Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ αποχαιρετά, με μεγάλη λύπη και σεβασμό, την αλύγιστη αγωνίστρια Μαργαρίτα Καλούμενου

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τον θάνα­το της Μαρ­γα­ρί­τας Καλού­με­νου, που έφυ­γε σήμε­ρα, πλή­ρης ημε­ρών, από τη ζωή, το Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ με μεγά­λη λύπη και σεβα­σμό απο­χαι­ρε­τά την αλύ­γι­στη από τα παι­δι­κά της χρό­νια αγω­νί­στρια Μαρ­γα­ρί­τα Καλού­με­νου, που έφυ­γε σήμε­ρα, πλή­ρης ημε­ρών, από τη ζωή.

Η Μαρ­γα­ρί­τα Καλού­με­νου, κόρη του παλιού κομ­μου­νι­στή Νίκου Καλού­με­νου, που εκτε­λέ­σθη­κε μαζί με τον Νίκο Μπε­λο­γιάν­νη, μπο­λιά­στη­κε από τα πρώ­τα χρό­νια της ζωής της, στις σκλη­ρές συν­θή­κες της παρα­νο­μί­ας, με τους σκο­πούς και την πάλη του ΚΚΕ, από τα οποία δεν ξεστρά­τι­σε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η οικο­γέ­νεια Καλού­με­νου, είχε ανα­λά­βει τη σημα­ντι­κή απο­στο­λή να βρί­σκε­ται στο σπί­τι της, στη Λυκούρ­γου 39 τότε στην Καλ­λι­θέα, η κρύ­πτη για τον παρά­νο­μο ασύρ­μα­το του ΚΚΕ και για τον διω­κό­με­νο Νίκο Βαβού­δη, στέ­λε­χος του ΚΚΕ, που τον λει­τουρ­γού­σε. Σε αυτό τον χώρο, μέσα στο σπί­τι της, εισέ­βα­λε η Ασφά­λεια το Νοέμ­βρη του 1951, παρου­σία των τότε υπουρ­γού εσω­τε­ρι­κών Ρέντη και αρχη­γού της αστυ­νο­μί­ας Ρακι­τζή, όπως η ίδια έχει περι­γρά­ψει με μια συγκλο­νι­στι­κή μαρ­τυ­ρία της στον Ριζο­σπά­στη, δια­τάσ­σο­ντάς την προ­σω­πι­κά, με την απει­λή όπλου, να ανοί­ξει την κρύ­πτη. Η Μαρ­γα­ρί­τα Καλού­με­νου δεν λύγι­σε, δίνο­ντας στον Βαβού­δη τον απα­ραί­τη­το χρό­νο να κατα­στρέ­ψει έγγρα­φα και τον ασύρ­μα­το μέχρι και ο ίδιος να αυτο­πυ­ρο­βο­λη­θεί μέσα στην κρύ­πτη, σώζο­ντας έτσι μεγά­λο τμή­μα του παρά­νο­μου δικτύ­ου οργα­νώ­σε­ων του ΚΚΕ από τα χέρια της Ασφάλειας.

Η συμ­βο­λή και ο ηρω­ι­σμός της οικο­γέ­νειας Καλού­με­νου στην λει­τουρ­γία, ενη­μέ­ρω­ση και οργά­νω­ση του παρά­νο­μου δικτύ­ου του ΚΚΕ στην Ελλά­δα, είναι ανε­κτί­μη­τη και “πλη­ρώ­θη­κε” με συλ­λή­ψεις, δίκες, ανα­κρί­σεις και εκτε­λέ­σεις από το αστι­κό κρά­τος. Το δικό της μερί­διο είχε και η Μαρ­γα­ρί­τα Καλού­με­νου, η οποία υπήρ­ξε συγκα­τη­γο­ρού­με­νη του Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη στη δεύ­τε­ρη δίκη, κρα­τή­θη­κε στα κελιά της Ασφά­λειας και αντι­με­τώ­πι­σε τρο­μο­κρα­τία, διώ­ξεις, απο­λύ­σεις, “λόγω φρο­νη­μά­των” και στην μετέ­πει­τα ζωή της.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στον αδερ­φό της Πέτρο και όλους τους οικεί­ους της.»

Η κηδεία της Μ. Καλού­με­νου θα γίνει την Τετάρ­τη 21 Φλε­βά­ρη στις 13.00 στο νεκρο­τα­φείο του Κόκ­κι­νου Μύλου.

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο