Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί — τα κέρδη τους, οι ζωές μας», το μήνυμα της συγκέντρωσης στο σιδηροδρομικό σταθμό

“Το έγκλη­μα αυτό δεν θα ξεχα­στεί — τα κέρ­δη τους, οι ζωές μας” ήταν το μήνυ­μα που έστει­λαν με την απο­ψι­νή συγκέ­ντρω­ση στον Σιδη­ρο­δρο­μι­κό Σταθ­μό της Θεσ­σα­λο­νί­κης, μέλη σωμα­τεί­ων, φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων και άλλων φορέ­ων της πόλης.

Το σύν­θη­μα αυτό αναρ­τή­θη­κε με γιγα­ντο­πα­νό στην πρό­σο­ψη του Σιδη­ρο­δρο­μι­κού Σταθ­μού καλώ­ντας παράλ­λη­λα και στην απερ­γία στις 28/2 και στη συγκέ­ντρω­ση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλ­μα Βενιζέλου.

Επί­σης ανα­κοι­νώ­θη­κε νέα κινη­το­ποί­η­ση την Τετάρ­τη 28/2, στις 7 μ.μ., στο Σιδη­ρο­δρο­μι­κό Σταθμό.


Λίγες μέρες πριν από τη συμπλή­ρω­ση ενός χρό­νου από το έγκλη­μα στα Τέμπη, και τη μεγά­λη απερ­γία, ο εργα­ζό­με­νος λαός και η νεο­λαία της Θεσ­σα­λο­νί­κης συνε­χί­ζουν τον αγώ­να απαι­τώ­ντας να απο­δο­θούν οι ευθύ­νες, να πλη­ρώ­σουν οι ένο­χοι. Δυνα­μώ­νουν την πάλη για την ανα­τρο­πή της πολι­τι­κής που γεν­νά νέα εγκλήματα!

Με συν­θή­μα­τα όπως “στέ­ρε­ψαν τα δάκρυα και έγι­ναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγ­χω­ρεί” που φώνα­ζαν κυρί­ως οι φοι­τη­τές, αλλά και “ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ — ΝΔ το έγκλη­μα αυτό έχει ιστο­ρία”, έδει­ξαν την από­φα­σή τους να βάλουν στο στό­χα­στρο την πολι­τι­κή που θυσιά­ζει την ανθρώ­πι­νη ζωή στη λογι­κή κόστους — οφέλους.

Εργα­ζό­με­νοι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί μπή­καν στην κεφα­λή της μαχη­τι­κής πορεί­ας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε γύρω από το σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό. Από την πίσω πλευ­ρά των εγκα­τα­στά­σε­ων οι δια­δη­λω­τές έφτα­σαν πάνω στις ράγες, φωνά­ζο­ντας “αυτοί μετρά­νε κέρ­δη και ζημιές, εμείς μετρά­με ανθρώ­πι­νες ζωές”.

Εκεί πάνω στις ράγες, οι φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι άπλω­σαν ένα πανό που έγρα­φε “57 νεκροί — δεν ξεχνά­με αυτούς που δεν έφτα­σαν ποτέ!”. Στη συνέ­χεια πέτα­ξαν κόκ­κι­νη μπο­γιά στις γραμ­μές του τρέ­νου και απε­λευ­θέ­ρω­σαν 57 φανα­ρά­κια στον νυχτε­ρι­νό ουρα­νό της πόλης, στη μνή­μη των αδι­κο­χα­μέ­νων συναν­θρώ­πων μας (δεί­τε πάνω βίντεο)

Νωρί­τε­ρα, στη συγκέ­ντρω­ση χαι­ρέ­τη­σε η Νάσια Αγο­ρα­στού, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Θεσ­σα­λο­νί­κης. “Η μέρα της απερ­γί­ας δεν επι­λέ­χθη­κε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμ­βο­λι­κή. Είναι καθο­λι­κή απαί­τη­ση των δεκά­δων σωμα­τεί­ων της Θεσ­σα­λο­νί­κης που την οργα­νώ­νουν, καθο­λι­κή διεκ­δί­κη­ση του λαού και της νεο­λαί­ας: Να απο­κα­λυ­φθούν τα πραγ­μα­τι­κά αίτια και οι υπεύ­θυ­νοι της τρα­γω­δί­ας. Να απο­δο­θούν οι πολι­τι­κές ευθύ­νες και να τιμω­ρη­θούν όσοι εμπλέ­κο­νται άμε­σα στο έγκλη­μα. Να μπο­ρεί ο λαός να ταξι­δεύ­ει με σύγ­χρο­να, ασφα­λή και φτη­νά τρέ­να, να μην τρέ­μει το φυλ­λο­κάρ­δι του για το αν και πότε θα συμ­βεί το κακό.

Οι διεκ­δι­κή­σεις αυτές έρχο­νται σε σύγκρου­ση με την προ­σπά­θεια συγκά­λυ­ψης από την κυβέρ­νη­ση, με τις πλά­τες των ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, για να βγά­λουν λάδι την πολι­τι­κή της “απε­λευ­θέ­ρω­σης” και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των σιδη­ρο­δρό­μων, την οποία υπη­ρέ­τη­σαν δια­χρο­νι­κά, υλο­ποιώ­ντας στρα­τη­γι­κές κατευ­θύν­σεις της ΕΕ”, είπε.


Ο Μάριο Ζούρ­κα, από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Μηχα­νο­στα­σί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης της Hellenic Train, κατήγ­γει­λε την ξεδιά­ντρο­πη τρο­πή που πήρε η εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή της βου­λής για τα αίτια του δυστυ­χή­μα­τος. “Οχι μόνο προ­σβά­λουν τη μνή­μη των νεκρών μας, αλλά έτρε­ξαν άρον άρον να την λήξουν για­τί φοβού­νται ακρι­βώς να μην ανά­ψει ξανά η φλό­γα των Τεμπών”, είπε. Και πρό­σθε­σε: “Δεν περι­μέ­να­με κάτι καλύ­τε­ρο άλλω­στε. Αυτό που ενώ­νει όλες τις κυβερ­νή­σεις είναι η συνέ­πεια στην άσκη­ση της πολι­τι­κής ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και ανοίγ­μα­τος του σιδη­ρο­δρό­μου προς την εξυ­πη­ρε­τη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας λίγων”. Παρου­σί­α­σε τις διεκ­δι­κή­σεις και ανέ­δει­ξε ότι “η υλο­ποί­η­ση των αιτη­μά­των για έναν ασφα­λή, φθη­νό και σύγ­χρο­νο σιδη­δό­δρο­μο , είναι ο καλύ­τε­ρος τρό­πος για να τιμή­σου­με τους νεκρούς μας, είναι η εγγύ­η­ση ώστε να μην έχου­με ξανά νέα Τέμπη. Και εμείς, οι εργα­ζό­με­νοι στο σιδη­ρό­δρο­μο, έχου­με χρέ­ος να είμα­στε στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώνα”.


Ο Γιώρ­γος Τσα­κί­ρο­γλου πρό­ε­δρος Φοι­τη­τι­κού Συλ­λό­γου Ηλε­κτρο­λό­γων Μηχα­νο­λό­γων Μηχα­νι­κων ΑΠΘ είπε: “σχε­δόν έναν χρό­νο μετά το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη οι φοι­τη­τές και οι φοι­τή­τριες βρι­σκό­μα­στε πάλι εδώ. Δεν θα ξεχά­σου­με ποτέ την μέρα που ξημέ­ρω­σε, που βγή­καν από τα βαγό­νια αυτών των τρέ­νων δεκά­δες νεκροί άνθρω­ποι, ψυχές καρ­βου­νια­σμέ­νες και ανά­με­σα τους 16 συμ­φοι­τη­τές μας. Πήρα­με όρκο να γίνου­με η φωνή των νεκρών συνα­δέλ­φων μας και να μην επι­τρέ­ψου­με νέα Τέμπη μέσα και έξω από τις σχο­λές μας.

Είναι ακό­μη μεγά­λη η οργή για αυτό το έγκλη­μα που έχει όνο­μα τη λογι­κή κόστους- οφέ­λους, που για τα κέρ­δη των εται­ριών δεν λογα­ριά­ζουν την ανθρώ­πι­νη ζωή. Η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, σε συνέ­χεια όλων των προη­γού­με­νων, με βάση τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ που οδή­γη­σε στο έγκλη­μα αυτό είναι ακό­μη εδώ και εμείς απέ­να­ντι σε αυτήν την πολι­τι­κή δίνου­με τόσο και­ρό μεγά­λη μάχη. Τιμά­με τον όρκο που δώσα­με και παλεύ­ου­με για απο­κλει­στι­κά δημό­σιες και πραγ­μα­τι­κά δωρε­άν σπου­δές, για πτυ­χία με αξία ως μόνη προ­ϋ­πό­θε­ση για την πρό­σβα­ση στο επάγ­γελ­μα, για να ζού­με όπως μας αξί­ζει τον 21ο αιώνα”.

Στην κινη­το­ποί­η­ση παρα­βρέ­θη­κε ο Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο