Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα μισά νοικοκυριά στη Βρετανία μείωσαν τα γεύματά τους

Εκα­τομ­μύ­ρια Βρε­τα­νοί παρα­λεί­πουν γεύ­μα­τα εξαι­τί­ας της αλμα­τώ­δους αύξη­σης των τιμών στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, ιδί­ως των τρο­φί­μων, που ώθη­σαν τον πλη­θω­ρι­σμό σε επί­πε­δο πάνω από το 10% τον περα­σμέ­νο μήνα, υπο­δει­κνύ­ει έρευ­να του οργα­νι­σμού Which? που δημο­σιεύ­ε­ται σήμερα.

Τα μισά νοι­κο­κυ­ριά στη Βρε­τα­νία μεί­ω­σαν τα γεύ­μα­τά τους, ανα­φέ­ρει ο Which?, ο οποί­ος διε­νήρ­γη­σε την έρευ­να σε δείγ­μα 3.000 προσώπων.

Σχε­δόν το ίδιο ποσο­στό λέει πως βρί­σκει δυσκο­λό­τε­ρο να τρώ­ει σωστά σε σύγκρι­ση με την περί­ο­δο πριν από την κρί­ση κι επι­λέ­γει ολο­έ­να πιο συχνά προ­μα­γει­ρε­μέ­να γεύ­μα­τα, για να μειώ­νει την κατα­νά­λω­ση αερί­ου ή ηλε­κτρι­κού ρεύματος.

Το 80% των προ­σώ­πων που συμ­με­τεί­χαν στην έρευ­να παρα­δέ­χε­ται πως βιώ­νει οικο­νο­μι­κές δυσκο­λί­ες. Πολ­λοί έχουν πάρει από­φα­ση ότι στο εξής θα στε­ρού­νται διά­φο­ρες λιχου­διές για να είναι σε θέση να αγο­ρά­ζουν τα απο­λύ­τως απαραίτητα.

Ο βρε­τα­νι­κός οργα­νι­σμός υπε­ρά­σπι­σης των κατα­να­λω­τών προει­δο­ποί­η­σε εξάλ­λου χθες Τετάρ­τη πως εκα­τομ­μύ­ρια νοι­κο­κυ­ριά δια­τρέ­χουν κίν­δυ­νο να περι­πέ­σουν σε ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, να μην είναι σε θέση να θερ­μαί­νο­νται επαρ­κώς αυτόν τον χει­μώ­να, μετά την από­φα­ση του νέου υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών να μειώ­σει κατά πολύ τη διάρ­κεια της εφαρ­μο­γής πλα­φόν στο κόστος της ενέργειας.

Ο Τζέ­ρε­μι Χαντ ακύ­ρω­σε μεγά­λο μέρος των δημο­σιο­νο­μι­κών μέτρων που ανα­κοί­νω­σε στα τέλη Σεπτεμ­βρί­ου ο προ­κά­το­χός του Κουά­ζι Κουάρ­τενγκ, ανα­μι­γνύ­ο­ντας τη μαζι­κή επι­χο­ρή­γη­ση στις δαπά­νες για την ενέρ­γεια νοι­κο­κυ­ριών κι επι­χει­ρή­σε­ων με μειώ­σεις φόρων ευρεί­ας κλίμακας.

Τα μέτρα, τα οποία επρό­κει­το να χρη­μα­το­δο­τη­θούν με δημό­σιο χρέ­ος και δεν θεω­ρή­θη­καν σωστά κοστο­λο­γη­μέ­να, προ­κά­λε­σαν θύελ­λα στις αγορές.

Ο κ. Χαντ μεί­ω­σε τη στή­ρι­ξη στα νοι­κο­κυ­ριά για το κόστος της ενέρ­γειας στους έξι μήνες από δυο χρό­νια, την ώρα που η τιμή του φυσι­κού αερί­ου έχει απο­γειω­θεί σε ετή­σια βάση, ειδι­κά μετά την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία την 24η Φεβρουαρίου.

Στο 10,1% σε ετή­σια βάση τον Σεπτέμ­βριο, ο πλη­θω­ρι­σμός στη Βρε­τα­νία είναι ο υψη­λό­τε­ρος μετα­ξύ των χωρών της G7 και ο υψη­λό­τε­ρος που έχει κατα­γρά­ψει η χώρα τα τελευ­ταία σαρά­ντα χρόνια.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο