Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συμμετοχή των ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις: Τι ΔΕΝ καταλαβαίνουν;

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Το ζήτη­μα της άρνη­σης του ΚΚΕ να συμ­με­τά­σχει σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις έχει ανα­λυ­θεί πολ­λα­πλώς και ενδε­λε­χώς τα προη­γού­με­να χρό­νια τόσο μέσω της αρθρο­γρα­φί­ας στον κομ­μα­τι­κό τύπο (βλ. ΚΟΜΕΠ, «Ριζο­σπά­στης») όσο και σε συνε­ντεύ­ξεις στε­λε­χών του στα μέσα ενημέρωσης.

Παρ’ όλα αυτά, με αφορ­μή το 21ο Συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος, σε άρθρο του στην «Εφη­με­ρί­δα των Συντα­κτών» ο – κατά τα λοι­πά συμπα­θής – δημο­σιο­γρά­φος Τάσος Παπ­πάς επα­να­φέ­ρει το ζήτη­μα, προ­βαί­νο­ντας μάλι­στα σε μια σει­ρά αυθαί­ρε­τα συμπεράσματα.

Ο δημο­σιο­γρά­φος κάνει μια συνο­πτι­κή ανα­δρο­μή στην συμ­με­το­χή Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας, απο­φεύ­γο­ντας ωστό­σο να πει την ουσία: Που οδή­γη­σαν τον λαό τέτοια εγχει­ρή­μα­τα και που κατέ­λη­ξαν τα ΚΚ που συμ­με­τεί­χαν σε τέτοιου είδους κυβερ­νή­σεις. «Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Γαλ­λί­ας συμ­με­τεί­χε στην πρώ­τη κυβέρ­νη­ση του Μιτε­ράν, στη βάση του κοι­νού προ­γράμ­μα­τος, αλλά το εγχεί­ρη­μα δεν ευδο­κί­μη­σε» γρά­φει ο Τ. Παπ­πάς χωρίς να πει λέξη για τον ιδε­ο­λο­γι­κό και πολι­τι­κό εκφυ­λι­σμό στον οποίο οδη­γή­θη­κε το Γαλ­λι­κό ΚΚ.

Πίσω απ’ την φρά­ση «το εγχεί­ρη­μα δεν ευδο­κί­μη­σε» κρύ­βε­ται η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ότι το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα του Φρ. Μιτε­ράν, με την συναί­νε­ση της τότε ηγε­σί­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, επέ­βαλ­λε σκλη­ρό­τα­τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα όπως μετα­ξύ άλλων νομι­κές προ­βλέ­ψεις για μαζι­κές απο­λύ­σεις στη βιο­μη­χα­νία, περι­κο­πές κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας, καθή­λω­ση μισθών, μεί­ω­ση απο­ζη­μιώ­σε­ων για τους απο­λυ­μέ­νους, κλπ.

«Ο ιστο­ρι­κός συμ­βι­βα­σμός στην Ιτα­λία δεν δοκι­μά­στη­κε στην πρά­ξη» γρά­φει ο δημο­σιο­γρά­φος της «ΕΦΣΥΝ» εξαι­τί­ας της δολο­φο­νί­ας του Άλντο Μόρο. Το γεγο­νός ότι ο περί­φη­μος «ιστο­ρι­κός συμ­βι­βα­σμός» του Μπερ­λιν­γκου­έρ απο­τε­λού­σε ένα ατα­ξι­κό ιδε­ο­λο­γι­κό συνον­θύ­λευ­μα οδή­γη­σε το Ιτα­λι­κό ΚΚ σε ορι­στι­κό δια­ζύ­γιο με τον μαρ­ξι­σμό-λενι­νι­σμό και το εργα­τι­κό κίνη­μα στην ενσω­μά­τω­ση και τον συμβιβασμό.

Στο άρθρο του, ο Τ. Παπ­πάς ανα­φέ­ρε­ται και στην κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού του Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος με τους Ποδέ­μος στην Ισπα­νία, τις βαθιά αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές της οποί­ας ο λαός της ιβη­ρι­κής χώρας τις ζει καθη­με­ρι­νά στο πετσί του.

efsyn kkeΠου θέλει να κατα­λή­ξει ο δημο­σιο­γρά­φος της «ΕΦΣΥΝ»; Στο ότι η άρνη­ση του ΚΚΕ να συμ­με­τά­σχει «σε κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας με προ­ο­δευ­τι­κό πρό­ση­μο» το καθι­στά, όπως γρά­φει, μια εξαί­ρε­ση «ακίν­δυ­νη για το σύστη­μα», που «δεν ταρά­ζει σαν εφιάλ­της τον ύπνο των αρχό­ντων»! Προ­φα­νώς για τον κ. Παπ­πά, κίν­δυ­νος για το… σύστη­μα και εφιάλ­της για τον ύπνο των αρχό­ντων είναι μια «κυβέρ­νη­ση συνερ­γα­σί­ας με προ­ο­δευ­τι­κό πρό­ση­μο», όπου οι αρι­στε­ρές δυνά­μεις του τόπου θα καθί­σουν από κοι­νού να… δια­χει­ρι­στούν το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Λες και στο πλαί­σιο της εξου­σί­ας των μονο­πω­λί­ων είναι ποτέ δυνα­τό να υπάρ­ξει διέ­ξο­δος προς το συμ­φέ­ρον των εργα­ζό­με­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των… Λες και το παρά­δειγ­μα της περί­φη­μης «Πρώ­της Φοράς Αρι­στε­ρά» του ΣΥΡΙΖΑ δεν απο­τε­λεί πλου­σιό­τα­τη πηγή συμπε­ρα­σμά­των για τις συνέ­πειες που έχει για τον λαό η κυβερ­νη­τι­κή δια­χεί­ρι­ση στο έδα­φος της καπι­τα­λι­στι­κής οικονομίας…

Δυστυ­χώς δεν μας λέει κάτι νέο ο Τ. Παπ­πάς, παρά ανα­μα­σά το χιλιοει­πω­μέ­νο – από το 2012 μέχρι και σήμε­ρα — επι­χεί­ρη­μα περί κυβερ­νή­σε­ων συνερ­γα­σί­ας με την συμ­με­το­χή των κομ­μου­νι­στών. Πρό­κει­ται για την ίδια χιλιο­μα­ση­μέ­νη «καρα­μέ­λα» για το δήθεν «απο­μο­νω­μέ­νο ΚΚΕ» που «αυτο­ε­ξαι­ρεί­ται», που «δεν θέλει να κυβερ­νή­σει», που μένει «εκλο­γι­κά καθη­λω­μέ­νο», κλπ.

Εύλο­γα ανα­ρω­τιέ­ται κάποιος: Τι ακρι­βώς δεν κατα­λα­βαί­νουν όλοι όσοι πιπι­λί­ζουν, ξανά και ξανά, τα περί συμ­με­το­χής των ΚΚ σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας; Η απά­ντη­ση είναι σαφής. Κατα­λα­βαί­νουν και πολύ καλά μάλι­στα, γι’ αυτό και συχνά πυκνά ανα­σύ­ρουν από τα σκου­ρια­σμέ­να συρ­τά­ρια του αντι­κομ­μου­νι­σμού το ψευ­δε­πί­γρα­φο επι­χεί­ρη­μα των «πολι­τι­κών συμ­μα­χιών της Αριστεράς».

Τελειώ­νο­ντας, ας μας επι­τρα­πεί, απευ­θυ­νό­με­νοι τόσο στον δημο­σιο­γρά­φο της «ΕΦΣΥΝ» όσο και στους λοι­πούς… «αγω­νιού­ντες» για την πορεία του ΚΚΕ, να υπο­γραμ­μί­σου­με τα εξης:

1. Η καθα­ρή θέση του ΚΚΕ για άρνη­ση συμ­με­το­χής του σε αστι­κή κυβέρ­νη­ση την περί­ο­δο 2012–2015 απο­τε­λεί κορυ­φαί­ας σημα­σί­ας παρα­κα­τα­θή­κη για το εγχώ­ριο και διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα. Επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι στην επο­χή περά­σμα­τος από τον καπι­τα­λι­σμό στον σοσια­λι­σμό και για όσο διά­στη­μα η εξου­σία βρί­σκε­ται στα χέρια της αστι­κής τάξης, τα ΚΚ δεν έχουν θέση σε κανε­νός είδους κυβέρ­νη­ση αστι­κής διαχείρισης.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜεΡΑ25, συνε­πι­κου­ρού­με­νοι από έντυ­πα όπως η «ΕΦΣΥΝ», κάνουν λόγο για «συμπό­ρευ­ση αρι­στε­ρών δυνά­με­ων» στο πλαί­σιο συμ­φω­νί­ας σε επί­πε­δο ηγε­σί­ας. Πρό­κει­ται για την κλασ­σι­κή ελι­τί­στι­κη προ­σέγ­γι­ση της πολι­τι­κής που αγνο­εί σκό­πι­μα ότι το πραγ­μα­τι­κό πεδίο όπου κρί­νο­νται οι συσχε­τι­σμοί είναι μέσα στο ίδιο το κίνη­μα, στην ίδια την κοι­νω­νία. Τέτοιου είδους πολι­τι­κές δυνά­μεις (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜεΡΑ25) κινού­νται στην λογι­κή της δια­χεί­ρι­σης, υπο­σχό­με­νοι έναν υπο­τι­θέ­με­νο «καπι­τα­λι­σμό με ανθρώ­πι­νο πρό­σω­πο» ακό­μη κι’ αν γνω­ρί­ζουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέ­φι­κτο. Μιλούν για «ανθρώ­πι­νο καπι­τα­λι­σμό» ακρι­βώς επει­δή δεν επι­θυ­μούν την ανα­τρο­πή του, απο­φεύ­γουν όπως ο διά­ο­λος το θυμί­α­μα κάθε σκέ­ψη για ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας των μονο­πω­λί­ων, δεν επι­θυ­μούν την εργα­τι­κή εξουσία.

3. Πραγ­μα­τι­κός κίν­δυ­νος για το σύστη­μα – και «εφιάλ­της για τον ύπνο των αρχό­ντων» — δεν είναι καμιά κυβέρ­νη­ση αστι­κής δια­χεί­ρι­σης όσο «προ­ο­δευ­τι­κό» ή «αρι­στε­ρό» πρό­ση­μο κι’ αν έχει. Ο πραγ­μα­τι­κός κίν­δυ­νος για το σύστη­μα τους βρί­σκε­ται στην όξυν­ση της ταξι­κής πάλης, σε κάθε χώρο δου­λειάς και μόρ­φω­σης, στις καθη­με­ρι­νές διεκ­δι­κή­σεις των εργα­ζό­με­νων και στη μαζι­κό­τη­τα των απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων, εκεί όπου «ζυμώ­νε­ται» κάθε μέρα η πολι­τι­κή πρό­τα­ση για ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας του κεφα­λαί­ου. Και εκεί, το ΚΚΕ, οι κομ­μου­νι­στές και κομ­μου­νί­στριες, πρω­τα­γω­νι­στούν όντας η αξιό­πι­στη και μαχη­τι­κή δύνα­μη που με συνέ­πεια και στα­θε­ρό­τη­τα υπε­ρα­σπί­ζε­ται και προ­ω­θεί τα εργα­τι­κά-λαϊ­κά συμφέροντα.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο