Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σφαγή στην Τζαμπαλίγια: Δεκάδες πτώματα σε νοσοκομείο της Γάζας, γιατροί χειρουργούν στους διαδρόμους μετά τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια

Δεκά­δες πτώ­μα­τα τυλιγ­μέ­να με λευ­κά σεντό­νια κεί­το­νταν σήμε­ρα στο έδα­φος, στον περί­βο­λο του Ινδο­νη­σια­κού Νοσο­κο­μεί­ου στη Λωρί­δα της Γάζας — θύμα­τα ισραη­λι­νής αερο­πο­ρι­κής επι­δρο­μής σε προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό, σύμ­φω­να με τις υγειο­νο­μι­κές αρχές του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα που διοι­κεί­ται από τη Χαμάς.

Το νοσο­κο­μείο ήταν ήδη ασφυ­κτι­κά γεμά­το από βαριά τραυ­μα­τί­ες λόγω των ισραη­λι­νών βομ­βαρ­δι­σμών. Για­τροί υπο­χρε­ώ­θη­καν να χει­ρουρ­γούν στους δια­δρό­μους, καθώς οι αίθου­σες των χει­ρουρ­γεί­ων ήταν γεμά­τες, όπως εξήγησαν.

Έχο­ντας να αντι­με­τω­πί­σουν τις ελλεί­ψεις φαρ­μά­κων, τις δια­κο­πές ρεύ­μα­τος και τους αδιά­κο­πους βομ­βαρ­δι­σμούς που τρα­ντά­ζουν τις πτέ­ρυ­γες νοσο­κο­μεί­ων, οι χει­ρουρ­γοί στη Γάζα εργά­ζο­νται νυχθη­με­ρόν προ­σπα­θώ­ντας να σώσουν ασθε­νείς που δεν στα­μα­τούν να συρρέουν.

“Προ­χω­ρά­με ώρα με την ώρα για­τί δεν ξέρου­με πότε θα δεχθού­με ασθε­νείς. Αρκε­τές φορές χρειά­στη­κε να δια­μορ­φώ­σου­με χώρους χει­ρουρ­γεί­ου σε δια­δρό­μους και μερι­κές φορές σε αίθου­σες ανα­μο­νής του νοσο­κο­μεί­ου”, είπε ο δρ Μοχά­μεντ αλ-Ρουν.

Ο για­τρός έκα­νε τη δήλω­ση αυτή αμέ­σως μετά τον βομ­βαρ­δι­σμό που προ­κά­λε­σε ζημιές στο Ινδο­νη­σια­κό Νοσο­κο­μείο, το οποίο βρί­σκε­ται κοντά στην περιο­χή όπου έχει προ­ω­θη­θεί ο ισραη­λι­νός στρα­τός στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας. Τα απο­θέ­μα­τα καυ­σί­μω­να για τη λει­τουρ­γία γεν­νη­τριών κοντεύ­ουν να εξα­ντλη­θούν, λένε οι γιατροί.

Ισραη­λι­νά άρμα­τα μάχης μπή­καν στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, έπει­τα από τρεις εβδο­μά­δες σφο­δρών βομ­βαρ­δι­σμών εν είδει αντι­ποί­νων για την επί­θε­ση της 7ης Οκτω­βρί­ου από μαχη­τές της Χαμάς, οι οποί­οι σκό­τω­σαν 1.400 ανθρώ­πους στο νότιο Ισρα­ήλ και απή­γα­γαν 240 άλλους.

Η επι­δρο­μή στην Τζα­μπα­λί­για, τον μεγα­λύ­τε­ρο προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό της Γάζας, σκό­τω­σε 50 ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σε άλλους 150, δήλω­σαν οι υγειο­νο­μι­κές αρχές του θύλα­κα. Ο ισραη­λι­νός στρα­τός επι­βε­βαί­ω­σε την επιδρομή.

Σε βίντεο που εξα­σφά­λι­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Reuters φαί­νο­νται πολ­λοί άνθρω­ποι δίπλα σε έναν τερά­στιο κρα­τή­ρα να παρα­κο­λου­θούν τις προ­σπά­θειες διά­σω­σης, σε μια περιο­χή του καταυ­λι­σμού που θυμί­ζει σελη­νια­κό τοπίο.

Μέσα στο νοσο­κο­μείο, αιμό­φυρ­τοι ασθε­νείς κεί­το­νταν σε φορεία και σε καρο­τσά­κια και ο για­τρός Σουάιμπ Ιντάις είπε: “Δεν ξέρου­με τι να πρω­το­κά­νου­με… Υπάρ­χουν παντού τραυματίες”.

Υπεύ­θυ­νοι του Νοσο­κο­μεί­ου Τουρ­κο­πα­λαι­στι­νια­κής Φιλί­ας δήλω­σαν ότι ο βομ­βαρ­δι­σμός κατά τη διάρ­κεια της νύχτας προ­κά­λε­σε ζημιές σε θάλα­μο νοση­λεί­ας καρ­κι­νο­πα­θών. “Ο βομ­βαρ­δι­σμός προ­κά­λε­σε σοβα­ρές ζημιές και έθε­σε εκτός λει­τουρ­γί­ας ορι­σμέ­να μηχα­νή­μα­τα. Έθε­σε επί­σης σε κίν­δυ­νο τη ζωή ασθε­νών και ιατρι­κού προ­σω­πι­κού”, δήλω­σε ο Δρ Σόμπι Σκάικ, διευ­θυ­ντής του νοσο­κο­μεί­ου, της μονα­δι­κής αντι­καρ­κι­νι­κής πτέ­ρυ­γας στην περιοχή.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς ανα­κοί­νω­σε ότι 8.525 άνθρω­ποι, εκ των οποί­ων 3.542 παι­διά, έχουν σκο­τω­θεί στη Λωρί­δα της Γάζας από την έναρ­ξη του πολέ­μου με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι δολοφόνησε παιδιά, γυναίκες και άνδρες στην Τζαμπαλίγια

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός παρα­δέ­χθη­κε το βρά­δυ της Τρί­της ότι βομ­βάρ­δι­σε τον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό της Τζα­μπα­λί­για στη Λωρί­δα της Γάζας, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι εξό­ντω­σε «τρο­μο­κρά­τες της Χαμάς», την ώρα που οι εικό­νες από τα απο­τε­λέ­σμα­τα της επί­θε­σης σοκά­ρουν, δεί­χνο­ντας δεκά­δες πτώ­μα­τα παι­διών και γυναικών.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του στρα­τού και της Σιν Μπετ (της υπη­ρε­σί­ας εσω­τε­ρι­κής ασφα­λεί­ας του Ισρα­ήλ), ο διοι­κη­τής της Χαμάς στην περιο­χή της Τζα­μπα­λί­για, Ιμπρα­χίμ Μπιά­ρι, σκο­τώ­θη­κε κατά την επι­δρο­μή ισραη­λι­νών αερο­σκα­φών στη Λωρί­δα της Γάζας. Προ­στί­θε­ται ότι «πολ­λοί τρο­μο­κρά­τες» σκο­τώ­θη­καν μαζί με τον Μπιά­ρι, ενώ ο βομ­βαρ­δι­σμός προ­κά­λε­σε την κατάρ­ρευ­ση υπό­γειου κατα­φυ­γί­ου που χρη­σι­μο­ποιού­σαν ως ορμη­τή­ριο για τις επι­θέ­σεις τους.

Πάντως ο εκπρό­σω­πος Τύπου του ισραη­λι­νού στρα­τού Ρίτσαρντ Χεχτ, σε συνέ­ντευ­ξή του στον δημο­σιο­γρά­φο του CNN, Βολφ Μπλί­τζερ, ήταν πιο κυνι­κός και παρα­δέ­χθη­κε ότι το Ισρα­ήλ γνώ­ρι­ζε πως υπήρ­χαν άμα­χοι. Η στι­χο­μυ­θία είναι αποκαλυπτική.

Δημοσ.: Γνω­ρί­ζα­τε ότι υπήρ­χαν αθώ­οι πολί­τες σε αυτόν τον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό, σωστά;

Εκπρ.: Αυτή είναι η τρα­γω­δία του πολέ­μου. Τους είπα­με να κινη­θούν νότια.

Δημοσ.: Παρό­τι γνω­ρί­ζα­τε ότι υπήρ­χαν όμη­ροι, απο­φα­σί­σα­τε να ρίξε­τε τη βόμ­βα ούτως ή άλλως;

Εκπρ.: (…) Κάνου­με ό,τι μπο­ρού­με για να ελα­χι­στο­ποι­ή­σου­με τους θανά­τους αμάχων.

Είναι φονιά­δες!

Ούτε έκρη­ξη, ούτε δεν το κάνα­με εμείς ούτε τίποτα.

Ανά­λη­ψη ευθύ­νης ενός φρι­κα­λέ­ου εγκλή­μα­τος με την επί­κλη­ση “τους είπα­με να φύγουν”!!!

Το δικαί­ω­μα στην αυτο­ά­μυ­να σημαί­νει δικαί­ω­μα στη δολο­φο­νία ενός ολό­κλη­ρου λαού. Αυτούς στη­ρί­ζει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τα αστι­κά κόμματα!!

Τώρα να δυνα­μώ­σει η αλλη­λεγ­γύη στην Παλαι­στί­νη, η στή­ρι­ξη στον αγώ­να για λευτεριά!

Δεκαεννέα μέλη της οικογένειας ενός τεχνικού του Al Jazeera σκοτώθηκαν κατά τον ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τζαμπαλίγια

Δεκα­εν­νέα μέλη της οικο­γέ­νειας ενός τεχνι­κού του Al Jazeera σκο­τώ­θη­καν κατά την ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στον καταυ­λι­σμό της Τζα­μπα­λί­για, σύμ­φω­να με το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο.

Ο Μοχά­μεντ Άμπου αλ Κούμ­σαν έχα­σε τον πατέ­ρα του, τρία αδέλ­φια, τη νύφη και την κου­νιά­δα του, δώδε­κα ανί­ψια και έναν θείο του.

Τα ισραη­λι­νά εγκλή­μα­τα κατά αμά­χων δεν πρέ­πει να μεί­νουν ατι­μώ­ρη­τα, υπο­γραμ­μί­ζε­ται σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το Al Jazeera, εκφρά­ζο­ντας ειλι­κρι­νή συλ­λυ­πη­τή­ρια στον υπάλ­λη­λό του.

Παράλ­λη­λα απευ­θύ­νει έκκλη­ση στη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να μερι­μνή­σει για την απο­νο­μή δικαιο­σύ­νης στη μνή­μη των ανα­ρίθ­μη­των αμά­χων που έχουν βρει τον θάνα­το στη Λωρί­δα της Γάζας.

Την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, ο αντα­πο­κρι­τής του Al Jazeera Ουα­έλ αλ Ντα­χντού έχα­σε τη σύζυ­γο και δύο παι­διά του σε βομ­βαρ­δι­σμό του καταυ­λι­σμού Νουσεϊράτ.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο