Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Θήβα και Αλίαρτο για το θάνατο του 17χρονου Ρομά

Στο απο­κο­ρύ­φω­μά τους οι κινη­το­ποι­ή­σεις των Ρομά και κατοί­κων της περιο­χής  για το θάνα­το του 17χρονου.

Πριν λίγο ολο­κλη­ρώ­θη­κε το συλ­λα­λη­τή­ριο και η συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας που έκα­ναν οι συμ­μα­θη­τές του 17χρονου από το ΕΠΑΛ της Θήβας που είναι σε κατάληψη.

Για περισ­σό­τε­ρο από δύο ώρες δια­δή­λω­σαν στους κεντρι­κούς δρό­μους της πόλης φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα κατά της αστυ­νο­μι­κής βίας ενώ στη συνέ­χεια οργα­νώ­θη­κε συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην πλα­τεία Αγί­ων Θεο­δώ­ρων της Θήβας ζητώ­ντας να στα­μα­τή­σει η αστυ­νο­μι­κή αυθαι­ρε­σία και να τιμω­ρη­θεί ο κατηγορούμενος.

«Ο Χρή­στος δεν είναι εγκλη­μα­τί­ας. Δού­λευε 12 ώρες τη μέρα σε εται­ρεία που έβα­ζε φωτο­βολ­ταϊ­κά και το βρά­δυ πήγαι­νε σχο­λείο για να πάρει το χαρ­τί του ηλε­κτρο­λό­γου», ανα­φέ­ρει ο θεί­ος του Βαγ­γέ­λης Μιχα­λό­που­λος, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «αυτός ζού­σε την οικο­γέ­νειά του από τότε που πέθα­νε ο πατέ­ρας τους εδώ και δύο χρόνια».

«Χρή­στος Μιχα­λό­που­λος, “παρών”», φωνά­ζουν οι συμ­μα­θη­τές από το ΕΠΑΛ Θήβας, φίλοι και συγ­γε­νείς του 17χρονου. Οι δεκά­δες συγκε­ντρω­μέ­νοι στην είσο­δο της πόλης της Θήβας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία στους δρό­μους της πόλης απο­χαι­ρε­τώ­ντας το Χρή­στο με οργι­σμέ­να συν­θή­μα­τα, χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και τρα­γού­δια. Ζητούν δικαί­ω­ση και από­δο­ση ευθυ­νών τονί­ζο­ντας ότι θα συνε­χί­σουν τις κινητοποιήσεις.

Στη συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­κε κλι­μά­κιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Μπα­γιαρ­τά­κη, μέλους του Γρα­φεί­ου Περιο­χής Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς και Εύβοιας του ΚΚΕ και τον Δημή­τρη Μπιρ­γά­λια, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και ο Αντώ­νης Του­λου­μά­κος επι­κε­φα­λής της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στο δήμο Θήβας.

Μέχρι το ξημέ­ρω­μα ήταν αναμ­μέ­νες οι φωτιές στην Αλί­αρ­το και ιδιαί­τε­ρα στην έξο­δο του επαρ­χια­κού δρό­μου προς τη Θήβα. Από νωρίς το βρά­δυ Ρομά είχαν στή­σει οδο­φράγ­μα­τα και είχαν βάλει φωτιές κοντά στο δρό­μο Θήβας ‑Λει­βα­διάς ενώ ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις βρι­σκό­ταν από πολύ νωρίς στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή. Ακό­μη και σήμε­ρα το πρωί η κυκλο­φο­ρία στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή ήταν προ­βλη­μα­τι­κή καθώς υπάρ­χουν ομά­δες Ρομά που συγκε­ντρώ­νο­νται για να διαμαρτυρηθούν.

Τέλος ιδιαί­τε­ρα έντο­νη είναι η αστυ­νο­μι­κή παρου­σία τη σημε­ρι­νή μέρα και θα συνε­χι­στεί μέχρι αύριο, που έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί η κηδεία του 17χρονου.Μεθάυριο Πέμ­πτη, ανα­μέ­νε­ται να απο­λο­γη­θεί ενώ­πιον της δικαιο­σύ­νης ο 41χρονος ο αρχι­φύ­λα­κας της ΟΠΚΕ Βοιω­τί­ας για τον θανά­σι­μο τραυ­μα­τι­σμό του 17χρονου Ρομά . Ο αρχι­φύ­λα­κας παρα­μέ­νει κρα­τού­με­νος, με τον εισαγ­γε­λέα να του έχει απαγ­γεί­λει κατη­γο­ρί­ες, για ανθρω­πο­κτο­νία με ενδε­χό­με­νο δόλο και παρά­νο­μη εκτέ­λε­ση πυροβολισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο