Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Την τελευταία του πνοή στα Ιμαλάια άφησε ο κορυφαίος ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης

Την τελευ­ταία του πνοή άφη­σε  στο βου­νό Ντα­ου­λα­γκί­ρι, που ανή­κει στην ορο­σει­ρά των Ιμα­λα­ΐ­ων ο κορυ­φαί­ος Έλλη­νας ορει­βά­της Αντώ­νης Συκά­ρης. Ο 60χρονος ορει­βά­της, άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή ενώ κατέ­βαι­νε από το όρος.

Ο έμπει­ρος ορει­βά­της βρι­σκό­ταν σε υψό­με­τρο 7.400 μέτρων αλλά στις 4 το ξημέ­ρω­μα ώρα Νεπάλ άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή ύστε­ρα από τερά­στια σωμα­τι­κή και ψυχι­κή προ­σπά­θεια και έλλει­ψη πρό­σθε­του οξυγόνου.

Αυτή ήταν η έκτη προ­σπά­θεια και ξεκί­νη­σε στις 24 Μαρ­τί­ου 2022.

Ο Αντώ­νης Συκά­ρης είχε σκαρ­φα­λώ­σει με επι­τυ­χία στις εξής ορο­σει­ρές: Everest 8.848m, Kanchenjunga 8.586m, Loche 8.516m, Manaslu 8.163m και στην Annapurna 8.091m.

Στο βου­νό Ντα­ου­λα­γκί­ρι τα τελευ­ταία 70 χρό­νια, 580 ορει­βά­τες έχουν κατα­φέ­ρει να δουν τη θέα από την κορυ­φή του, ενώ 90 ορει­βά­τες, έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο Dhaulagiri, εκτός από τις χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και την υπο­ψία του περι­βάλ­λο­ντος, ο μεγα­λύ­τε­ρος κίν­δυ­νος προ­έρ­χε­ται από τις χιονοστιβάδες.

Στα 32 χρό­νια της ορει­βα­τι­κής του ζωής, ο Αντώ­νης Συκά­ρης ανέ­βη­κε  με επι­τυ­χία 170 κορυ­φές στο εξω­τε­ρι­κό και πραγ­μα­το­ποί­η­σε 66 ορει­βα­τι­κές απο­στο­λές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβα­νία, Αργε­ντι­νή, Γαλ­λία, Γεωρ­γία, Ελβε­τία Θιβέτ, Ιράν, Ιτα­λία, Κανα­δάς, Κένυα, Κίνα, Κιρ­γι­στάν, Μαρό­κο, Νεπάλ, Πακι­στάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία).

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο