Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου;

Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

Μου­σουλ­μά­νοι από τη Βόρεια Αφρι­κή που εισέ­βα­λαν στη Σικε­λία το 827 κατα­κτούν το Παλέρ­μο. Οι νέοι κυβερ­νή­τες μετέ­φε­ραν εκεί την πρω­τεύ­ου­σα από τις Συρα­κού­σες  και η πόλη εξο­πλί­στη­κε με όλες τις γρα­φειο­κρα­τι­κές δομές και υπη­ρε­σί­ες που ήταν απαραίτητες.
Οι Άρα­βες εισή­γα­γαν τα πρώ­τα εσπε­ρι­δοει­δή, δημιουρ­γώ­ντας την πεδιά­δα Conca d’Oro ξανοί­γο­ντας νέες δυνα­τό­τη­τες οικο­νο­μι­κής ανάπτυξης.
Το 948 η πόλη κατέ­γρα­ψε πάνω από δια­κό­σιες χιλιά­δες κατοί­κους, καθι­στώ­ντας την μια από τις πιο πολυ­πλη­θείς στον κόσμο

1297  Οι Σκω­τσέ­ζοι υπό τον Γουί­λιαμ Γουά­λας και τον Άντριου ντε Μάρεϊ νικούν τους Άγγλους, στη μάχη της γέφυ­ρας Στέρλινγκ.

1565 Οι οθω­μα­νι­κές δυνά­μεις απο­χω­ρούν από τη Μάλ­τα δίνο­ντας τέλος στη μεγά­λη πολιορ­κία της νήσου.

1609 Ο εξε­ρευ­νη­τής Χέν­ρι Χάν­τσον ανα­κα­λύ­πτει το νησί του Μανχάταν.

1683  Ο Giovanni Sobieski απε­λευ­θε­ρώ­νει τη Βιέν­νη από την τουρ­κι­κή πολιορ­κία και στα­μα­τά την οθω­μα­νι­κή προ­έ­λα­ση στην Ευρώ­πη για πάντα

1697 Μάχη της Ζέντα: τερ­μα­τι­σμός του Αυστρο­τουρ­κι­κού πολέ­μου (1683–1699) που οδή­γη­σε διε­θνής συν­θή­κη ειρή­νης Συν­θή­κη του Carlowitz  (υπο­γρά­φη­κε στις 26-Ιαν-1699 στο Σρέμ­σκι Καρ­λόβ­τσι, πόλη στη σημε­ρι­νή Σερβία)

1789 Καθιε­ρώ­νο­νται οι όροι «Αρι­στε­ρά» και «Δεξιά», κατά τη διάρ­κεια των συζη­τή­σε­ων για το νέο Σύνταγ­μα στην επα­να­στα­τη­μέ­νη Γαλλία.

1823 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός αστός οικο­νο­μο­λό­γος Ντέι­βιντ Ρικάρντο.

ricardo

1895 Εξα­φα­νί­ζε­ται το Κύπελ­λο Αγγλί­ας από το μαγα­ζί αθλη­τι­κών ειδών του Γουί­λιαμ Σίλ­κοκ στο Μπίρ­μιγ­χαμ, όπου η διοί­κη­ση της κυπελ­λού­χου Αστον Βίλα το είχε εκθέ­σει. Το Κύπελ­λο δε θα βρε­θεί και η ομά­δα θα ανα­γκα­στεί να πλη­ρώ­σει το ποσό των 25 λιρών. Μετά από χρό­νια ένας φυλα­κι­σμέ­νος ο Χάρι Μπάρντζ θα ομο­λο­γή­σει ότι το είχε κλέ­ψει και το είχε λιώ­σει για να κατα­σκευά­σει πλα­στά νομί­σμα­τα. Οι κοσμη­μα­το­πώ­λες Φατο­ρί­νι από το Μπρά­ντ­φορντ θα κατα­σκευά­σουν το σημε­ρι­νό και­νούρ­γιο κύπελ­λο, που για πρώ­τη φορά θα παρου­σια­στεί το 1911.

1905 Στις ΗΠΑ, σημειώ­νε­ται τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα στην Ενά­τη Λεω­φό­ρο της Νέας Υόρ­κης, όταν ενα­έ­ριος σιδη­ρό­δρο­μος κατα­πέ­φτει, σκο­τώ­νο­ντας 12 άτομα.

1911 Κατα­πλέ­ει στο Φάλη­ρο το θωρη­κτό Γεώρ­γιος Αβέ­ρωφ. Γίνε­ται δεκτό από τους Έλλη­νες με ενθου­σια­σμό, μέσα σε μια φρε­νή­ρη υπο­δο­χή από όλα τα πλω­τά μέσα της περιο­χής, που είναι κατά­με­στα κόσμου.

1920 Δια­λύ­ε­ται η ελλη­νι­κή Βου­λή, αίρε­ται ο στρα­τιω­τι­κός νόμος και προ­κη­ρύσ­σο­νται εκλο­γές για τις 25 Οκτωβρίου.

1922 Κίνη­μα της 11ης Σεπτεμ­βρί­ου: Η Μικρα­σια­τι­κή Κατα­στρο­φή φέρ­νει την εξέ­γερ­ση του στρα­τού και του Ναυ­τι­κού στη Χίο και στη Μυτι­λή­νη. Σχη­μα­τί­ζε­ται η «Επα­να­στα­τι­κή Επι­τρο­πή» από τους Συνταγ­μα­τάρ­χες Νικό­λαο Πλα­στή­ρα, ως εκπρό­σω­πο του στρα­τού της Χίου, Στυ­λια­νό Γονα­τά, ως εκπρό­σω­πο του στρα­τού της Λέσβου, και τον Αντι­πλοί­αρ­χο Δημή­τριο Φωκά, ως εκπρό­σω­πο του Ναυτικού.

1922 Την ίδια μέρα οι Σύμ­μα­χοι συμ­φω­νούν να μην επι­τρέ­ψουν στους Τούρ­κους τον έλεγ­χο των Δαρδανελίων.

1926  Στη Ρώμη 8 περα­στι­κοί τραυ­μα­τί­ζο­νται σε απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του Ιτα­λού δικτά­το­ρα, Μπε­νί­το Μουσολίνι.

1938 Γεν­νή­θη­κε η ηθο­ποιός, Ξένια Καλο­γε­ρο­πού­λου. Σπού­δα­σε στο Λονδίνο(Βασιλική Ακα­δη­μία Δρα­μα­τι­κής Τέχνης) και ανέ­βη­κε πρώ­τη φορά στο θεα­τρι­κό σανί­δι στη Γαλ­λία το 1956 και δυο χρό­νια αργό­τε­ρα στην Αθή­να (έργο 6ος Αμε­ρι­κα­νι­κός Στόλος).
Στον κινη­μα­το­γρά­φο εμφα­νί­στη­κε για πρώ­τη φορά το 1958 στην ται­νία “Η κυρά μας η μαμή” ενώ το 1964 τιμή­θη­κε με το βρα­βείο πρώ­του γυναι­κεί­ου ρόλου στο Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου Θεσ­σα­λο­νί­κης για την ται­νία Γάμος αλά Ελληνικά.
Από το 1965 ως το 1975 σχη­μά­τι­σε δικό της θία­σο με τον τότε σύζυ­γό της Γιάν­νη Φέρ­τη και το 1984 ίδρυ­σε το Θέα­τρο Πόρτα.

Ακο­λού­θη­σε στα­διο­δρο­μία στη συγ­γρα­φή θεα­τρι­κών έργων για παι­δι­κό θέα­τρο, τα οποία παρου­σιά­ζο­νταν στο Θέα­τρο «Πόρ­τα», όπως ο Οδυσ­σε­βάχ, Ελί­ζα, Η Πεντά­μορ­φη και το Τέρας, Οικο­γέ­νεια Νώε, Ο Ελα­φο­βα­σι­λιάς, καθώς και το Σκλα­βί, που απέ­σπα­σε τον Νοέμ­βριο του 2001 το Βρα­βείο δρα­μα­τουρ­γί­ας «Κάρο­λος Κουν». Το 2001 τιμή­θη­κε επί­σης με το βρα­βείο παι­δι­κής λογο­τε­χνί­ας του Ιδρύ­μα­τος Κώστα και Ελέ­νης Ουράνη.

1938 Έπει­τα από 2.000 χρό­νια, ξαναρ­χί­ζουν οι παρα­στά­σεις στο αρχαίο θέα­τρο της Επι­δαύ­ρου, με την «Ηλέ­κτρα» του Σοφοκλή.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Στο Λον­δί­νο, οι Γερ­μα­νοί χτυ­πούν το παλά­τι του Μπά­κιγ­χαμ, χωρίς όμως να απει­λη­θεί η βασι­λι­κή οικογένεια.

 

1941 Αρχί­ζουν οι εργα­σί­ες για την κατα­σκευή του Πεντα­γώ­νου των Η.Π.Α.

1941 Ο Τσαρλς Λίντ­μπεργκ κατη­γο­ρεί σε ομι­λία του τους Βρε­τα­νούς, τους Εβραί­ους και τη διοί­κη­ση του Φρα­γκλί­νου Ρούζ­βελτ ότι οδη­γούν τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες Αμε­ρι­κής σε πόλε­μο με τη Γερμανία.
Ιδε­ο­λό­γος φασί­στας-ναζι­στής και ρατσι­στής ο Λίντ­μπεργκ επι­σκέ­φτη­κε πολ­λές φορές τη Ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία, έκα­νε εγκω­μια­στι­κά σχό­λια για τον Χίτλερ και του απο­νε­μή­θη­κε ο γερ­μα­νι­κός Σταυ­ρός του Τάγ­μα­τος του Αετού (παρά­ση­μο με τέσ­σε­ρις σβά­στι­κες) που απο­νε­μό­ταν σε μη Γερ­μα­νούς για την προ­σφο­ρά τους στο Γ’ Ράιχ.

1943 Τμή­μα­τα του ΕΛΑΣ Πελο­πον­νή­σου απε­λευ­θε­ρώ­νουν την πόλη των Καλα­βρύ­των. Στον ΕΛΑΣ προ­σχω­ρούν και πολ­λοί Ιτα­λοί από τις φρου­ρές των Καλα­βρύ­των, της Τρί­πο­λης, του Αιγί­ου και της Πάτρας.


1945
Γεν­νιέ­ται ο Γερ­μα­νός ποδο­σφαι­ρι­στής και προ­πο­νη­τής, ο θρύ­λος  Φραντς Μπε­κεν­μπά­ου­ερ, (Franz Beckenbauer), κατά IFFHS ο 3ος καλύ­τε­ρος του 20ού αιώ­να μετά τους Πελέ και Γιό­χαν Κρόιφ.Πολλές φορές πρω­τα­θλη­τής και κυπελ­λού­χος Γερ­μα­νί­ας, όπως και τρεις φορές πρω­τα­θλη­τής Ευρώ­πης, ενώ κέρ­δι­σε δύο φορές το έπα­θλο της Χρυ­σής Μπά­λας του κορυ­φαί­ου Ευρω­παί­ου ποδοσφαιριστή.

1947 Συνέρ­χε­ται στις 11–12 Σεπτέμ­βρη η 3η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολι­τι­κο­στρα­τιω­τι­κή κατά­στα­ση και τα καθή­κο­ντα του Κόμ­μα­τος γύρω από τη «δημιουρ­γία ελεύ­θε­ρου εδά­φους στην έκτα­ση της Μακε­δο­νί­ας και την απε­λευ­θέ­ρω­ση ολό­κλη­ρης της Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης, με κέντρο τη Θεσ­σα­λο­νί­κη» (Σχέ­διο «Λίμνες»).
Προ­τάσ­σο­ντας το σύν­θη­μα «Όλοι στ’ άρμα­τα! Όλα για τη νίκη!», η Ολο­μέ­λεια απο­φά­σι­σε τη μετα­τό­πι­ση του κέντρου βάρους όλης της κομ­μα­τι­κής δου­λειάς στον ένο­πλο αγώ­να (902.gr).

1954 Πέθα­νε η Μαρί­κα Κοτο­πού­λη, δια­κε­κρι­μέ­νη Ελλη­νί­δα ηθο­ποιός. (Γεν. 3/5/1887)

kotopouli 1

1964 Καθιε­ρώ­νε­ται η ελεύ­θε­ρη χρή­ση της δημο­τι­κής γλώσ­σας στα σχολεία.

1965 Ινδο-Πακι­στα­νι­κός Πόλε­μος (του) 1965 ‑Ο ινδι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει το Μπαρ­κί, νοτιο­α­να­το­λι­κά της Λαχόρης.

1971 Πέθα­νε ο ηγέ­της της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, Νική­τας Χρουστσόφ

 

1973  Εκδη­λώ­νε­ται αμε­ρι­κα­νο­κί­νη­το στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στη Χιλή με επι­κε­φα­λής το στρα­τη­γό Αου­γκού­στο Πινο­σέτ. Ο Σοσια­λι­στής Πρό­ε­δρος, Σαλ­βα­δόρ Αλιέ­ντε, οχυ­ρώ­νε­ται στο Προ­ε­δρι­κό Μέγα­ρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Στο πρώ­το μήνυ­μά της, η χού­ντα ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η επέμ­βα­ση του στρα­τού έγι­νε «για να λυτρω­θεί η πατρί­δα από το μαρ­ξι­στι­κό ζυγό». Την ίδια ώρα, το αμε­ρι­κα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Ασο­σιέι­τεντ Πρες» μετα­δί­δει ότι «το πρα­ξι­κό­πη­μα υπήρ­ξε έργο του σκλη­ρού, φιλο­α­με­ρι­κα­νι­κού πυρή­να των Ενό­πλων Δυνάμεων».
Το πρα­ξι­κό­πη­μα ήταν το επι­στέ­γα­σμα μιας επι­χεί­ρη­σης για την ανα­τρο­πή του Αλιέ­ντε και της κυβέρ­νη­σης της «Λαϊ­κής Ενό­τη­τας», στην οποία συμ­με­τεί­χαν κομ­μου­νι­στές, σοσια­λι­στές, ριζο­σπά­στες, αρι­στε­ροί, χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες. Στην επι­χεί­ρη­ση αυτή πήραν μέρος οι βιο­μή­χα­νοι, οι μεγά­λοι γαιο­κτή­μο­νες, και, φυσι­κά τμή­μα­τα του στρα­τού. Την επι­χεί­ρη­ση σχε­δί­α­σαν, χρη­μα­το­δό­τη­σαν και καθο­δή­γη­σαν η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ και μυστι­κές αμε­ρι­κα­νι­κές υπη­ρε­σί­ες με συντο­νι­στή τον Αμε­ρι­κα­νό υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, Χέν­ρι Κίσινγκερ.
Οι ΗΠΑ ήταν το πρώ­το κρά­τος που ανα­γνώ­ρι­σε την «κυβέρ­νη­ση» της στρα­τιω­τι­κής χού­ντας. Η χού­ντα θα κρα­τή­σει 17 έτη.

Allinde5

1986 Πεθαί­νει ο πολι­τι­κός και ακα­δη­μαϊ­κός Πανα­γιώ­της Κανελ­λό­που­λος, δύο φορές Πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλάδας.

1989 Τιμά­ται με τη μετα­κο­μι­δή των οστών της σε επι­βλη­τι­κό μνη­μείο στο Α’ Νεκρο­τα­φείο της Αθή­νας, η ηρω­ί­δα της Εθνι­κής Αντί­στα­σης, Λέλα Καρα­γιάν­νη.

1994 Πέθα­νε η Αλέ­κα Κατσέ­λη, Ελλη­νί­δα ηθο­ποιός, που δια­κρί­θη­κε σε ρόλους αρχαί­ας τρα­γω­δί­ας. (Γεν. 19/10/1917)

1997 Η Σκω­τία υπερ­ψη­φί­ζει με δημο­ψή­φι­σμα την επα­νί­δρυ­ση του Κοι­νο­βου­λί­ου της, μετά από 290 χρό­νια ένω­σης με την Αγγλία.

2004 Πτώ­ση ελι­κο­πτέ­ρου Σινούκ στη θάλασ­σα ανοι­κτά του Αγί­ου Όρους. Σκο­τώ­νο­νται όλοι οι επι­βαί­νο­ντες, ανά­με­σά τους και ο πατριάρ­χης Αλε­ξαν­δρεί­ας Πέτρος Ζ’ με τους συνερ­γά­τες του ιερωμένους.

2001 Επι­θέ­σεις αυτο­κτο­νί­ας πραγ­μα­το­ποιού­νται στις ΗΠΑ με 4 αερο­πλά­να που κατε­λή­φθη­σαν και εν συνε­χεία χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν κατά συγκε­κρι­μέ­νων στό­χων στο αμε­ρι­κα­νι­κό έδα­φος: δύο συνε­τρί­βη­σαν στο Κέντρο Παγκό­σμιου Εμπο­ρί­ου («Δίδυ­μοι Πύρ­γοι»), ένα στο Πεντά­γω­νο, ενώ ένα κατέ­πε­σε πριν κατα­λή­ξει στον στό­χο του. Από τις επι­θέ­σεις αυτές, που απο­δό­θη­καν στην οργά­νω­ση Αλ-Κάι­ντα, έχα­σαν τη ζωή τους 2.996 άνθρω­ποι, ενώ απο­τέ­λε­σαν την αφορ­μή για την κατο­πι­νή εισβο­λή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

didumoi purgoi

***

gandalf

11 9


2008
Πέθα­νε (γεν. το 1927) η ηθο­ποιός και τρα­γου­δί­στρια (τρα­γου­δού­σε μαζί με την αδελ­φή της, Μαρία, και τη Μαί­ρη Λω) Βέρα Ζαβιτσιάνου.

Από το 1958 έπαι­ξε στο «Θέα­τρο Τέχνης» σε σημα­ντι­κά έργα, πολ­λά από τα οποία παί­ζο­νταν για πρώ­τη φορά στην Ελλά­δα: «Κεκλει­σμέ­νων των θυρών», «Ματω­μέ­νος γάμος» και «Περ­λι­μπλίν και Μπε­λί­σα» του Φ.Λόρκα, «Αρκού­δα», «Επέ­τειος» και «Βυσ­σι­νό­κη­πος» του Α.Τσέχωφ, «Χαι­ρε­τι­σμούς από την Μπέρ­τα», «Τρια­ντά­φυλ­λο στο στή­θος» και «Καλο­καί­ρι και κατα­χνιά» του Τεν­νε­σί Ουίλ­λιαμς, «Αγριό­πα­πια», «Δωδέ­κα­τη νύχτα» του Σαίξ­πηρ, «Στά­ση λεωφορείου»,στο «Λίβινγκ ρουμ», έπαι­ζε την Όλγα το πρώ­το, επί­σης ιστο­ρι­κό ανέ­βα­σμα στο «Υπό­γειο» της «Αυλής των θαυ­μά­των» του Καμπανέλλη,το ρόλο του Σεν Τε| Σουί Τα στον «Καλό άνθρω­πο του Σετσουάν» του Μπρεχτ. 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο