Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΕ Χανίων ΚΚΕ: Το κύκλωμα εμπορίας βρεφών αποδεικνύει τη σαπίλα ενός συστήματος που προσκυνάει το κέρδος

«Τα δημο­σιεύ­μα­τα για το κύκλω­μα για­τρών στα Χανιά, που σχε­τί­ζε­ται με παρά­νο­μες υιο­θε­σί­ες, εμπο­ρία βρε­φών και άλλα, απο­δει­κνύ­ουν για μια ακό­μη φορά τη σαπί­λα που ανα­δύ­ε­ται από ένα σύστη­μα που προ­σκυ­νά­ει το κέρ­δος και ανά­γει κάθε λαϊ­κή ανά­γκη σε εμπό­ρευ­μα», τονί­ζει η ΤΕ Χανί­ων του ΚΚΕ με αφορ­μή τις απο­κα­λύ­ψεις για το κύκλω­μα για­τρών στα Χανιά.

Προ­σθέ­τει ότι «Η δρα­στη­ριό­τη­τα τέτοιων κυκλω­μά­των είναι απο­τέ­λε­σμα των ίδιων των παρεμ­βά­σε­ων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά, με τελευ­ταίο τον νόμο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, ο οποί­ος εδραί­ω­σε την ήδη εκτε­τα­μέ­νη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση που κυριαρ­χεί στη δια­δι­κα­σία της Ιατρι­κώς Υπο­βοη­θού­με­νης Ανα­πα­ρα­γω­γής, υπο­βοη­θώ­ντας στην ουσία “και με τον νόμο” τα κέρ­δη των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον συγκε­κρι­μέ­νο κλά­δο και όχι τις γυναίκες».

Η ΤΕ Χανί­ων επι­ση­μαί­νει τέλος πως «Οι γυναί­κες, τα νέα ζευ­γά­ρια, συνο­λι­κά το λαϊ­κό κίνη­μα έχουν τη δύνα­μη με την οργα­νω­μέ­νη πάλη τους να επι­βά­λουν την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών για δωρε­άν κάλυ­ψη όλων των εξό­δων της ιατρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής όπως και του οικο­γε­νεια­κού προ­γραμ­μα­τι­σμού, του προ­γεν­νη­τι­κού ελέγ­χου, του τοκε­τού. Για την ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη της νέας μητέ­ρας και του νεο­γνού στο πλαί­σιο ενός δημό­σιου και δωρε­άν συστή­μα­τος Υγεί­ας, χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δράση».

Εξαρ­θρώ­θη­κε από την ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα παρά­νο­μων υιοθεσιών

Εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, τα μέλη της οποί­ας δρα­στη­ριο­ποιού­νταν στην κατ’ επάγ­γελ­μα εμπο­ρία ανθρώ­πων μέσω της «βιο­μη­χα­νο­ποί­η­σης γεν­νή­σε­ων», εκμε­ταλ­λευό­με­νοι γυναί­κες, ως δότριες ωαρί­ων ή παρέν­θε­τες μητέ­ρες, σε παρά­νο­μες υιο­θε­σί­ες βρε­φών καθώς και στην εξα­πά­τη­ση ασθε­νών με εικο­νι­κές ιατρι­κές πρά­ξεις, εξαρ­θρώ­θη­κε από το Τμή­μα Αντι­με­τώ­πι­σης Οργα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος της Γενι­κής Περι­φε­ρεια­κής Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Κρήτης.

Σύμ­φω­να με επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση από την ΕΛ.ΑΣ , για την απο­δό­μη­ση της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τις πρω­ι­νές ώρες χθες, Τρί­τη 8 Αυγού­στου 2023, ευρεί­ας κλί­μα­κας αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση σε Κρή­τη, Αθή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη, με τη συμ­με­το­χή αστυ­νο­μι­κών του Τμή­μα­τος Αντι­με­τώ­πι­σης Οργα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος Κρή­της, της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λεί­ας Χανί­ων, της Υπο­διεύ­θυν­σης Ναρ­κω­τι­κών Αττι­κής, της Υπο­διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Οργα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος και Εμπο­ρί­ας Ανθρώ­πων Θεσ­σα­λο­νί­κης, της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λεί­ας Αικα­τε­ρί­νης, του Τμή­μα­τος Ψηφια­κών Πει­στη­ρί­ων της Διεύ­θυν­σης Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευ­νών του Αρχη­γεί­ου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, με τη συν­δρο­μή και του ΣΔΟΕ.

Κατά τη διάρ­κεια της επι­χεί­ρη­σης σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, συνε­λή­φθη­σαν οχτώ μέλη της οργά­νω­σης, μετα­ξύ των οποί­ων τα δύο αρχη­γι­κά, καθώς και ένα άτο­μο, μη μέλος, ενώ στη δικο­γρα­φία περι­λαμ­βά­νο­νται ακό­μα δύο άτο­μα, τα στοι­χεία των οποί­ων έχουν ταυ­το­ποι­η­θεί και αναζητούνται.

Σε βάρος τους σχη­μα­τί­σθη­κε δικο­γρα­φία για κατά περί­πτω­ση- συγκρό­τη­ση και έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, εμπο­ρία ανθρώ­πων, μεσο­λά­βη­ση σε υιο­θε­σία ανη­λί­κου κατ’ επάγ­γελ­μα, παρα­βά­σεις του νόμου περί εφαρ­μο­γής της ιατρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής, πλα­στο­γρα­φία, δια­τά­ρα­ξη οικο­γε­νεια­κής τάξης, απά­τη, σωμα­τι­κή βλά­βη και παρά­βα­ση της νομο­θε­σί­ας για τα ναρκωτικά.

Προη­γή­θη­κε κατάλ­λη­λη αξιο­ποί­η­ση πλη­ρο­φο­ρια­κών στοι­χεί­ων και από την επα­κό­λου­θη, μεθο­δι­κή έρευ­να, προ­έ­κυ­ψε ότι τα μέλη της οργά­νω­σης, είχαν εντα­χθεί σε αυτή με συγκε­κρι­μέ­νη ιεραρ­χι­κή δομή, έχο­ντας διαρ­κή και πολυ­ε­τή παρά­νο­μη δρά­ση στην εμπο­ρία ωαρί­ων, σε εξω­σω­μα­τι­κές γονι­μο­ποι­ή­σεις καθώς και σε υιο­θε­σί­ες βρεφών.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, έχο­ντας ως χώρο της παρά­νο­μης δρά­σης τους κέντρο γονι­μό­τη­τας σε περιο­χή της Κρή­της, τα δύο αρχη­γι­κά μέλη-διευ­θυ­ντές της κλι­νι­κής, στρα­το­λο­γού­σαν «μεσί­τριες» σε Κρή­τη, Θεσ­σα­λο­νί­κη αλλά και στο εξω­τε­ρι­κό, με σκο­πό να εντο­πί­σουν και να απο­σπά­σουν τη συναί­νε­ση από ευά­λω­τες αλλο­δα­πές γυναί­κες ώστε να τις μετα­φέ­ρουν στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας και να τις εκμε­ταλ­λευ­τούν ως δότριες ωαρί­ων ή παρέν­θε­τες μητέρες.

Στη συνέ­χεια, το δίκτυο «μεσι­τριών» μετέ­φε­ρε στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας τις αλλο­δα­πές γυναί­κες ώστε μέσω της εκμε­τάλ­λευ­σης αυτών να ικα­νο­ποι­ή­σουν αιτή­μα­τα «πελα­τών» της οργά­νω­σης απ’ όλο τον κόσμο (ζευ­γά­ρια τα οποία δεν μπο­ρού­σαν να τεκνο­ποι­ή­σουν, μονα­χι­κοί άνδρες ή ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια), που δεν πλη­ρού­σαν τις νόμι­μες προϋποθέσεις.

Ακο­λού­θως οι γυναί­κες είτε υπο­βάλ­λο­νταν σε ειδι­κή θερα­πεία ως δότριες ωαρί­ων, τα οποία χρη­σι­μο­ποιού­νταν σε μεθό­δους εξω­σω­μα­τι­κής γονι­μο­ποί­η­σης, αλλά και σε προ­γράμ­μα­τα παρέν­θε­της μητρό­τη­τας είτε εντάσ­σο­νταν σε ελεγ­χό­με­νους χώρους που χρη­σι­μο­ποιού­σε η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, με σκο­πό να κυο­φο­ρή­σουν σε περι­βάλ­λον εργα­σια­κής εκμε­τάλ­λευ­σης κατά παρέκ­κλι­ση της σχε­τι­κής νομο­θε­σί­ας (υπέρ­βα­ση ορί­ου ηλι­κί­ας, πλα­στές δικα­στι­κές απο­φά­σεις, ανα­κρι­βές, ελλι­πές ή ανύ­παρ­κτο ιατρι­κό ιστο­ρι­κό) και εν συνε­χεία, ένα­ντι αμοι­βής, να παρα­δώ­σουν τα βρέ­φη. Σε κάποιες περι­πτώ­σεις, πριν οι γυναί­κες χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ως παρέν­θε­τες μητέ­ρες, τις εκμε­ταλ­λεύ­ο­νταν περαι­τέ­ρω, λαμ­βά­νο­ντας και από αυτές ωάρια.

Για να πετύ­χουν τον σκο­πό τους, τα μέλη της οργά­νω­σης, προ­έ­βαι­ναν σε πλή­θος επι­μέ­ρους εγκλη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων και συγκε­κρι­μέ­να κατάρ­τι­ζαν πλα­στά δικαιο­λο­γη­τι­κά με σκο­πό την έκδο­ση δικα­στι­κής από­φα­σης, για άτο­μα τα οποία δεν πλη­ρού­σαν τις νόμι­μες προ­ϋ­πο­θέ­σεις και σε συνερ­γα­σία με κλι­νι­κές, ιατρι­κά εργα­στή­ρια και ιατρούς, παρα­ποιού­σαν κατα­χω­ρή­σεις ωολη­ψιών, παρα­ποιού­σαν ιατρι­κά έγγρα­φα, κατάρ­τι­ζαν εικο­νι­κά μισθω­τή­ρια και εικο­νι­κά σύμ­φω­να συμβίωσης.

Παράλ­λη­λα, σε περι­στα­τι­κά ενδια­φε­ρό­με­νων γονέ­ων από χώρες όπου απα­γο­ρευό­ταν η δια­δι­κα­σία από­κτη­σης τέκνου μέσω παρέν­θε­της μητέ­ρας, δήλω­ναν τις γεν­νή­σεις ως υιοθεσίες.

Επι­πλέ­ον, δια­πι­στώ­θη­κε ότι, ενερ­γού­σαν ως μεσο­λα­βη­τές σε παρά­νο­μες υιο­θε­σί­ες βρε­φών ένα­ντι χρη­μα­τι­κού ανταλ­λάγ­μα­τος ενώ προ­έ­βαι­ναν και στη συστη­μα­τι­κή εξα­πά­τη­ση γυναι­κών ισχυ­ρι­ζό­με­νοι ψευ­δώς ότι υπέ­βα­λαν αυτές σε πρά­ξη εμβρυομεταφοράς.

Τα μέλη της οργά­νω­σης είχαν οργα­νω­θεί έχο­ντας δια­κρι­τούς ρόλους, ως ακολούθως:

Αρχη­γός και συντο­νι­στής της ομά­δας ήταν 73χρονος ημε­δα­πός ιατρός, ιδρυ­τής και δια­χει­ρι­στής της κλι­νι­κής. Κατεύ­θυ­νε τις «μεσί­τριες» και επό­πτευε την νομι­κή διεκ­πε­ραί­ω­ση των προ­γραμ­μά­των παρέν­θε­της μητρό­τη­τας ενώ καθο­δη­γού­σε τα υπό­λοι­πα μέλη προ­κει­μέ­νου να εναρ­μο­νί­σουν τα στοι­χεία που θα περι­λαμ­βά­νο­νταν στην εκά­στο­τε από­φα­ση με την ακο­λου­θού­με­νη από αυτούς έκνο­μη δια­δι­κα­σία. Επί­σης, με χρή­μα­τα της οργά­νω­σης χρη­μα­το­δο­τού­σε τη μίσθω­ση οικιών σε περιο­χή της Κρή­της για προ­σω­ρι­νή στέ­γα­ση των κυο­φό­ρων.44χρονος ημε­δα­πός, δεύ­τε­ρος στην ιεραρ­χία, ο οποί­ος λάμ­βα­νε οδη­γί­ες μόνο από τον αρχη­γό. Ο ρόλος του ήταν να επο­πτεύ­ει, να κατευ­θύ­νει και να συντο­νί­ζει τα καθή­κο­ντα και τις δρά­σεις των άλλων μελών. Επί­σης, ενερ­γού­σε ιατρι­κές πρά­ξεις στα θύμα­τα εμπο­ρί­ας ανθρώ­πων και προ­έ­βαι­νε σε παρα­ποι­η­μέ­νες κατα­χω­ρή­σεις των ωολη­ψιών στο Μητρώο Δοτριών.

Μια 44χρονη και μια 37χρονη είχαν ως βασι­κή αρμο­διό­τη­τα να επι­βλέ­πουν, να μετα­φέ­ρουν, να φρο­ντί­ζουν για την δια­μο­νή και την κατα­βο­λή των νομι­μο­φα­νών αμοι­βών καθώς και να χορη­γούν τα φάρ­μα­κα στις παρέν­θε­τες μητέ­ρες. Η 37χρονη λει­τουρ­γού­σε επί­σης ως μεσί­τρια ενώ η 44χρονη διεκ­πε­ραί­ω­νε τη σύνα­ψη εικο­νι­κών μισθω­τη­ρί­ων, την πλα­στο­γρά­φη­ση δικα­στι­κών υπο­θέ­σε­ων κ.λπ. Η αμοι­βή τους για κάθε παρέν­θε­τη μητέ­ρα που εισή­γα­γαν στη δια­δι­κα­σία ξεκι­νού­σε από 5.000 ευρώ και η μηνιαία αμοι­βή για την επο­πτεία τους από το δικα­στή­ριο έως και τον τοκε­τό από 300–600 ευρώ. Μια 41χρονη ημε­δα­πή ως βοη­θός εμβρυο­λό­γου συμ­με­τεί­χε από κοι­νού με τον 44χρονο υπαρ­χη­γό σε ωολη­ψί­ες γενε­τι­κού υλι­κού καθώς και σε εμβρυο­με­τα­φο­ρές στα σώμα­τα γυναι­κών. Επι­πλέ­ον, ασχο­λού­νταν με την εξεύ­ρε­ση ενδια­φε­ρό­με­νων άτε­κνων και ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών από την Ιτα­λία, με την συγκέ­ντρω­ση των απα­ραί­τη­των δικαιο­λο­γη­τι­κών καθώς και με τη παρο­χή της πατρι­κής της οικί­ας για δια­μο­νή των παρέν­θε­των μητέ­ρων και δοτριών.

Επί­σης, από τις εικο­νι­κές πρά­ξεις εμβρυο­με­τα­φο­ράς το παρά­νο­μο όφε­λος ξεπερ­νά κατά πολύ τις 120.000 ευρώ.

Σε έρευ­νες που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε οικί­ες βρέ­θη­καν και κατα­σχέ­θη­καν συνο­λι­κά πλή­θος εγγρά­φων (δικα­στι­κών απο­φά­σε­ων, ιατρι­κών φακέ­λων, συμ­φώ­νων συμ­βί­ω­σης, ιδιω­τι­κών συμ­φω­νη­τι­κών), πλή­θος ψηφια­κών πει­στη­ρί­ων (usb, σκλη­ροί δίσκοι, στοι­χεία τηλε­φω­νί­ας), χει­ρό­γρα­φες σημειώ­σεις και ατζέ­ντες που επι­βε­βαί­ω­ναν τις «νομι­μο­φα­νείς» κατα­βο­λές των χρη­μά­των στα θύμα­τα εμπο­ρί­ας, 90.475 ευρώ ως προ­ερ­χό­με­νο από εγκλη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, προ­πλη­ρω­μέ­νες κάρ­τες καθώς και μικρο­πο­σό­τη­τα κοκαΐνης.

Στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης, εντο­πί­στη­καν 30 αλλο­δα­πές γυναί­κες, δότριες ωαρί­ων ή έγκυ­ες γυναί­κες με τη δια­δι­κα­σία της παρέν­θε­της μητρό­τη­τας, οι οποί­ες εξε­τά­σθη­καν παρου­σία ψυχο­λό­γου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας. Επι­πλέ­ον, ενη­με­ρώ­θη­κε ο διε­θνής μη κερ­δο­σκο­πι­κός και μη κυβερ­νη­τι­κός οργα­νι­σμός Α21, αρμό­διος φορέ­ας για την φρο­ντί­δα και ενί­σχυ­ση των θυμά­των εμπο­ρί­ας, ο οποί­ος απέ­στει­λε κλι­μά­κιο στή­ρι­ξης — δια­χεί­ρι­σης των γυναικών.

Παράλ­λη­λα, ενη­με­ρώ­θη­κε η Εθνι­κή Αρχή Ιατρι­κώς Υπο­βοη­θού­με­νης Ανα­πα­ρα­γω­γής για τις δικές της περαι­τέ­ρω ενέρ­γειες, ενώ από το ΣΔΟΕ διε­νερ­γεί­ται οικο­νο­μι­κός και φορο­λο­γι­κός έλεγ­χος, καθώς και έρευ­να για άλλες δρα­στη­ριό­τη­τες της εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Οι συλ­λη­φθέ­ντες οδη­γού­νται στην αρμό­δια εισαγ­γε­λι­κή Αρχή, ενώ το προ­α­να­κρι­τι­κό έργο για την εξα­κρί­βω­ση του πλή­ρους εύρους της εγκλη­μα­τι­κής τους δρα­στη­ριό­τη­τας συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο