Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήριο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»

Συλ­λα­λη­τή­ριο με σύν­θη­μα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» πραγ­μα­το­ποί­η­σαν σήμε­ρα στο Σύνταγ­μα οι εργα­ζό­με­νοι μαζί με ομο­σπον­δί­ες, εργα­τι­κά κέντρα και φορείς του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος. Οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ δια­δή­λω­σαν μπρο­στά στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, μαζί με τις οικο­γέ­νειές τους, εργα­ζό­με­νους και κατοί­κους από όλη τη Στε­ρεά. Ξεκί­νη­σαν με πορεία από την Ομό­νοια, ενώ στο Σύνταγ­μα τους περί­με­ναν συν­δι­κά­τα και μαζι­κοί φορείς της Αττι­κής για να εκφρά­σουν την αλλη­λεγ­γύη τους. Μηνύ­μα­τα στους εργά­τες της ΛΑΡΚΟ απέ­στει­λαν δεκά­δες Εργα­τι­κά Κέντρα, Ομο­σπον­δί­ες και Σωμα­τεία από όλη την χώρα. Επί­σης, οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ παρέ­δω­σαν ψήφι­σμα στη Βουλή.larko3

Τις δυνα­τό­τη­τες της ΛΑΡΚΟ και τη σημα­σία της λει­τουρ­γί­ας της για την αξιο­ποί­η­ση του ορυ­κτού πλού­του της χώρας αλλά και για τους πέντε νομούς της χώρας (Εύβοια, Βοιω­τία, Καστο­ριά, Κοζά­νη τα ορυ­χεία, Λάρυ­μνα το εργο­στά­σιο) που λει­τουρ­γούν εργο­στά­σια και ορυ­χεία της παρου­σί­α­σε ο Ανδρέ­ας Κορέ­τζε­λος, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΛΑΡΚΟ. «Δεν ξεχνά­με τους 80 νεκρούς μας», είπε ανα­φε­ρό­με­νος στα θανα­τη­φό­ρα εργα­τι­κά ατυχήματα.

«Αυτά που βιώ­νου­με στη ΛΑΡΚΟ είναι απο­τέ­λε­σμα της ίδιας πολι­τι­κής με αυτά που βιώ­νουν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι σε όλους τους κλά­δους. Μας θέλουν σκλά­βους για να έχου­νε ακό­μη περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη», είπε ο Πανα­γιώ­της Πολί­της αντι­πρό­ε­δρος του ΕΚ Λαμί­ας, μέλος της Διοί­κη­σης της ΠΟΕΜ, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΛΑΡΚΟ.

larko4

«Αλλο δρό­μο δεν έχου­με, ή εμείς ή αυτοί. Από τη μία είναι τα συμ­φέ­ρο­ντα πού υπε­ρα­σπί­ζο­νται οι κυβερ­νή­σεις και η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και από την άλλη τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων και του ελλη­νι­κού λαού», σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας πως «θα συγκρου­στού­με μέχρι το τέλος. Όσο εκφρά­ζε­ται η αλλη­λεγ­γύη σας, έχου­με το μπόι να τους βλέ­που­με κατά­μα­τα και να τους αντι­με­τω­πί­ζου­με στα ίσα. Όσο πλα­ταί­νει η αλλη­λεγ­γύη γινό­μα­στε πιο δυνα­τοί από αυτούς, στο τέλος θα κερδίσουμε».

larko5

Για «τρο­πο­λο­γία της κυβέρ­νη­σης που στέλ­νει τους εργα­ζό­με­νους στην ανερ­γία και τη συκο­φα­ντι­κή επί­θε­ση στους εργα­ζό­με­νους» έκα­νε λόγο ο Ξενο­φώ­ντας Αγγε­λέ­τος από το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στα Μεταλ­λεία της Εύβοιας, λέγο­ντας: «θέλου­με ανοι­χτό το εργο­στά­σιο με όρους υγιει­νής και ασφά­λειας για τους εργα­ζό­με­νους και στή­ρι­ξη της παραγωγής».

larko6

«Η απα­ξιω­τι­κή εικό­να της ΛΑΡΚΟ που προ­βάλ­λε­ται από την κυβέρ­νη­ση και τα παπα­γα­λά­κια της είναι στο­χευ­μέ­νη για το ξεπού­λη­μα της», υπο­στή­ρι­ξε ο Δημή­τρης Καρα­γιάν­νης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Μεταλ­λω­ρύ­χων και του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στα Μεταλ­λεία ‘Αι Γιάν­νη. Τόνι­σε ότι το συλ­λα­λη­τή­ριο είναι «η απά­ντη­ση στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για το ξεπού­λη­μα της ΛΑΡΚΟ».

larko7

«Υψώ­νου­με τις γρο­θιές μας και λέμε όχι στο ξεπού­λη­μα της ΛΑΡΚΟ,» τόνι­σε ο Κώστας Σαμα­ράς, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Έδρας της επι­χεί­ρη­σης. «Η ΛΑΡΚΟ δεν αφο­ρά μόνο τους εργα­ζό­με­νους αλλά όλη την κοι­νω­νία. Να καταρ­γη­θεί ο νόμος της κυβέρ­νη­σης, να καταρ­γη­θούν τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα της ειδι­κής δια­χεί­ρι­σης, θέλου­με εξα­σφά­λι­ση όλων των θέσε­ων εργα­σί­ας και των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων» πρόσθεσε.

Ο Δημή­τρης Τσό­κας, πρό­ε­δρος Εργα­ζο­μέ­νων στην Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Μετάλ­λου και ο Μάρ­κος Κοντι­ζάς γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας στην Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Μετάλ­λου εξέ­φρα­σαν τη στή­ρι­ξή τους στον αγώ­να των εργαζομένων.

larko8

 

«Η επί­θε­ση είναι γενι­κευ­μέ­νη στο σύνο­λο των εργα­ζο­μέ­νων του κλά­δου και όλη της της χώρας» τόνι­σε ο Σωτή­ρης Που­λι­κό­γιαν­νης πρό­ε­δρος Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Αττι­κής και Ναυ­πη­γι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλά­δας. Επι­σή­μα­νε ότι στην ίδια κατη­γο­ρία με τη ΛΑΡΚΟ βρί­σκο­νται και τα ναυ­πη­γεία, καθώς και η ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ. «Δεν έχου­με άλλα περι­θώ­ρια υπο­μο­νής, δεν έχου­με άλλα περι­θώ­ρια να βάλου­με πλά­τη. Σηκώ­νου­με ανά­στη­μα βάζο­ντας μπρο­στά τις δικές μας ανά­γκες» σημεί­ω­σε. Ανέ­φε­ρε ότι ο αγώ­νας αυτός μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει πρό­τυ­πο για την οργά­νω­ση του αγώ­να σε άλλους χώρους δου­λειάς, καθώς όχι μόνο «ανα­δει­κνύ­ει τα ενιαία συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων πέρα από τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες κάθε χώρου δου­λειάς», αλλά και «προ­βάλ­λει μια άλλη λογι­κή στην οργά­νω­ση της οικονομίας».

larko9

Η κινη­το­ποί­η­ση συνε­χί­στη­κε με συναυ­λία που οργα­νώ­θη­κε με τη συμ­βο­λή του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου, οι εκπρό­σω­ποι του οποί­ου εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη τους στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων. Στο καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα συμ­με­τεί­χαν η Ρίτα Αντω­νο­πού­λου, Νατά­σα Μπο­φί­λιου, Σταυ­ρού­λα Μανω­λο­πού­λου, Δημή­τρης Κανέλ­λος, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

larko10

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο συμ­με­τεί­χαν o γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, οι βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος Γιώρ­γος Μαρί­νος, Θανά­σης Παφί­λης και Χρή­στος Κατσώ­της, και ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης. Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο γραμ­μα­τέ­ας του Γιά­νης Βαρου­φά­κης και η Σοφία Σακο­ρά­φα, η βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Καλ­λιό­πη Βέτ­τα και ο βου­λευ­τής του ΚΙΝΑΛ Γιώρ­γος Μουλκιώτης.

larko12

Δ. Κουτσούμπας: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να σώσουμε τη ΛΑΡΚΟ

«Τη μαχη­τι­κή αλλη­λεγ­γύη στους εργά­τες της ΛΑΡΚΟ, στις οικο­γέ­νειές τους, στον λαό όλης της περιο­χής όπου βρί­σκο­νται τα εργο­στά­σια και τα ορυ­χεία της ΛΑΡΚΟ» εξέ­φρα­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ο οποί­ος παρα­βρέ­θη­κε στη συγκέ­ντρω­ση Ομο­σπον­διών-Σωμα­τεί­ων-Φορέ­ων για τη ΛΑΡΚΟ.

«Ο αγώ­νας συνε­χί­ζε­ται. Ο αγώ­νας που έχουν δώσει αυτούς τους μήνες με αγω­νι­στι­κό­τη­τα και μαχη­τι­κό­τη­τα οι εργά­τες της ΛΑΡΚΟ είναι σημα­ντι­κή παρα­κα­τα­θή­κη. Δεί­χνει τον δρό­μο που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει η εργα­τι­κή τάξη, όλα τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Μόνο με τον αγώ­να μπο­ρούν να ευο­δω­θούν τα αιτή­μα­τα, να γίνουν πρά­ξη τα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων» τόνι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε: «Η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για τη σωτη­ρία της ΛΑΡΚΟ, για τη χρη­μα­το­δό­τη­σή της, για την ανά­πτυ­ξή της σε μια σχε­δια­σμέ­νη οικο­νο­μία, σε μια άλλη κοι­νω­νία, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αυτό τον αγώ­να το ΚΚΕ και μέσα στη Βου­λή και έξω από αυτή, όπως είμα­στε σήμε­ρα εδώ στους δρό­μους, στο Σύνταγ­μα, με το μεγα­λειώ­δες συλ­λα­λη­τή­ριο, θα συνε­χί­σου­με μέχρι να ικα­νο­ποι­η­θούν τα αιτή­μα­τα, μέχρι να σώσου­με τη ΛΑΡΚΟ».

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπο­στή­ρι­ξε ότι «αυτό που κάνει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ είναι πραγ­μα­τι­κά έγκλη­μα. Είναι η συνέ­χεια, αφού ακο­λου­θεί την πεπα­τη­μέ­νη όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, που οδή­γη­σαν σε απα­ξί­ω­ση τη ΛΑΡΚΟ, που οδη­γούν σε αυτή την άθλια κατά­στα­ση τους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους, τους παρα­γω­γούς του πλού­του της χώρας μας».

larko11

larko11

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο