Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ «για τα 78 χρόνια από το πυρηνικό έγκλημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι»

Συνο­λι­κά «78 χρό­νια πέρα­σαν από το μεγα­λύ­τε­ρο έγκλη­μα που έχει δια­πρά­ξει ο ιμπε­ρια­λι­σμός διε­θνώς, τις επι­θέ­σεις των ΗΠΑ με πυρη­νι­κές βόμ­βες στη Χιρο­σί­μα και το Ναγκα­σά­κι της Ιαπω­νί­ας στις 6 και 9 Αυγού­στου 1945 αντί­στοι­χα, που σκόρ­πι­σαν τον θάνα­το ακα­ριαία σε 180.000 ανθρώ­πους και προ­κά­λε­σαν ανυ­πο­λό­γι­στο αριθ­μό θανά­των αργό­τε­ρα, λόγω της έκθε­σης στη ραδιε­νέρ­γεια» τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ.

Όπως επι­ση­μαί­νει «είχαν ήδη περά­σει 3 μήνες από τη μέρα που η κόκ­κι­νη σημαία με το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο “καρ­φώ­θη­κε” στην καρ­διά του ναζι­στι­κού τέρα­τος, στο Ράιχ­σταγκ και τη συν­θη­κο­λό­γη­ση της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας, ενώ και η Ιαπω­νία είχε ουσια­στι­κά ηττη­θεί στρα­τιω­τι­κά και βρι­σκό­ταν ήδη πολύ κοντά στην παρά­δο­ση. Επο­μέ­νως οι πυρη­νι­κές επι­θέ­σεις των ΗΠΑ δεν εξυ­πη­ρε­τού­σαν καμία στρα­τιω­τι­κή σκο­πι­μό­τη­τα, αλλά ήταν μια επί­δει­ξη ισχύ­ος των ΗΠΑ, με ιδιαί­τε­ρο απο­δέ­κτη τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και το Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα και με το βλέμ­μα στη δια­μόρ­φω­ση και τη δια­πά­λη του μετα­πο­λε­μι­κού κόσμου».

«Σήμε­ρα, σχε­δόν 8 δεκα­ε­τί­ες αργό­τε­ρα, οι ιμπε­ρια­λι­στές συνε­χί­ζουν να στέλ­νουν τους λαούς στη σφα­γή για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους, ενώ και η απει­λή του πυρη­νι­κού ολέ­θρου κάθε άλλο παρά παρελ­θόν απο­τε­λεί. Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος ανά­με­σα στις πυρη­νι­κές δυνά­μεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσί­ας μαί­νε­ται στην καρ­διά της Ευρώ­πης εδώ και ενά­μι­ση χρό­νο, με τους κιν­δύ­νους γενί­κευ­σης να είναι κάτι παρα­πά­νω από ορα­τοί. ‘Αλλω­στε, μόλις πριν λίγες μέρες οι ηγέ­τες του ΝΑΤΟ, από τη Σύνο­δο Κορυ­φής του στο Βίλ­νιους της Λιθουα­νί­ας, επα­νέ­λα­βαν την ετοι­μό­τη­τά τους για χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων, ενώ αντί­στοι­χες δηλώ­σεις γίνο­νται κάθε τόσο και από το αντί­πα­λο στρα­τό­πε­δο. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό της κατά­στα­σης είναι ότι, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Διε­θνούς Ινστι­τού­του Έρευ­νας για την Ειρή­νη της Στοκ­χόλ­μης (SIPRI), το 2022 ο αριθ­μός των πυρη­νι­κών όπλων που υπάρ­χουν στον κόσμο και χαρα­κτη­ρί­ζο­νται επι­χει­ρη­σια­κά, δηλα­δή έτοι­μα να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν, αυξή­θη­κε κατά 86» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Σ’ αυτό το πλαί­σιο, είναι τερά­στιες οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, με τη συναί­νε­ση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέ­κει τη χώρα όλο και περισ­σό­τε­ρο στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και στους θανα­τη­φό­ρους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών, με πρό­σχη­μα την προ­ά­σπι­ση των “εθνι­κών συμ­φε­ρό­ντων”. Η πρό­σφα­τη τρο­πο­λο­γία του αμε­ρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου που ‑μετα­ξύ άλλων- θέτει ζήτη­μα επέ­κτα­σης των στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων σε ελλη­νι­κά νησιά και διεύ­ρυν­σης της στρα­τιω­τι­κής παρου­σί­ας των ΗΠΑ στην Ελλά­δα, συνι­στά επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη ανυ­πο­λό­γι­στων δια­στά­σε­ων, που στρέ­φε­ται τόσο κατά του ελλη­νι­κού λαού και των άλλων της περιο­χής όσο και κατά των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας. Ταυ­τό­χρο­να, υπεν­θυ­μί­ζει ότι η συζή­τη­ση για τοπο­θέ­τη­ση ΝΑΤΟϊ­κών πυρη­νι­κών όπλων στην Ελλά­δα δεν είναι και­νού­ρια, με εγχώ­ριες στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις να είναι εδώ και χρό­νια σε “ετοι­μό­τη­τα” για κάτι τέτοιο».

Η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ κατα­λή­γει, υπογραμμίζοντας:

«Η πάλη ενά­ντια στον πυρη­νι­κό όλε­θρο και για την απα­γό­ρευ­ση των πυρη­νι­κών δοκι­μών και όπλων, για να μην γίνει καμία χώρα “πεδίο βολής” πυρη­νι­κών, είναι ανα­πό­σπα­στα δεμένη:

–Με την πάλη για να κλεί­σουν οι ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις στη χώρα μας (μετα­ξύ των οποί­ων και βάσεις που μπο­ρούν να “φιλο­ξε­νή­σουν” πυρη­νι­κά) και να ακυ­ρω­θούν τα σχέ­δια να ανοί­ξουν καινούριες.

–Με την πάλη για την απε­μπλο­κή από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις, για την απο­δέ­σμευ­ση από τους σχε­δια­σμούς και τις ενώ­σεις του κεφα­λαί­ου, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

–Με την πάλη για την ειρή­νη, τη φιλία και αλλη­λεγ­γύη των λαών, για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας της εκμε­τάλ­λευ­σης και των πολέ­μων, για έναν άλλο δρό­μο ανά­πτυ­ξης της κοι­νω­νί­ας και της οικο­νο­μί­ας, με την εξου­σία στα χέρια των λαών».

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο