Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Η οργά­νω­ση Ισλα­μι­κό Κρά­τος ανέ­λα­βε την ευθύ­νη για τις συντο­νι­σμέ­νες βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις στη Σρι Λάν­κα που είχαν ως απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το 321 ανθρώ­πων και τον τραυ­μα­τι­σμό περί­που 500 άλλων, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων της οργά­νω­σης, το AΜΑQ.

H οργά­νω­ση δεν έδω­σε στοι­χεία που να τεκ­μη­ριώ­νουν τον ισχυ­ρι­σμό της.

Δύο αδέλ­φια, νεα­ροί ισλα­μι­στές και παι­διά πλού­σιου εμπό­ρου μπα­χα­ρι­κών, σε ρόλο κλει­δί στις επιθέσεις

Δύο αδέλ­φια από την Σρι Λάν­κα, μου­σουλ­μά­νοι, περι­λαμ­βά­νο­νται στους καμι­κά­ζι και έπαι­ξαν ρόλο-κλει­δί στις επι­θέ­σεις που σκό­τω­σαν περισ­σό­τε­ρους από 320 ανθρώ­πους την Κυρια­κή του Πάσχα στην χώρα, σύμ­φω­να με πηγές της έρευνας.

Οι δύο αδελ­φοί, ηλι­κί­ας 20 και 30 ετών, ήταν από εύπο­ρη οικο­γέ­νεια και παι­διά πλού­σιου εμπό­ρου μπα­χα­ρι­κών. Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, οι δύο τους, που σκο­τώ­θη­καν στις επι­θέ­σεις, λει­τουρ­γού­σαν έναν οικο­γε­νεια­κό «τρο­μο­κρα­τι­κό πυρή­να» και έπαι­ζαν ρόλο-κλει­δί στους κόλ­πους της ισλα­μι­στι­κής οργά­νω­σης National Thowheeth Jama’ath (NTJ), στην οποία οι αρχές της Σρι Λάν­κα έχουν εστιά­σει τις έρευνες.

Ωστό­σο, η αστυ­νο­μία αγνο­εί προς το παρόν αν οι επι­θέ­σεις προ­έρ­χο­νται από έναν και μόνο πυρή­να ή από χωρι­στές, συντο­νι­σμέ­νες μετα­ξύ τους, ομά­δες. Κατά συνέ­πεια, προς το παρόν οι αρχές αγνο­ούν εάν οι δύο αδελ­φοί βρί­σκο­νταν σε επα­φή με άλλους καμικάζι.

Το Σάβ­βα­το, τα δύο αδέλ­φια νοί­κια­σαν από ένα δωμά­τιο σε πολυ­τε­λή ξενο­δο­χεία στην παρα­λία του Κολό­μπο, στο Cinnamon Grand και στο Shangri-La. Ανα­τι­νά­χθη­καν ο καθέ­νας στο ξενο­δο­χείο του το επό­με­νο πρωί στον μπου­φέ του πρω­ι­νού, σχε­δόν την ίδια στιγμή.

Ενα ακό­μη πολυ­τε­λές ξενο­δο­χείο βρι­σκό­ταν στην μακά­βρια λίστα των στό­χων της σφα­γής την Κυρια­κή του Πάσχα. Ο υπο­ψή­φιος καμι­κά­ζι είχε νοι­κιά­σει εκεί δωμά­τιο την παρα­μο­νή. Αλλά όταν το επό­με­νο πρωί κατέ­βη­κε στον μπου­φέ του πρω­ι­νού, ο παγι­δευ­μέ­νος με εκρη­κτι­κά σάκος του δεν ανα­τι­νά­χθη­κε για άγνω­στο λόγο.

«Οταν έγι­νε η έκρη­ξη στο Shangri-La, αυτός ο άνθρω­πος ανα­χώ­ρη­σε εσπευ­σμέ­να από το ξενο­δο­χείο του…τα ίχνη του οδή­γη­σαν σε μοτέλ έξω από το Κολό­μπο», δήλω­σε υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τι­κός της αστυ­νο­μί­ας, που δεν κατο­νο­μά­σθη­κε για­τί δεν είχε άδεια για δημό­σιες δηλώ­σεις για το θέμα.

Περι­κυ­κλω­μέ­νος από αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις το από­γευ­μα της Κυρια­κής του Πάσχα στο προ­ά­στιο της Ντε­χι­βά­λα, ο ύπο­πτος ανα­τι­νά­χθη­κε, σκο­τώ­νο­ντας δύο περαστικούς.

Αντίποινα για την επίθεση στα τζαμιά στο Κράιστερτς

Την Τρί­τη ο υφυ­πουρ­γός Αμυ­νας της Σρι Λάν­κα είχε ισχυ­ρι­στεί πως οι επι­θέ­σεις με εκρή­ξεις σε εκκλη­σί­ες και ξενο­δο­χεία ήταν «αντί­ποι­να» για την σφα­γή στο Κράι­στσερτς της Νέας Ζηλαν­δί­ας, όπου στις 15 Μαρ­τί­ου, ο ακρο­δε­ξιός Μπρέ­νταν Τάραντ είχε εισβά­λει πυρο­βο­λώ­ντας σε δύο τζα­μιά και είχε σκο­τώ­σει 50 Μουσουλμάνους.

Στις 15 Μαρ­τί­ου ο ακρο­δε­ξιός Μπρέ­ντον Τάραντ εισέ­βα­λε σε δύο τζα­μιά της πόλης Κράι­στσερτς και πυρο­βο­λώ­ντας αδια­κρί­τως, σκό­τω­σε 50 μουσουλμάνους.

«Οι προ­κα­ταρ­κτι­κές έρευ­νες απο­κά­λυ­ψαν πως αυτό που συνέ­βη στη Σρι Λάν­κα δια­πρά­χθη­κε σε αντί­ποι­να για την επί­θε­ση ενα­ντί­ον των μου­σουλ­μά­νων του Κράι­στ­τσερτς», δήλω­σε ενώ­πιον του κοι­νο­βου­λί­ου ο υφυ­πουρ­γός Άμυ­νας Ρου­βάν Βιζεβαρντένε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο