Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη Δ. Κουτσούμπα στην «Kontra News»: Σταθερότητα για τον λαό σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ

Συνέ­ντευ­ξη στην Κυρια­κά­τι­κη Kontra News και το δημο­σιο­γρά­φο Χρή­στο Κυμπι­ζή παρα­χώ­ρη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας. 

Παρα­θέ­του­με τη συνέντευξη:

Μετά την ανα­κοί­νω­ση των εκλο­γών κάνα­τε λόγο για εκβια­στι­κό δίλημ­μα «περί ακυ­βερ­νη­σί­ας ή στα­θε­ρό­τη­τας» από τον πρω­θυ­πουρ­γό… Για ποιον λόγο; Ακυ­βερ­νη­σία δεν σημαί­νει αστάθεια;

Περί­πτω­ση ακυ­βερ­νη­σί­ας έτσι κι αλλιώς δεν υπάρ­χει, για­τί υπάρ­χει το κοι­νό έδα­φος πάνω στο οποίο θα φτια­χτεί το επό­με­νο κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα, όπως έχει γίνει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν.

Αυτοί που μιλούν προ­ε­κλο­γι­κά για τον “κίν­δυ­νο της αστά­θειας” και για “περι­πέ­τειες”, όπο­τε χρειά­στη­κε τα βρή­καν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα βρή­καν και συγκυ­βέρ­νη­σαν, όταν μάλι­στα ο κ. Ανδρου­λά­κης ήταν γραμ­μα­τέ­ας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσί­πρας τα βρή­κε με τον Καμ­μέ­νο και οι δυο τους τα βρή­καν με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτά­μι στην ψήφι­ση του 3ου μνη­μο­νί­ου. Στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάτσει στα ίδια υπουρ­γι­κά έδρα­να με τον κ. Μητσο­τά­κη και μαζί υλο­ποί­η­σαν τις ανα­στο­λές χιλιά­δων εκπαι­δευ­τι­κών. Τι τους εμπο­δί­ζει, λοιπόν;

Γι’ αυτό λέμε ότι είναι εκβια­στι­κό το δίλημ­μα. Η στα­θε­ρό­τη­τα που επι­διώ­κουν είναι στα­θε­ρό­τη­τα στην υλο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, συνε­πώς η μεγα­λύ­τε­ρη αστά­θεια για τον λαό. Στα­θε­ρό­τη­τα για τον λαό σημαί­νει να έχει στο πλάι του, όσο γίνε­ται πιο ισχυ­ρή, εκεί­νη τη δύνα­μη που στα­θε­ρά και ατα­λά­ντευ­τα τα δίνει όλα για την υπε­ρά­σπι­ση του δίκιου του, μέσα και έξω από τη Βου­λή. Δηλα­δή το ΚΚΕ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σας κατη­γο­ρούν ότι ζητά­τε την ψήφο του λαού χωρίς να σας νοιά­ζει το ποιος θα κυβερ­νή­σει… Τι απαντάτε;

Προ­φα­νώς και μας νοιά­ζει ποια θα είναι η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, εφό­σον φιλο­δο­ξού­με να βρε­θού­με, όπως πάντα, στην πρώ­τη γραμ­μή των αγώ­νων του λαού ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που αυτή θα υλοποιήσει.

Αυτό που λέμε είναι ότι δεν πρέ­πει να είναι αυτό το κρι­τή­ριο με το οποίο θα πάει ο λαός να ψηφί­σει, αφού, όποιο και να είναι τελι­κά το κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα, η ατζέ­ντα είναι προ­κα­θο­ρι­σμέ­νη. Είναι τα αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης. Είναι οι κατευ­θύν­σεις της ΕΕ για την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της ενέρ­γειας, των σιδη­ρο­δρό­μων, του νερού. Είναι οι επι­κίν­δυ­νοι ΝΑΤΟϊ­κοί σχε­δια­σμοί, η επί­θε­ση στις λαϊ­κές κατοι­κί­ες για να στη­ρι­χθούν οι τρά­πε­ζες, σε μια περί­ο­δο μάλι­στα που κυο­φο­ρεί­ται νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση. Και πολ­λά ακόμη…

Μάλι­στα, αυτό, σήμε­ρα, δεν είναι κάτι που λέει μόνο το ΚΚΕ. Είναι υπαρ­κτό ρεύ­μα στην κοι­νω­νία, απο­τέ­λε­σμα συσ­σω­ρευ­μέ­νης πεί­ρας, που κατα­γρά­φε­ται, με μαζι­κούς όρους, ακό­μα και σε πολ­λές δημο­σκο­πή­σεις με το γνω­στό “κανέ­νας από τους δύο”. Το ζητού­με­νο είναι αυτό το ρεύ­μα να απο­κτή­σει ριζο­σπα­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά και να κατα­λή­ξει σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ. Να μην υπο­χω­ρή­σει στη λογι­κή του “μικρό­τε­ρου κακού”, που έχει απο­δει­χθεί ότι πάντα οδη­γεί στο μεγα­λύ­τε­ρο. Το παρά­δειγ­μα της Γαλ­λί­ας, που αυτές τις μέρες συντα­ράσ­σε­ται από τερά­στιες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις οι οποί­ες δίνουν σε όλους μας κου­ρά­γιο, αυτό ακρι­βώς διδάσκει.

Υπό ποιες συν­θή­κες και με ποια κόμ­μα­τα θα μπο­ρού­σε το ΚΚΕ να συμ­με­τέ­χει σε μια κυβέρ­νη­ση συνεργασίας;

Το ΚΚΕ έχει σύγ­χρο­νο, επι­στη­μο­νι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νο Πρό­γραμ­μα εξου­σί­ας-δια­κυ­βέρ­νη­σης το οποίο κατα­θέ­τει ανοι­χτά στον λαό και είναι έτοι­μο να το υπη­ρε­τή­σει και από κυβερ­νη­τι­κές θέσεις, όταν ο λαός το επιλέξει.

Αυτό το Πρό­γραμ­μα προ­βλέ­πει έναν ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο σε όλα τα επί­πε­δα: Στην οικο­νο­μία, την κοι­νω­νία, το κρά­τος, τις διε­θνείς σχέ­σεις κλπ. Όλα θα χτι­στούν σε εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κές βάσεις, με μονα­δι­κό κρι­τή­ριο τις ανά­γκες των πολ­λών και όχι το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, το οποίο θα απο­τε­λέ­σει παρελ­θόν. Έτσι θα μπο­ρέ­σου­με να ανα­πτύ­ξου­με όλες τις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας μας, να απα­σχο­λη­θεί όλο το εργα­τι­κό δυνα­μι­κό με αξιο­πρε­πείς όρους, να οικο­δο­μή­σου­με ισό­τι­μες, αμοι­βαία επω­φε­λείς σχέ­σεις με όλους τους άλλους λαούς, έξω από τη “στρού­γκα” της ΕΕ και τη δολο­φο­νι­κή μηχα­νή του ΝΑΤΟ.

Όπως κατα­λα­βαί­νε­τε, κανέ­να άλλο από τα υπάρ­χο­ντα κόμ­μα­τα δεν μπο­ρεί και δεν θέλει να υπη­ρε­τή­σει αυτή την προ­ο­πτι­κή, αφού είναι όλοι τους ταγ­μέ­νοι αλλού.

Ποιες είναι οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ για την αντι­με­τώ­πι­ση της ακρί­βειας, για την ενί­σχυ­ση του εισο­δή­μα­τος του λαού και για την προ­στα­σία της λαϊ­κής κατοι­κί­ας από τα funds;

Έχου­με κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις για κατάρ­γη­ση του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου ενέρ­γειας και αξιο­ποί­η­ση όλων των εγχώ­ριων πηγών παρα­γω­γής, για παύ­ση όλων των πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κατοι­κί­ας, για επα­να­φο­ρά των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας, για κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ και των ειδι­κών φόρων στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, για κού­ρε­μα χρε­ών κλπ.

Όλα αυτά, παρό­λο που θα έδι­ναν μια πραγ­μα­τι­κή ανά­σα στον λαό, ούτε η κυβέρ­νη­ση ούτε κανέ­να άλλο κόμ­μα τα υιο­θέ­τη­σε. Ξέρε­τε για­τί; Για­τί δεν είναι συμ­βα­τά με βασι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες του κεφα­λαί­ου στις οποί­ες είναι όλοι τους δεσμευ­μέ­νοι, όπως είναι οι κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, οι περι­βό­η­τες “αντο­χές της οικο­νο­μί­ας”, η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, η θωρά­κι­ση του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος σε βάρος του λαού, η απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς ενέρ­γειας κλπ. Άλλω­στε, ως κυβερ­νή­σεις αυτή την πολι­τι­κή υλο­ποί­η­σαν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς συνε­χί­ζου­με. Δίνου­με τη μάχη κάθε μέρα, κάθε ώρα, στους χώρους δου­λειάς όπου οι εργα­ζό­με­νοι διεκ­δι­κούν βελ­τί­ω­ση των όρων εργα­σί­ας τους, στις γει­το­νιές όπου οι λαϊ­κοί άνθρω­ποι προ­σπα­θούν να διώ­ξουν τους δικα­στι­κούς κλη­τή­ρες και την αστυ­νο­μία που πηγαί­νουν για να τους ξεσπι­τώ­σουν. Εκεί βρί­σκο­νται καθη­με­ρι­νά και οι 15 βου­λευ­τές που μας έδω­σε ο ελλη­νι­κός λαός το 2019 και τον καλού­με τώρα να τους κάνει πολύ περισσότερους.

Τι μπο­ρεί να κάνει το ΚΚΕ για να μάθου­με την αλή­θεια για το δυστύ­χη­μα των Τεμπών;

Μόλις χθες πήρα­με την πρω­το­βου­λία και διορ­γα­νώ­σα­με μια μεγά­λη ημε­ρί­δα, με τη συμ­με­το­χή και ειδι­κών επι­στη­μό­νων, για να ανα­δεί­ξου­με τι είναι αυτό που πρέ­πει να γίνει για να έχου­με στην Ελλά­δα έναν σιδη­ρό­δρο­μο στο ύψος των ανα­γκών του λαού και της νεο­λαί­ας, για να μην ξανα­ζή­σου­με τέτοιες τραγωδίες.

Ανα­δεί­ξα­με τις αιτί­ες του προ­δια­γε­γραμ­μέ­νου εγκλή­μα­τος, που είναι η πολι­τι­κή της “απε­λευ­θέ­ρω­σης”, της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των σιδη­ρο­δρο­μι­κών μετα­φο­ρών που έκα­νε την ασφά­λεια να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως “κόστος” τόσο για αυτό το εχθρι­κό αστι­κό κρά­τος, όσο και για τον ιδιώ­τη “επεν­δυ­τή”. Μέσα εκεί ανα­πτύσ­σο­νται και άλλα φαι­νό­με­να, όπως οι καθυ­στε­ρή­σεις στην υλο­ποί­η­ση συμ­βά­σε­ων κλπ.

Μάλι­στα, αυτό δεν το κάνου­με ως “μετά Χρι­στόν προ­φή­τες”, όπως πολ­λοί άλλοι. Τους κιν­δύ­νους που έχει αυτή η πολι­τι­κή και για την ασφά­λεια των επι­βα­τών τους επι­ση­μαί­να­με έγκαι­ρα, τη στιγ­μή που γινό­ταν το κάθε βήμα υλο­ποί­η­σής της, είτε από τη σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, είτε από τις προη­γού­με­νες. Τους το τόνι­ζαν οι κομ­μου­νι­στές συν­δι­κα­λι­στές στον σιδη­ρό­δρο­μο και οι βου­λευ­τές μας μέχρι και λίγες μέρες πριν την τραγωδία.

Η αλή­θεια, σε μεγά­λο βαθ­μό, έχει απο­κα­λυ­φθεί, χάρη και στο εκκω­φα­ντι­κό μήνυ­μα που έστει­λαν οι μεγα­λύ­τε­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις τις τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας που είχαν για σύν­θη­μα “τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας”; Σε αυτόν τον δρό­μο συνεχίζουμε.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο