Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι ώθησε τους πρωτο-ανθρώπους να κατέβουν από τα δέντρα;

Τι ώθη­σε τους πρω­το-ανθρώ­πους να κατέ­βουν από τα δέντρα όπου ζού­σαν ως πίθη­κοι, να σηκω­θούν όρθιοι και να περ­πα­τή­σουν στα δύο τους πόδια, ξεκι­νώ­ντας τη μεγά­λη περι­πέ­τεια που τους άφη­σε ελεύ­θε­ρα τα χέρια τους για να φτιά­χνουν απλά εργα­λεία και τελι­κά καθε­δρι­κούς, πυραύ­λους και «έξυ­πνα» κινη­τά τηλέ­φω­να; Οι εκρή­ξεις υπερ­και­νο­φα­νών αστέ­ρων (σού­περ-νόβα) είναι η απρό­σμε­νη απά­ντη­ση μιας νέας επι­στη­μο­νι­κής θεωρίας.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή φυσι­κής και αστρο­νο­μί­ας Άντριαν Μέλοτ του Πανε­πι­στη­μί­ου του Κάν­σας, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό γεω­λο­γί­ας «Journal of Geology», υπο­στη­ρί­ζουν ότι οι εκρή­ξεις σού­περ-νόβα βομ­βάρ­δι­σαν τη Γη με κοσμι­κή ακτι­νο­βο­λία, αρχής γενο­μέ­νης πριν από περί­που οκτώ εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια και με απο­κο­ρύ­φω­μα πριν από 2,6 εκατ. χρόνια.

Ο κατα­κλυ­σμός της κατώ­τε­ρης ατμό­σφαι­ρας του πλα­νή­τη μας από ηλε­κτρό­νια και άλλα υψη­λής ενέρ­γειας σωμα­τί­δια, που είχε ως απο­τέ­λε­σμα τον ιονι­σμό της (αύξη­ση 50 φορές σε σχέ­ση με πριν), πυρο­δό­τη­σε μια αλυ­σί­δα γεγο­νό­των, καθώς προ­κλή­θη­κε τερά­στια αύξη­ση στους κεραυ­νούς, που έπε­σαν στη Γη και ήσαν η αιτία για εκτε­τα­μέ­νες δασι­κές πυρ­κα­γιές σε όλο τον πλα­νή­τη. Αυτή η πύρι­νη κόλα­ση μπο­ρεί κάλ­λι­στα να ήταν μία από τις βασι­κές αιτί­ες που οι πρό­γο­νοι του «έμφρο­νος ανθρώ­που» (homo sapiens) ανα­γκά­σθη­καν να κατέ­βουν από τα δέντρα και να το βάλουν στα… δύο πόδια.

Κάπως έτσι, σύμ­φω­να με τη νέα υπό­θε­ση, οι μακρι­νοί πρό­γο­νοι μας προ­σαρ­μό­στη­καν στα­δια­κά σε μια ζωή πλέ­ον όχι πάνω στα δέντρα, αλλά στις σαβά­νες της βορειο­α­να­το­λι­κής Αφρι­κής, που απο­τέ­λε­σαν το λίκνο της ανθρω­πό­τη­τας. Βήμα-βήμα, από τον «επι­δέ­ξιο άνθρω­πο» (homo habilis) και τον «όρθιο άνθρω­πο» (homo erectus) ανα­δύ­θη­κε εξε­λι­κτι­κά ο homo sapiens, που όχι μόνο «έπια­ναν» τα χέρια του, αλλά και ο εγκέ­φα­λός του δού­λευε πιο δημιουρ­γι­κά από κάθε προη­γού­με­νο είδος του γένους Homo.

Οι ερευ­νη­τές δήλω­σαν ότι βρή­καν στους βυθούς της Γης βάσι­μες ενδεί­ξεις (ενα­πο­θέ­σεις του ισο­τό­που σιδή­ρου-60) πως συνέ­βη­σαν εκρή­ξεις σού­περ-νόβα στην κοσμι­κή «γει­το­νιά» της Γης σε από­στα­ση περί­που 163 ετών φωτός, στη διάρ­κεια της μετά­βα­σης από την Πλειό­και­νο επο­χή στην επο­χή των Πάγων. Παράλ­λη­λα, ανέ­φε­ραν ότι έχουν ανα­κα­λυ­φθεί μεγά­λες ενα­πο­θέ­σεις άνθρα­κα (πιθα­νώς από πανάρ­χαιες πυρ­κα­γιές) σε εδά­φη και σε επο­χές που αντι­στοι­χούν στον κοσμι­κό «βομ­βαρ­δι­σμό». Η σύμ­πτω­ση αυτή, όπως λένε, ενι­σχύ­ει τη θεω­ρία τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο