Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη του «Ριζοσπάστη» με τον πρέσβη της Κούβας Αραμίς Φουέντε Ερνάντες

Ο «Ριζο­σπά­στης» συζή­τη­σε με τον πρέ­σβη της Κού­βας στην Αθή­να, Αρα­μίς Φου­έ­ντε Ερνά­ντες, για την πάλη που δίνει ο κου­βα­νι­κός λαός μέσα σε δύσκο­λες συν­θή­κες κλι­μά­κω­σης της επί­θε­σης απέ­να­ντι στο Νησί της Επα­νά­στα­σης, καθώς και για τη μεγά­λη σημα­σία της διε­θνι­στι­κής αλληλεγγύης.

Μετα­ξύ άλλων, συζη­τή­σα­με για τις συνέ­πειες του μακρό­χρο­νου απο­κλει­σμού των ΗΠΑ κατά της Κού­βας και την παρα­πέ­ρα σκλή­ρυν­σή του, για την απα­ρά­δε­κτη συμπε­ρί­λη­ψη της Κού­βας στη λίστα της Ουά­σιγ­κτον με τις χώρες που στη­ρί­ζουν την τρο­μο­κρα­τία, για το μπα­ράζ δυσφη­μι­στι­κών δημο­σιευ­μά­των περί στρα­τιω­τι­κής παρου­σί­ας άλλων χωρών στο νησί, αλλά και για τη σημα­σία της μεγά­λης συμ­με­το­χής του λαού στις πρό­σφα­τες εκλο­γές για τη νέα Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Κούβας.

Ακο­λου­θεί ολό­κλη­ρη η συνέντευξη.

– Ο βάρ­βα­ρος και απα­ρά­δε­κτος απο­κλει­σμός των ΗΠΑ κατά της Κού­βας διαρ­κεί περισ­σό­τε­ρα από 60 χρό­νια. Πώς έχει η κατά­στα­ση σήμε­ρα, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη ότι τα τελευ­ταία χρό­νια έχουν ληφθεί πρό­σθε­τα μέτρα κατά της Κούβας;

– Οι προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει ο λαός μας είναι τερά­στιες. Βρι­σκό­μα­στε σε μεγά­λη μάχη για την επί­τευ­ξη οικο­νο­μι­κής ανά­καμ­ψης και της κυριαρ­χί­ας σε αυτόν τον τομέα.

Πράγ­μα­τι, τα τελευ­ταία χρό­νια εφαρ­μό­στη­καν νέα και πολύ επι­ζή­μια μέτρα, που ενί­σχυ­σαν εκεί­να που είχαν ήδη τερά­στιο αντί­κτυ­πο στις κου­βα­νι­κές οικο­γέ­νειες. Δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι επί δια­κυ­βέρ­νη­σης Τραμπ σχε­διά­στη­καν και τέθη­καν σε εφαρ­μο­γή 243 νέα μέτρα, ακό­μη και την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας Covid-19, τα οποία εξα­κο­λου­θούν να ισχύ­ουν, πράγ­μα που ενέ­τει­νε σοβα­ρά τον αποκλεισμό.

Παρά την περί­πλο­κη κατά­στα­ση και τα πολ­λά ζητή­μα­τα που πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν και να επι­λυ­θούν, στην Κού­βα κανείς δεν μένει αβο­ή­θη­τος. Βεβαί­ως, βρι­σκό­μα­στε σε δύσκο­λη οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση, που επι­δει­νώ­νε­ται από τα γνω­στά ατυ­χή­μα­τα, τις πυρ­κα­γιές, τους τυφώ­νες και τις πλημ­μύ­ρες τους τελευ­ταί­ους μήνες, που έχουν προ­κα­λέ­σει εκτε­τα­μέ­νες ζημιές στην οικο­νο­μία, στα σπί­τια και τις παρα­γω­γι­κές υπο­δο­μές στις πλη­γεί­σες επαρ­χί­ες. Εργα­ζό­μα­στε σκλη­ρά για να στα­θε­ρο­ποι­ή­σου­με το εθνι­κό ενερ­γεια­κό σύστη­μα, το οποίο έχει επί­σης επη­ρε­α­στεί σε μεγά­λο βαθ­μό από τον αποκλεισμό.

Ομως η Κού­βα δεν απο­τε­λεί εξαί­ρε­ση, για­τί, όπως πολ­λές χώρες, επη­ρε­ά­στη­κε έντο­να τα τελευ­ταία χρό­νια όχι μόνο από την παν­δη­μία, αλλά και από την πολυ­διά­στα­τη παγκό­σμια κρί­ση, η οποία με τη σει­ρά της ενι­σχύ­θη­κε από τη σύγκρου­ση στην Ουκρανία.

Αυτό που δημιουρ­γεί πολύ μεγα­λύ­τε­ρες αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις από ό,τι σε άλλες χώρες είναι ότι η Κού­βα είναι, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, θύμα ενός εγκλη­μα­τι­κού οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού, που εφαρ­μό­ζε­ται από την κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών από το 1961 και που προ­κα­λεί στη χώρα τερά­στιες οικο­νο­μι­κές ζημιές και αμέ­τρη­το ανθρώ­πι­νο πόνο. Κανέ­νας τομέ­ας του πλη­θυ­σμού της Κού­βας δεν έχει εξαι­ρε­θεί από τις επι­πτώ­σεις του.

Ο απο­κλει­σμός, που κατα­δι­κά­ζε­ται επί 30 χρό­νια από τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών, είναι η πιο περί­πλο­κη, παρα­τε­τα­μέ­νη και απάν­θρω­πη πρά­ξη οικο­νο­μι­κού πολέ­μου που δια­πρά­χθη­κε ενα­ντί­ον οποιου­δή­πο­τε έθνους. Εχει εξω­ε­δα­φι­κό χαρα­κτή­ρα, παρα­βιά­ζει το διε­θνές δίκαιο, επι­διώ­κει την απο­μό­νω­ση της Κού­βας. Τα απο­τε­λέ­σμα­τά του έχουν περιο­ρί­σει τις δυνα­τό­τη­τες οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης, καθώς έχει σχε­δια­στεί για να απο­τρέ­πει τις εμπο­ρι­κές σχέ­σεις με τρί­τες χώρες, να παρε­μπο­δί­ζει όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο τις τρα­πε­ζι­κές — χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κές σχέ­σεις, να περιο­ρί­ζει τις ξένες επεν­δύ­σεις και να κόβει κάθε πηγή εισο­δή­μα­τος. Είναι αναμ­φί­βο­λα το κύριο εμπό­διο για την ανά­πτυ­ξη της χώρας και ολό­κλη­ρες γενιές Κου­βα­νών το έχουν βιώ­σει από πρώ­το χέρι.

Χον­δροει­δείς επι­θέ­σεις και ψέμα­τα με στό­χο την επι­βο­λή νέων κυρώσεων

– Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ανα­νέ­ω­σε την έντα­ξη της Κού­βας στη λίστα των χωρών που υπο­στη­ρί­ζουν την τρο­μο­κρα­τία, ενώ πριν από λίγες μέρες είδα­με μια σει­ρά δυσφη­μι­στι­κών αμε­ρι­κα­νι­κών δημο­σιεύ­σε­ων που ανα­φέ­ρο­νται στη στρα­τιω­τι­κή παρου­σία άλλων (τρί­των) χωρών στην κου­βα­νι­κή επι­κρά­τεια. Πού πιστεύ­ε­τε ότι απο­σκο­πούν αυτά τα ψέμα­τα και οι υπο­νο­μευ­τι­κές ενέρ­γειες; Εκτι­μά­τε ότι θα υπάρ­ξει κλι­μά­κω­ση της επίθεσης;

– Η παρά­νο­μη και αδι­καιο­λό­γη­τη συμπε­ρί­λη­ψη της Κού­βας στον κατά­λο­γο των κρα­τών που φέρο­νται να υπο­στη­ρί­ζουν την τρο­μο­κρα­τία είναι άλλη μια χον­δροει­δής επί­θε­ση, για να ενι­σχυ­θεί η πίε­ση στη χώρα και να δικαιο­λο­γη­θούν νέες κυρώ­σεις. Ηταν μια από τις τελευ­ταί­ες ενέρ­γειες του κ. Τραμπ κατά της Κούβας.

Είναι πραγ­μα­τι­κά παρά­δο­ξο ότι η Κού­βα, η οποία υπήρ­ξε για χρό­νια αντι­κεί­με­νο και θύμα ανα­ρίθ­μη­των και σκλη­ρών τρο­μο­κρα­τι­κών ενερ­γειών, πολ­λές από τις οποί­ες σχε­διά­στη­καν και προ­έρ­χο­νται από το έδα­φος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, περι­λαμ­βά­νε­ται σε αυτόν τον κατά­λο­γο. Πρό­κει­ται για μια κυνι­κή και ξεδιά­ντρο­πη ενέρ­γεια, που επι­διώ­κει να μετα­τρέ­ψει το θύμα σε θύτη, τη χώρα που έχει επι­δεί­ξει υπο­δειγ­μα­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά στον αγώ­να κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας σε υπο­στη­ρι­κτή της.

Τίπο­τα δεν δικαιο­λο­γεί την παρου­σία της Κού­βας σε αυτόν τον κατά­λο­γο. Πρέ­πει να συνε­χί­σου­με να παλεύ­ου­με σκλη­ρά ώστε η Κού­βα να δια­γρα­φεί από αυτόν, και ποτέ ξανά, όσοι υπε­ρη­φα­νεύ­ο­νται για το δικαί­ω­μα που κανείς δεν τους έδω­σε, να απο­φα­σί­ζουν αυθαί­ρε­τα ποιον θα συμπε­ρι­λά­βουν σε αυτόν, να μην μπο­ρούν να το κάνουν κατά τη βού­λη­σή τους.

Οπως επι­ση­μαί­νε­τε, μια νέα εκστρα­τεία έχει εξα­πο­λυ­θεί, εν προ­κει­μέ­νω όχι μόνο κατά της Κού­βας. Η δια­βε­βαί­ω­ση, την οποία ανα­πα­ρή­γα­γαν πολ­λά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, χωρίς καν να προ­σπα­θή­σουν να την επα­λη­θεύ­σουν, ότι υπάρ­χει συμ­φω­νία μετα­ξύ Κού­βας και Κίνας σε στρα­τιω­τι­κά θέμα­τα, για την εγκα­τά­στα­ση υπο­τι­θέ­με­νης βάσης κατα­σκο­πεί­ας στην κου­βα­νι­κή επι­κρά­τεια, είναι ψευδής.

Οι αρχές μας έχουν κατα­στή­σει απο­λύ­τως σαφές ότι η Κού­βα έχει υπο­γρά­ψει τη Δια­κή­ρυ­ξη της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής ως Ζώνης Ειρή­νης και ότι κάθε ξένη στρα­τιω­τι­κή παρου­σία στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή απορ­ρί­πτε­ται κατη­γο­ρη­μα­τι­κά. Η μόνη ξένη στρα­τιω­τι­κή βάση που υπάρ­χει στο έδα­φος της Κού­βας είναι αυτή που οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες δια­τη­ρούν παρά­νο­μα και ενά­ντια στη θέλη­ση του λαού μας στο Γκουαντάναμο.

Το ψέμα, όσον αφο­ρά την Κού­βα, επι­διώ­κει να δημιουρ­γή­σει ένα νέο έρει­σμα για την ενί­σχυ­ση του απο­κλει­σμού και τη δια­τή­ρη­ση της πίε­σης και των άθλιων και συκο­φα­ντι­κών επι­κοι­νω­νια­κών εκστρα­τειών κατά της Κού­βας. Πίσω από αυτό κρύ­βο­νται τα πιο αντι­δρα­στι­κά και ψεύ­τι­κα συμ­φέ­ρο­ντα εκεί­νων που έχουν κάνει πολι­τι­κή το μίσος και το ψέμα.

Ο λαός επι­βε­βαί­ω­σε για άλλη μια φορά την εμπι­στο­σύ­νη του στην Επανάσταση

– Πριν από λίγους μήνες, η Κού­βα διε­ξή­γα­γε πολύ επι­τυ­χη­μέ­νες εκλο­γές για τη νέα της Εθνο­συ­νέ­λευ­ση, με ποσο­στό συμ­με­το­χής άνω του 75%. Τι πιστεύ­ε­τε ότι εκφρά­ζει η ευρεία συμ­με­το­χή του κόσμου στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές και για­τί είναι σημαντική;

– Οι εκλο­γές στέ­φθη­καν με μεγά­λη και ηχη­ρή επι­τυ­χία, η οποία οφεί­λε­ται πάνω απ’ όλα, αναμ­φί­βο­λα, στον ηρω­ι­κό λαό της Κού­βας, στη συνεί­δη­σή του και στην πίστη του στην Πατρί­δα και την Επα­νά­στα­ση. Εκφρά­ζουν μια συντρι­πτι­κή πολι­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη του λαού στη γραμ­μή που ακο­λού­θη­σε το Κόμ­μα μας, γραμ­μή πάλης με στό­χο την επί­τευ­ξη της μέγι­στης δυνα­τής σοσια­λι­στι­κής ευη­με­ρί­ας, όπου όλοι οι Κου­βα­νοί θα απο­λαμ­βά­νου­με στον υψη­λό­τε­ρο δυνα­τό βαθμό.

Δεν μπο­ρεί να αγνοη­θεί η σημα­σία αυτών των εκλο­γών, που διε­ξή­χθη­σαν σε περί­πλο­κες συν­θή­κες, σε χρό­νια που ο απο­κλει­σμός έχει εντα­θεί πρω­τό­γνω­ρα και ασύδοτα.

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε συν­θή­κες βάναυ­σης και συνε­χούς εκστρα­τεί­ας ψεμά­των σχε­τι­κά με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της Κού­βας, ιδιαί­τε­ρα μέσα από τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, που επι­διώ­κει να προ­κα­λέ­σει σύγ­χυ­ση στη διε­θνή κοι­νή γνώ­μη και να αμαυ­ρώ­σει την εικό­να της χώρας μας, αλλά, πάνω απ’ όλα, απευ­θύ­νε­ται στους Κου­βα­νούς με σκο­πό να διαρ­ρή­ξει την ακλό­νη­τη εσω­τε­ρι­κή τους ενό­τη­τα που υπήρ­ξε η θεμε­λιώ­δης βάση του νικη­φό­ρου αγώ­να μας. Οι εχθροί της επα­νά­στα­σης εξα­πέ­λυ­σαν μια συκο­φα­ντι­κή εκστρα­τεία κατά των εκλο­γών, καλώ­ντας σε απο­χή και προ­ω­θώ­ντας την, προ­κει­μέ­νου να τις παρου­σιά­σουν ως απο­τυ­χη­μέ­νες, με την υπο­τι­θέ­με­νη απόρ­ρι­ψή τους από την πλειο­ψη­φία του λαού.

Για τον λόγο αυτό, οι ίδιοι δια­κή­ρυτ­ταν ότι αυτές οι εκλο­γές θα ήταν το βαρό­με­τρο της υπο­στή­ρι­ξης του λαού στην Επα­νά­στα­ση και, φυσι­κά, στον σοσια­λι­σμό, στον οποίο συνε­χί­ζουν να επι­τί­θε­νται με μνη­σι­κα­κία και βία.

Ωστό­σο, για άλλη μια φορά η δια­δι­κα­σία ήταν υπο­δειγ­μα­τι­κή, δια­φα­νής, με μεγά­λη συμ­με­το­χή του λαού, ο οποί­ος επι­βε­βαί­ω­σε για άλλη μια φορά πλειο­ψη­φι­κά την εμπι­στο­σύ­νη και την υπο­στή­ρι­ξή του στην Επα­νά­στα­ση και στο πολι­τι­κό σύστη­μα που κυρί­αρ­χα εμείς οι Κου­βα­νοί έχου­με επι­λέ­ξει για τον εαυ­τό μας.

Ως εκ τού­του, ο κου­βα­νι­κός λαός, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, απέ­δει­ξε ότι αυτές οι εκλο­γές ήταν μια έξο­χη στιγ­μή, επι­βε­βαιώ­νο­ντας έτσι την εμπι­στο­σύ­νη και την υπο­στή­ρι­ξή του στην Επα­νά­στα­ση, τη δύνα­μη του εκλο­γι­κού μας συστή­μα­τος και τη δέσμευ­ση να προ­χω­ρή­σου­με μπροστά.

Για άλλη μια φορά απο­δεί­χθη­κε ότι ο λαός και η Επα­νά­στα­ση δεν πτο­ού­νται, καθώς και το θάρ­ρος με το οποίο αντι­με­τω­πί­ζουν τις δια­δι­κα­σί­ες στην Κού­βα, δεδο­μέ­νου ότι, εν μέσω τερά­στιων δυσκο­λιών και ελλεί­ψε­ων, ενερ­γεια­κών προ­βλη­μά­των και δυσκο­λιών δια­σφά­λι­σης προ­μη­θειών που έχουν τις ρίζες τους στον απο­κλει­σμό και την όξυν­σή του, οι εκλο­γές έγι­ναν με σεβα­σμό και σύμ­φω­να με όσα ορί­ζει το Σύνταγ­μά μας.

Το ευρύ κίνη­μα αλλη­λεγ­γύ­ης συνο­δεύ­ει τον λαό μας στη μάχη

– Το ΚΚΕ ήταν πάντα στο πλευ­ρό του κου­βα­νι­κού λαού και απαι­τεί να στα­μα­τή­σει ο απο­κλει­σμός της Κού­βας που επέ­βα­λε ο αμε­ρι­κα­νι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός. Ο λαός μας εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του προς την Κού­βα. Ποιο είναι το μήνυ­μά σας;

– Ευχα­ρι­στού­με εσάς, τη νεο­λαία, τις γυναί­κες, τους εργα­ζό­με­νους και όλους τους φίλους που στην Ελλά­δα και σε πολ­λά μέρη του κόσμου στέ­κο­νται αλλη­λέγ­γυοι στον αγώ­να του ηρω­ι­κού λαού της Κού­βας, κατα­δι­κά­ζουν τον εγκλη­μα­τι­κό απο­κλει­σμό, απαι­τούν την άμε­ση άρση του και διεκ­δι­κούν η Κού­βα να εξαι­ρε­θεί από τον κατά­λο­γο των χωρών που φέρο­νται να προ­ω­θούν την τρο­μο­κρα­τία. Η Κού­βα δεν είναι μόνη και η φωνή της θα συνε­χί­σει να ακού­γε­ται δυνα­τά και καθα­ρά σε όλους τους δίκαιους αγώνες.

Θέλω να επι­ση­μά­νω τη βαθιά φιλία μετα­ξύ των λαών μας και να επι­κυ­ρώ­σω την ειλι­κρι­νή και στα­θε­ρή ευγνω­μο­σύ­νη στο ευρύ και ποι­κι­λό­μορ­φο κίνη­μα αλλη­λεγ­γύ­ης προς την Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση, οι πρά­ξεις του οποί­ου συνο­δεύ­ουν τον λαό μας στη μάχη για την ανε­ξαρ­τη­σία του και μας ενθαρ­ρύ­νουν να συνε­χί­σου­με τον αγώνα.

Οπως είπε ο Πρό­ε­δρος Diaz — Canel, παρά τις προ­σπά­θειες να λογο­κρί­νουν τη φωνή της Κού­βας και να κρύ­ψουν την αλή­θεια, οι Κου­βα­νοί θα συνε­χί­σουν να υπε­ρα­σπί­ζο­νται την Επα­νά­στα­ση και το σοσια­λι­στι­κό σύστη­μα κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης, ενά­ντια στη συνε­χή επί­θε­ση και τις επι­χει­ρή­σεις αποσταθεροποίησης.

«Ριζο­σπά­στης του Σαββατοκύριακου».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο