Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στη δημοσιότητα ονόματα από την «ατζέντα» του σωματέμπορα ανηλίκων Επστάιν

Μια δικα­στής της Νέας Υόρ­κης άρχι­σε χθες, Τετάρ­τη, το βρά­δυ να απο­κα­λύ­πτει τα ονό­μα­τα επα­φών, γνω­ρι­μιών, οικεί­ων, θυμά­των ή υπό­πτων ως συνερ­γών του αμε­ρι­κα­νού χρη­μα­τι­στή Τζέ­φρι Επστάιν, ο οποί­ος κατη­γο­ρεί­ται για σεξουα­λι­κά εγκλή­μα­τα, όμως αυτο­κτό­νη­σε το 2019 στη φυλα­κή πριν δικαστεί.

Μετα­ξύ αυτών των περί­που 150 ως 180 ονο­μά­των ‑τα οποία έχουν προ­κύ­ψει από γύρω στις χίλιες σελί­δες δικα­στι­κών εγγρά­φων που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν από την ομο­σπον­δια­κή δικαιο­σύ­νη του Μαν­χά­ταν- περι­λαμ­βά­νο­νται αυτά των πρώ­ην προ­έ­δρων Μπιλ Κλί­ντον (Δημο­κρα­τι­κός, 1993–2001) και Ντό­ναλντ Τραμπ (Ρεπου­μπλι­κά­νος, 2017–2021), αλλά δεν υπάρ­χει η παρα­μι­κρή ανα­φο­ρά σε παρά­νο­μη ή επι­λή­ψι­μη συμπε­ρι­φο­ρά εκ μέρους τους.

Οι δικα­στι­κές αυτές απο­κα­λύ­ψεις ήταν προ­βλε­πό­με­νες και ανα­με­νό­με­νες μετά την εντο­λή που εκδό­θη­κε στις 18 Δεκεμ­βρί­ου από τη δικα­στή της Νέας Υόρ­κης Λορέ­τα Πρέ­σκα και η οποία είχε το απο­τέ­λε­σμα βρα­δυ­φλε­γούς βόμ­βας στην αμε­ρι­κα­νι­κή οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα όταν είχε δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα στις 19 Δεκεμβρίου.

Η δικα­στι­κή αυτή ενέρ­γεια ήταν απο­τέ­λε­σμα μιας δια­δι­κα­σί­ας για δυσφή­μη­ση που είχε κινη­θεί σε βάρος της πρώ­ην ερω­μέ­νης και συνερ­γού του Τζέ­φρι Επστάιν, της Ζισλέν Μάξ­γου­ελ, η οποία εκτί­ει από το 2022 ποι­νή 20ετούς κάθειρ­ξης, και είχε κατα­τε­θεί από την αμε­ρι­κα­νί­δα μηνύ­τρια του ζευ­γα­ριού Βιρ­τζί­νια Τζιούφρε.

Η δικα­στής Πρέ­σκα είχε κατα­γρά­ψει το Δεκέμ­βριο 180 πρό­σω­πα ‑με αριθ­μους και το ψευ­δώ­νυ­μο «Doe»- και δια­τά­ξει η ταυ­τό­τη­τά τους να απο­κα­λυ­φθεί «πλή­ρως» το αργό­τε­ρο σε «14 ημέ­ρες» μετά τις 18 και 19 Δεκεμ­βρί­ου, δηλα­δή στις 2 ή 3 Ιανουαρίου.

Δίκτυο Επστάιν

Σύμ­φω­να με τη βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Daily News, η οποία είχε απο­κα­λύ­ψει την ύπαρ­ξη αυτού του κατα­λό­γου, η μήνυ­ση για δυσφή­μη­ση της Βιρ­τζί­νια Τζιού­φρε σε βάρος της Ζισλέν Μάξ­γου­ελ χρο­νο­λο­γεί­ται ήδη από το 2016 και είχε διευ­θε­τη­θεί την επό­με­νη χρονιά.

Όμως η εφη­με­ρί­δα Miami Herald είχε τότε προ­σφύ­γει στα αστι­κά δικα­στή­ρια για να απο­κτή­σει πρό­σβα­ση στο φάκε­λο και να διε­ξα­γά­γει έρευ­νες σχε­τι­κά με το δίκτυο Επστάιν.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος χρη­μα­τι­στής, ο οποί­ος σύχνα­ζε στους κοσμι­κούς κύκλους της Νέας Υόρ­κης, είχε συλ­λη­φθεί το 2019.

Για να δικαιο­λο­γή­σει την απο­κά­λυ­ψη των ονο­μά­των ‑μετα­ξύ των οποί­ων προ­σω­πι­κό­τη­τες που είχαν ήδη ανα­φερ­θεί από τον Τύπο‑, η δικαιο­σύ­νη βασί­σθη­κε στο γεγο­νός ότι ορι­σμέ­να πρό­σω­πα ανα­γνω­ρί­ζο­νται εύκο­λα από τις συνε­ντεύ­ξεις που έχουν δημο­σιευ­θεί αυτά τα τελευ­ταία χρόνια.

Στην περί­πτω­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ, ο νεο­ϋ­ορ­κέ­ζος δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος ανα­φέ­ρε­ται στα έγγρα­φα ως μια γνω­ρι­μία του Επστάιν, αλλά καμιά ανα­φο­ρά σ’ αυτόν δεν γίνε­ται σχε­τι­κά με ενδε­χό­με­νη παρα­βα­τι­κή ή εγκλη­μα­τι­κή συμπεριφορά.

Όσο για τον Μπιλ Κλί­ντον, ο οποί­ος δια­τη­ρού­σε πολύ στε­νό­τε­ρη σχέ­ση με τον χρη­μα­τι­στή και ταξί­δευε μαζί του στα χρό­νια του 2000, το όνο­μά του ανα­φέ­ρε­ται δεκά­δες φορές, αλλά και σ’ αυτή την περί­πτω­ση χωρίς σαφή ένδει­ξη για παρά­νο­μες ενέργειες.

Η Ζισλέν Μάξ­γου­ελ και ο Τζέ­φρι Επστάιν ήταν ζευ­γά­ρι στις αρχές των χρό­νων του 1990, πριν γίνουν επαγ­γελ­μα­τι­κοί συνεργάτες.

Η 61χρονη βρε­τα­νί­δα, γαλ­λί­δα και αμε­ρι­κα­νί­δα πρώ­ην κοσμι­κή, βρέ­θη­κε ένο­χη το Δεκέμ­βριο 2021 στη Νέα Υόρ­κη για σεξουα­λι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση ανη­λί­κων για λογα­ρια­σμό του Επστάιν και κατα­δι­κά­σθη­κε τον Ιού­νιο 2022 σε 20 χρό­νια κάθειρξη.

Θεωρίες συνωμοσίας

Ο Τζέ­φρι Επστάιν, με ισχυ­ρές οικο­νο­μι­κές και πολι­τι­κές δια­συν­δέ­σεις στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και το εξω­τε­ρι­κό, κατη­γο­ρού­νταν ο ίδιος ότι είχε επι­τε­θεί σεξουα­λι­κά και είχε βιά­σει νεα­ρά κορί­τσια, αλλά η αυτο­κτο­νία του δι’ απαγ­χο­νι­σμού στη φυλα­κή τον Αύγου­στο του 2019 στη Νέα Υόρ­κη στα­μά­τη­σε τις δικα­στι­κές ενέρ­γειες σε βάρος του.

Η επιρ­ροή του δικτύ­ου Επστάιν τρο­φο­δό­τη­σε μετά το θάνα­τό του αριθ­μό θεω­ριών συνω­μο­σί­ας για μια δολο­φο­νία που είχε εμφα­νι­σθεί ως αυτοκτονία.

Όμως η ιατρο­δι­κα­στι­κή υπη­ρε­σία της Νέας Υόρ­κης και η ομο­σπον­δια­κή αστυ­νο­μία (FBI) κατέ­λη­ξαν στο συμπέ­ρα­σμα πως είχε πράγ­μα­τι αυτο­κτο­νή­σει και πως ο θάνα­τος αυτός «δεν ήταν απο­τέ­λε­σμα εγκλη­μα­τι­κής ενέρ­γειας». Και τον περα­σμέ­νο Ιού­νιο το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης επι­βε­βαί­ω­σε «τα συμπε­ρά­σμα­τα του FBI όσον αφο­ρά την απου­σία εγκλη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων στο θάνα­το του Επστάιν».

Σε μια ξεχω­ρι­στή πτυ­χή αυτής της διε­θνούς υπό­θε­σης, ο βρε­τα­νός πρί­γκι­πας Άντριου, φίλος του ζεύ­γους Μάξ­γου­ελ-Επστάιν, προ­χώ­ρη­σε το Φεβρουά­ριο του 2022 σε ένα φιλι­κό δια­κα­νο­νι­σμό ‑ένα­ντι 13 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων, σύμ­φω­να με την Daily Telegraph– με τη 40χρονη Βιρ­τζί­νια Τζιού­φρε, η οποία τον κατη­γο­ρού­σε ότι της επι­τέ­θη­κε σεξουα­λι­κά το 2001, όταν εκεί­νη ήταν 17 ετών.

Ο 63χρονος πρί­γκι­πας, ο οποί­ος έχει περι­πέ­σει σε δυσμέ­νεια, αμφι­σβη­τεί αυτές τις κατηγορίες.

Ένας άλλος φίλος του Επστάιν, ο γάλ­λος πρά­κτο­ρας μοντέ­λων Ζαν-Λικ Μπρι­νέλ, σε βάρος του οποί­ου είχαν απαγ­γελ­θεί κατη­γο­ρί­ες για βια­σμούς ανη­λί­κων, βρέ­θη­κε νεκρός, απαγ­χο­νι­σμέ­νος μέσα στη φυλα­κή το Φεβρουά­ριο 2022 στο Παρίσι.

Από την πλευ­ρά διε­θνών τρα­πε­ζών που είχαν σχέ­σεις με τον Επστάιν, τον Οκτώ­βριο απα­γο­ρεύ­θη­κε στον πρώ­ην επι­κε­φα­λής της Barclays Τζέιμς Στέι­λι να ασκεί το τρα­πε­ζι­κό επάγ­γελ­μα ενώ οι JPMorgan και Deutsche Bank κατέ­βα­λαν την άνοι­ξη 290 εκα­τομ­μύ­ρια και 75 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια αντι­στοί­χως σε θύμα­τα για να κλεί­σουν το ζήτη­μα των σχέ­σε­ών τους με το χρη­μα­τι­στή, ο οποί­ος απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 66 ετών.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο