Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαράζ διαγραφών και αποχωρήσεων

Τα «μαλ­λιο­τρα­βήγ­μα­τα» στον ΣΥΡΙΖΑ συνε­χί­ζο­νται με αμεί­ω­τη έντα­ση και με δια­κύ­βευ­μα τη δια­δι­κα­σία ανα­μόρ­φω­σής του, στο πλαί­σιο ευρύ­τε­ρων διερ­γα­σιών στην εγχώ­ρια σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία για την ανα­συ­γκρό­τη­σή της ώστε να απο­τε­λέ­σει ξανά αξιό­πι­στη εναλ­λα­κτι­κή στην αντι­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση. Αργά χτες το βρά­δυ με ανάρ­τη­σή του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης παρέ­πεμ­ψε στην επι­τρο­πή δεο­ντο­λο­γί­ας προς δια­γρα­φή τους Δημή­τρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Το ενδε­χό­με­νο διά­σπα­σης στον ΣΥΡΙΖΑ συζη­τιέ­ται ανοι­χτά πια και σε κάθε περί­πτω­ση κρί­σι­μα ορό­ση­μα είναι η συνε­δρί­α­ση της ΚΠΕ τον Νοέμ­βρη και αμέ­σως μετά το Συνέ­δριο στα τέλη του Φλε­βά­ρη. Στε­λέ­χη του κόμ­μα­τος αφή­νουν να εννοη­θεί ότι είναι θέμα χρό­νου η απο­χώ­ρη­σή τους, συντε­ταγ­μέ­νη ή μη, καθώς σε αυτήν τη φάση δεν φαί­νε­ται να έχει επι­τευ­χθεί ενιαία έκφρα­ση της λεγό­με­νης εσω­κομ­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, αν και γίνο­νται προ­σπά­θειες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Της ανα­κοί­νω­σης Κασ­σε­λά­κη χτες είχαν προη­γη­θεί δηλώ­σεις για το ενδε­χό­με­νο ίδρυ­σης νέου κόμ­μα­τος, καθώς ο Δ. Βίτσας χτες σε συνέ­ντευ­ξή του δήλω­σε: «Εχουν ωρι­μά­σει μια σει­ρά πράγ­μα­τα στο μυα­λό μου, θα δια­τυ­πω­θούν στις επό­με­νες συνε­δριά­σεις προς τον πρό­ε­δρο κάποια ερω­τή­μα­τα. Δεν θεω­ρώ ότι θα πάρω απα­ντή­σεις. Θα γίνουν οι ευρω­ε­κλο­γές, η ανα­νε­ω­τι­κή και οικο­λο­γι­κή ριζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά — έβγα­λα και τίτλο πώς θα λέγε­ται το νέο κόμ­μα — μην έχε­τε καμία αμφι­βο­λία ότι, αν κατα­φέ­ρει να εκλέ­ξει έναν ή μία ευρω­βου­λευ­τή, μπαί­νου­με σε ένα άλλο στάδιο».

Λίγο αργό­τε­ρα, με πρω­το­βου­λία των Φίλη, Σκουρ­λέ­τη και Τσα­κα­λώ­του της «Ομπρέ­λας» δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε πλατ­φόρ­μα ενό­ψει της συνε­δρί­α­σης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κεί­με­νο δια­πι­στώ­νουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε απο­δρο­μή» και χαρα­κτη­ρί­ζουν «προ­βλη­μα­τι­κή εξέ­λι­ξη» την εκλο­γή Κασ­σε­λά­κη στην προ­ε­δρία. Κατα­κρί­νουν κατα­στα­τι­κές αλλα­γές που την επέ­τρε­ψαν, με ευθύ­νη και του Αλ. Τσί­πρα, οδη­γώ­ντας στην «ολο­κλη­ρω­τι­κή μετάλ­λα­ξη του ΣΥΡΙΖΑ σε απρο­σχη­μά­τι­στα αρχη­γι­κό κόμ­μα, με ελέω θεού πρό­ε­δρο, πηγή όλων των εξου­σιών, που ασκεί “αδια­με­σο­λά­βη­τα” την ηγε­σία, χωρίς να αισθά­νε­ται την ανά­γκη σύγκλη­σης των εκλεγ­μέ­νων συλ­λο­γι­κών κομ­μα­τι­κών οργάνων».

Ανα­φέ­ρουν επί­σης ότι «η στε­νή ομά­δα στε­λε­χών που περι­βάλ­λει τον Στ. Κασ­σε­λά­κη, με τη συναί­νε­σή του οδη­γεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλ­λα­ξη σε ένα απο­λί­τι­κο σχη­μα­τι­σμό». Στο δια ταύ­τα, ξανα­ζε­σταί­νο­ντας αυτα­πά­τες για τον …«καλό» ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και κρύ­βο­ντας ότι η σημε­ρι­νή πορεία του ήταν προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη, και με τη δική τους εμπλο­κή ως κεντρι­κά στε­λέ­χη, δηλώ­νουν ότι «δεν θα μπο­ρέ­σου­με να συνυ­πάρ­χου­με αρμο­νι­κά στο ίδιο κόμ­μα και να εκπρο­σω­πού­μα­στε από μια ηγε­σία που υπο­βάλ­λει αίτη­ση δια­ζυ­γί­ου από κάθε πολι­τι­κό σκε­πτι­κό που σχε­τί­ζε­ται με την Αρι­στε­ρά» και βλέ­πουν τη «λύση» στο «να ανοι­κο­δο­μη­θεί από τα χαμη­λά ποσο­στά που έχου­με οδη­γη­θεί ένας αξιό­πι­στος πολι­τι­κός φορέας»

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό της κατά­στα­σης είναι το πρω­το­σέ­λι­δο δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας «Τα Νέα», σύμ­φω­να με το οποίο οι Γ. Παπαν­δρέ­ου και Αλ. Τσί­πρας συνα­ντή­θη­καν στο Στρα­σβούρ­γο, στο περι­θώ­ριο των εργα­σιών της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Συνέ­λευ­σης του Συμ­βου­λί­ου της Ευρώ­πης, λίγο από πριν τον δεύ­τε­ρο γύρο των τοπι­κών εκλο­γών. Ο τίτλος του δημο­σιεύ­μα­τος είναι απο­κα­λυ­πτι­κός για το περιε­χό­με­νο της συνά­ντη­σης των δύο, αν αυτή υπήρ­ξε: «Διερ­γα­σί­ες στην κεντρο­α­ρι­στε­ρά — Μυστι­κός δεί­πνος στο Στρασβούργο».

Σε αυτό το φόντο την ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­σή του ανα­κοί­νω­σε ο ευρω­βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος Στ. Κού­λο­γλου, αρνού­με­νος να παρα­χω­ρή­σει την έδρα του. «Η κατά­στα­ση που έχει δια­μορ­φω­θεί στο κόμ­μα στε­ρεί­ται σοβα­ρό­τη­τας (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέ­θη­κε να τρο­φο­δο­τεί με κου­τσο­μπο­λιά τα πρω­ι­νά­δι­κα», ανα­φέ­ρει ο ευρω­βου­λευ­τής στην επι­στο­λή του προς τον Στ. Κασ­σε­λά­κη, επι­κρί­νο­ντάς τον για τις θέσεις του. Παράλ­λη­λα, συνε­χί­ζε­ται το κύμα φυγής μελών του κόμ­μα­τος. Ανά­με­σά τους έγι­νε γνω­στή χτες η απο­χώ­ρη­ση του Σ. Παπαϊ­ω­άν­νου, πρώ­ην κοσμή­το­ρα της Σχο­λής Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών Πανε­πι­στη­μί­ου Κρή­της. Στην επι­στο­λή του περι­γρά­φει τον εκφυ­λι­σμό στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥΡΙΖΑ απ’ το 2012 και μετά, με απο­κο­ρύ­φω­μα, όπως καταγ­γέλ­λει, την εκλο­γή Κασ­σε­λά­κη, καθώς έκτο­τε «επι­κρα­τεί αρι­στε­ρο­φα­γία, εκβαρ­βα­ρι­σμός και ρεβανσισμός».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για την ανάκληση των διαγραφών

Έντο­νη ήταν η αντί­δρα­ση της Νεο­λαί­ας του ΣΥΡΙΖΑ για την δια­γρα­φή των τριών βασι­κών στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ Προ­ο­δευ­τι­κή Συμ­μα­χία, και ζητά την άμε­ση σύγκλη­ση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας για την ανά­κλη­ση των δια­γρα­φών των κ.κ. Σκουρ­λέ­τη, Φίλη και Βίτσα.

Σε ανάρ­τη­σή της στο Facebook, η Νεο­λαία του ΣΥΡΙΖΑ εκφρά­ζουν την αντί­θε­σή της με τις απο­φά­σεις του προ­έ­δρου του κόμ­μα­τος Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη και διε­ρω­τά­ται εάν το ποσο­στό που έλα­βε στις εσω­κομ­μα­τι­κές του δίνει τη δυνα­τό­τη­τα να παρα­βιά­ζει κάθε άρθρο του καταστατικού.

Επί­σης, ανα­φέ­ρουν πως «τέτοιου είδους πρα­κτι­κές είναι άκρως αντι­δη­μο­κρα­τι­κές, αυταρ­χι­κές και επι­κίν­δυ­νες, καθώς δημιουρ­γούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προ­έ­δρου υπερ­βαί­νει κάθε δημο­κρα­τι­κή λει­τουρ­γία που το Κόμ­μα μας ασπα­ζό­ταν ιστο­ρι­κά αλλά και αγω­νι­ζό­ταν κοινωνικά».

Η ανάρτηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από λίγο πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με ότι ο Πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης, με ανα­κοί­νω­ση στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης έθε­σε εκτός κόμ­μα­τος τρία κεντρι­κά στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αδυ­να­τού­με να κατα­λά­βου­με πώς το ποσο­στό το οποίο έλα­βε στις εσω­κομ­μα­τι­κές εκλο­γές, του δίνει την δυνα­τό­τη­τα να παρα­βιά­ζει κάθε άρθρο του καταστατικού.

Τέτοιου είδους πρα­κτι­κές είναι άκρως αντι­δη­μο­κρα­τι­κές, αυταρ­χι­κές και επι­κίν­δυ­νες, καθώς δημιουρ­γούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προ­έ­δρου υπερ­βαί­νει κάθε δημο­κρα­τι­κή λει­τουρ­γία που το Κόμ­μα μας ασπα­ζό­ταν ιστο­ρι­κά αλλά και αγω­νι­ζό­ταν κοινωνικά.

Απαι­τού­με την άμε­ση σύγκλη­ση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας με σκο­πό την ανά­κλη­ση των δια­γρα­φών αυτών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο