Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία

Πεί­ρα από τη μετα­τρο­πή του υπο­στε­λε­χω­μέ­νου ΓΝΑ «Γ. Γεν­νη­μα­τάς» σε νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς χωρίς καμιά ουσια­στι­κή ενίσχυση

🔹 Εδώ και 3 περίπου βδομάδες το Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» (Γενικό Κρατικό) μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Η από­φα­ση αυτή πάρ­θη­κε εν μία νυκτί με εντο­λή του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, χωρίς φυσι­κά να γίνει καμία προ­ε­τοι­μα­σία για να μπο­ρέ­σει να αντα­πο­κρι­θεί ένα ήδη βαριά υπο­στε­λε­χω­μέ­νο νοσο­κο­μείο σε προ­σω­πι­κό και υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή, που είναι και από τα μεγα­λύ­τε­ρα του Λεκανοπεδίου.

🔹 Τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία μετατρέπονται ξανά σε νοσοκομεία μιας νόσου

Νοσοκομέιο Γεννηματάς Γενικό Κρατικό κινητοποιήσεις

Με από­φα­ση της διοί­κη­σης η μία Παθο­λο­γι­κή Κλι­νι­κή μετα­τρά­πη­κε σε κλι­νι­κή νοση­λεί­ας επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των, αφή­νο­ντας τις άλλες δύο Παθο­λο­γι­κές να επω­μι­στούν την υπό­λοι­πη λει­τουρ­γία, εφη­με­ρεύ­ο­ντας κάθε 8 αντί για κάθε 12 μέρες.

Η κατά­στα­ση για τις τρεις Παθο­λο­γι­κές Κλι­νι­κές ήταν ήδη από πριν τρα­γι­κή, αν όχι επι­κίν­δυ­νη. Για­τί όταν μια κλι­νι­κή έχει κατά μέσο όρο 25 κλί­νες, ενώ νοση­λεύ­ει 70 και 80 ασθε­νείς, οι οποί­οι φιλο­ξε­νού­νται είτε σε ράν­τζα είτε σε οποια­δή­πο­τε άλλη κλι­νι­κή οποιου­δή­πο­τε κτι­ρί­ου του νοσο­κο­μεί­ου, είναι λογι­κό η ασφά­λεια των ασθε­νών να πηγαί­νει περί­πα­το, καθώς η πλειο­ψη­φία των νοση­λευο­μέ­νων βρί­σκε­ται μακριά από τους θερά­πο­ντες ιατρούς.

Το γεγο­νός επο­μέ­νως ότι πάνε και συγ­χω­νεύ­ουν τις τρεις κλι­νι­κές σε δύο, για­τί επί της ουσί­ας για συγ­χώ­νευ­ση μιλά­με, γνω­ρί­ζο­ντας τις ελλεί­ψεις και την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα για ασθε­νείς και προ­σω­πι­κό, είναι από τη μεριά της κυβέρ­νη­σης, του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και της διοί­κη­σης έγκλη­μα προδιαγεγραμμένο.

Και ενώ μετρά­με λίγες μόνο μέρες ως νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς, το πράγ­μα φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα πού πάει. Μέσα σε λίγες μέρες οι 31 κλί­νες που είχαν σχε­δια­στεί για τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα σχε­δόν γέμισαν.
Μέσα σε 24 ώρες η ΜΕΘ του «Γ. Γεν­νη­μα­τάς», με 13 κρε­βά­τια, μετα­τρά­πη­κε σε ΜΕΘ COVID και τα άλλα περι­στα­τι­κά εκδιώ­χτη­καν άρον άρον σε διά­φο­ρες ΜΕΘ του ιδιω­τι­κού κυρί­ως τομέα, με το «αζη­μί­ω­το» φυσικά.

Ζού­με δηλα­δή και σε αυτό το νοσο­κο­μείο τη μετα­τρο­πή του συστή­μα­τος Υγεί­ας σε σύστη­μα μιας νόσου, όπως έγι­νε και κατά το πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας, όπου ασθε­νείς που αντι­με­τώ­πι­ζαν άλλα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας έμει­ναν ξεκρέ­μα­στοι εξαι­τί­ας της ανα­στο­λής μιας σει­ράς λει­τουρ­γιών του νοσο­κο­μεί­ου, όπως τα εξω­τε­ρι­κά ιατρεία και τα τακτι­κά χειρουργεία.

Επι­πλέ­ον, λόγω της μεγά­λης έλλει­ψης σε παθο­λό­γους, τις εφη­με­ρί­ες καλού­νται να καλύ­ψουν συνά­δελ­φοι από άλλες ειδι­κό­τη­τες, όπως ρευ­μα­το­λό­γοι και ενδο­κρι­νο­λό­γοι. Ενώ, παράλ­λη­λα, το αδια­νό­η­το και εξευ­τε­λι­στι­κό καθε­στώς των ράν­τζων συνε­χί­ζε­ται και τα μέσα προ­στα­σί­ας εξα­κο­λου­θούν να δίνο­νται με το στα­γο­νό­με­τρο. Καλού­μα­στε να βγά­λου­με εικο­σι­τε­τρά­ω­ρη εφη­με­ρία με μία χει­ρουρ­γι­κή μάσκα…

Πανδημία Αγώνας για την υγεία τη ζωή του λαού

🔹 Υπό το βάρος των τεράστιων ελλείψεων, υγειονομικοί και ασθενείς μένουν εκτεθειμένοι

Κάτω από το βάρος των τρα­γι­κών ελλεί­ψε­ων, η κυβέρ­νη­ση με τις πρά­ξεις της έρχε­ται να ακυ­ρώ­σει τα ίδια τα λεγό­με­νά της. Η κυβέρ­νη­ση, που δια­τυ­μπά­νι­ζε πως το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας έχει τάχα θωρα­κι­στεί με τις ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις (για­τί οι 402 επι­κου­ρι­κοί ιατροί που προ­σλή­φθη­καν είναι για την κυβέρ­νη­ση αρκε­τοί, κι ας μετρά­με αυτήν τη στιγ­μή 6.500 κενές οργα­νι­κές θέσεις ιατρών), που διά στό­μα­τος υφυ­πουρ­γού Κοντο­ζα­μά­νη δια­μή­νυε πως κατά το πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας προ­σλή­φθη­καν παρα­πά­νω ιατροί από αυτούς που χρειά­στη­καν, αρνεί­ται και σε αυτό το νοσο­κο­μείο να βγά­λει σε καρα­ντί­να το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, για­τί θα καταρ­ρεύ­σουν οι κλινικές!

Νοση­λευ­τι­κό και ιατρι­κό προ­σω­πι­κό στα Τμή­μα­τα Επει­γό­ντων Περι­στα­τι­κών, στην Καρ­διο­λο­γι­κή Κλι­νι­κή, στις Παθο­λο­γι­κές, στη Νευ­ρο­λο­γι­κή, τραυ­μα­τιο­φο­ρείς ήρθαν σε επα­φή με κρού­σμα­τα, ωστό­σο ελά­χι­στοι τέθη­καν σε καρα­ντί­να, έως κανέ­νας. Κανείς δεν γνω­ρί­ζει πότε μια κλι­νι­κή ανα­στέλ­λει το έργο της, ποιοι συνά­δελ­φοι πρέ­πει να βγουν σε καρα­ντί­να, πότε και αν απο­λυ­μαί­νε­ται ο χώρος.

Ηδη σε προ­σω­πι­κό μετρά­με 5 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στο δεύ­τε­ρο κύμα. Η κυβέρ­νη­ση, που όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα κου­νού­σε στο λαό το δάχτυ­λο, κλί­νο­ντας την «ατο­μι­κή ευθύ­νη» σε όλες τις πτώ­σεις, που συκο­φα­ντού­σε τη νεο­λαία ως βασι­κό υπαί­τιο της δια­σπο­ράς του ιού, κάνει και στα νοσο­κο­μεία τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα «λάστι­χο», όπως τα έκα­νε και στα σχο­λεία, όπου στοί­βα­ξε τους μαθη­τές σε 25άδες και παρα­πά­νω ανά τάξη, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς και στους χώρους δου­λειάς που στοι­βά­ζο­νται οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός κατά δεκά­δες και εκατοντάδες.

Και ανα­ρω­τιό­μα­στε: Οταν σε ένα χώρο λίγων τετρα­γω­νι­κών μέτρων υπο­δέ­χε­σαι όλα τα ύπο­πτα κρού­σμα­τα και τα ανα­γκά­ζεις να περι­μέ­νουν το απο­τέ­λε­σμα του τεστ για 2 ώρες και τελι­κά θετι­κοί ασθε­νείς συγ­χρω­τί­ζο­νται με αρνη­τι­κούς, δεν μετα­τρέ­πεις το νοσο­κο­μείο σε υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα; Οταν τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα περ­νούν από τους κοι­νούς δια­δρό­μους για να κάνουν ακτι­νο­γρα­φία, δεν θέτεις σε κίν­δυ­νο τη ζωή των υπό­λοι­πων ασθε­νών και των εργα­ζο­μέ­νων; Και επει­δή το βαρέ­λι τους δεν έχει πάτο, επει­δή αντι­με­τω­πί­ζουν τους υγειο­νο­μι­κούς ως αριθ­μούς που απλά γεμί­ζουν βάρ­διες και εφη­με­ρί­ες και την υγεία των ασθε­νών ως «κόστος», έχουν το θρά­σος και μετα­κι­νούν το προ­σω­πι­κό που… «περισ­σεύ­ει» στο «Σωτη­ρία».

Στις παρα­πά­νω εξε­λί­ξεις έρχε­ται να προ­στε­θεί το γεγο­νός ότι μια σει­ρά από νοσο­κο­μεία που συνε­φη­μέ­ρευαν με το «Γεν­νη­μα­τά» εξαι­ρέ­θη­καν από το σύστη­μα εφη­μέ­ρευ­σης ως νοσο­κο­μεία αναφοράς.

Και πώς αντι­με­τω­πί­ζε­ται η παρα­πά­νω κατά­στα­ση; Κρύ­βο­ντας τη σκό­νη κάτω από το χαλί και προ­σπα­θώ­ντας να «καλυ­φθούν» κενά και ανε­πάρ­κειες μετα­κι­νώ­ντας προ­σω­πι­κό από κλι­νι­κή σε κλι­νι­κή, χωρίς να ελέγ­χε­ται το προ­σω­πι­κό με τακτι­κά τεστ και χωρίς να βγαί­νει σε καρα­ντί­να όταν εκτί­θε­ται σε επα­φή με κρού­σμα­τα; Εξα­να­γκά­ζο­ντας τους ιατρούς σε υπε­ρε­φη­μέ­ρευ­ση και το νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό σε παρα­πά­νω βάρ­διες καθι­στώ­ντας τα ρεπό είδος πολυ­τε­λεί­ας; Εδώ και ένα μήνα, για παρά­δειγ­μα, οι ειδι­κευό­με­νοι της Β’ Παθο­λο­γι­κής μετρά­νε έκα­στος 0 ρεπό!

🔹  Ας αφήσουν τα τιτιβίσματα και να ικανοποιήσουν τα κρίσιμα αιτήματα των υγειονομικών

Μας προ­κα­λούν αγα­νά­κτη­ση και ανη­συ­χία η ανε­παρ­κέ­στα­τη προ­ε­τοι­μα­σία του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας από την κυβέρ­νη­ση για το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας, η σπα­τά­λη του χρό­νου που κερ­δή­θη­κε από το πρώ­το κύμα με την πει­θαρ­χία και τις θυσί­ες όλου του λαού.

Από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, του­λά­χι­στον δηλα­δή εδώ και 7 μήνες, οι υγειο­νο­μι­κοί που είναι στην πρώ­τη γραμ­μή φωνά­ζουν πως οι κατε­πεί­γου­σες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, η μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων, η επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα τώρα, τα επαρ­κή μέτρα προ­στα­σί­ας, είναι τα μόνα επαρ­κή όπλα για να δώσου­με τη μάχη αυτή με αξιο­πρέ­πεια και ασφά­λεια για εμάς και τους ασθε­νείς. Ιατροί, νοση­λευ­τές και λοι­ποί υγειο­νο­μι­κοί, που αγω­νί­ζο­νται διεκ­δι­κώ­ντας ένα σύστη­μα Υγεί­ας που να αντα­πο­κρί­νε­ται στις ανά­γκες του λαού και τις δυνα­τό­τη­τες που προ­σφέ­ρουν η επι­στή­μη και η τεχνο­λο­γία τον 21ο αιώ­να, που βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή της δου­λειάς και του αγώ­να, αυτό απαι­τούν μέσα από απο­φά­σεις δεκά­δων σωμα­τεί­ων εργα­ζο­μέ­νων στα νοσο­κο­μεία και της Ομο­σπον­δί­ας Νοσο­κο­μεια­κών Γιατρών.

Ας αφή­σει λοι­πόν η κυβέρ­νη­ση τα τιτι­βί­σμα­τα περί «ετοι­μό­τη­τας», τις εικο­νι­κές προ­σλή­ψεις, τη δήθεν ανά­πτυ­ξη κλι­νών ΜΕΘ και ας μας ακού­σει μία φορά.


Γεωρ­γία ΦΙΛΙΠΠΑ
Επι­κου­ρι­κή παθο­λό­γος, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο