Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Αναλυτικά η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 426.029 ανθρώ­πους σε παγκό­σμιο επί­πε­δο αφό­του η Κίνα έκα­νε λόγο για την εμφά­νι­σή της τον Δεκέμ­βριο, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου με βάση επί­ση­μες κυβερ­νη­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις έως σήμε­ρα Σάβ­βα­το στις 14:00 (ώρα Ελλάδας).

Περισ­σό­τε­ρα από 7.663.680 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα έχουν κατα­γρα­φεί σε 196 χώρες και εδά­φη από την έναρ­ξη της επι­δη­μί­ας. Του­λά­χι­στον 3.441.600 από αυτούς τους ασθε­νείς έχουν πλέ­ον αναρρώσει.

Ο αριθ­μός αυτός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των αντα­να­κλά, ωστό­σο, ένα κλά­σμα του πραγ­μα­τι­κού αριθ­μού των μολύν­σε­ων. Ορι­σμέ­νες χώρες διε­νερ­γούν τεστ μόνο σε σοβα­ρά περι­στα­τι­κά, άλλες χρη­σι­μο­ποιούν τα τεστ κατά προ­τε­ραιό­τη­τα για τον εντο­πι­σμό φορέ­ων του ιού και ορι­σμέ­νες φτω­χές χώρες δια­θέ­τουν μόνο περιο­ρι­σμέ­νες ικα­νό­τη­τες εντο­πι­σμού και ιχνηλάτησης.

Οι ΗΠΑ, που κατέ­γρα­ψαν τον πρώ­το θάνα­το που συν­δέ­ε­ται με τον κορο­νο­ϊό στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου, είναι η χώρα που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο, σε αριθ­μό κρου­σμά­των αλλά και θανά­των, με 114.669 θανά­τους σε σύνο­λο 2.048.986 κρου­σμά­των. Του­λά­χι­στον 547.386 άνθρω­ποι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πιο πλη­γεί­σες χώρες είναι η Βρα­ζι­λία με 41.828 θανά­τους σε 828.810 κρού­σμα­τα, η Βρε­τα­νία με 41.481 θανά­τους (292.950 κρού­σμα­τα), η Ιτα­λία με 34.223 θανά­τους (236.305 κρού­σμα­τα) και η Γαλ­λία με 29.374 θανά­τους, (193.090 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) έχει κατα­με­τρή­σει επι­σή­μως 83.075 κρού­σμα­τα (11 νέα από χθες μέχρι σήμε­ρα) εκ των οποί­ων 4.634 θανά­τους. Οι ασθε­νείς που ανέρ­ρω­σαν φτά­νουν τους 78.367.

Η Ευρώ­πη είχε κατα­γρά­ψει μέχρι τις 14:00 (ώρα Ελλά­δας) σήμε­ρα 187.010 θανά­τους σε 2.373.980 κρού­σμα­τα, οι ΗΠΑ και ο Κανα­δάς 122.773 θανά­τους (2.146.929 κρού­σμα­τα), η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Καραϊ­βι­κή 76.365 θανά­τους (1.571.192 κρού­σμα­τα), η Ασία 22.272 θανά­τους (800.196 κρού­σμα­τα), η Μέση Ανα­το­λή 11.380 θανά­τους (536.517 κρού­σμα­τα), η Αφρι­κή 6.098 θανά­τους (226.194 κρού­σμα­τα) και η Ωκε­α­νία 131 θανά­τους (8.676 κρούσματα).

Ο απο­λο­γι­σμός συντάσ­σε­ται με βάση δεδο­μέ­να που συλ­λέ­γουν τα γρα­φεία του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου από εθνι­κές αρχές και από πλη­ρο­φο­ρί­ες του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

Βραζιλία: Δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων

Η Βρα­ζι­λία μετα­τρά­πη­κε χθες Παρα­σκευή στη 2η χώρα της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης ως προς τον αριθ­μό των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, καθώς ο συνο­λι­κός απο­λο­γι­σμός των ασθε­νών οι οποί­οι υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 έφθα­σε τους 41.828, ξεπερ­νώ­ντας αυτόν που κατα­γρά­φε­ται επί­ση­μα στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας.

Κατά τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου, σημειώ­θη­καν 909 νέοι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της νόσου που προ­κα­λεί ο νέος κορο­νο­ϊ­ός σε 24 ώρες.

Το ίδιο διά­στη­μα κατα­γρά­φη­καν επί­σης 25.982 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί να ανέρ­χε­ται σε 828.810 στη χώρα των 212 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων. Και σε αυτή την περί­πτω­ση, πρό­κει­ται για το δεύ­τε­ρο υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Οι αριθ­μοί που ανα­κοι­νώ­νο­νται από την κυβέρ­νη­ση όμως, αμφι­σβη­τού­νται από πολ­λούς που φοβού­νται ότι ο αριθ­μός των μολύν­σε­ων είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεκα­πλά­σιος, αν όχι δεκαπενταπλάσιος.

Ρωσία: Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού ξεπέρασε τις 520.000

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα 8.706 νέα κρού­σμα­τα Covid-19, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό τους αριθ­μό σε 520.129.

Σύμ­φω­να με τις Αρχές, 114 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους λόγω της παν­δη­μί­ας το τελευ­ταίο 24ωρο, με τον επί­ση­μο αριθ­μό θανά­των στη χώρα να ανέρ­χε­ται σε 6.829.

ΗΠΑ-Covid-19: Στους 839 οι νεκροί σε 24 ώρες

Στις ΗΠΑ κατα­γρά­φη­καν 839 θάνα­τοι επι­πλέ­ον εξαι­τί­ας της ασθέ­νειας που προ­κα­λεί ο νέος κορω­νο­ϊ­ός σε 24 ώρες, γεγο­νός που αύξη­σε σε 114.613 τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό των νεκρών λόγω του COVID-19 στη χώρα, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς έως το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής (τις πρώ­τες πρω­ι­νές σήμε­ρα Σάβ­βα­το ώρα Ελλάδας).

Η ισχυ­ρό­τε­ρη οικο­νο­μι­κή δύνα­μη του πλα­νή­τη είναι σε από­λυ­τους αριθ­μούς αυτή που υφί­στα­ται μακράν το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα από την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού, τόσο ως προς τον αριθ­μό των θανά­των όσο και ως προς τον αριθ­μό των κρου­σμά­των (2.044.572). Αυτός ο τελευ­ταί­ος είναι πιθα­νόν πολύ κατώ­τε­ρος από τον πραγ­μα­τι­κό, με δεδο­μέ­νες τις δυσκο­λί­ες στην πρό­σβα­ση αξιό­πι­στων τεστ όταν η επι­δη­μία άρχι­ζε να εξα­πλώ­νε­ται στις ΗΠΑ.

Από τα τέλη του Μαΐ­ου ο ημε­ρή­σιος αριθ­μός των θανά­των σπα­νί­ως πλέ­ον υπερ­βαί­νει τους 1.000 Ωστό­σο, ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 παρα­μέ­νει κολ­λη­μέ­νος γύρω στα 20.000 την ημέ­ρα κατά μέσον όρο.

Το πρώ­το κύμα δεν έχει ακό­μη κοπά­σει τελεί­ως, καθώς το επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας έχει μετα­κι­νη­θεί από τη Νέα Υόρ­κη και το βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας σε μια ευρεία λωρί­δα από τον νότο ως τη δύση, κάνο­ντας πλέ­ον τα βλέμ­μα­τα να στρέ­φο­νται στα νοσο­κο­μεία πολι­τειών όπως είναι η Αρι­ζό­να, το Τέξας και η Φλόριντα.

Σε πολ­λές πολι­τεί­ες, ο αριθ­μός των μολύν­σε­ων βρί­σκε­ται στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο αφό­του ο ιός άρχι­σε να εξαπλώνεται.

«Όταν αρχί­ζου­με να βλέ­που­με περισ­σό­τε­ρες εισα­γω­γές σε νοσο­κο­μεία, αυτή είναι σίγου­ρη ένδει­ξη πως έχου­με πάρει λάθος δρό­μο», τόνι­σε στο CNN ο ανο­σιο­λό­γος Άντο­νι Φάου­τσι, σύμ­βου­λος του Λευ­κού Οίκου που χαί­ρει σεβα­σμού στη χώρα.

Στη χώρα όπου το φράγ­μα των 100.000 επί­ση­μα κατα­γε­γραμ­μέ­νων θανά­των εξαι­τί­ας του COVID-19 ξεπε­ρά­στη­κε την 28η Μαΐ­ου, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας ενδέ­χε­ται να έχει φθά­σει περί τους 130.000 νεκρούς την ημέ­ρα της εθνι­κής εορ­τής των ΗΠΑ, την 4η Ιου­λί­ου, σύμ­φω­να με τον μέσο όρο δια­φό­ρων επι­δη­μιο­λο­γι­κών μοντέ­λων όπως τον υπο­λο­γί­ζουν ερευ­νη­τές του πανε­πι­στη­μί­ου της Μασαχουσέτης.

Νέα Ζηλανδία: Κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό για 22η ημέρα

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Νέας Ζηλαν­δί­ας ενη­μέ­ρω­σε ότι δεν κατα­γρά­φη­κε κανέ­να νέο περι­στα­τι­κό μόλυν­σης από τον κορω­νο­ϊό σήμε­ρα, 22 ημέ­ρες αφό­του που η χώρα εντό­πι­ζε το τελευ­ταίο νέο επι­βε­βαιω­μέ­νο κρούσμα.

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των της COVID-19 στη χώρα – αυτός που ανα­φέ­ρε­ται στον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας – είναι 1.154, ενώ ανέρ­χε­ται σε 1.504 αν προ­στε­θούν τα πιθα­νά κρού­σμα­τα, διευ­κρί­νι­σε το υπουρ­γείο με ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο αριθ­μός των θανά­των που σχε­τί­ζο­νται με τη COVID-19 στη Νέα Ζηλαν­δία είναι 22, ενώ 1.482 άνθρω­ποι έχουν αναρ­ρώ­σει, σύμ­φω­να με το υπουργείο.

Υγειο­νο­μι­κοί αξιω­μα­τού­χοι εξή­γη­σαν ότι επι­τυγ­χά­νε­ται εξά­λει­ψη της επι­δη­μί­ας εφό­σον παρέλ­θουν 28 ημέ­ρες κατά τις οποί­ες δεν έχουν κατα­γρα­φεί νέα περι­στα­τι­κά, διά­στη­μα που ισού­ται με δύο περιό­δους επώ­α­σης. Εάν δεν ανα­φερ­θούν νέα κρού­σμα­τα την επό­με­νη εβδο­μά­δα, η COVID-19 θα έχει εξα­λει­φθεί στη Νέα Ζηλανδία.

Αίγυπτος: Θλιβερό ρεκόρ 1.577 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Αιγύ­πτου ανα­κοί­νω­σε χθες Παρα­σκευή ότι κατα­γρά­φη­κε νέο θλι­βε­ρό ρεκόρ 1.577 μολύν­σε­ων από τον SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί να έχει φθά­σει πλέ­ον τους 41.303 από τον Φεβρουάριο.

Ο εκπρό­σω­πος πρό­σθε­σε ότι κατα­γρά­φη­καν επί­σης 45 θάνα­τοι που οφεί­λο­νταν στον COVID-19, με τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού να φθά­νει τους 1.422 νεκρούς.

Παράλ­λη­λα, 417 ασθε­νείς απο­θε­ρα­πεύ­τη­καν και τους δόθη­καν εξι­τή­ρια από τα νοσο­κο­μεία τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν ιαθεί να φθά­νει τους 11.108.

Η κυβέρ­νη­ση της Αιγύ­πτου επι­βάλ­λει νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας από την 25η Μαρ­τί­ου, πάντως την Πέμ­πτη ανα­κοί­νω­σε ότι οι ώρες της απα­γό­ρευ­σης θα μειω­θούν από εννέα σε οκτώ από τη 14η ως την 30ή Ιου­νί­ου. Ακό­μη, το Κάι­ρο ανα­κοί­νω­σε ότι θα επι­τρέ­ψει την έλευ­ση του­ρι­στών από το εξω­τε­ρι­κό και την επα­νά­λη­ψη των αερο­πο­ρι­κών δρο­μο­λο­γί­ων σε κάποιες παρα­θα­λάσ­σιες επαρ­χί­ες από 1ης Ιου­λί­ου. Οι περισ­σό­τε­ρες πτή­σεις επι­βα­τι­κών αερο­σκα­φών έχουν ανα­στα­λεί από τη 19η Μαρτίου.

Στα 11 τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι έως τα μεσά­νυ­χτα της Παρα­σκευ­ής ενη­με­ρώ­θη­κε για τον εντο­πι­σμό 11 νέων επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 και επτά περι­πτώ­σε­ων ασυμ­πτω­μα­τι­κών φορέ­ων στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι τα πέντε από τα νέα κρού­σμα­τα ήταν «εισα­γό­με­να», κατά την ορο­λο­γία του Πεκί­νου όταν ανα­φέ­ρε­ται σε ταξι­διώ­τες που φθά­νουν μολυ­σμέ­νοι στην κινε­ζι­κή επι­κρά­τεια από το εξωτερικό.

Τα έξι κρού­σμα­τα μετά­δο­σης εντός της χώρας εντο­πί­στη­καν όλα στο Πεκίνο.

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή (το υπουρ­γείο) Υγεί­ας της Κίνας είχε κάνει λόγο χθες για τον εντο­πι­σμό επτά επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον κορω­νο­ϊό και ενός ασυμ­πτω­μα­τι­κού φορέα το προη­γού­με­νο 24ωρο.

Το Πεκί­νο δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νει τους ασυμ­πτω­μα­τι­κούς φορείς στα επι­βε­βαιω­μέ­να κρούσματα.

Επι­σή­μως, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στην Κίνα ανέρ­χε­ται σε 4.634 νεκρούς εξαι­τί­ας του COVID-19 επί συνό­λου 83.075 κρου­σμά­των από τον SARS-CoV‑2.

504 νέοι θάνατοι και 5.222 νέα κρούσματα στο Μεξικό

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Παρα­σκευή ότι κατέ­γρα­ψε 504 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας του COVID-19 και 5.222 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού να φθά­νει τους 16.448 νεκρούς επί συνό­λου 139.196 ανθρώ­πων που προσβλήθηκαν.

Στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης του προ­έ­δρου Αντρές Μανου­έλ Λόπες Ομπρα­δόρ τονί­ζουν πως ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των πολι­τών που έχουν μολυν­θεί είναι πιθα­νόν πολύ υψη­λό­τε­ρος από αυτόν που κατα­γρά­φε­ται επίσημα.

Χιλή: Στους 2.870 οι νεκροί

Οι Αρχές της Χιλής ανα­κοί­νω­σαν χθες Παρα­σκευή τους χει­ρό­τε­ρους αριθ­μούς μέχρι τώρα όσον αφο­ρά την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού, 222 θανά­τους εξαι­τί­ας του COVID-19 και 6.754 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες.

«Η κατά­στα­ση στη χώρα μας συνε­χί­ζει να επι­δει­νώ­νε­ται, πάνω απ’ όλα στην μητρο­πο­λι­τι­κή περιο­χή» της πρω­τεύ­ου­σας Σαντιά­γο, δήλω­σε ο Αρτού­ρο Σου­νί­γα, υφυ­πουρ­γός Υγείας.

Συνο­λι­κά η χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής κατα­με­τρά 2.870 θανά­τους επί συνό­λου 160.846 κρου­σμά­των μόλυν­σης αφό­του κατα­γρά­φη­κε το πρώ­το, την 3η Μαρτίου.

Η εξά­πλω­ση συνε­χί­ζε­ται στη χώρα των 18 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων παρά τον περιο­ρι­σμό που επι­βλή­θη­κε στα επτά εκα­τομ­μύ­ρια των κατοί­κων του Σαντιά­γο πριν από σχε­δόν έναν μήνα.

Στις πόλεις Βαλ­πα­ρα­ΐ­σο και Βίνια δελ Μαρ, 150 χιλιό­με­τρα δυτι­κά της πρω­τεύ­ου­σας, επι­βλή­θη­καν επί­σης μέτρα περιο­ρι­σμού, όπως και σε αρκε­τές άλλες πόλεις.

Σύμ­φω­να με τις υγειο­νο­μι­κές αρχές οι μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ) είναι σχε­δόν εντε­λώς γεμά­τες, πάντως δεν υπάρ­χει κίν­δυ­νος κατάρ­ρευ­σης του συστή­μα­τος. Κατά τον Σου­νί­γα, στις ΜΕΘ βρί­σκο­νταν 1.391 ασθε­νείς χθες Παρα­σκευή, οι 372 εξ αυτών σε κρί­σι­μη κατάσταση.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο