Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΕ Λάρισας ΚΚΕ: Μέτρα στήριξης των κατοίκων της Νέας Σμύρνης, των νοσοκομείων και των δομών Υγείας

Τη λήψη άμε­σων μέτρων στή­ρι­ξης των κατοί­κων της Ν.Σμύρνης και ενί­σχυ­ση των νοσο­κο­μεί­ων και των δομών υγεί­ας της πόλης απαι­τεί η ΤΕ Λάρι­σας του ΚΚΕ με αφορ­μή την καρα­ντί­να στην οποία τέθη­κε ο οικι­σμός των Ρομά. Συγκε­κρι­μέ­να, σε ανα­κοί­νω­σή της αναφέρει:

«Οι εξε­λί­ξεις στη συνοι­κία της Ν. Σμύρ­νης, που έχει τεθεί σε καρα­ντί­να, μετά το μεγά­λο ποσο­στό των επι­βε­βαιω­μέ­νων περι­στα­τι­κών του κορο­νοϊ­ού, ανα­δει­κνύ­ουν την ανά­γκη, οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα να απαι­τή­σουν απο­φα­σι­στι­κά απ’ την κυβέρ­νη­ση, τα απα­ραί­τη­τα μέτρα περιο­ρι­σμού (καρα­ντί­να) που πάρ­θη­καν για τη μη περαι­τέ­ρω δια­σπο­ρά του ιού, να συν­δυα­στούν άμε­σα  με απα­ραί­τη­τα μέτρα στή­ρι­ξης  των νοσο­κο­μεί­ων και των δομών υγεί­ας σε πρω­το­βάθ­μιο επί­πε­δο, όσο και με μέτρα στή­ρι­ξης των κατοί­κων της συνοι­κί­ας,  ώστε να αντε­πε­ξέλ­θουν στις δύσκο­λες αυτές συν­θή­κες. Κάτι το οποίο η κυβέρ­νη­ση έχει απο­δεί­ξει εδώ και ημέ­ρες ότι απο­φεύ­γει όπως «ο διά­βο­λος το λιβά­νι» παρα­πέ­μπο­ντας για ακό­μη μία φορά στο θέμα της ατο­μι­κής ευθύ­νης, που δεν την αρνού­μα­στε, όμως αυτή εμπε­δώ­νε­ται όταν ένα κρά­τος ανα­λαμ­βά­νει την δική του πρω­ταρ­χι­κή ευθύνη.

Ταυ­τό­χρο­να χρειά­ζε­ται ο λαός της πόλης να προ­βλη­μα­τι­στεί για το γεγο­νός ότι, δια­χρο­νι­κά οι κυβερ­νή­σεις και οι τοπι­κές αρχές ευθύ­νο­νται για τις άσχη­μες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης και την υπο­βάθ­μι­ση των όρων ζωής στη συγκε­κρι­μέ­νη συνοι­κία και για  τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει η Ρομά κοι­νό­τη­τα, που  υπάρ­χει στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή  εδώ και πολ­λά χρό­νια και εξα­κο­λου­θεί να παρα­μέ­νει μέσα σε ένα χώρο που δεν πλη­ρού­νται στοι­χειώ­δεις κανό­νες υγιει­νής, χωρίς ολο­κλη­ρω­μέ­νες υπο­δο­μές ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, ύδρευ­σης και απο­χέ­τευ­σης.   Αλή­θεια το σύν­θη­μα «μένου­με σπί­τι» τι σημαί­νει για αυτές τις πολυ­με­λείς οικο­γέ­νειες με τις παρα­πά­νω συν­θή­κες; Τα κρο­κο­δεί­λια δάκρυα και η επί­κλη­ση της προ­στα­σί­ας της συγκε­κρι­μέ­νης κοι­νό­τη­τας, με αφορ­μή και την πρό­σφα­τη παγκό­σμια μέρα των Ρομά  δεν πρέ­πει να ξεγε­λά­σουν κανέ­να. Αντί­στοι­χα να μην βρουν έδα­φος –να απο­μο­νω­θούν οι διά­φο­ρες ρατσι­στι­κές φωνές.

Ο λαός της πόλης  να προ­βλη­μα­τι­στεί και να ανα­ρω­τη­θεί, ποιος ευθύ­νε­ται –αν όχι οι κυβερ­νή­σεις- που πανελ­λα­δι­κά αλλά και στην πόλη παρα­μέ­νουν οι τρα­γι­κές ελλεί­ψεις του συστή­μα­τος Υγεί­ας, που ήταν γνω­στές πριν από την εμφά­νι­ση του κορονοϊού;

Το ΚΚΕ δεν παρι­στά­νει τον εκ των υστέ­ρων προ­φή­τη. Έχει εδώ και χρό­νια ξεκά­θα­ρες θέσεις  για τα παρα­πά­νω ζητή­μα­τα που αφο­ρούν τόσο τη στα­θε­ρή και αμέ­ρι­στη υπο­στή­ρι­ξη του στα δίκαια αιτή­μα­τά τους και στην αντι­με­τώ­πι­ση κάθε μορ­φής δια­κρί­σε­ων σε βάρος τους, όσο και για τα ζητή­μα­τα της δημό­σιας υγεί­ας, της ποιό­τη­τας ζωής των εργαζομένων.

Άμε­σα η κυβέρ­νη­ση, οι τοπι­κές αρχές να πάρουν τα εξής μέτρα ουσια­στι­κής προ­στα­σί­ας που έχει ανά­γκη ο λαός:

  • Πλή­ρης ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη με τη διά­θε­ση του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού για την καθη­με­ρι­νή παρα­κο­λού­θη­ση της υγεί­ας των κατοί­κων της συνοι­κί­ας. Να υπάρ­χει σε μόνι­μη βάση κινη­τή μονά­δα υγεί­ας. Να συστα­θούν κλι­μά­κια για­τρών που θα επι­σκε­φθούν τα σπί­τια των κατοί­κων για εξε­τά­σεις, για να δια­πι­στω­θεί άμε­σα αν υπάρ­χουν επι­πλέ­ον  κρού­σμα­τα, ώστε να απο­μο­νω­θούν και να ακο­λου­θη­θούν οι ιατρι­κές οδηγίες
  • Να ενι­σχυ­θεί τώρα η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας. Να γίνει 24ωρη η λει­τουρ­γία όλων των μονά­δων Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας που βρί­σκο­νται κοντά στη συνοικία.
  • Σε σπί­τια  Ρομά, που δεν έχουν φως και νερό, να μετα­κι­νη­θούν οι άνθρω­ποι σε ασφα­λείς χώρους, ώστε να έχουν τα βασι­κά αγα­θά, φως, νερό και απο­χέ­τευ­ση.  Να εξα­σφα­λι­σθεί η μετα­κί­νη­σή τους σε ξενώ­νες ή άλλες δομές φιλοξενίας.
  • Να παρα­σχε­θούν άμε­σα βυτία νερού, όπου δεν υπάρ­χει πρό­σβα­ση στο κύριο αυτό αγα­θό πρώ­της ανάγκης.
  • Να εξα­σφα­λι­στεί η τρο­φο­δο­σία αλλά και η παρο­χή ειδών πρώ­της ανά­γκης προς τους κατοί­κους της συνοι­κί­ας.  Να παρα­σχε­θούν δωρε­άν μάσκες, αντι­ση­πτι­κά, γάντια, χλω­ρί­νες και σαπούνια.
  • Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος να μη μεί­νει απλή­ρω­τος, να εξα­σφα­λι­στεί ειδι­κή άδεια για όσο χρειαστεί.
  • Για όσο διά­στη­μα χρεια­στεί, να ανα­στα­λούν προς το Δημό­σιο, τις τρά­πε­ζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλει­στη­ρια­σμοί και οι κατα­σχέ­σεις, κάθε είδους μέτρο ανα­γκα­στι­κής είσπρα­ξης, οι δια­κο­πές ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και νερού για όλους τους εργα­ζό­με­νους, τους συντα­ξιού­χους, αλλά και για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, με προ­τε­ραιό­τη­τα σε όσους έχουν ετή­σιο εισό­δη­μα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Να εξα­σφα­λι­στεί η κάλυ­ψη του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος στους παρα­γω­γούς που βγαί­νουν στις λαϊ­κές αγο­ρές όλης της Θεσ­σα­λί­ας, που έχουν κλείσει
  • Να παρ­θούν μέτρα για την εξέ­τα­ση της υγεί­ας των εργα­ζό­με­νων  που δού­λευαν στην συγκε­κρι­μέ­νη συνοι­κία, πχ σού­περ μάρκετ.

Ταυ­τό­χρο­να απαι­τεί­ται να εντα­θεί η διεκ­δί­κη­ση για άμε­ση μαζι­κή πρό­σλη­ψη για­τρών όλων των ειδι­κο­τή­των και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού με μόνι­μη και πλή­ρη απα­σχό­λη­ση, ώστε να καλυ­φθούν οι ανά­γκες στα δημό­σια νοσο­κο­μεία και τις δομές πρω­το­βάθ­μιας υγεί­ας στη Θεσ­σα­λία. Η επί­τα­ξη άμε­σα των χει­ρουρ­γεί­ων, των ΜΕΘ, των δια­γνω­στι­κών και των εργα­στη­ρια­κών κέντρων των ιδιω­τι­κών νοση­λευ­τι­κών ιδρυ­μά­των με το προ­σω­πι­κό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώ­τες για­τρούς. Η επαρ­κής στε­λέ­χω­ση της υπη­ρε­σί­ας «Βοή­θεια στο Σπί­τι», των Κοι­νω­νι­κών και Υγειο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών της περι­φέ­ρειας και του δήμου».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο