Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η αιτία της διπλής θρόμβωσης στον 35χρονο από την Ιεράπετρα

Το εμβό­λιο της AstraZeneca είναι η αιτία της ‑διπλής όπως απο­δεί­χτη­κε- θρόμ­βω­σης στον 35χρονο από την Ιεράπετρα.

Σύμ­φω­να με τα όσα ανέ­φε­ρε στο neakriti.gr, ο Διοι­κη­τής του ΠΑΓΝΗ, Γιώρ­γος Χαλ­κια­δά­κης, «τα απο­τε­λέ­σμα­τα των ειδι­κών εξε­τά­σε­ων αίμα­τος (Platelet Factor 4 ή PF4) που είχαν στα­λεί στην Αθή­να επι­βε­βαί­ω­σαν τις υπο­ψί­ες μας, για συσχέ­τι­ση της εμφά­νι­σης θρομ­βώ­σε­ων με το εμβόλιο».

Παράλ­λη­λα, ο κ. Χαλ­κια­δά­κης ανέ­φε­ρε πως το συγκε­κρι­μέ­νο περι­στα­τι­κό είναι «ιδιαί­τε­ρα σπά­νιο», καθώς όχι μόνο επρό­κει­το για άνδρα ενώ διε­θνώς έχουν κατα­γρα­φεί θρομ­βώ­σεις κυρί­ως σε γυναί­κες, αλλά το συγκε­κρι­μέ­νο περι­στα­τι­κό αφο­ρά εμφά­νι­ση «θρόμ­βω­σης στο αρτη­ρια­κό και όχι στο φλε­βι­κό σκέ­λος, φαι­νό­με­νο ιδιαί­τε­ρα σπά­νιο».

Ο κ. Χαλ­κια­δά­κης τόνι­σε ανα­φο­ρι­κά με την εμφά­νι­ση και δεύ­τε­ρης θρόμ­βω­σης, αυτή την φορά στην αρι­στε­ρή καρω­τί­δα, πως βρέ­θη­κε κατά την εξέ­τα­ση από για­τρό και απο­φά­σι­σαν «για προ­λη­πτι­κούς λόγους να υπο­βλη­θεί σε χει­ρουρ­γείο για την αφαί­ρε­ση της», καθώς ο 35χρονος δεν «είχε εμφα­νί­σει κάποιο σύμπτωμα».

Όπως είπε ο Διοι­κη­τής του ΠΑΓΝΗ, ο 35χρονος Αλέ­ξαν­δρος είναι καλά στην υγεία του.

Το χρονικό

Ο 35χρονος ιδιω­τι­κός υπάλ­λη­λος από την Ιερά­πε­τρα, ο οποί­ος είχε κάνει το εμβό­λιο της AstraZeneca στις 29 Απρι­λί­ου στο εμβο­λια­στι­κό κέντρο του Αγί­ου Νικο­λά­ου, δια­κο­μί­στη­κε το πρωί της Δευ­τέ­ρας στο ΠΑΓΝΗ με παρά­λυ­ση από θρόμ­βω­ση στο αρι­στε­ρό του πόδι και εισή­χθη επει­γό­ντως στην αγγειο­χει­ρουρ­γι­κή κλι­νι­κή για να αντι­με­τω­πι­στεί η κατά­στα­ση του, με τους θερά­πο­ντες ιατρούς να κρί­νουν πως έπρε­πε να υπο­βλη­θεί άμε­σα σε χειρουργείο.

Η υγεία του νεα­ρού, πρώ­ην αθλη­τή, εξε­λί­χθη­κε θετι­κά καθώς η επέμ­βα­ση είχε επι­τυ­χία με την κυκλο­φο­ρία του αίμα­τος στο αρι­στε­ρό πόδι να αποκαθίσταται.

Συγκε­κρι­μέ­να, εξή­χθη με επι­τυ­χία ο θρόμ­βος από το αρι­στε­ρό άκρο και ελή­φθη­σαν δείγ­μα­τα για περαι­τέ­ρω εργα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις προ­κει­μέ­νου να απο­φα­σι­στεί και η ενδε­δειγ­μέ­νη θεραπεία.

Το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του όμως, δια­πι­στώ­θη­κε – τυχαία κατά την εξέ­τα­ση, καθώς ο 35χρονος δεν είχε συμ­πτώ­μα­τα – και νέα θρόμ­βω­ση, αυτή την φορά στην αρι­στε­ρή καρω­τί­δα με απο­τέ­λε­σμα να υπο­βλη­θεί σε νέο πολύ­ω­ρο χει­ρουρ­γείο, το οποίο στέ­φθη­κε με επι­τυ­χία, στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Ηρακλείου.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο