Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τριχόπτωση σε άνδρες: Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισής της

Η τρι­χό­πτω­ση σε έναν άνδρα επη­ρε­ά­ζει την εξω­τε­ρι­κή του εμφά­νι­ση, ενώ έχει επί­δρα­ση και στη ψυχι­κή του υγεία. Η εικό­να παί­ζει σημα­ντι­κό ρόλο στην πρώ­τη εντύ­πω­ση που σχη­μα­τί­ζει κάποιος και «ισχυ­ρο­ποιεί­ται» ή «απο­δυ­να­μώ­νε­ται» σε μία επο­χή που οι «selfies» στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης κυριαρ­χούν. Ένα post με μία φωτο­γρα­φία ενός άνδρα με λίγα μαλ­λιά είναι πιθα­νό να απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο σχο­λια­σμού, όχι θετι­κού (η φαλά­κρα, για παρά­δειγ­μα, προσ­δί­δει χρό­νια). Το sex appeal του ατό­μου που δεν έχει πυκνά μαλ­λιά μπο­ρεί να πλη­γεί και το άτο­μο αυτό ανα­ζη­τά λύσεις αντι­με­τώ­πι­σης και βελ­τί­ω­σης της εικό­νας του, που θα του προ­σφέ­ρει αυτοπεποίθηση.

Η τρι­χό­πτω­ση μπο­ρεί να ξεκι­νή­σει νωρίς, από τα εφη­βι­κά χρό­νια, ή να παρου­σια­στεί σε μεγα­λύ­τε­ρη ηλι­κία και να εξε­λι­χθεί γρή­γο­ρα, αφού ο ρυθ­μός της δια­φέ­ρει από άνδρα σε άνδρα. Υπάρ­χουν κατη­γο­ρί­ες αλω­πε­κιών, όπως η φυσιο­λο­γι­κή (απώ­λεια 100 περί­που τρι­χών την ημέ­ρα), η γυροει­δής (αυτο­ά­νο­ση ασθέ­νεια), η διά­χυ­τη, η Anagen Effluvium, αλω­πε­κί­ες από επί­δρα­ση βλα­πτι­κών παρα­γό­ντων, ουλω­τι­κές αλωπεκίες.

Η ανδρο­γε­νε­τι­κή αλω­πε­κία, ο πιο κοι­νός και συχνός τύπος τρι­χό­πτω­σης, έχει ως χαρα­κτη­ρι­στι­κό τη στα­δια­κή απο­δυ­νά­μω­ση της τρί­χας, η οποία εν τέλει εξα­φα­νί­ζε­ται από την κορυ­φή του κεφα­λιού και τους κροτάφους.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση στους άνδρες;

Η τρι­χό­πτω­ση συν­δέ­ε­ται με τη γενε­τι­κή προ­διά­θε­ση, δηλα­δή την κλη­ρο­νο­μι­κό­τη­τα (βλα­πτι­κά γονί­δια από τον έναν ή τους δύο γονείς).  Άλλοι παρά­γο­ντες, που παί­ζουν σημα­ντι­κό ρόλο είναι οι: αγχώ­δεις δια­τα­ρα­χές, έλλει­ψη σιδή­ρου, παθή­σεις θυρε­οει­δούς και τρι­χω­τού της κεφα­λής (ανδρο­γε­νε­τι­κού τύπου αλω­πε­κί­ες, ουλω­τι­κές κ.λπ.), λήψη φαρ­μά­κων, κακή δια­τρο­φή, μολύν­σεις, βακτή­ρια ή µύκη­τες (tinea capitis).

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να λύσει το πρόβλημα της τριχόπτωσης;

Αρχι­κά, πρέ­πει να απευ­θυν­θεί σε έναν δερ­μα­το­λό­γο, ο οποί­ος θα τον κατευ­θύ­νει, ώστε να βρει ορι­στι­κή λύση στο πρό­βλη­μά του. Το “ πρω­τό­κολ­λο” ανα­φέ­ρει πως η έγκαι­ρη διά­γνω­ση από τον δερ­μα­το­λό­γο είναι σημα­ντι­κή, καθώς όταν το πρό­βλη­μα βρί­σκε­ται στο αρχι­κό στά­διο, τότε μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με καλύ­τε­ρο τρό­πο και περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες επιτυχίας.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν;

Έχου­με διά­φο­ρα δια­γνω­στι­κά εργα­λεία που κατα­γρά­φουν και αξιο­λο­γούν τον αριθ­μό, την πυκνό­τη­τα, την ποιό­τη­τα και την κατά­στα­ση των τρι­χο­θυ­λα­κί­ων (δια­δι­κα­σία τρι­χο­σκό­πη­σης). Με αυτόν τον τρό­πο καθο­ρί­ζε­ται ξεχω­ρι­στά για τον κάθε ασθε­νή η κατάλ­λη­λη θερα­πευ­τι­κή μέθο­δος. Για ακό­μη καλύ­τε­ρη αξιο­λό­γη­ση, ο δερ­μα­το­λό­γος, για αρχή, συνι­στά έναν αιμα­το­λο­γι­κό έλεγ­χο με συγκε­κρι­μέ­νη κατεύ­θυν­ση και μία πυκνο­μέ­τρη­ση, η οποία θα μετρή­σει τις τρί­χες ανά τετρα­γω­νι­κό εκατοστό.

Τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης

Μπο­ρού­με να προ­τεί­νου­με κάποιες θερα­πεί­ες, τα απο­τε­λέ­σμα­τα των οποί­ων συσχε­τί­ζο­νται τόσο με τους λόγους της τρι­χό­πτω­σης όσο και με κάθε περί­πτω­ση ξεχω­ρι­στά. Μία εξ’ αυτών είναι η μεσο­θε­ρα­πεία. Επι­λέ­γο­νται κατάλ­λη­λα πολυ­βι­τα­μι­νού­χα φάρ­μα­κα, μέταλ­λα, ιχνο­στοι­χεία και αντιο­ξει­δω­τι­κές ουσί­ες σε συν­δυα­σμό με φαρ­μα­κευ­τι­κές ουσί­ες, όπως μινο­ξι­δί­λη, στε­ροει­δή κλπ., που θα εγχυ­θούν στις προ­βλη­μα­τι­κές περιοχές.

Ακό­μη, έχου­με την PRP θερα­πεία, που βασί­ζε­ται στο πλού­σιο σε αιμο­πε­τά­λια πλά­σμα του αίμα­τος, και τη μέθο­δο των βλα­στο­κυτ­τά­ρων, που έχει ως βάση τη χρή­ση παρα­γό­ντων του ίδιου του οργα­νι­σμού μας, όπως είναι τα βλα­στο­κύτ­τα­ρα, τα οποία λαμ­βά­νου­με από το  περιομ­φα­λι­κό λίπος. Άλλες θερα­πεί­ες είναι αυτές με φινα­στε­ρί­δη, μινο­ξι­δί­λη 5%, ντου­τα­στε­ρί­δη κλπ.

Πρόκειται για θεραπείες που δίνουν μόνιμα αποτελέσματα;

Η εφαρ­μο­γή της κάθε θερα­πεί­ας έχει σαν στό­χο την πρό­λη­ψη και την καθυ­στέ­ρη­ση της εξέ­λι­ξης της αλω­πε­κί­ας, την ισχυ­ρο­ποί­η­ση των τρι­χο­θυ­λα­κί­ων, την ενί­σχυ­ση της τοπι­κής κυκλο­φο­ρί­ας του αίμα­τος και την αύξη­ση της τρι­χο­φυ­ΐ­ας. Ορι­στι­κή λύση στην αντι­με­τώ­πι­ση της ανδρο­γε­νε­τι­κής αλω­πε­κί­ας δίνουν μόνο οι τεχνι­κές χει­ρουρ­γι­κής μετα­μό­σχευ­σης μαλλιών.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών;

Στο ΥΓΕΙΑ λει­τουρ­γεί το Τμή­μα Μετα­μό­σχευ­σης Μαλ­λιών, όπου εκτός από θερα­πεί­ες τρι­χό­πτω­σης, γίνε­ται απο­κα­τά­στα­ση του τρι­χω­τού της κεφα­λής από τα συνή­θη αίτια είτε μετά από παθο­λο­γι­κά αίτια είτε μετά από εγκαύ­μα­τα, τραυ­μα­τι­σμούς κ.ά.  Στο Τμή­μα πραγ­μα­το­ποιού­νται όλες οι τεχνι­κές μετα­μό­σχευ­σης μαλ­λιών, όπως FUE, FUT, Microstrip, αλλά και συν­δυα­σμός αυτών με τον πιο σύγ­χρο­νο τεχνο­λο­γι­κό  εξο­πλι­σμό. Ο ενδια­φε­ρό­με­νος θα πρέ­πει να έρθει να τον εξε­τά­σου­με, να δού­με τι είδους θερα­πεία χρή­ζει στην περί­πτω­σή του και πόσα τρι­χο­θυ­λά­κια έχει ανά­γκη η περιο­χή, από την οποία έχουν πέσει τα μαλ­λιά του. Θα τον συμ­βου­λεύ­σου­με με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο και εκεί­νος θα απο­φα­σί­σει το καλύ­τε­ρο για τον εαυ­τό του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο