Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρυθμίσεις για τις μισθώσεις όπου οι ενοικιαστές επλήγησαν από τον κορονοϊό

Αλλα­γές στις περι­πτώ­σεις υπο­χρέ­ω­σης δήλω­σης των μισθω­τη­ρί­ων ηλε­κτρο­νι­κά στο myTAXISnet, ώστε να υπάρ­χει άμε­ση ψηφια­κή απο­τύ­πω­ση των σχε­τι­κών μετα­βο­λών, φέρ­νει από­φα­ση που υπέ­γρα­ψε ο διοι­κη­τής της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σί­ων Εσό­δων Γιώρ­γος Πιτσι­λής και ανα­μέ­νε­ται να δημο­σιευ­θεί στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβερνήσεως.

Ειδι­κό­τε­ρα, προ­βλέ­πε­ται ότι:

Σε περί­πτω­ση λύσης της μίσθω­σης, ο ιδιο­κτή­της υπο­χρε­ού­ται να δηλώ­σει το γεγο­νός μέχρι το τέλος του επό­με­νου μήνα. Δια­φο­ρε­τι­κά, το μισθω­τή­ριο θεω­ρεί­ται ότι είναι σε ισχύ. Επι­πλέ­ον, μέχρι τις 30 Σεπτεμ­βρί­ου 2020, οι ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των θα πρέ­πει να υπο­βά­λουν δήλωση:

-Σε περί­πτω­ση που μισθω­τή­ριο — το οποίο έχει συνα­φθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιου­νί­ου 2020 — έχει παρα­τα­θεί σιω­πη­ρά ή έχει αλλά­ξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υπο­βλη­θεί ηλε­κτρο­νι­κά η σχε­τι­κή δήλω­ση στο myTAXISnet. Η δήλω­ση υπο­βάλ­λε­ται χωρίς κυρώ­σεις, και περι­λαμ­βά­νει στοι­χεία, που ισχύ­ουν στις 12 Ιουνίου.

-Αν το μισθω­τή­ριο έχει δηλω­θεί ηλε­κτρο­νι­κά και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιου­νί­ου. Δια­φο­ρε­τι­κά η μίσθω­ση θεω­ρεί­ται ότι ισχύει.

Περαι­τέ­ρω, η από­φα­ση περι­λαμ­βά­νει ειδι­κές ρυθ­μί­σεις για τις μισθώ­σεις των οποί­ων οι ενοι­κια­στές επλή­γη­σαν από τον κορονοϊό.

Ειδι­κό­τε­ρα:

Μέχρι τις 22 Ιου­νί­ου, οι ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των, των οποί­ων το ενοί­κιο μειώ­θη­κε κατά 40% λόγω των μέτρων για τον κορο­νο­ϊό, θα πρέ­πει να υπο­βά­λουν δήλω­ση Covid για τη μετα­βο­λή του μισθώ­μα­τος για τους μήνες που ίσχυ­σε η μεί­ω­ση, ώστε να επω­φε­λη­θούν από τις σχε­τι­κές ευνοϊ­κές ρυθμίσεις.

Για τις μειώ­σεις μισθω­μά­των μετά τον Ιού­νιο, στο πλαί­σιο των ίδιων μέτρων για την παν­δη­μία, οι ιδιο­κτή­τες θα πρέ­πει να υπο­βά­λουν σχε­τι­κή δήλω­ση μέχρι την εικο­στή ημέ­ρα του μήνα, που αφο­ρά η μείωση.

Σε περί­πτω­ση, που δεν έχει υπο­βλη­θεί ηλε­κτρο­νι­κά αρχι­κή ή τρο­πο­ποι­η­τι­κή «Δήλω­ση Πλη­ρο­φο­ρια­κών Στοι­χεί­ων Μίσθω­σης Ακί­νη­της Περιου­σί­ας», αυτή πρέ­πει να προη­γη­θεί της «Δήλω­σης Covid».

Οι ενοι­κια­στές πρέ­πει μέχρι τις 26 Ιου­νί­ου να δηλώ­σουν αν απο­δέ­χο­νται ή όχι τη «Δήλω­ση Covid».

Για μετα­γε­νέ­στε­ρες μειώ­σεις ενοι­κί­ου, η απο­δο­χή ή μη της δήλω­σης υπο­βάλ­λε­ται σε τρεις ημέ­ρες από την κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της δήλω­σης από τον ιδιοκτήτη.

Εάν δεν υπο­βλη­θεί δήλω­ση απο­δο­χής, θεω­ρεί­ται ότι αυτή έχει γίνει απο­δε­κτή από τον ενοι­κια­στή. Δηλώ­σεις μη απο­δο­χής που υπο­βάλ­λο­νται εκπρό­θε­σμα, δεν εμπο­δί­ζουν τη χορή­γη­ση των ευερ­γε­τη­μά­των. Σε αυτές τις περι­πτώ­σεις, μπο­ρεί να γίνει δια­σταύ­ρω­ση και να οδη­γη­θούν σε έλεγ­χο σε μετα­γε­νέ­στε­ρο χρόνο.

banner skliros aprilis banner aggoules aginota banner
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο