Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το εργατικό συνδικαλιστικό και το μαζικό κίνημα της Κούβας στηρίζει την Επανάσταση

Τέτοιες μέρες πριν 2 χρό­νια ένα ακό­μη ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχέ­διο ενά­ντια στην Κού­βα και στον λαό της, εκδη­λώ­θη­κε με την πρό­κλη­ση αντι­δρα­στι­κών δια­δη­λώ­σε­ων και αντι­κο­μου­νι­στι­κά συν­θή­μα­τα για την ανα­τρο­πή της κυβέρ­νη­σης και της λαϊ­κής εξου­σί­ας στο νησί της επανάστασης.

«Μπρο­στά στα ψέμα­τα, τις αστεί­ες ιστο­ρί­ες και την υπο­κί­νη­ση μίσους και βίας της αυτο­κρα­το­ρί­ας και των μισθο­φό­ρων της, έχει λάμ­ψει η από­φα­ση της πλειο­ψη­φί­ας του Κου­βα­νι­κού λαού και του προ­έ­δρου τους Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez να ξεπε­ρά­σουν τα εμπό­δια, να προ­χω­ρή­σουν και να σώσουν την Επα­νά­στα­ση».

Από τις εργα­τι­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες της χώρας, τις μαζι­κές οργα­νώ­σεις γυναι­κών και νέων, το οργα­νω­μέ­νο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα εκφρά­ζε­ται η υπο­στή­ρι­ξη στην επα­νά­στα­ση με στρα­τη­γι­κό όπλο την ενό­τη­τα των εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια σε απει­λές και επιθέσεις .

Το άρθρο ανα­φέ­ρε­ται στο βιβλίο Cuba, un golpe blando fallido («Κού­βα, ένα απο­τυ­χη­μέ­νο “μαλα­κό” πρα­ξι­κό­πη­μα»), του Διδά­κτο­ρα Επι­στη­μών Manuel Hevia Frasquieri, μια καταγ­γε­λία στην οποία παρου­σιά­ζει τις βίαιες ταρα­χές στους δρό­μους του καλο­και­ριού του 2021 ως «μια τυπι­κή ανα­τρε­πτι­κή επι­χεί­ρη­ση που διευ­θύ­νε­ται κρυ­φά από τη CIA».

Η έρευ­να του βιβλί­ου καθώς και άλλα στοι­χεία που βγή­καν στο φως επι­βε­βαιώ­νουν ότι η κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών φέρει άμε­ση ευθύ­νη για τις ταρα­χές της 11ης και 12ης Ιου­λί­ου 2021, με την εντα­τι­κο­ποί­η­ση του απο­κλει­σμού και με την ανοι­χτή χρη­μα­το­δό­τη­ση ατό­μων και ομά­δων με σκο­πό να δια­πρά­ξουν παρα­βά­σεις του νόμου και κρα­τι­κές κατα­στρο­φές σε ολό­κλη­ρη  την επι­κρά­τεια της Κούβας.

«Ενώ το εργο­στά­σιο των ψεμά­των κατά της Κού­βας προ­μη­θεύ­ει τα ψηφια­κά κοι­νω­νι­κά δίκτυα και τα διε­θνή μέσα τύπου 24 ώρες την ημέ­ρα» τονί­ζει το κεί­με­νο , «η τρο­μο­κρα­τι­κή μηχα­νή του Μαϊ­ά­μι χρη­σι­μο­ποιεί αυτό το κανά­λι για να καλέ­σει σε χάος, βία, επι­θε­τι­κό­τη­τα κατά των αρχών, τρο­μο­κρα­τία και ανυ­πα­κοή»

Αυτά είναι τα πρώ­τα λόγια του βιβλί­ου, όπου προ­έ­βλε­ψε πως CIA και ΗΠΑ θα επι­μεί­νουν σε έναν άνευ προη­γου­μέ­νου πόλε­μο μέσων και προ­πα­γάν­δας. Όπως ακρι­βώς έγι­νε… τις προη­γού­με­νες εβδο­μά­δες μέσω των ψηφια­κών δικτύων.

Ο έμπει­ρος ανα­λυ­τής κατήγ­γει­λε εγκαί­ρως ότι αυτό που συνέ­βη τότε ήταν μέρος μιας στρα­τη­γι­κής με στό­χο τη λεγό­με­νη «αλλα­γή καθε­στώ­τος», η οποία εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει στις προ­σεγ­γί­σεις, τους στό­χους και τα καθή­κο­ντά της στον τομέα, σε αντι­στοι­χία με περισ­σό­τε­ρα από 400 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια προ­γράμ­μα­τα που εκτε­λού­νται κατά της Κού­βας από το 2008, εντός και εκτός της χώρας.

Σύμ­φω­να με τις προ­βλέ­ψεις της, η Ουά­σιγ­κτον κάνει έκκλη­ση στα ψέμα­τα και τον κυνι­σμό για να συμπε­ρι­λά­βει την Κού­βα σε οποιον­δή­πο­τε κατά­λο­γο την δυσφη­μεί, την απο­μο­νώ­νει και της επι­τρέ­πει να δικαιο­λο­γεί ξεδιά­ντρο­πα την πολι­τι­κή της περι­κύ­κλω­σης και ασφυ­ξί­ας προ­κει­μέ­νου να επι­τύ­χει μια κοι­νω­νι­κή έκρη­ξη το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό. Ταυ­τό­χρο­να, οι εσω­τε­ρι­κές δυσκο­λί­ες και η επι­δεί­νω­ση τρο­φο­δο­τούν διε­θνείς συκο­φα­ντι­κές εκστρα­τεί­ες ενα­ντί­ον της κυβέρ­νη­σης, των ηγε­τών της και των θεμε­λιω­δών πυλώ­νων της Επανάστασης.

Ο Λευ­κός Οίκος προ­σπά­θη­σε αδί­στα­κτα να εκμε­ταλ­λευ­τεί τις δυσκο­λί­ες που δημιουρ­γή­θη­καν από τα δύσκο­λα χρό­νια της παν­δη­μί­ας για να μας επι­τε­θεί με περισ­σό­τε­ρη δύνα­μη, να εντεί­νει τα μέτρα κατα­να­γκα­σμού και να προ­σπα­θή­σει να επι­τύ­χει τους κατα­στρο­φι­κούς του στόχους.

Αυτή ήταν η από­πει­ρα του πρώ­ην προ­έ­δρου των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, Ντό­ναλντ Τραμπ, του μεγα­λύ­τε­ρου ψεύ­τη με τις περισ­σό­τε­ρες ποι­νι­κές κατη­γο­ρί­ες στην ιστο­ρία, που κατα­σκεύ­α­σε τον υπερ­σύγ­χρο­νο των «ηχη­τι­κών επι­θέ­σε­ων» κατά της πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ στην Αβά­να για να κατα­στρέ­ψει διμε­ρείς σχέσεις.

Ήταν η ίδια κυβέρ­νη­ση που, λίγες μέρες πριν απο­χω­ρή­σει από την εξου­σία, τοπο­θέ­τη­σε το νησί στη λίστα των χωρών που υπο­στη­ρί­ζουν την τρο­μο­κρα­τία με σκο­πό να απο­κτή­σει συμ­μά­χους μετα­ξύ των τρο­μο­κρα­τών και της ακρο­δε­ξιάς του Μαϊάμι.

Ένα εντε­λώς παρά­λο­γο και διε­στραμ­μέ­νο μέτρο, προ­σαρ­μο­σμέ­νο στα μέτρα των αμε­ρι­κα­νι­κών υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών, στο απο­κο­ρύ­φω­μα της μακά­βριας στρα­τη­γι­κής τους για τους μισθο­φό­ρους τους από τη Φλόριντα.

Ο Μπάι­ντεν, με το ίδιο ανα­τρε­πτι­κό σενά­ριο εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων, επι­μέ­νει στην ποτα­πή αντι­κου­βα­νι­κή εμμο­νή, επι­κυ­ρώ­νο­ντας τη μονι­μό­τη­τα του νησιού σε δια­βό­η­τες λίστες, γεμά­τες αντι­φά­σεις και αμφι­θυ­μί­ες, αλλά από­λυ­τη συνέ­χεια της επι­θε­τι­κό­τη­τας και αντι­γρά­φο­ντας τον προ­κά­το­χό του στην εφεύ­ρε­ση ή συν­χο­ρη­γία νέων προ­σχη­μά­των για τη μη αλλα­γή της φασι­στι­κής πολιτικής.

Χωρίς σεμνό­τη­τα και με απύθ­με­νο θρά­σος, εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται fake news και προ­κα­τα­σκευα­σμέ­νες «συνω­μο­σί­ες» για να ζητή­σουν σκλη­ρό­τε­ρα μέτρα και εισβο­λές, στο όνο­μα της εθνι­κής ασφά­λειας των ΗΠΑ.

ΚΟΥΒΑ: Άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση του λαού και των μαζι­κών οργα­νώ­σε­ων απέ­να­ντι στο νέο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχέδιο

Ενώ το εργο­στά­σιο ψεμά­των κατά της Κού­βας προ­μη­θεύ­ει τα ψηφια­κά κοι­νω­νι­κά δίκτυα και τα διε­θνή μέσα 24 ώρες το 24ωρο, η τρο­μο­κρα­τι­κή μηχα­νή του Μαϊ­ά­μι χρη­σι­μο­ποιεί αυτό το κανά­λι για να καλέ­σει σε χάος, βία, επι­θε­τι­κό­τη­τα κατά των αρχών, τρο­μο­κρα­τία και πολι­τι­κή ανυπακοή.

Μέχρι στιγ­μής φέτος, περισ­σό­τε­ρες από 300 τέτοιες εκκλή­σεις για μίσος και βία έχουν κατα­γρα­φεί από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και άλλες χώρες που παρο­τρύ­νουν να δρά­σουν κατά της κου­βα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, να χει­ρα­γω­γή­σουν τους ισχυ­ρι­σμούς και τις απαι­τή­σεις για κατα­στά­σεις που δημιουρ­γού­νται από τον ίδιο τον απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κό μηχα­νι­σμό, να στεί­λουν 10άδες απευ­θεί­ας μηνύ­μα­τα στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα από δια­βό­η­τους μισθο­φό­ρους και κατα­σκευα­σμέ­να γεγο­νό­τα, όλα με στό­χο τη μετά­δο­ση της αντί­λη­ψης ενός σενα­ρί­ου που ευνο­εί την επα­νέκ­δο­ση της από­πει­ρας «ήπιου πρα­ξι­κο­πή­μα­τος» κατά της Κούβας.

Η συκο­φα­ντία που προ­ω­θεί ο Λευ­κός Οίκος, σχε­τι­κά με τα γεγο­νό­τα που υπο­στή­ρι­ξε το 2021, χρη­σι­μο­ποιού­νται από αυτή την κυβέρ­νη­ση ως πρό­σχη­μα για να δια­τη­ρή­σει την πολι­τι­κή μέγι­στης πίε­σης κατά της Κού­βας και να ενι­σχύ­σει τα μέτρα του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού, όπως σχε­διά­στη­κε. από την κυβέρ­νη­ση Τραμπ και καθώς η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν τα έχει εφαρ­μό­σει αυστηρά.

Σε αντί­θε­ση με τα ψέμα­τα, οι κου­βα­νι­κές αρχές απέ­δει­ξαν ότι όσοι συνε­λή­φθη­σαν σε αυτά τα γεγο­νό­τα πριν από δύο χρό­νια απο­δεί­χθη­κε ότι συμ­με­τεί­χαν σε βίαιες ή βαν­δα­λι­στι­κές ενέρ­γειες ενά­ντια στη δημό­σια τάξη.

Κανέ­να άτο­μο δεν τιμω­ρή­θη­κε επει­δή δια­δή­λω­σε ειρη­νι­κά ή για τον τρό­πο σκέ­ψης του. Ούτε επι­βλή­θη­καν κυρώ­σεις σε ανη­λί­κους όπως επα­να­λαμ­βά­νουν οι κυβερνοτρομοκράτες.

Ωστό­σο, ο πόλε­μος συνε­χί­ζε­ται. Με βάση την ίδια στρα­τη­γι­κή, ενώ εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τα προη­γού­με­να θύμα­τά τους για να προ­σπα­θούν να ζεστά­νουν το παρόν, η Ουά­σιγ­κτον και οι μισθο­φό­ροι της υπο­κι­νούν πρά­ξεις βαν­δα­λι­σμού από περι­θω­ρια­κές ομά­δες με σκο­πό να προ­κα­λέ­σουν την αντί­δρα­ση της αστυ­νο­μί­ας και να προ­βά­λουν μια εκπο­μπή στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης για να πολ­λα­πλα­σιά­σουν τα λαν­θα­σμέ­να εικό­να ακυ­βέρ­νη­του, κοι­νω­νι­κής αστά­θειας και προ­ώ­θη­σης της αποσταθεροποίησης.

Η Κού­βα δεν οφεί­λει συγνώ­μες στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ούτε η κυβέρ­νη­ση αυτής της χώρας έχει την πολι­τι­κή ή ηθι­κή εξου­σία να την απαι­τή­σει. Οι πολι­τι­κές δια­φο­ρές σε σχέ­ση με την κυβέρ­νη­ση δεν απαλ­λάσ­σουν κανέ­ναν από την ποι­νι­κή ευθύ­νη για εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις ή εγκλή­μα­τα, ούτε στην Κού­βα ούτε οπου­δή­πο­τε αλλού.

Οι 3.478 Κου­βα­νοί νεκροί και 2.099 ακρω­τη­ρια­σμέ­νοι και ανά­πη­ροι, θύμα­τα της κρα­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας κατά του λαού μας, μας θυμί­ζουν κάθε δευ­τε­ρό­λε­πτο ποιους αντι­με­τω­πί­ζου­με, ποια είναι η φύση του εχθρού που μέσω του μίσους και πιέ­σε­ων στην ένδεια του λαού μας επι­διώ­κει διχα­σμό και σφα­γή, ενώ υπο­κι­νεί ανοι­χτά επι­θέ­σεις κατά της ειρή­νης, των ηγε­τών μας, των θεσμών μας, του στρα­τού μας, των υπη­ρε­σιών επι­βο­λής του νόμου ή οποιου­δή­πο­τε πολί­τη μας.

Ο Στρα­τη­γός Ραούλ Κάστρο Ρουζ προει­δο­ποί­η­σε στην Κεντρι­κή Έκθε­ση προς το 8ο Συνέ­δριο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας, στις 16 Απρι­λί­ου 2021: «Ιστο­ρι­κά, η ιμπε­ρια­λι­στι­κή ηγε­μο­νία των ΗΠΑ έχει θέσει απει­λή για τη μοί­ρα και την επι­βί­ω­ση του κου­βα­νι­κού έθνους. Αυτό δεν είναι νέο φαι­νό­με­νο. Συνό­δευε τους Κου­βα­νούς από την απαρ­χή του αγώ­να της πατρί­δας μας, όταν εμφα­νί­στη­καν οι πρώ­τες επι­θυ­μί­ες για κυριαρ­χία και ανε­ξαρ­τη­σία στο λαό μας”.

Μπρο­στά σε αυτήν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, έδω­σε το αντί­δο­το που δεν μπο­ρού­με ποτέ να ξεχά­σου­με: «Η ενό­τη­τα της τερά­στιας πλειο­ψη­φί­ας των Κου­βα­νών γύρω από το Κόμ­μα, και το έργο και τα ιδα­νι­κά της Επα­νά­στα­σης, ήταν το θεμε­λιώ­δες στρα­τη­γι­κό μας όπλο για την επι­τυ­χή αντι­με­τώ­πι­ση όλων των ειδών απει­λών Γι’ αυτό η ενό­τη­τά μας πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ε­ται με ζήλο και ο διχα­σμός μετα­ξύ των επα­να­στα­τών με ψεύ­τι­κα προ­σχή­μα­τα μεγα­λύ­τε­ρης δημο­κρα­τί­ας δεν γίνε­ται ποτέ απο­δε­κτός, για­τί αυτό θα ήταν το πρώ­το βήμα για την κατα­στρο­φή, εκ των έσω, της επα­νά­στα­σης, του σοσια­λι­σμού και κατά συνέ­πεια της εθνι­κής μας ανε­ξαρ­τη­σί­ας και πτώ­ση. για άλλη μια φορά υπό την κυριαρ­χία του ιμπε­ρια­λι­σμού των ΗΠΑ».

Το άρθρο δημο­σιεύ­τη­κε στην εφη­με­ρί­δα Granma όργα­νο του ΚΚ Κού­βας 10- Ιουλ-2023
(εδώ για ισπανομαθείς)

Ατέχνως Καλές Διακοπές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο