Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΚΕ — UNESCO: Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων

Οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ, Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την Πέμ­πτη 29 Σεπτέμ­βρη συνά­ντη­ση με τον διευ­θυ­ντή για τις εξω­τε­ρι­κές σχέ­σεις της UNESCO, Genz Seiti, και τον διευ­θυ­ντή του Κέντρου Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς του Οργα­νι­σμού, Lazare Eloundou Assomo. Η συνά­ντη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι.

Οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ ανέ­δει­ξαν το ζήτη­μα των εντει­νό­με­νων κατα­στρο­φών και βαν­δα­λι­σμών αντι­φα­σι­στι­κών και σοβιε­τι­κών πολι­τι­στι­κών μνη­μεί­ων σε σει­ρά χωρών της Ευρώ­πης, που μάλι­στα πολ­λές φορές συνο­δεύ­ο­νται και με αντι­κα­τά­στα­σή τους από ναζι­στι­κά κατα­σκευά­σμα­τα. Ζήτη­σαν την κατε­πεί­γου­σα λήψη μέτρων προ­στα­σί­ας τους και τον τερ­μα­τι­σμό των κατα­στρο­φι­κών ενερ­γειών κυβερ­νή­σε­ων, περι­φε­ρεια­κών και τοπι­κών αρχών διοί­κη­σης, ναζι­στι­κών ομά­δων. Τόνι­σαν την ανά­γκη να τιμω­ρη­θούν όλοι όσοι ευθύ­νο­νται για την κατα­στρο­φή τους, καθώς και να παύ­σει κάθε δίω­ξη που έχει ασκη­θεί σε βάρος όσων τα υπερασπίστηκαν.

Οι ευρω­βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος κατέ­θε­σαν, επί­σης, ενδει­κτι­κό κατά­λο­γο με κατα­στρα­φέ­ντα και βαν­δα­λι­σθέ­ντα μνη­μεία σε χώρες όπως Ουκρα­νία, Ρωσία, Πολω­νία, Βαλ­τι­κές χώρες, Γερ­μα­νία, χώρες των Βαλ­κα­νί­ων κ.ά.

Οι εκπρό­σω­ποι της UNESCO ευχα­ρί­στη­σαν τους ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ για την ενη­μέ­ρω­ση που έκα­ναν και στη συνέ­χεια παρου­σί­α­σαν τις προ­σπά­θειες που κάνει ο Οργα­νι­σμός τους να κατα­γρά­ψει τα κατα­στρα­φέ­ντα μνη­μεία. Ανέ­φε­ραν συγκε­κρι­μέ­να ότι μετά το ξέσπα­σμα του πολέ­μου στην Ουκρα­νία έχουν κατα­στρα­φεί 18 μνη­μεία στο Κίε­βο, εκ των οποί­ων τα 5 είναι σοβιε­τι­κά και 177 στην υπό­λοι­πη χώρα. Σημεί­ω­σαν, τέλος, ότι θα συνε­χί­σουν αυτήν την κατα­γρα­φή και θα μελε­τή­σουν τα στοι­χεία που τους παρέ­δω­σαν οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει τις πρω­το­βου­λί­ες για την ουσια­στι­κή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή προ­στα­σία των αντι­φα­σι­στι­κών και σοβιε­τι­κών μνη­μεί­ων, έτσι ώστε ο λαός, ειδι­κά η νεο­λαία από αυτές τις χώρες να συν­δε­θεί και να γνω­ρί­σει τους αγώ­νες των λαών τον 20ό αιώ­να ενά­ντια στον φασι­σμό και την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα που τον γεν­νά και τον θρέφει.

Μνημεία αναπόσπαστα δεμένα με την Ιστορία των λαών

Της συνά­ντη­σης είχε προη­γη­θεί επι­στο­λή της Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΚΚΕ προς την UNESCO, με την οποία εξέ­φρα­ζε την έντο­νη ανη­συ­χία της και εφι­στού­σε την προ­σο­χή του Οργα­νι­σμού «στη συνε­χι­ζό­με­νη κατα­στρο­φή, απο­κα­θή­λω­ση και βεβή­λω­ση δια­φό­ρων σοβιε­τι­κών και αντι­φα­σι­στι­κών μνη­μεί­ων, αγαλ­μά­των, μνη­μεια­κών συγκρο­τη­μά­των, τάφων κ.ά. που λαμ­βά­νουν χώρα σε χώρες της Κεντρι­κής και Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης από τη διά­λυ­ση της ΕΣΣΔ και εντεί­νο­νται ιδιαί­τε­ρα μετά το ξέσπα­σμα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρανία».

Στην επι­στο­λή της η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ επι­σή­μαι­νε ότι τα μνη­μεία αυτά, που «είναι ανα­πό­σπα­στα δεμέ­να με την Ιστο­ρία των λαών και ιδιαί­τε­ρα των λαών αυτών των χωρών και την αντι­φα­σι­στι­κή πάλη που διε­ξή­γα­γαν στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, σήμε­ρα έρχο­νται αντι­μέ­τω­πα με το μένος κυβερ­νή­σε­ων, αρχών Τοπι­κής Διοί­κη­σης, ακρο­δε­ξιών ομά­δων, νοσταλ­γών των ναζί και άλλων. Πρό­κει­ται για μια απα­ρά­δε­κτη επι­χεί­ρη­ση ξανα­γρα­ψί­μα­τος της Ιστο­ρί­ας, η οποία συνα­ντά­ει την αντί­δρα­ση των ίδιων των λαών, καθώς έχουν βαθιά χαραγ­μέ­νες στη μνή­μη τους τόσο τη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη όσο και τον καθο­ρι­στι­κό ρόλο της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης στην ήττα του ναζι­σμού. Ενα πρό­σφα­το μόνο παρά­δειγ­μα είναι η κατα­στρο­φή του μεγα­λύ­τε­ρου σε δια­στά­σεις αντι­φα­σι­στι­κού μνη­μεί­ου στη Ρίγα της Λετο­νί­ας από τις αρχές της χώρας, που χρειά­στη­κε την κάλυ­ψη ισχυ­ρών αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων και έγι­νε κάτω από τις απο­δο­κι­μα­σί­ες βετε­ρά­νων του Β’ Παγκό­σμιου Πολέ­μου και των οικο­γε­νειών τους, αλλά και η άρνη­ση του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων να συμ­με­τά­σχει στην απο­κα­θή­λω­ση μνη­μεί­ων στην πόλη Balvi».

«Είμα­στε βέβαιοι», τονι­ζό­ταν, «ότι αυτή η άνευ προη­γου­μέ­νου κατα­στρο­φή πολι­τι­στι­κών μνη­μεί­ων στις χώρες αυτές έχει ήδη περιέλ­θει σε γνώ­ση σας και απευ­θυ­νό­μα­στε σε εσάς στο πλαί­σιο της θεσμι­κής σας απο­στο­λής και αρμο­διό­τη­τας, καθώς θεω­ρού­με κρί­σι­μο οι απα­ρά­δε­κτες ενέρ­γειες αυτές να γίνουν γνω­στές και να κατα­δι­κα­στούν. Πιστεύ­ου­με ότι όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι φορείς και οργα­νι­σμοί χρειά­ζε­ται να ανα­λά­βουν σήμε­ρα επεί­γου­σα δρά­ση για την ουσια­στι­κή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή προ­στα­σία και τη διά­σω­ση της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς, καθώς η κατα­στρο­φή πολι­τι­στι­κών μνη­μεί­ων έχει ανε­πί­στρε­πτες συνέ­πειες στον παγκό­σμιο πολι­τι­σμό και την Ιστο­ρία, στον κόσμο που θα γνω­ρί­σουν και θα κλη­ρο­νο­μή­σουν οι νέοι άνθρω­ποι. Είναι ανα­γκαίο να ληφθούν τα κατάλ­λη­λα μέτρα ώστε οι λαοί και ειδι­κά οι νέοι από αυτές τις χώρες να συν­δε­θούν και να απο­κτή­σουν γνώ­ση γύρω από σημα­ντι­κές πτυ­χές της Ιστο­ρί­ας των χωρών τους, αλλά και ειδι­κά για τους αγώ­νες των λαών σε μια μεγά­λη περί­ο­δο του 20ού αιώ­να. Για τον σκο­πό αυτό είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να τερ­μα­τι­στούν άμε­σα οι κατα­στρο­φι­κές ενέρ­γειες κυβερ­νή­σε­ων και αρχών Περι­φε­ρεια­κής και Τοπι­κής Διοί­κη­σης σε βάρος της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς και να υπάρ­ξει ρητή δέσμευ­ση προ­στα­σί­ας τους. Ταυ­τό­χρο­να να απαλ­λα­γούν από κάθε δίω­ξη όσοι τα υπε­ρα­σπί­στη­καν και να διω­χτούν ποι­νι­κά οι υπεύ­θυ­νοι για τις μέχρι σήμε­ρα κατα­στρο­φές και βαν­δα­λι­σμούς τους».

Ο κατάλογος με κατεστραμμένα και αποκαθηλωμένα μνημεία

 

Τα κατε­στραμ­μέ­να, βεβη­λω­μέ­να και απο­κα­θη­λω­μέ­να μνη­μεία που κατέ­γρα­ψε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ στον κατά­λο­γο που προ­σκό­μι­σε στην UNESCO, ανά χώρα, είναι:

Βουλγαρία

1999: Κατα­στρο­φή του Μαυ­σω­λεί­ου του Georgi Dimitrov από την κυβέρ­νη­ση στη Σόφια.

2000: Αντι­κα­τά­στα­ση του αγάλ­μα­τος του Λένιν με το άγαλ­μα της Αγί­ας Σοφί­ας στη Σόφια.

2011: Απο­μα­κρύν­θη­κε το πεντά­κτι­νο κόκ­κι­νο αστέ­ρι στη Σόφια.

2011: Βαν­δα­λι­σμός του μνη­μεί­ου της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης στη Σόφια.

2013: Βαν­δα­λι­σμός του μνη­μεί­ου της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης στη Σόφια.

2014: Βαν­δα­λι­σμός του μνη­μεί­ου της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης στη Σόφια.

Τσεχία

1990: Αφαί­ρε­ση μνη­μεί­ου προς τιμήν του Josef Hybes, στε­λέ­χους του εργα­τι­κού κινή­μα­τος στο Μπρνο.

1991: Βαν­δα­λι­σμός άρμα­τος που τοπο­θε­τή­θη­κε ως μνη­μείο για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Πρά­γας από τον Κόκ­κι­νο Στρατό.

2013: Απο­μά­κρυν­ση μνη­μεί­ου του δημο­σιο­γρά­φου Julius Fucik.

2019: Απο­μά­κρυν­ση από πλα­τεία στην περιο­χή Μπού­μπε­νετς του αγάλ­μα­τος του Σοβιε­τι­κού στρα­τάρ­χη Ιβάν Στε­πά­νο­βιτς Κόνιεφ.

Εσθονία

2022: Απο­κα­θή­λω­ση σοβιε­τι­κού μνη­μεί­ου στην πόλη Νάρβα.

2007: Ξήλω­μα και μετα­κί­νη­ση σε νεκρο­τα­φείο του αντι­φα­σι­στι­κού μνη­μεί­ου προς τιμήν του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, «μπρούν­τζι­νος Αλιό­σα», στο Ταλίν, αιμα­το­κυ­λώ­ντας τους δια­δη­λω­τές — υπε­ρα­σπι­στές του μνη­μεί­ου με απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το ενός, τον τραυ­μα­τι­σμό 57 καθώς και 300 συλλήψεις.

2004: Γκρε­μί­στη­κε μνη­μείο του Εσθο­νού αντι­φα­σί­στα Lebit Parn και στή­θη­κε μνη­μείο του αξιω­μα­τι­κού των WAFEN — SS Alfons Rebane.

Γερμανία

2022: Βαν­δα­λι­σμός σοβιε­τι­κού μνη­μεί­ου στο Πότσ­νταμ προς τιμήν των στρα­τιω­τών του Κόκ­κι­νου Στρα­τού που σκο­τώ­θη­καν στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

2022: Πρά­ξεις βαν­δα­λι­σμού στο αντι­φα­σι­στι­κό μνη­μείο του Σοβιε­τι­κού στρα­τιώ­τη — απε­λευ­θε­ρω­τή στο Τρέ­πτο­ου­ερ Παρκ στο Βερολίνο.

1990: Κατε­δά­φι­ση του μνη­μεί­ου του Ρίχαρντ Ζόρ­γκε, κομ­μου­νι­στή αντι­φα­σί­στα στην πόλη της Δρέσδης.

1991: Απο­μα­κρύν­θη­κε και κλεί­στη­κε σε μου­σείο στο Βερο­λί­νο μνη­μείο του Λένιν στην πόλη Eisleben.

1992: Aπο­συ­ναρ­μο­λο­γή­θη­κε και τεμα­χί­στη­κε το κεφά­λι από άγαλ­μα του Λένιν και εκτί­θε­ται πεσμέ­νο στο έδα­φος στο Βερολίνο.

1992: Απο­συ­ναρ­μο­λο­γή­θη­κε και τεμα­χί­στη­κε άγαλ­μα του Λένιν στη Δρέσδη.

2010: Κατε­δά­φι­ση του κτι­ρί­ου στο οποίο έγι­νε η τελευ­ταία σύνο­δος της ΚΕ του KPD κάτω από την ηγε­σία του Τέλ­μαν στο Ziegenhals.

Ουγγαρία

2012: Από­φα­ση να απο­συρ­θεί το μνη­μείο που έφτια­ξαν οι Ελλη­νες κάτοι­κοι του χωριού Μπε­λο­γιάν­νης κι είναι αφιε­ρω­μέ­νο στους Σοβιε­τι­κούς στρα­τιώ­τες που έχα­σαν τη ζωή τους κατά την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Ουγγαρίας.

2012: Απο­κα­θή­λω­ση του μονα­δι­κού σοβιε­τι­κού μνη­μεί­ου που έχει απο­μεί­νει από την πλα­τεία Ελευθερίας.

Λετονία

2022: Κατε­δά­φι­ση του μνη­μεί­ου για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Ρίγας από τους ναζί.

2022: Το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο της Λετο­νί­ας ενέ­κρι­νε την απο­κα­θή­λω­ση 69 σοβιε­τι­κών μνη­μεί­ων στη Ρίγα και άλλες πόλεις.

2007: Απο­μά­κρυν­ση του αντι­φα­σι­στι­κού μνη­μεί­ου προς τιμήν των Σοβιε­τι­κών στρα­τιω­τών που έδω­σαν τη ζωή τους για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της πόλης Μπάουσκα.

2000 — 2007: Εκα­το­ντά­δες μνη­μεία και τάφοι των Σοβιε­τι­κών μαχη­τών — απε­λευ­θε­ρω­τών βεβηλώνονται.

Πολωνία

2022: Ξεκί­νη­σε η κατε­δά­φι­ση ενός μνη­μεί­ου αφιε­ρω­μέ­νου στον Κόκ­κι­νο Στρα­τό, στην πόλη Μπρεζγκ.

2019: Αφαί­ρε­ση και κατα­στρο­φή του μνη­μεί­ου του κομ­μου­νι­στή ήρωα Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη στην πόλη Βρό­τσλαβ της Πολωνίας.

2018: Γκρέ­μι­σμα του μνη­μεί­ου στο πάρ­κο Σκα­ρι­σβέφ­σκι προς τιμήν 26 στρα­τιω­τών του Κόκ­κι­νου Στρατού.

2017: Από­φα­ση της Βου­λής για κατα­στρο­φή του­λά­χι­στον 469 μνη­μεί­ων της σοβιε­τι­κής περιό­δου, ανά­με­σα στα οποία περί τα 250 μνη­μεία είναι αφιε­ρω­μέ­να στον Κόκ­κι­νο Στρα­τό και την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Πολω­νί­ας από τη ναζι­στι­κή κατο­χή, στους αντάρ­τες της Λαϊ­κής Φρου­ράς και του Λαϊ­κού Στρατού.

Ρωσία

2013: Απο­μά­κρυν­ση από τον τοί­χο του Κρεμ­λί­νου του «Οβε­λί­σκου των επα­να­στα­τών», μια στή­λη με τα ονό­μα­τα επα­να­στα­τών, που είχαν τοπο­θε­τή­σει τη δεκα­ε­τία του 1920 οι μπολ­σε­βί­κοι, και στη θέση της τοπο­θε­τή­θη­κε ο οβε­λί­σκος με τα ονό­μα­τα των τσά­ρων της δυνα­στεί­ας των Ρομανόφ.

2008: Ομα­δι­κή κατε­δά­φι­ση 54 χαρα­κτη­ρι­σμέ­νων αρχι­τε­κτο­νι­κών μνη­μεί­ων στην πόλη Εκατερίνμπουργκ.

2004: Βεβή­λω­ση του αγάλ­μα­τος του Λένιν στην Αγία Πετρούπολη.

Ουκρανία

2022: Διά­λυ­ση του σοβιε­τι­κού μνη­μεια­κού συγκρο­τή­μα­τος της «Αψί­δας της Φιλί­ας των Λαών».

2022: Η δημο­τι­κή αρχή του Κιέ­βου απο­φά­σι­σε την κατα­στρο­φή 60 σοβιε­τι­κών μνη­μεί­ων που έχουν απο­μεί­νει στην πόλη.

2022: Γκρέ­μι­σμα της προ­το­μής του Σοβιε­τι­κού στρα­τάρ­χη Γκε­όρ­γκι Ζού­κοφ στο Χάρκοβο.

2022: Γκρέ­μι­σμα του αγάλ­μα­τος της Σοβιε­τι­κής ηρω­ί­δας Ζόγια στην αυλή του 10ου σχο­λεί­ου της πόλης Τσερ­νί­γκιβ, στη βόρεια Ουκρανία.

2014 — 2016: Μόνο τα 2 αυτά χρό­νια περί­που 450 μνη­μεία για τους απε­λευ­θε­ρω­τές από τον φασι­σμό στρα­τιώ­τες του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, για τους παρ­τι­ζά­νους στο Λβιβ, στο Χάρ­κο­βο, στο Κίε­βο, στην Οδησ­σό και αλλού έχουν υπο­στεί είτε μερι­κή κατα­στρο­φή είτε βαν­δα­λι­σμούς, με σβά­στι­κες που χρη­σι­μο­ποί­η­σαν φασι­στι­κές δυνάμεις.

2014: Κατα­στρο­φή μνη­μεί­ου του Λένιν στο Χάρ­κο­βο, του μεγα­λύ­τε­ρου αγάλ­μα­τος του ηγέ­τη της Σοσια­λι­στι­κής Οκτω­βρια­νής Επανάστασης.

2014: Βαν­δα­λι­σμοί σε βάρος μνη­μεί­ων του Λένιν και άλλων αντι­φα­σι­στι­κών σοβιε­τι­κών μνη­μεί­ων στο Κίεβο.

2013: Γκρέ­μι­σμα του αγάλ­μα­τος του Λένιν στο Κίε­βο από νεοναζί.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο