Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Μητσοτάκη — Τσέφεριν: Κροκοδείλια δάκρυα για την «οπαδική βία», μέτρα-ξαναζεσταμένη σούπα και ούτε κουβέντα για την φασιστική επιδρομή

Προ­σχη­μα­τι­κή, με κενές υπο­σχέ­σεις και προ­σπά­θεια κου­κου­λώ­μα­τος των μεγά­λων ερω­τη­μα­τι­κών για την στά­ση της αστυ­νο­μί­ας για την φασι­στι­κή επι­δρο­μή στην Ν. Φιλα­δέλ­φεια, ήταν η παρου­σία του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη και του προ­έ­δρου της UEFA, Αλε­ξά­ντερ Τσέ­φε­ριν, στο Μέγα­ρο Μαξίμου.

Είχε προη­γη­θεί συνά­ντη­ση των δύο ανδρών και στη συνέ­χεια σύσκε­ψη παρου­σία των ίδιων, των ιδιο­κτη­τών των ΠΑΕ Ολυ­μπια­κού, Πανα­θη­ναϊ­κού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αλλά και υπουρ­γών και στε­λε­χών της κυβέρ­νη­σης με θέμα την πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νη αντι­με­τώ­πι­ση της οπα­δι­κής βίας.

Στις δηλώ­σεις του ο Κ. Μητσο­τά­κης, μετά τις δύο συνα­ντή­σεις έκα­νε λόγο για «οδύ­νη για τον χαμό ενός ανθρώ­που στο βωμό της τυφλής οπα­δι­κής βίας», χωρίς ωστό­σο να ανα­φερ­θεί στην επι­δρο­μή της ομά­δας φασι­στών χού­λι­γκανς της Ντι­νά­μο Ζάγκρεμπ και Ελλή­νων συνερ­γα­τών τους που οδή­γη­σε στη δολο­φο­νία του 29χρονου Μιχάλη.

Αντί­θε­τα, ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­κα­λέ­στη­κε τον «ευρω­παϊ­κό χαρα­κτή­ρα του προ­βλή­μα­τος, λέγο­ντας πως  πρό­κει­ται για «μάστι­γα που δηλη­τη­ριά­ζει την κοι­νω­νία και τις σχέ­σεις μετα­ξύ των κρα­τών» και έκα­νε λόγο για «εγκλη­μα­τι­κές συμ­μο­ρί­ες» που «με πρό­σχη­μα τους αγώ­νες ταξι­δεύ­ουν στην Ευρώ­πη οργα­νώ­νο­ντας ραντε­βού θανάτου».

Την ίδια ώρα, χαρα­κτή­ρι­σε «επι­χει­ρη­σια­κή αστο­χία της ΕΛ.ΑΣ.», το γεγο­νός ότι η μεγά­λη ομά­δα των νεο­να­ζί διέ­σχι­σε οδι­κώς όλη την χώρα φτά­νο­ντας ανε­νό­χλη­τη και πάνο­πλη στη Ν. Φιλα­δέλ­φεια για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει το δολο­φο­νι­κό της έργο υπό… «δια­κρι­τι­κή παρακολούθηση».

Ο Κ. Μητσο­τά­κης επι­δό­θη­κε σε κού­φια λόγια για την «ενερ­γο­ποί­η­ση της Πολι­τεί­ας», αλλά και ανα­φο­ρά σε δια­τά­ξεις του αθλη­τι­κού νόμου του 2021, που «μετά βαΐ­ων και κλά­δων» ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ μετά την στυ­γνή δολο­φο­νία του Άλκη Καμπα­νού στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που απο­δει­κνύ­ε­ται ότι έχει προ­στε­θεί στον ατε­λεί­ω­το κατά­λο­γο αντί­στοι­χων νομο­θε­τη­μά­των όλων των κυβερ­νή­σε­ων που δεν έδω­σαν την παρα­μι­κρή λύση στο πρό­βλη­μα και την βασι­κή του αιτία, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του αθλητισμού.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός εστί­α­σε στις δια­τά­ξεις για το κλεί­σι­μο των συν­δέ­σμων οπα­δών λέγο­ντας ότι κάθε ομά­δα θα έχει έναν σύν­δε­σμο με έδρα την ΠΑΕ και πως «η αστυ­νο­μία θα έχει έλεγ­χο στην είσο­δο των οργα­νω­μέ­νων φιλά­θλων στις θύρες και όχι υπη­ρε­σί­ες ασφά­λειας των ομάδων».

Ακό­μα, απεί­λη­σε με κλεί­σι­μο θυρών οργα­νω­μέ­νων οπα­δών, αγώ­νες κεκλει­σμέ­νων των θυρών στο ίδιο υπο­κρι­τι­κό πλαί­σιο με αυτό της UEFA. Ως «ύστα­το μέτρο» του κρά­τους, ανέ­φε­ρε τον «προ­σω­ρι­νό απο­κλει­σμό ομά­δων από τις ευρω­παϊ­κές διοργανώσεις».

Κάλε­σε ακό­μα σε «ενερ­γο­ποί­η­ση παρα­γό­ντων του ποδο­σφαί­ρου» που «έχουν χρέ­ος να περι­φρου­ρή­σουν τις επεν­δύ­σεις τους», βαφτί­ζο­ντας την αιτία του προ­βλή­μα­τος, δηλα­δή την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στον αθλη­τι­σμό και την εμπλο­κή τερά­στιων οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων και αντα­γω­νι­σμών, ως παρά­γο­ντα επίλυσης.

Ακό­μα, έκα­νε λόγο για ευρω­παϊ­κή συνερ­γα­σία, στο πλαί­σιο της ΕΕ, η οποία είναι γνω­στό ότι δεί­χνει ανο­χή και υπο­θάλ­πει την απο­τρό­παια φασι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία, όπως αυτή των Κρο­α­τών χού­λι­γκανς, μέσω της επί­ση­μης θέσης της για ταύ­τι­ση κομ­μου­νι­σμού — φασισμού.

Σχε­τι­κά με τη δολο­φο­νία στη Ν. Φιλα­δέλ­φεια, ισχυ­ρί­στη­κε ότι «οι ένο­χοι θα βρε­θούν και θα τιμω­ρη­θούν» και είπε ότι «η Ελλά­δα είναι κρά­τος δικαί­ου η δικαιο­σύ­νη είναι ανε­ξάρ­τη­τη» και πώς «δεν δεχό­μα­στε υπο­δεί­ξεις από καμία άστο­χη φωνή».

Από την πλευ­ρά του, ο Σλο­βέ­νος επι­κε­φα­λής της Ευρω­παϊ­κής Ομο­σπον­δί­ας Ποδο­σφαί­ρου, βάφτι­σε «φοβε­ρά επει­σό­δια» και «παρά­λο­γη βία» την δολο­φο­νι­κή φασι­στι­κή επι­δρο­μή των χού­λι­γκανς έξω από το γήπε­δο της ΑΕΚ.

Παρά τη «σκλη­ρή γλώσ­σα», περί «καρ­κί­νο του ποδο­σφαί­ρου», η υπο­κρι­σία της UEFA ξεχει­λί­ζει καθώς εν γνώ­ση της φασι­στι­κοί θύλα­κες δρουν ατι­μώ­ρη­τοι μέσω συν­δέ­σμων οπα­δών ευρω­παϊ­κών ομά­δων, ενώ η Ομο­σπον­δία δια­τρα­νώ­νει το ύπου­λο δόγ­μα του «No Politica», που ανα­πα­ρά­γει την αντι­δρα­στι­κή θεω­ρία των δύο άκρων.

Και ο Αλ. Τσέ­φε­ριν σημεί­ω­σε ότι «πρέ­πει να εργα­στού­με μαζί σε επί­πε­δο συμ­βου­λί­ου της Ευρώ­πης και ΕΕ», για να «εξα­φα­νί­σου­με τον καρ­κί­νο αυτό από την κοι­νω­νία». Την ίδια ώρα όμως τα μέτρα της UEFA αφο­ρούν μόνο στην ενί­σχυ­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των χορη­γών-πολυ­ε­θνι­κών και των ιδιο­κτη­τών των συλλόγων.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο