Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Καλά κρατούν οι αντιπαραθέσεις και το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ

Εντεί­νο­νται οι διερ­γα­σί­ες στον χώρο της αμαρ­τω­λής σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, στο έδα­φος του απο­τε­λέ­σμα­τος του β’ γύρου των τοπι­κών εκλο­γών και με δια­κύ­βευ­μα τη δημιουρ­γία των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για τη συγκρό­τη­ση ενός νέου πόλου δια­χεί­ρι­σης της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα. Οι όποιες αντι­πα­ρα­θέ­σεις εκδη­λώ­νο­νται αφο­ρούν τη δια­δι­κα­σία αλλά και το ποιος — εκ των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ — θα έχει την πρω­το­κα­θε­δρία σε αυτήν τη δια­δι­κα­σία, από την οποία ο λαός δεν έχει να προσ­δο­κά τίποτα.

Για «εμφα­νές ενδε­χό­με­νο πολι­τι­κής κατάρ­ρευ­σης» του ΣΥΡΙΖΑ προει­δο­ποί­η­σε την ηγε­σία του ο Δ. Τεμπο­νέ­ρας, συντο­νι­στής της εκλο­γι­κής επι­τρο­πής του κόμ­μα­τος, με άρθρο του στην «ΕφΣυν». Και υπο­δει­κνύ­ει στη νέα ηγε­σία τα βήμα­τα που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει για να ξεπε­ρα­στεί η εσω­κομ­μα­τι­κή ανα­τα­ρα­χή και αντι­πα­ρά­θε­ση που σοβεί και παρα­πέ­ρα να στή­σει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στα πόδια του, ως βασι­κό παί­κτη του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος με ανα­κτη­μέ­νη την ικα­νό­τη­τα χει­ρα­γώ­γη­σης. Πρώ­το τέτοιο βήμα υπο­στη­ρί­ζει ότι πρέ­πει να είναι ο άμε­σος και σαφής προσ­διο­ρι­σμός του «οδι­κού χάρ­τη» για τη διε­ξα­γω­γή συνε­δρί­ου. Ενώ με ανα­φο­ρές όπως ότι «δεν μπο­ρεί να είμα­στε με όλους ή με το κεφά­λαιο (…) είμα­στε με τους εκμε­ταλ­λευό­με­νους», στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα υπο­δει­κνύ­ει στη νέα ηγε­σία ότι η λαϊ­κή χει­ρα­γώ­γη­ση θα τους ξανα­φέ­ρει σε κυβερ­νη­τι­κή τρο­χιά, ενώ «προ­σπερ­νά­ει» και πως όσα είπε ο Κασ­σε­λά­κης στον ΣΕΒ απο­τε­λούν τμή­μα­τα του προ­γράμ­μα­τος του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο «κατέ­βη­κε» στις τελευ­ταί­ες βου­λευ­τι­κές εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο Χρ. Σπίρ­τζης επέ­μει­νε και χτες στην πρό­τα­σή του για κοι­νή κάθο­δο με το ΠΑΣΟΚ στις ευρω­ε­κλο­γές, ενώ ο Δ. Βίτσας, απ’ την άλλη, δήλω­σε πως «είναι φανε­ρό ότι δεν υπάρ­χουν ώρι­μες συν­θή­κες γι’ αυτό που λέγε­ται και μάλι­στα να φτια­χτεί ένα ενιαίο μετω­πι­κό σχή­μα». Επι­πλέ­ον, ο τελευ­ταί­ος διέ­ψευ­σε ότι συγκε­ντρώ­νο­νται υπο­γρα­φές για την εκδί­ω­ξη του Στ. Κασ­σε­λά­κη, αλλά άφη­σε ορθά­νοι­χτο το ενδε­χό­με­νο της διά­σπα­σης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μετα­ξύ «ηχη­ρή» ήταν και η απά­ντη­ση του προ­έ­δρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρου­λά­κη, ο οποί­ος μιλώ­ντας χτες στο «Open» επί της ουσί­ας άφη­σε ορθά­νοι­χτο ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο δηλώ­νο­ντας «έτοι­μος να συνερ­γα­στώ και με το προ­ο­δευ­τι­κό Κέντρο και την Αρι­στε­ρά, αλλά με συμ­μα­χί­ες στη βάση της κοι­νω­νί­ας».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο