Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σ. Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα, 140 θάνατοι

Ο Σ. Τσιό­δρας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα 15 νέα κρού­σμα­τα. Όπως ανέ­φε­ρε, το σύνο­λο των κρου­σμά­των στη χώρα μας ανέρ­χο­νται στα 2591, εκ των οποί­ων το 56% αφο­ρά άνδρες. Από τα κρού­σμα­τα, 591 σχε­τί­ζο­νται με ταξι­διώ­τες και 1286 με ήδη γνω­στό κρού­σμα. Ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων ασθε­νών φθά­νει τους 38 με διά­με­ση ηλι­κία τα 67 έτη. Από τους δια­σω­λη­νω­μέ­νους, 10 είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Το τελευ­ταίο 24ωρο κατα­γρά­φη­κε ένας νέος θάνα­τος με τον συνο­λι­κό αριθ­μό των θανά­των να φθά­νει τους 140 με μέσο όρο ηλι­κί­ας τα 74 έτη, εκ των οποί­ων οι 37 ήταν γυναί­κες. Εβδο­μή­ντα τρεις άνθρω­ποι βγή­καν από τη Μονά­δα Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας. Έως σήμε­ρα έχουν αναρ­ρώ­σει από κορο­νο­ϊό 1.374 Έλλη­νες από τους οποί­ους 428 έχουν επι­στρέ­ψει στο σπί­τι τους μετά από νοση­λεία σε νοσο­κο­μείο και 946 ανέρ­ρω­σαν στο σπί­τι τους μετά από συμ­βου­λές και οδη­γί­ες των για­τρών τους.

Κάποιοι τονίζουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες

Στην προ­σπά­θεια κάποιων κύκλων να τονί­σουν υπέρ­με­τρα τις επι­στη­μο­νι­κές αβε­βαιό­τη­τες ανα­φέρ­θη­κε στην απο­ψι­νή ενη­μέ­ρω­ση ο Σ. Τσιό­δρας. Σε έντο­νο τόνο επι­σή­μα­νε για τις αβε­βαιό­τη­τες: «Δεν τις ξέρου­με δηλα­δή εμείς;» διε­ρω­τή­θη­κε και είπε ότι έχουν στό­χο να προ­βάλ­λουν αντι­φά­σεις προς τους πολί­τες και «να κλο­νί­σουν την εμπι­στο­σύ­νη του κόσμου με ψευ­δο­ε­πι­στη­μο­νι­κά επι­χει­ρή­μα­τα, που εκφρά­ζουν αγω­νία. Για­τί εμείς δεν έχου­με αγω­νία; Ελπί­ζω ότι δεν είναι πρό­θε­ση όσων τα χρη­σι­μο­ποιούν να λει­τουρ­γή­σουν με δια­λυ­τι­κό σκο­πό, να κλο­νί­σουν την προ­σέγ­γι­ση και την στρα­τη­γι­κή μας», κατέ­λη­ξε ο κος Τσιό­δρας. Ανα­γνω­ρί­ζου­με τις θυσί­ες των ανθρώ­πων και την αγω­νία για το οικο­νο­μι­κό τους μέλ­λον, πρό­σθε­σε και δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί και στην αγω­νία της επι­τρο­πής των ειδι­κών που όπως είπε καθη­με­ρι­νά προ­σπα­θεί «να έχει επάρ­κεια στα επι­στη­μο­νι­κά ζητή­μα­τα ώστε να τοπο­θε­τη­θεί με μεγα­λύ­τε­ρη ακρί­βεια στα ερω­τή­μα­τα της πολι­τεί­ας». Ο κοι­νός στό­χος είναι η προ­στα­σία όλων μας, τόνι­σε καθώς όλη αυτή η εμπει­ρία απο­τε­λεί ευκαι­ρία να ενι­σχυ­θεί το αίσθη­μα ασφά­λειας στην κοι­νω­νία. Για μια ακό­μη φορά εξή­γη­σε ότι με τα μέχρι στιγ­μής επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να η από­φα­ση να ανοί­ξουν τα σχο­λεία ελή­φθη καθώς τα παι­διά φαί­νε­ται να νοσούν λιγό­τε­ρο από τους ενή­λι­κες και να μετα­δί­δουν πιο δύσκο­λα τον ιό. Επί­σης, επα­νέ­λα­βε ότι η χρή­ση μάσκας σε κλει­στούς χώρους και κυρί­ως στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς κρί­θη­κε ως υπο­χρε­ω­τι­κή για­τί περά­σα­με όπως είπε από μια φάση απο­μό­νω­σης σε μία νέα φάση όπου όλοι θα κυκλο­φο­ρού­με χωρίς περιο­ρι­σμούς. Ανα­φε­ρό­με­νος στα κρι­τή­ρια με τα οποία άνοι­ξαν συγκε­κρι­μέ­να κατα­στή­μα­τα και όχι όλα είπε ότι δεν ήταν «το είδος αλλά ο αριθ­μός. Δεν θέλα­με ένας τερά­στιος όγκος εργα­ζο­μέ­νων να έρθει σε επα­φή με χιλιά­δες πολί­τες και για αυτό απο­φα­σί­σα­με να ανοί­ξει το 10% των καταστημάτων.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα τεστ ανίχνευσης του ιού και τι θα γίνει με τα τεστ αντισωμάτων

Ο Σ. Τσιό­δρας απα­ντώ­ντας για την επάρ­κεια των τεστ που γίνο­νται αλλά και αν θα συνε­χί­σει να γίνε­ται ο μορια­κός έλεγ­χος και σε ποιες κατη­γο­ρί­ες πολι­τών ανέ­φε­ρε ότι είναι αυτο­νό­η­το πως αυτό θα γίνει σε άτο­μα με εμφα­νή συμ­πτώ­μα­τα που παρα­πέ­μπουν στον κορο­νο­ϊό, ασθε­νής με σοβα­ρή οξεία λοί­μω­ξη άνω των 65 ετών ή όσους έχουν υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα, στο προ­σω­πι­κό των εργα­ζο­μέ­νων στον χώρο της υγεί­ας και σε όσους φιλο­ξε­νού­νται ή εργά­ζο­νται σε κλει­στές δομές όπως δομές φρο­ντί­δας και φιλο­ξε­νί­ας ηλι­κιω­μέ­νων, χρο­νί­ως πασχό­ντων, αστέ­γων, προ­σφύ­γων και άλλων δομών με συν­θή­κες συγ­χρω­τι­σμού όπως οι φυλα­κές, τα στρα­τό­πε­δα, οι κλει­στές δομές ψυχι­κής υγεί­ας, προ­σω­πι­κό πρώ­της γραμ­μής για τη λει­τουρ­γία του κρά­τους και στε­νές επα­φές επι­βε­βαιω­μέ­νου κρού­σμα­τος για την καλύ­τε­ρη ιχνη­λά­τι­ση και εφαρ­μο­γή των περιο­ρι­στι­κών μέτρων.

Σχε­τι­κά με τη διά­γνω­ση του ιού σε ασυμ­πτω­μα­τι­κά άτο­μα ο κος Τσιό­δρας ανα­φέρ­θη­κε στις εξής κατη­γο­ρί­ες κατά προ­τε­ραιό­τη­τα: προ­σω­πι­κό και φιλο­ξε­νού­με­νους κλει­στών δομών, άτο­μα που πρό­κει­ται να εισα­χθούν για νοση­λεία ή χορή­γη­ση χημειο­θε­ρα­πεί­ας, ανο­σο­θε­ρα­πεία, ακτι­νο­θε­ρα­πεία, σε κλι­νι­κές τμή­μα­τα υψη­λού κιν­δύ­νου, εγκύ­ους που εισά­γο­νται για τοκε­τό και φιλο­ξε­νού­με­νους σε δομές που έχουν υψη­λή επί­πτω­ση λοί­μω­ξης ή δια­πι­στω­μέ­νες εισ­ρο­ές κρου­σμά­των. Όσον αφο­ρά το τεστ αντι­σω­μά­των το οποίο για μια ακό­μη φορά σημεί­ω­σε ότι δεν είναι αξιό­πι­στο, είπε ότι θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί προ­σε­χώς μόνο για επι­δη­μιο­λο­γι­κούς σκο­πούς αλλά και στο άμε­σο μέλ­λον για την ασφα­λή επι­στρο­φή στην εργα­σία από ομά­δες πρώ­της γραμ­μής όπως είναι οι υγιεινομικοί.

Τέλος ο Σ. Τσιό­δρας ανα­φέρ­θη­κε σε πρό­σφα­τη δημο­σί­ευ­ση που αφο­ρά περι­στα­τι­κά από την Κίνα και δεί­χνει ότι «εντός 19 ημε­ρών από την έναρ­ξη των συμ­πτω­μά­των μια πολύ αξιό­πι­στη τεχνι­κή αντι­σω­μά­των δια­πί­στω­σε 100% θετι­κό­τη­τα για αντι­σώ­μα­τα που δεί­χνουν εμφά­νι­ση ανο­σί­ας σε όσους συμμετείχαν».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο