Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Ράφα και Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα _VIDEO

Με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και των Ευρω­α­τλα­ντι­κών συμ­μά­χων τους, ο ισραη­λι­νός κατο­χι­κός στρα­τός συνε­χί­ζει για 76η μέρα την επί­θε­ση στη Λωρί­δα της Γάζας, κλι­μα­κώ­νο­ντας τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές και τις χερ­σαί­ες επι­θέ­σεις σε όλο τον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Οι ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις έχουν προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το 20.000 ανθρώ­πων, μετα­ξύ τους 8.000 παι­διών και 6.200 γυναι­κών, ενώ οι τραυ­μα­τί­ες έφτα­σαν τους 52.600.

Τέσ­σε­ρις νεκροί ανα­φέρ­θη­καν σήμε­ρα το πρωί μετά από ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή κοντά στην πόλη Ράφα στα σύνο­ρα με την Αίγυ­πτο. Ανά­με­σα στα θύμα­τα ήταν και ο διευ­θυ­ντής του ελεγ­χό­με­νου από το Ισρα­ήλ σημεί­ου διέ­λευ­σης Κερέμ Σαλόμ, δήλω­σε η Χαμάς και αξιω­μα­τού­χοι υγείας.

Του­λά­χι­στον 24 άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν και αρκε­τοί άλλοι τραυ­μα­τί­στη­καν σε ισραη­λι­νά πλήγ­μα­τα στην περιο­χή της πόλης Χαν Γιου­νίς στη νότια Λωρί­δα της Γάζας, όπου βρί­σκε­ται το Ευρω­παϊ­κό Νοσο­κο­μείο, μετέ­δω­σε το παλαι­στι­νια­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων WAFA.

Στο μετα­ξύ, οι κατο­χι­κές δυνά­μεις του Ισρα­ήλ εισέ­βα­λαν στην πόλη Σέι­ντα, βορειο­α­να­το­λι­κά της Τουλ­κά­ρεμ στη Δυτι­κή Όχθη, σύμ­φω­να με το WAFA. Όπως ανέ­φε­ρε, ο ισραη­λι­νός στρα­τός εισέ­βα­λε με πολ­λά οχή­μα­τα και έλα­βε θέσεις κοντά στο τζα­μί, στο κέντρο της πόλης.

Από την άλλη και το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει να μετρά απώ­λειες. Δύο υπο­λο­χα­γοί και ένας λοχί­ας και του­λά­χι­στον επτά άλλοι στρα­τιώ­τες τραυ­μα­τί­στη­καν σοβα­ρά, στη διάρ­κεια επι­χεί­ρη­σης στα βόρεια της Λωρί­δας της Γάζας, ανα­κοι­νώ­θη­κε από το ισραη­λι­νό στρα­τό. Από την έναρ­ξη της χερ­σαί­ας επι­χεί­ρη­σης στη ζώνη μάχης έχουν σκο­τω­θεί του­λά­χι­στον 137 Ισραη­λι­νοί στρατιώτες.

Διαπραγματεύσεις για νέα παύση

Οι διπλω­μα­τι­κές προ­σπά­θειες συνε­χί­ζο­νται σε διά­φο­ρα μέτω­πα για να συνα­φθεί δεύ­τε­ρη ανα­κω­χή και να δια­νε­μη­θεί ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στη Λωρί­δα της Γάζας.

Ο ηγέ­της της Χαμάς, Ισμα­ήλ Χανί­για, βρί­σκε­ται από χθες στο Κάι­ρο για να συζη­τή­σει νέα «προ­σω­ρι­νή ανα­κω­χή μιας εβδο­μά­δας σε αντάλ­λαγ­μα για την απε­λευ­θέ­ρω­ση από τη Χαμάς 40 ισραη­λι­νών αιχ­μα­λώ­των, γυναι­κών, παι­διών και ανδρών», εξή­γη­σε πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στο κίνη­μα. Ωστό­σο οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν έχουν μέχρι στιγ­μής φέρει αποτέλεσμα.

Παράλ­λη­λα, ο Ζιάντ αλ Ναχά­λα, ηγέ­της του Παλαι­στι­νια­κού Ισλα­μι­κού Τζι­χάντ, που κρα­τά επί­σης ομή­ρους, ανα­μέ­νε­ται να πάει με τη σει­ρά του στο Κάι­ρο την ερχό­με­νη εβδομάδα.

  • Από την άλλη, το Ισρα­ήλ διε­ξά­γει διά­λο­γο με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, δίνο­ντας έμφα­ση στην απε­λευ­θέ­ρω­ση όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρων ομή­ρων, λόγω και της πίε­σης στην κυβέρ­νη­ση Νετα­νιά­χου από τις οικο­γέ­νειές τους. Οι θέσεις των μερών μοιά­ζουν πάντως να απέ­χουν ακό­μα αρκετά.
  • Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις εξάλ­λου ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στούν σήμε­ρα στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, όπου από την αρχή της εβδο­μά­δας ανα­βλή­θη­κε τρεις φορές η διε­ξα­γω­γή ψηφο­φο­ρί­ας επί σχε­δί­ου από­φα­σης που απο­βλέ­πει στην επι­τά­χυν­ση της δια­νο­μής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη Λωρί­δα της Γάζας, για να απο­φευ­χθεί το ενδε­χό­με­νο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν το βέτο τους οι ΗΠΑ αν κρί­νουν πως η φρα­σε­ο­λο­γία του είναι υπερ­βο­λι­κά έντονη.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και στον Λίβανο

Πέραν της Λωρί­δας της Γάζας, ο πόλε­μος συνε­χί­ζει να τρο­φο­δο­τεί τις εντά­σεις σε πρα­κτι­κά όλη την Εγγύς Ανατολή.

Χθες βρά­δυ σει­ρή­νες της αερά­μυ­νας, που ενερ­γο­ποιού­νται για να προει­δο­ποι­ή­σουν τους πολί­τες για εκτο­ξεύ­σεις ρου­κε­τών ή πυραύ­λων, ήχη­σαν στο βόρειο Ισρα­ήλ, στα σύνο­ρα με τον Λίβανο.

Ο στρα­τός ανα­κοί­νω­σε πως έπλη­ξε «κέντρο διοί­κη­σης της Χεζ­μπο­λάχ» καθώς και ότι δυνά­μεις του άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον μαχη­τών της που κινού­νταν προς τα σύνο­ρα, κοντά στη Μετού­λα. Η «Χεζ­μπολ­λάχ» επι­βε­βαί­ω­σε τον θάνα­το μαχη­τή της.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο