Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τανζανία: Στο έλεος της πανδημίας 56,2 εκατομμύρια άνθρωποι με προστασία ζωμό λαχανικών και προσευχή

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η πολι­τι­κή της Ταν­ζα­νί­ας για την αντι­με­τώ­πη­ση της COVID-19 είναι οδυ­νη­ρή, σχο­λιά­ζει το Reuters . Στο δημό­σιο νοσο­κο­μείο Mount Meru στην Αρού­σα, μια μικρή πόλη στη βόρεια Ταν­ζα­νία, το πρώ­το κρού­σμα COVID-19 κατα­γρά­φη­κε στις 16 Μαρ­τί­ου 2020. 

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός της Ταν­ζα­νί­ας Kassim Majaliwa έκλει­σε όλα τα σχο­λεία την επό­με­νη μέρα, επε­κτεί­νο­ντας αυτό το κλεί­σι­μο και στα πανε­πι­στή­μια και απα­γο­ρεύ­ο­ντας όλες τις δημό­σιες συγκε­ντρώ­σεις, με εξαί­ρε­ση τις εκκλη­σί­ες και τα τζαμιά. 

Μετά τον Απρί­λιο του 2020, η Ταν­ζα­νία στα­μά­τη­σε να δημο­σιεύ­ει επί­ση­μα στα­τι­στι­κά στοι­χεία για τον COVID-19. Μέχρι τότε είχαν ανα­φερ­θεί 509 θετι­κά κρού­σμα­τα, 21 θάνα­τοι και 183 απο­θε­ρα­πεί­ες, αριθ­μός επί­ση­μα αμε­τά­βλη­τος μέχρι σήμερα. 

Τον Ιού­νιο 2020, ο Πρό­ε­δρος της χώρας John Magufuli κήρυ­ξε τη χώρα απαλ­λαγ­μέ­νη από τον COVID-19 λόγω της παρέμ­βα­σης του Θεού!!

Στην συνέ­χεια με από­φα­σή του άνοι­ξαν όλα τα σχο­λεία και από τότε επί 10 μήνες δεν πάρ­θη­κε κανέ­να μέτρο και δεν ακο­λου­θεί­ται καμ­μία κατα­γρα­φή κρουσμάτων.

Ο Πρό­ε­δρος 56,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων δήλω­νε στα τέλη Ιανουα­ρί­ου του 2021.

“Πρέ­πει να παρα­μείνoυμε στα­θερoί. Οι εμβο­λια­σμοί είναι επι­κίν­δυ­νοι. Αν ο Λευ­κός ήταν σε θέση να βρει εμβο­λια­σμούς, θα έπρε­πε να είχε βρει έναν εμβο­λια­σμό για το AIDS μέχρι τώρα. 

Θα είχε βρει έναν εμβο­λια­σμό για την φυμα­τί­ω­ση μέχρι τώρα.

Θα είχε βρει έναν εμβο­λια­σμό για την ελο­νο­σία μέχρι τώρα. Θα είχε βρει έναν εμβο­λια­σμό για τον καρ­κί­νο μέχρι τώρα».

Στις 3 Φεβρουα­ρί­ου 2021, δημο­σιεύ­θη­κε μια εκτί­μη­ση για τη δια­νο­μή εμβο­λί­ων COVID-19 από την COVAX, διε­θνή συνερ­γα­σία που συμ­με­τέ­χει και ο ΠΟΥ για δίκαιη πρό­σβα­ση στα εμβό­λια. Η Ταν­ζα­νία δεν είναι στον κατά­λο­γο διανομής.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Ταν­ζα­νί­ας δεν σχο­λί­α­σε την απου­σία της ανκαί ρωτήθηκε.

Δεν είμα­στε ακό­μα πει­σμέ­νοι ότι αυτά τα εμβό­λια έχουν απο­δει­χθεί κλι­νι­κά ασφα­λή”, δήλω­νε στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου η υπουρ­γός Υγεί­ας της Ταν­ζα­νί­ας Dorothy Gwajima σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου, πλαι­σιω­μέ­νη από κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας χωρίς μάσκες.

Υπό το φως των καμε­ρών, η Gwajima και υπά­λη­λοι του Υπουρ­γεί­ου ήπιαν ένα παρα­σκεύ­α­σμα που περι­λαμ­βά­νει τζίν­τζερ, σκόρ­δο και λεμό­νια και εισέ­πνευ­σαν ατμό από βότα­να, προ­ά­γο­ντάς τα ως φυσι­κά μέσα για την κατα­πο­λέ­μη­ση του ιού!! 

Η Gwajima προει­δο­ποί­η­σε τους δημο­σιο­γρά­φους να μην ανα­φέ­ρο­νται σε ανε­πί­ση­μα στοι­χεία σχε­τι­κά με τον COVID-19 ή οποια­δή­πο­τε άλλη ασθένεια.

Οι λόγοι για τους οποί­ους η Ταν­ζα­νία αρνεί­ται τα εμβό­λια COVID-19 είναι ακα­τα­νό­η­τοι. Πιστεύω ότι η κυβέρ­νη­ση ανα­γκά­στη­κε να λάβει αυτή την από­φα­ση επει­δή είχε ήδη κηρύ­ξει την Ταν­ζα­νία χώρα απαλ­λαγ­μέ­νη από τον COVID-19″, δήλω­νε ο Zito Kabwe , αρχη­γός κόμ­μα­τος αντι­πο­λί­τευ­σης στο περιο­δι­κό The Lancet.

“Λυπά­μαι πολύ για τους άνδρες και τις γυναί­κες της χώρας μου”, έλε­γε ο Kabwe.

“Η κυβέρ­νη­ση έχει παραι­τη­θεί από το καθή­κον της να προ­στα­τεύ­σει τις ζωές του λαού και πρέ­πει να λογο­δο­τή­σει. Δεν μπο­ρώ να κατα­νο­ή­σω καθό­λου την κυβερ­νη­τι­κή προ­σέγ­γι­ση. Απλά την βλέ­πω σαν κάτι ακα­τά­λη­πτο και επικίνδυνο.”

tanzania1

“Η επι­στή­μη δεί­χνει πως ότι τα εμβό­λια λει­τουρ­γούν, δήλω­νε στο ίδιο περιο­δι­κό ο Matshidiso Moeti, επι­κε­φα­λής του Περι­φε­ρεια­κού Γρα­φεί­ου του ΠΟΥ για την Αφρι­κή κατά τη διάρ­κεια δια­δι­κτυα­κής συνέ­ντευ­ξης Τύπου, ο οποί­ος ενθάρ­ρυ­νε την Ταν­ζα­νία να προ­ε­τοι­μα­στεί για το εμβό­λιο, να θέσει σε εφαρ­μο­γή τα προ­λη­πτι­κά μέτρα για την προ­στα­σία του πλη­θυ­σμού της και να μοι­ρα­στεί δεδο­μέ­να σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση covid-19 με τον ΠΟΥ και τις γει­το­νι­κές χώρες”.

“Η Ταν­ζα­νία είναι μια κυρί­αρ­χη χώρα, δεν μπο­ρού­με να πάμε εκεί και να απο­σπά­σου­με δεδο­μέ­να”, δήλω­νε με την σει­ρά του ο John Nkengasong, διευ­θυ­ντής των Κέντρων Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των της Αφρι­κής, στο The Lancet κατά τη διάρ­κεια εβδο­μα­διαί­ας συνέ­ντευ­ξης Τύπου. Η Αφρι­κή πρέ­πει να συνερ­γα­στεί με ένα συνερ­γα­τι­κό πνεύ­μα για τον COVID-19 και η Ταν­ζα­νία θα πρέ­πει να επα­νε­ξε­τά­σει τη στά­ση της. Η μη συνερ­γα­σία είναι επι­κίν­δυ­νη για όλους”. 

Πριν από 4 ημέ­ρες απο­φά­σι­σε η κυβέρ­νη­ση της Ταν­ζα­νί­ας να δια­φο­ρο­ποι­ή­σει κάπως την θέση της και να πάρει κάποια μέτρα.

Εκτός από την τρι­ή­με­ρη περί­ο­δο προ­σευ­χής — η οποία έλη­ξε πριν λίγες μέρες — μια δήλω­ση από το υπουρ­γείο Υγεί­ας σημειώ­νει πως οι Ταν­ζα­νοί πρέ­πει επί­σης να ακο­λου­θούν μέτρα υγιει­νής όπως τα γνω­στά σε μας αυτο­νό­η­τα, συχνό πλύ­σι­μο των χεριών με τρε­χού­με­νο νερό και σαπού­νι και χρή­ση αντισηπτικών.

Επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι η χώρα δεν πρό­κει­ται να τεθεί σε κατά­στα­ση “κλει­σί­μα­τος”, το υπουρ­γείο Υγεί­ας ζητά από τους Ταν­ζα­νούς να ασκού­νται σωμα­τι­κά, να προ­στα­τεύ­ουν τους ηλι­κιω­μέ­νους, τους παχύ­σαρ­κους και τα άτο­μα με υπο­κεί­με­να νοσήματα.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­φέ­ρει ότι είναι και­ρός οι Ταν­ζα­νοί να ακο­λου­θούν δίαι­τες, ιδιαί­τε­ρα με λαχα­νι­κά και φρούτα.

Η χρή­ση παρα­δο­σια­κών μέσων προ­στα­σί­ας όπως έχουν κατα­γρα­φεί από το Συμ­βού­λιο Παρα­δο­σια­κής και Εναλ­λα­κτι­κής Πρα­κτι­κής Υγεί­ας πρέ­πει επί­σης να ληφθεί σοβα­ρά υπό­ψη, μετα­δί­δει το Quartz Afrika.

Δεν ανα­φέ­ρε­ται οτι­δή­πο­τε για χρή­ση μάσκας, εμβο­λια­σμό, τεστ, κατα­γρα­φή κρου­σμά­των, ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και άλλα μέτρα.

Η μικρή αλλα­γή στην στά­ση της κυβέρ­νη­σης δεν είναι καμ­μία εγγύ­η­ση ότι έχει ξεφύ­γει από τον εξω­φρε­νι­κό, σκο­τα­δι­στι­κό και επι­κίν­δυ­νο για τον λαό της δρόμο.

Ο Γ.Μαυρίκος Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΠΣΟ) σε αναρ­τη­σή του στο ΦΒ αναφέρει:

“Οι αρχές της Ταν­ζα­νί­ας είναι υπεύ­θυ­νες για την εγκα­τά­λει­ψη των εργα­ζο­μέ­νων και το λαού της Ταν­ζα­νί­ας χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας, ενη­μέ­ρω­ση και εμβολιασμό.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους της Ταν­ζα­νί­ας να ενι­σχύ­σουν τον αγώ­να τους για να πάρουν όλες τις απα­ραί­τη­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες και μέτρα σχε­τι­κά με την παν­δη­μία στη χώρα τους για δημό­σιο, δωρε­άν και σύγ­χρο­νο σύστη­μα Υγεί­ας και δωρε­άν και ασφα­λές εμβό­λιο για όλους”.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο