Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα σκουπίδια η άθλια προπαγάνδα τους!

Κατοι­κία στο κιμπούτς Be’eri, με εμφα­νή τα σημά­δια από το χτύ­πη­μα με βαρέα όπλα

Όσο περ­νά­νε οι μέρες, όλο και περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία έρχο­νται να ενι­σχύ­σουν αυτό που «ο κόσμος έχει τού­μπα­νο και το Ισρα­ήλ κρυ­φό καμά­ρι»: Οτι η προ­πα­γάν­δα με την οποία προ­σπα­θούν να ξεπλύ­νουν την κατο­χή και να νομι­μο­ποι­ή­σουν τη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού «μπά­ζει» από παντού. Οτι στη­ρί­ζε­ται στα πήλι­να πόδια κατα­σκευα­σμέ­νων ειδή­σε­ων τις οποί­ες δια­δί­δουν αστρα­πιαία τα κανά­λια της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης, του Ισρα­ήλ και των Ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κών συμ­μά­χων του. Κανά­λια που έχουν κυριαρ­χή­σει, ειδι­κά μετά το μπλο­κά­ρι­σμα κάθε επι­κοι­νω­νί­ας της Λωρί­δας της Γάζας με τον έξω κόσμο. Ο «Ριζο­σπά­στης» δημο­σί­ευ­σε τις προη­γού­με­νες μέρες πολ­λά τέτοια παρα­δείγ­μα­τα — και θα συνε­χί­σει να το κάνει — ενώ απο­κα­λυ­πτι­κά στοι­χεία για τα fake news του πολέ­μου θα παρου­σια­στούν και στην εκδή­λω­ση που διορ­γα­νώ­νει σήμε­ρα το από­γευ­μα η «Δημο­σιο­γρα­φι­κή Συνερ­γα­σία» στην ΕΣΗΕΑ, καλώ­ντας όλους τους εργα­ζό­με­νους στα ΜΜΕ να κατα­δι­κά­σουν την ανα­πα­ρα­γω­γή τους από τα ελλη­νι­κά ΜΜΕ και να εκφρά­σουν την αλλη­λεγ­γύη τους στον δίκαιο αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

Σε εξέ­λι­ξη η εκδή­λω­ση της «Δημο­σιο­γρα­φι­κής Συνερ­γα­σί­ας» για τα fake news του πολέμου

Τις τελευ­ταί­ες μέρες, στο Ισρα­ήλ και σε όλο τον κόσμο, μεγά­λη συζή­τη­ση προ­κα­λούν οι απο­κα­λύ­ψεις ότι την 7η του Οκτώ­βρη πολ­λά από τα θύμα­τα ήταν στρα­τιώ­τες ή άνθρω­ποι των δυνά­με­ων ασφά­λειας, που ενε­πλά­κη­σαν σε μάχες με τους ένο­πλους της Χαμάς μέσα στις ισραη­λι­νές πόλεις και σε κιμπούτς κοντά στη Γάζα. Σύμ­φω­να μάλι­στα με μαρ­τυ­ρί­ες που δημο­σιεύ­ει ο ισραη­λι­νός Τύπος, πολ­λοί άμα­χοι έπε­σαν νεκροί όταν βρέ­θη­καν σε δια­σταυ­ρού­με­να πυρά (όπως στην περί­πτω­ση του περί­φη­μου rave party) ή εξο­ντώ­θη­καν από τον ίδιο τον ισραη­λι­νό στρα­τό ενώ βρί­σκο­νταν όμη­ροι στα χέρια Παλαι­στι­νί­ων που εγκλω­βί­στη­καν μέσα σε ισραη­λι­νά κιμπούτς. Συγκε­κρι­μέ­να, σε μια λίστα θυμά­των που δημο­σί­ευ­σε η εφη­με­ρί­δα «Haaretz», οι μισοί από τους Ισραη­λι­νούς που σκο­τώ­θη­καν εκεί­νη τη μέρα ήταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στρα­τιώ­τες ή αστυ­νο­μι­κοί. Τα στοι­χεία αφο­ρούν 683 Ισραη­λι­νούς, από τους συνο­λι­κά 1.400 νεκρούς σύμ­φω­να με το κρά­τος του Ισρα­ήλ. Τι προ­κύ­πτει; Οτι σε ποσο­στό 48,4% τα θύμα­τα έχουν ταυ­το­ποι­η­θεί ως στρα­τιώ­τες και αστυ­νο­μι­κοί, ενώ κάποιοι άλλοι χαρα­κτη­ρί­ζο­νται «μέλη της υπη­ρε­σί­ας», δηλα­δή των ενό­πλων δυνά­με­ων που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νες με την ασφά­λεια των κιμπούτς.

Το δημοσίευμα της ισραηλινής «Haaretz»

Το δημο­σί­ευ­μα της ισραη­λι­νής «Haaretz»

Από την ηλι­κια­κή κατα­νο­μή των θυμά­των δεν προ­κύ­πτει επί­σης καμία «σφα­γή των νηπί­ων», όπως ισχυ­ρι­ζό­ταν με πομπώ­δεις τίτλους η ισραη­λι­νή προ­πα­γάν­δα τα πρώ­τα 24ωρα. Συγκε­κρι­μέ­να, από τη λίστα των θυμά­των μόλις επτά ήταν μετα­ξύ 4 και 7 ετών και άλλα εννέα μετα­ξύ 10 και 17 ετών. Τα υπό­λοι­πα 667 θύμα­τα είναι όλοι ενή­λι­κες. Θυμί­ζου­με ότι μόνο τις δύο πρώ­τες βδο­μά­δες των βομ­βαρ­δι­σμών στη Γάζα, και χωρίς να προ­σμε­τρού­νται τα θύμα­τα της ισραη­λι­νής χερ­σαί­ας εισβο­λής, τα νέκρα παι­διά της Παλαι­στί­νης ξεπερ­νούν τα 2.300. Οσο για τους άμα­χους νεκρούς, χαρα­κτη­ρι­στι­κή περί­πτω­ση απο­τε­λεί το περί­φη­μο rave party, το οποίο ανα­φέ­ρε­ται ως η μονα­δι­κή και πιο θανα­τη­φό­ρα επί­θε­ση των Παλαι­στι­νί­ων στις 7 Οκτώ­βρη: Ενώ αρχι­κά δόθη­κε η εντύ­πω­ση ότι έγι­νε επί­θε­ση σε ένα «ανυ­πε­ρά­σπι­στο» και «αφύ­λα­κτο» πλή­θος, σε βίντεο που κυκλο­φό­ρη­σαν αργό­τε­ρα στο δια­δί­κτυο δια­κρί­νο­νται ισραη­λι­νές δυνά­μεις να ανοί­γουν πυρ μέσα στο πλή­θος, στο­χεύ­ο­ντας μέλη της Χαμάς, ενώ το «ABC News» ανέ­φε­ρε ότι ένα ισραη­λι­νό τανκ είχε κατευ­θυν­θεί στον χώρο του φεστιβάλ.

Αυτές οι εικό­νες, σε συν­δυα­σμό με τις μαρ­τυ­ρί­ες Ισραη­λι­νών που επι­βί­ω­σαν των συγκρού­σε­ων και περι­γρά­φουν μάχες σώμα με σώμα ανά­με­σα σε Ισραη­λι­νούς και Παλαι­στί­νιους, αλλά και δια­σταυ­ρού­με­να πυρά με θύμα­τα αμά­χους, δίνουν μια άλλη διά­στα­ση για το τι πραγ­μα­τι­κά έγι­νε στις 7 Οκτώ­βρη. Το ίδιο ισχύ­ει και με τις απο­κα­λύ­ψεις του «NBC News» για το τι συνέ­βη στο κιμπούτς Be’eri, που χαρα­κτη­ρί­στη­κε από την ισραη­λι­νή προ­πα­γάν­δα «τόπος σφα­γής πολ­λών αμά­χων». Το ABC φωτο­γρά­φι­σε βλή­μα­τα πυρο­βο­λι­κού, που παρα­πέ­μπουν σε ισραη­λι­νά πυρο­μα­χι­κά, έξω από ένα βομ­βαρ­δι­σμέ­νο σπί­τι. Άλλα βίντεο από την αυτο­ψία που έκα­νε το κανά­λι στο κιμπούτς δεί­χνουν σπί­τια χτυ­πη­μέ­να με βαριά πυρο­μα­χι­κά, που δεν είχε η Χαμάς αλλά τα δια­θέ­τει ο στρα­τός του Ισρα­ήλ. Το «κερα­σά­κι στην τούρ­τα» είναι μια μαρ­τυ­ρία κατοί­κου του συγκε­κρι­μέ­νου κιμπούτς ο οποί­ος δια­σώ­θη­κε, η οποία δημο­σιεύ­ε­ται επί­σης στην «Haaretz»: «Το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας 9 Οκτώ­βρη και μόνο αφού οι διοι­κη­τές στο πεδίο έλα­βαν δύσκο­λες απο­φά­σεις — συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων βομ­βαρ­δι­σμών σπι­τιών, με όλους τους ενοί­κους τους μέσα, για να εξο­ντώ­σουν τους τρο­μο­κρά­τες μαζί με τους ομή­ρους — ολο­κλή­ρω­σε ο ισραη­λι­νός στρα­τός την ανα­κα­τά­λη­ψη του κιμπούτς».

Το τίμη­μα, σύμ­φω­να με την ίδια περι­γρα­φή, «ήταν τρο­με­ρό»: «Του­λά­χι­στον 112 άνθρω­ποι του Be’eri σκο­τώ­θη­καν. Άλλοι απή­χθη­σαν (σ.σ. από μαχη­τές της Χαμάς που κατά­φε­ραν να δια­φύ­γουν). Χθες (σ.σ. το άρθρο δημο­σιεύ­τη­κε στις 20 Οκτώ­βρη), 11 μέρες μετά το μακε­λειό, τα πτώ­μα­τα μιας μητέ­ρας και του γιου της ανα­κα­λύ­φθη­καν σε ένα από τα κατε­στραμ­μέ­να σπί­τια. Πιστεύ­ε­ται ότι περισ­σό­τε­ρα πτώ­μα­τα εξα­κο­λου­θούν να βρί­σκο­νται στα ερεί­πια». Τα φωτο­γρα­φι­κά στοι­χεία που συνο­δεύ­ουν την αφή­γη­ση, με σπί­τια κατε­στραμ­μέ­να ολο­σχε­ρώς, παρα­πέ­μπουν σε χρή­ση βαρέ­ων πυρο­μα­χι­κών του ισραη­λι­νού στρα­τού. Αλλη μια κάτοι­κος του συγκε­κρι­μέ­νου κιμπούτς, σε συνέ­ντευ­ξή της σε ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του Ισρα­ήλ, απο­κά­λυ­ψε ότι οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις «εξο­λό­θρευ­σαν τους πάντες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ομή­ρων» και ότι «υπήρ­χαν πολύ βαριά δια­σταυ­ρού­με­να πυρά», όπως και βομ­βαρ­δι­σμοί από άρμα­τα μάχης, τα οποία βέβαια δεν ήταν της Χαμάς. Τέλος, υπάρ­χουν μαρ­τυ­ρί­ες για θανά­τους από φίλια πυρά, που ρίχτη­καν «προ­λη­πτι­κά» από Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες, επει­δή δεν μπο­ρού­σαν να ξεχω­ρί­σουν αν ο στό­χος ήταν Παλαι­στί­νιοι μαχη­τές ή Ισραη­λι­νοί πολίτες.

Το σίγου­ρο λοι­πόν είναι ότι ανε­ξάρ­τη­τα από τα αντα­να­κλα­στι­κά που επέ­δει­ξε ο ισραη­λι­νός στρα­τός, στις 7 Οκτώ­βρη δόθη­καν μάχες μετα­ξύ ενό­πλων από τη μία και από την άλλη πλευ­ρά. Σε πολ­λές από αυτές τις μάχες υπήρ­ξαν και αθώα θύμα­τα, άμα­χοι Ισραη­λι­νοί πολί­τες. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως φαί­νε­ται πως απέ­χει …μίλια απ’ αυτό που προ­σπα­θεί να παρου­σιά­σει η ισραη­λι­νή προ­πα­γάν­δα, με τη στή­ρι­ξη των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών. Αλλω­στε, η μονα­δι­κή πηγή για όλα όσα παρου­σιά­ζο­νται ως «γεγο­νό­τα» στις 7 Οκτώ­βρη και τις επό­με­νες μέρες είναι ο ισραη­λι­νός στρα­τός, οι μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες του Ισρα­ήλ και ορι­σμέ­νοι «σεση­μα­σμέ­νοι» προ­πα­γαν­δι­στές του δια­δι­κτύ­ου, ένθερ­μοι υπο­στη­ρι­κτές του αφα­νι­σμού των Παλαι­στι­νί­ων από προ­σώ­που Γης. Η αμφι­σβή­τη­ση της ισραη­λι­νής εκδο­χής απλώ­νε­ται και στο εσω­τε­ρι­κό του Ισρα­ήλ με όσα απο­κα­λύ­πτο­νται μέρα με τη μέρα, κάνο­ντας ακό­μα πιο επι­θε­τι­κή, ακό­μα πιο στυ­γνή την προ­πα­γάν­δα, κυρί­ως τώρα που κορυ­φώ­νε­ται ο πόλε­μος και μαζί του η αγω­νία των Ισραη­λι­νών για την τύχη των ομήρων.

Καμία εμπι­στο­σύ­νη λοι­πόν σε όσα αμά­ση­τα δια­δί­δουν και τα ελλη­νι­κά ΜΜΕ, ιδιω­τι­κά και κρα­τι­κά, για να δικαιο­λο­γή­σουν τη σφα­γή και την ελλη­νι­κή εμπλο­κή στο μακε­λειό. Η αλλη­λεγ­γύη στον Παλαι­στι­νια­κό λαό περ­νά­ει μέσα και από την απο­κά­λυ­ψη της αλή­θειας, την από­κρου­ση των άθλιων προ­πα­γαν­δι­στι­κών μηχα­νι­σμών που προ­σπα­θούν να στεί­λουν στο από­σπα­σμα τον δίκαιο αγώ­να του ενά­ντια στην κατο­χή, το δικαί­ω­μά του να έχει πατρίδα!

Κ. Μ. _Ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από την στήλη
«Απο­κα­λυ­πτι­κά» του
«Ριζο­σπά­στη» της Τρί­της 31 Οκτώ­βρη 2023

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο