ­λι­ξη σε μια σει­ρά μέτω­πα σε όλη τη χώρα. Εκεί που οι εργα­ζό­με­νοι, η νεο­λαία, οι βιο­πα­λαι­στές, στην πρά­ξη τσα­λα­κώ­νουν τις προ­σπά­θειες να επι­βλη­θεί σιγή νεκρο­τα­φεί­ου μέσα από την προ­κλη­τι­κή ομο­φω­νία των αστι­κών κομ­μά­των. Εκεί που τα καλέ­σμα­τα υπο­τα­γής στα «θέλω» του κεφα­λαί­ου σκο­ντά­φτουν στις αγω­νι­στι­κές διερ­γα­σί­ες, στις διεκδικήσεις.
  • Οι εργα­ζό­με­νοι με τις απερ­για­κές και άλλες κινη­το­ποι­ή­σεις τους διεκ­δι­κούν ουσια­στι­κές αυξή­σεις σε μισθούς και μερο­κά­μα­τα, υπο­γρα­φή ΣΣΕ, ανθρώ­πι­να ωρά­ρια, μέτρα για την ακρί­βεια που τους τσα­κί­ζει, σε σύγκρου­ση με το νομι­κό οπλο­στά­σιο που χτί­στη­κε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα τελευ­ταία χρό­νια και ξηλώ­νει δικαιώ­μα­τα και κατα­κτή­σεις. Νέοι «κρί­κοι» προ­στί­θε­νται καθη­με­ρι­νά στην αλυ­σί­δα των διεκ­δι­κή­σε­ων, καθώς δυνα­μώ­νει η μάχη για πανελ­λα­δι­κή πανερ­γα­τι­κή απερ­για­κή απά­ντη­ση στις 28 Φλεβάρη.
  • Οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες από χθες είναι ξανά στα μπλό­κα του αγώ­να, συσπει­ρω­μέ­νοι στις αγω­νι­στι­κές Ομο­σπον­δί­ες και τους συλ­λό­γους τους, διεκ­δι­κώ­ντας μέτρα για την ίδια τους την επι­βί­ω­ση, κόντρα στις εξευ­τε­λι­στι­κές τιμές και στο ξεκλή­ρι­σμά τους από την ΚΑΠ, την οποία υπη­ρε­τούν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα. Με τον αγώ­να τους δίνουν απά­ντη­ση και στα συκο­φα­ντι­κά ανα­μα­σή­μα­τα που επι­στρα­τεύ­ουν υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης και στε­λέ­χη άλλων κομ­μά­των, περί «μειο­ψη­φιών» και «υπο­κι­νού­με­νων» αγώνων.
  • Οι φοι­τη­τές και οι μαθη­τές, που μέσα από τους συλ­λό­γους τους και τις συντο­νι­στι­κές επι­τρο­πές οργα­νώ­νο­νται και διεκ­δι­κούν σύγ­χρο­νη, δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία, χαλά­νε τη «σού­πα» της συναί­νε­σης στα αντι­δρα­στι­κά σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για τα ιδιω­τι­κά ΑΕΙ, παλεύ­ο­ντας για πτυ­χία και σπου­δές με αξία, δου­λειά με δικαιώ­μα­τα. Χιλιά­δες νέοι και νέες δίνουν ταυ­τό­χρο­να τη μάχη ενά­ντια στους μηχα­νι­σμούς τρο­μο­κρα­τί­ας και κατα­στο­λής που επι­στρα­τεύ­ο­νται τις τελευ­ταί­ες μέρες, τώρα που το πράγ­μα δεί­χνει να φου­ντώ­νει, με διευ­θυ­ντές, πρυ­τά­νεις και κυβερ­νη­τι­κά παπα­γα­λά­κια να ανα­λαμ­βά­νουν ρόλο εισαγγελέα.

Ο λαός και η νεο­λαία κινη­το­ποιού­νται για τα οξυ­μέ­να λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, όπως έκα­ναν χθες για να υπε­ρα­σπι­στούν το κερα­μί­δι ανθρώ­πων του μόχθου, έχο­ντας απέ­να­ντί τους δυνά­μεις κατα­στο­λής, ηλε­κτρο­νι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς και τους νόμους που θωρα­κί­ζουν τη δρά­ση των «κορα­κιών» για το ξεσπί­τω­μα των εργαζομένων.

Από τη μία λοι­πόν στέ­κει η ουσια­στι­κή συναί­νε­ση ανά­με­σα στα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου, και από την άλλη ο λαός και οι αγώ­νες του ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Από τη μία η «αγω­νία» των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων «προ­θύ­μων» να σβή­νουν εστί­ες αγώ­να και διεκ­δί­κη­σης, και από την άλλη η οργά­νω­ση και ο συντο­νι­σμός σωμα­τεί­ων και φορέ­ων που προ­ε­τοι­μά­ζουν την απερ­για­κή κλι­μά­κω­ση της 28ης Φλεβάρη.

Εκεί, στον αγώ­να, είναι που κρί­νε­ται το δίκιο, εκεί που ο λαός παίρ­νει την υπό­θε­ση στα δικά του χέρια. Εκεί θα χρε­ο­κο­πούν και τα καλέ­σμα­τα ενσω­μά­τω­σης στους στό­χους του κεφα­λαί­ου, που τα κόμ­μα­τά του με μια φωνή απευ­θύ­νουν στους εργαζόμενους.

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τη στήλη
“Η Άπο­ψή μας” του Ριζο­σπά­στη,
Πέμ­πτη 25 Γενά­ρη 2024

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο