Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών καταδικάζει απερίφραστα το βανδαλισμό του γλυπτού στην παραλία του Π. Φαλήρου

Το ΔΣ του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος (ΕΕΤΕ) κατα­δι­κά­ζει απε­ρί­φρα­στα το βαν­δα­λι­σμό (σύμ­φω­να με την καταγ­γε­λία του δημάρ­χου Διο­νύ­ση Χατζη­δά­κη) του πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νου γλυ­πτού του συνα­δέλ­φου Κωστή Γεωρ­γί­ου «PHYLAX», τοπο­θε­τη­μέ­νου στην παρα­λία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κό δελ­τίο Τύπου: «Σε επι­στο­λή του ΕΕΤΕ προς το δήμαρ­χο Παλαιού Φαλή­ρου κ. Διο­νύ­ση Χατζη­δά­κη στις 11/01/2018, επι­ση­μαί­νε­ται η δια­φω­νία μας με τη δια­δι­κα­σία τοπο­θέ­τη­σης του συγκε­κρι­μέ­νου έργου, δεδο­μέ­νου ότι δεν είχε προη­γη­θεί “κρί­ση αισθη­τι­κής αρτιό­τη­τας”, όπως θεω­ρού­με ότι είναι απα­ραί­τη­το να γίνε­ται πάντα για την τοπο­θέ­τη­ση καλ­λι­τε­χνι­κών έργων στο δημό­σιο χώρο.Συγκεκριμένα ανα­φέ­ρα­με ότι “η τοπο­θέ­τη­ση έργων τέχνης σε δημό­σιο χώρο διέ­πε­ται από συγκε­κρι­μέ­νη νομο­θε­σία είτε αφο­ρά αγο­ρά είτε δωρεά. Στην περί­πτω­ση αγο­ράς έργου συνο­λι­κού κόστους άνω των 5.000 ευρώ (αμοι­βή του καλ­λι­τέ­χνη μαζί με το κόστος κατα­σκευ­ής) απαι­τεί­ται η διε­νέρ­γεια πανελ­λή­νιου καλ­λι­τε­χνι­κού δια­γω­νι­σμού, ενώ στην περί­πτω­ση δωρε­άς προς το δήμο, θα ήταν χρή­σι­μο να έχει προη­γη­θεί γνω­μά­τευ­ση περί της αισθη­τι­κής αρτιό­τη­τας του έργου, από Επι­τρο­πή Αισθη­τι­κής Αρτιό­τη­τας, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί ευρύ­τε­ρη απο­δο­χή του έργου και το καλύ­τε­ρο δυνα­τό αισθη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα σε συν­δυα­σμό με τον περι­βάλ­λο­ντα χώρο».

Εκφρά­ζου­με όμως τη βαθύ­τα­τη λύπη μας όταν έστω μία μικρή μερί­δα της κοι­νω­νί­ας χει­ρα­γω­γεί­ται από αυθαί­ρε­τες ερμη­νεί­ες ενός έργου τέχνης. Κινη­το­ποιού­νται ενα­ντί­ον του για να γλι­τώ­σουν από έναν φαντα­στι­κό — ανύ­παρ­κτο “σατα­νά”, όταν οι ζωές μας κατα­στρέ­φο­νται καθη­με­ρι­νά από απο­φά­σεις επί­γειων “σατα­νά­δων” με όνο­μα και ιδιό­τη­τες συγκεκριμένες.

Οι επι­θέ­σεις με βάρ­βα­ρο πρα­κτι­κό τρό­πο στην Τέχνη, και στην ιδε­ο­λο­γία γενι­κά, απο­τε­λούν φαι­νό­με­νο εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νου εκφα­σι­σμού της κοι­νω­νί­ας μας».

Όπως δήλω­σε ο δήμαρ­χος Παλαιού Φαλή­ρου, περί­που στις 3:30 ξημε­ρώ­μα­τα Πέμ­πτης, 15 άτο­μα πήγαν στο σημείο, με ένα φορ­τη­γό και δύο τζιπ, χωρίς πινα­κί­δες, έδε­σαν με σχοι­νιά το γλυ­πτό και το έρι­ξαν κάτω. Από την πτώ­ση έσπα­σαν τα φτε­ρά και το κεφά­λι του γλυπτού.

Όμως, όπως είπε ο Δήμαρ­χος, το γλυ­πτό απο­μα­κρύν­θη­κε από το σημείο και μετα­φέρ­θη­κε στον καλ­λι­τέ­χνη, με σκο­πό την επι­σκευή και την επα­να­το­πο­θέ­τη­σή του στο ίδιο σημείο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο