Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Ρώμη «κάνει περισσότερη ζέστη και από την Αφρική»

«Κάνει περισ­σό­τε­ρη ζέστη και από την Αφρι­κή»: πριν από την κορύ­φω­ση του καύ­σω­να που ανα­μέ­νε­ται την Τρί­τη ο υδράρ­γυ­ρος ανέ­βη­κε και πάλι σήμε­ρα στην Ιτα­λία χωρίς ωστό­σο αυτό να απο­θαρ­ρύ­νει τους του­ρί­στες που κατα­κλύ­ζουν παρα­λί­ες, μου­σεία και αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους.

Δεκα­έ­ξι μεγά­λες ιτα­λι­κές πόλεις τέθη­καν σήμε­ρα σε κόκ­κι­νο συνα­γερ­μό για τον καύ­σω­να, όπως η Μπο­λό­νια, η Φλω­ρε­ντία, η Ρώμη, το Κάλια­ρι στη Σαρ­δη­νία, το Παλέρ­μο και η Κατά­νια στη Σικε­λία, με μετρή­σεις υπό σκιάν να ανα­μέ­νο­νται γύρω στους 35–36 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, αλλά η αίσθη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας ήταν κοντά στους 40.

Στις 13:00 τοπι­κή ώρα η θερ­μο­κρα­σία στην Ρώμη ήταν 34 ° C.

Στον ζωο­λο­γι­κό κήπο της πρω­τεύ­ου­σας, οι φύλα­κες άρχι­σαν να ταΐ­ζουν τα ζώα με κατε­ψυγ­μέ­να φρού­τα για να τα δρο­σί­σουν, ενώ στο Βατι­κα­νό, πλή­θη προ­σκυ­νη­τών και του­ρι­στών αντι­με­τω­πί­ζουν το κύμα καύ­σω­να καθη­με­ρι­νά για να μπουν στα διά­ση­μα μου­σεία της πόλης-κράτους.

Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία του Βατι­κα­νού, 15.000 άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν σήμε­ρα το πρωί στην πλα­τεία του Αγί­ου Πέτρου για να ακού­σουν το κυρια­κά­τι­κο διάγ­γελ­μα του πάπα Φραγκίσκου.

Εφο­δια­σμέ­νοι με καπέ­λα ή ομπρέ­λες προ­στα­τεύ­ο­νταν όσο καλύ­τε­ρα μπο­ρού­σαν και ενυ­δα­τώ­νο­νταν με μικρά μπου­κα­λά­κια νερού που που­λού­σαν οι πλα­νό­διοι μικροπωλητές.

 “Πιο ζεστά και από την Αφρική”

Αλλά για τους μονα­χούς που είναι ντυ­μέ­νοι με τα μαύ­ρα άμφια, η δοκι­μα­σία είναι ακό­μη πιο δύσκολη.

«Είναι δύσκο­λο να προ­σαρ­μο­στείς, είναι πιο ζεστά και από την Αφρι­κή, στην Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό», λέει στο AFP ο Φραν­σουά Μπε­μπά, ένας 29χρονος ιερέ­ας στην επι­σκο­πή Κέν­γκε κοντά στην Κινσάσα.

“Αυτή η ζέστη συνε­χί­ζε­ται μέχρι τη νύχτα, έχου­με πρό­βλη­μα με τον ύπνο. Κι εμείς που είμα­στε ντυ­μέ­νοι στα μαύ­ρα, ιδρώ­νου­με κολα­σμέ­να”, προσθέτει.

“Υπο­φέ­ρω πολύ από την ζέστη. Αγό­ρα­σα έναν μίνι ανε­μι­στή­ρα, μια ομπρέ­λα και μπου­κά­λια νερό”, λέει από την πλευ­ρά της η Λίλου Ντα Κόστα Ρόζα, μια 48χρονη Βρα­ζι­λιά­να πωλή­τρια από την Λυών.

“Οι ουρές είναι πολύ μεγά­λες και η παρα­μο­νή στον ήλιο για 35 λεπτά στους 35 ° C είναι τερά­στια. Θα το κάνου­με καλύ­τε­ρα στο τέλος της ημέ­ρας, θα είναι πιο δροσερά”.

Για τον Ελί­ας και την Καρόλ, ένα ζευ­γά­ρι Λιβα­νέ­ζων, δεν υπάρ­χει λόγος πανι­κού. Και στη χώρα τους έχει ζέστη αυτή την εποχή.

«Η θερ­μο­κρα­σία είναι περί­που η ίδια, βάζου­με λίγο παρα­πά­νω αντη­λια­κό, πίνου­με λίγο περισ­σό­τε­ρο νερό», εξη­γεί η Καρόλ.

«Δεν πιστεύ­α­με ότι θα ήταν 42 ή 43 βαθ­μοί αλλά είχα­με δει στο Google ότι θα έκα­νε ζέστη», λέει αυτή η 36χρονη νοσηλεύτρια.

Στην Λαμπε­ντού­ζα, το ιτα­λι­κό νησί που βρί­σκε­ται περί­που 145 χιλιό­με­τρα από τις ακτές της Τυνη­σί­ας, όπου φθά­νουν χιλιά­δες μετα­νά­στες κάθε χρό­νο, ο Ερυ­θρός Σταυ­ρός, ο οποί­ος δια­χει­ρί­ζε­ται το κέντρο υπο­δο­χής από τον Ιού­νιο, «επέ­κτει­νε τις περιο­χές σκί­α­σης τοπο­θε­τώ­ντας τέντες και κιό­σκια”, εξη­γεί στο AFP εκπρό­σω­πος της ΜΚΟ.

Η Λαμπε­ντού­ζα είναι ένα από τα κύρια σημεία εισό­δου για τους μετα­νά­στες που δια­σχί­ζουν τη Μεσό­γειο. Πέρυ­σι, περισ­σό­τε­ροι από 46.000 άνθρω­ποι έφθα­σαν εκεί, σε σύνο­λο 105.000 αφί­ξε­ων στην Ιτα­λία, σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία της Ιτα­λί­ας εξέ­φρα­σε φόβους για «τον πιο έντο­νο καύ­σω­να του καλο­και­ριού αλλά και έναν από τους πιο έντο­νους όλων των εποχών».

Στη Ρώμη, που μετο­νο­μά­στη­κε σε «Κολα­σμέ­νη Πόλη» από τον Τύπο, οι θερ­μο­κρα­σί­ες πιθα­νόν να φθά­σουν αύριο τους 40 ° C, στη συνέ­χεια τους 42 ή τους 43 ° C την Τρί­τη, καταρ­ρί­πτο­ντας το προη­γού­με­νο ρεκόρ των 40,5 ° C που κατα­γρά­φη­κε στην πρω­τεύ­ου­σα τον Αύγου­στο του 2007.

Αλλά οι υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες ανα­μέ­νο­νται στη Σαρ­δη­νία. Το ρεκόρ των 48,8 ° C που χρο­νο­λο­γεί­ται από τις 11 Αυγού­στου 2021, η υψη­λό­τε­ρη θερ­μο­κρα­σία που έχει μετρη­θεί ποτέ στην Ευρώ­πη, θα μπο­ρού­σε έτσι να ξεπεραστεί.

Η ζέστη είναι ένα από τα πιο θανα­τη­φό­ρα και­ρι­κά φαι­νό­με­να, υπεν­θύ­μι­σε πρό­σφα­τα ο Παγκό­σμιος Μετε­ω­ρο­λο­γι­κός Οργα­νι­σμός. Το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι, μόνο στην Ευρώ­πη, οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες προ­κά­λε­σαν περισ­σό­τε­ρους από 60.000 θανά­τους, σύμ­φω­να με πρό­σφα­τη μελέτη.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο