Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διαπιστευτήρια στον ΣΕΒ με παραλήρημα ταξικής συνεργασίας

Με τον ζήλο του νεο­φώ­τι­στου και με μια ομι­λία που εύκο­λα θα μπο­ρού­σε να εκφω­νή­σει και ο Κυρ. Μητσο­τά­κης λίγη ώρα μετά, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασ­σε­λά­κης κατέ­θε­σε χτες τα δια­πι­στευ­τή­ριά του στη γενι­κή συνέ­λευ­ση του ΣΕΒ. Απ’ το βήμα της προ­χώ­ρη­σε σε ένα παρα­λή­ρη­μα ταξι­κής συνερ­γα­σί­ας, περι­γρά­φο­ντας το όρα­μά του για μια κοι­νω­νία όπου οι εργά­τες θα αντι­λαμ­βά­νο­νται τον εαυ­τό τους σαν …συνερ­γά­τες των εργο­δο­τών και θα πλη­ρώ­νο­νται με μετο­χές ώστε να «ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται με την επι­τυ­χία της επιχείρησης»!

Περι­γρά­φο­ντας το «επό­με­νο στά­διο» στην προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη και ανε­πί­στρε­πτη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασ­σε­λά­κης δήλω­σε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ περ­νά­ει στο επό­με­νο στά­διο της ιστο­ρι­κής του πορεί­ας, μιας σύγ­χρο­νης αρι­στε­ράς που δεν δαι­μο­νο­ποιεί τη λέξη κεφά­λαιο αλλά τη βλέ­πει ως ένα εργα­λείο για την ευη­με­ρία, για μεί­ω­ση των ανι­σο­τή­των μέσω μιας ισχυ­ρής ανά­πτυ­ξης», μπαί­νο­ντας μπρο­στά­ρης για την υπο­τα­γή των εργα­ζο­μέ­νων στους στό­χους του κεφα­λαί­ου με «ένα νέο κοι­νω­νι­κό συμ­βό­λαιο όπου οι εργα­ζό­με­νοι θα συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά στην ανά­πτυ­ξη της επι­χεί­ρη­σης», θα αγω­νιούν δηλα­δή και θα βάζουν πλά­τη για τα κέρ­δη του αφε­ντι­κού τους.

Ανα­μα­σώ­ντας τον μύθο της «καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης για όλους», έφτα­σε να παρου­σιά­ζει το κεφά­λαιο ως «ένα «εργα­λείο επ’ ωφε­λεία όλων», το οποίο ο ίδιος ως «πρό­ε­δρος μιας αρι­στε­ρής παρά­τα­ξης» και «αρι­στε­ρός επι­χει­ρη­μα­τί­ας» συμπο­νά για «την αξία του ρίσκου που παίρ­νει κάθε μέρα» και γι’ αυτό σκο­πεύ­ει να διευ­κο­λύ­νει με προ­τά­σεις όπως για την πλη­ρω­μή των εργα­ζο­μέ­νων με μετοχές.

…περι­λη­πτι­κά

Είπε συγκε­κρι­μέ­να πως «από την πρώ­τη στιγ­μή που ανα­κοί­νω­σα τις πολι­τι­κές σκέ­ψεις και προ­τά­σεις μου… μίλη­σα ρητά για την ανά­γκη καθιέ­ρω­σης των stock options προς επί­τευ­ξη συμπε­ρι­λη­πτι­κής ανά­πτυ­ξης (…) Ανα­φέρ­θη­κα, δηλα­δή, στη θεσμι­κή παρό­τρυν­ση συμ­με­το­χής των εργα­ζο­μέ­νων στο μετο­χι­κό κεφά­λαιο μιας επι­χεί­ρη­σης. Ετσι ώστε να συμ­με­τέ­χουν στην υπε­ρα­ξία που προ­έρ­χε­ται από την από­δο­ση της επι­χεί­ρη­σης — και από τις επι­λο­γές της διοί­κη­σης αλλά και από τον μόχθο της εργα­σί­ας. Αυτό σημαί­νει έμπρα­κτη ΣΥΝ-εργα­σία», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας αυτή την πρό­τα­ση «τερά­στια κοι­νω­νι­κή τομή, ίσως τη μεγα­λύ­τε­ρη στην ανά­πτυ­ξη της χώρας, και είναι και good business, για­τί ο εργα­ζό­με­νος θα ευθυ­γραμ­μί­ζε­ται με την επι­τυ­χία της επι­χεί­ρη­σης και θα κατα­βάλ­λει το επι­πλέ­ον χιλιό­με­τρο που χρειά­ζε­ται για το συνο­λι­κό όφε­λος όλων».

Και πρό­σθε­σε: «Υπάρ­χουν πολ­λοί τρό­ποι να στη­ρί­ξου­με ένα τέτοιο πλαί­σιο. Φυσι­κά διευ­κο­λύ­νο­ντας το νομι­κό πλαί­σιο. Αλλά και στη­ρί­ζο­ντας με φορο­λο­γι­κά κίνη­τρα και λογι­στι­κές πρα­κτι­κές την κατα­χώ­ρη­ση των stock options στα έξο­δα μισθο­δο­σί­ας», με επι­πλέ­ον δηλα­δή φορο­α­παλ­λα­γές και κίνη­τρα στους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες, για να… απαλ­λάσ­σο­νται από τη μισθο­δο­σία και το «κόστος» της!

Κατά τ’ άλλα σε ό,τι αφο­ρά τα Εργα­σια­κά κινή­θη­κε στη γνω­στή ρητο­ρι­κή του ΣΥΡΙΖΑ, επι­κα­λού­με­νος τη «θέσπι­ση αυστη­ρού θεσμι­κού πλαι­σί­ου για τις εργο­λα­βί­ες με στό­χο την κατάρ­γη­ση της εικο­νι­κής εργο­λα­βί­ας». Δηλα­δή, η δέσμευ­σή του απέ­να­ντι στον ΣΕΒ είναι ότι απορ­ρί­πτει κάθε διεκ­δί­κη­ση των εργα­ζο­μέ­νων για κατάρ­γη­ση των δου­λε­μπο­ρι­κών γρα­φεί­ων που πρω­τα­γω­νι­στούν στις «εργο­λα­βί­ες», κάνο­ντας λόγο ουσια­στι­κά για «εξορ­θο­λο­γι­σμό», ώστε να συνε­χί­ζει να υπη­ρε­τεί­ται η έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργαζομένων.

ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Υπο­σχέ­σεις χωρίς αντί­κρι­σμα είναι για τους εργα­ζό­με­νους και η θέση του για «έντα­ξη στην οικεία κλα­δι­κή σύμ­βα­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων με όποια σχέ­ση εργα­σί­ας και αν εργά­ζο­νται», τη στιγ­μή που το 75% των μισθω­τών έτσι κι αλλιώς δεν έχουν κλα­δι­κή ή επι­χει­ρη­σια­κή σύμ­βα­ση, πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση συνέ­βα­λε απο­φα­σι­στι­κά δια­τη­ρώ­ντας και ενι­σχύ­ο­ντας τους αντερ­γα­τι­κούς μνη­μο­νια­κούς νόμους.

Όσο για τις δια­βε­βαιώ­σεις για «ανα­γνώ­ρι­ση των εργα­ζο­μέ­νων σε πλατ­φόρ­μες ως μισθω­τών» ή την «ενί­σχυ­ση του θεσμι­κού πλαι­σί­ου» που ρυθ­μί­ζει την εργα­σία από από­στα­ση ως μισθω­τή εργα­σία και μάλι­στα «με σεβα­σμό στις συμ­βά­σεις εργα­σί­ας», τα ίδια οι εργα­ζό­με­νοι είχαν ακού­σει και με τις σχε­τι­κές νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που όμως, όπως ανα­με­νό­ταν, διαιώ­νι­σαν και ενί­σχυ­σαν το καθε­στώς ανα­σφά­λειας και ευελιξίας.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και με τις γενι­κό­λο­γες αυτές τοπο­θε­τή­σεις δεσμεύ­τη­κε εκ νέου στους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες ότι θα συνε­χί­σουν να έχουν στη διά­θε­σή τους ένα πλού­σιο «μενού» εργα­σια­κών σχέ­σε­ων — λάστι­χο, με τον Στ. Κασ­σε­λά­κη να ξεκα­θα­ρί­ζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνεί­ται κάθε διεκ­δί­κη­ση των συν­δι­κά­των για πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων από τις απο­λύ­σεις, για στα­θε­ρή και πλή­ρη εργα­σία, για ουσια­στι­κές αυξή­σεις των μισθών, Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας και κατάρ­γη­ση όλου του αντερ­γα­τι­κού μνη­μο­νια­κού πλαι­σί­ου. Για όλα εκεί­να δηλα­δή για τα οποία δεν είπε λέξη.

Μάντε­ψε ποιος…

Αντί­θε­τα, λαλί­στα­τος ήταν σε όλες τις υπό­λοι­πες προ­τά­σεις προς διευ­κό­λυν­ση του κεφα­λαί­ου, δεσμευό­με­νος ενώ­πιον του ΣΕΒ για ρύθ­μι­ση χρε­ών, φτη­νή Ενέρ­γεια, για γρή­γο­ρες άδειες και γρή­γο­ρη απο­νο­μή δικαιο­σύ­νης, για άρση των γρα­φειο­κρα­τι­κών εμπο­δί­ων, για στή­ρι­ξή τους με «ζεστό» χρή­μα μέσα από κλα­δι­κές βιο­μη­χα­νι­κές πολι­τι­κές κ.ά.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
◾  Έχει σαφέστατη πολιτική πρόταση__
που υπηρετεί τα κέρδη των καπιταλιστών

Σε σχό­λιό του για την ομι­λία του προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το “προ­ο­δευ­τι­κό” όρα­μα του κυρί­ου Κασ­σε­λά­κη και η “ανα­συ­γκρό­τη­ση” του ΣΥΡΙΖΑ χτί­ζε­ται προ­φα­νώς με “σύμ­μα­χο” τον ΣΕΒ, με “το κεφά­λαιο που δεν πρέ­πει να δαι­μο­νο­ποιεί­ται” και με εργα­ζό­με­νους που, αντί για αξιο­πρε­πείς μισθούς, Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας και ορι­στι­κή κατάρ­γη­ση των αντερ­γα­τι­κών — αντι­λαϊ­κών νόμων, θα παίρ­νουν “μετο­χές” στις επι­χει­ρή­σεις για να υπη­ρε­τούν προ­φα­νώς πιστά τα συμ­φέ­ρο­ντα των “συνε­ταί­ρων” — αφε­ντι­κών τους, στο πλαί­σιο του “νέου κοι­νω­νι­κού συμ­βο­λαί­ου” της “ΣΥΝ-εργα­σί­ας τους”.

Αν αυτές οι χρε­ο­κο­πη­μέ­νες αξί­ες και συντα­γές είναι “πρό­ο­δος”, τότε δεν θέλου­με να φαντα­στού­με καν τι είναι η συντή­ρη­ση και η οπισθοδρόμηση.

Απο­δει­κνύ­ε­ται πάντως ότι έχουν άδι­κο όσοι κατη­γο­ρούν τον κ. Κασ­σε­λά­κη ότι είναι “απο­λι­τίκ”, έχει σαφέ­στα­τη πολι­τι­κή πρό­τα­ση, μόνο που αυτή υπη­ρε­τεί τα κέρ­δη των λίγων καπι­τα­λι­στών και όχι τις ανά­γκες των πολ­λών, των εργα­ζο­μέ­νων, συνο­λι­κά του λαού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο